Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

Paint na Maca

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
29 odpowiedzi w tym temacie

#1 michaju

michaju
  • 34 post贸w

Napisano 30 wrze艣nia 2010 - 10:42

Witam Chcialem sie zapytac czy jest jakis normalny paint na maca, nie taki jak paintbrush w ktorym nie moge powiekszyc ani zmniejszyc zaznaczonego miejsca. Pozdrawiam

#2 ar3kb

ar3kb
  • 4聽635 post贸w
  • Sk膮dSchlesierland - K枚nigsh眉tte/Laurah眉tte

Napisano 30 wrze艣nia 2010 - 10:46

inkscape

#3 macieks72

macieks72

• 9聽873 post贸w

Napisano 30 wrze艣nia 2010 - 10:58

Inskape to wektory, a autorowi chodzi o bitmapy czyli jak ju偶 to Gimp.

Ale pytanie: chodzi Tobie o dok艂adny klon painta czy niekoniecznie? Mo偶e np. Pixelmator?

#4 mld80

mld80
  • 92 post贸w
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 30 wrze艣nia 2010 - 11:03

Paintbrush

oj nie zauwa偶y艂em, 偶e ten ci nie pasuje

#5 michaju

michaju
  • 34 post贸w

Napisano 30 wrze艣nia 2010 - 11:05

no najlepiej zeby byl podobny do painta zeby byl prosty, chyba ze powiecie mi czy w paintbrushcie da rade powiekszyc i zmmiejszyc zaznaczone miejsce. poniwaz mozna dostac fiola zeby nie mozna bylo zrobic tak prostej rzeczy :P

#6 kugi

kugi
  • 315 post贸w
  • Sk膮dWilan贸w, Warszawa, Poland, Poland

Napisano 30 wrze艣nia 2010 - 11:11

Skitch

#7 macieks72

macieks72

• 9聽873 post贸w

Napisano 30 wrze艣nia 2010 - 11:11

Jak powi臋kszy膰? Raczej si臋 nie da bo by musia艂o by膰 na warstwach, albo ja nie rozumiem o co chodzi. W Paincie tym windowsowym si臋 da? A mo偶e chodzi o powi臋kszanie ca艂o艣ci, bo jako艣 na jednej wartwie powi臋kszania zaznaczonego miejsca nie bardzo widz臋. shift+cmd+> lub < w Paintbrushu? Nie wiem o co chodzi z tym powi臋kszaniem.

#8 michaju

michaju
  • 34 post贸w

Napisano 30 wrze艣nia 2010 - 11:19

w toolboxsie w paintbrushcie jest taki prostakacik z przerywanymi liniami pod pedzlem, dalej jak to klikam zaznaczam sobie powiedzmy kawalek zdjecia i normalnie w windowsie bym sobie przeciagnal i by sie zmniejszylo a tutaj jest jakos zablokowane

#9 macieks72

macieks72

• 9聽873 post贸w

Napisano 30 wrze艣nia 2010 - 11:23

to tobie chodzi o wytnij, wklej? Czyli w Painbrush: 1. zaznaczasz, 2. cmd+x, 3. potem cmd+v, 4. przenosisz gdzie chcesz O to chodzi?

#10 michaju

michaju
  • 34 post贸w

Napisano 30 wrze艣nia 2010 - 11:26

chodzi o to ze mam powiedzmy zaznaczenie takie jak tu http://img441.images.../208/jhhjjh.png (w windowsie jakbyl najechal na r贸g tego zaznaczenia normalnie bym mogl sobie powiekszyc lub zmniejszyc (przeciagajac w dol lub gore))

Nie chodzi o wytnij wklej tylko o powiekszanie i zmniejszanie zaznaczonego miejsca.

#11 macieks72

macieks72

• 9聽873 post贸w

Napisano 30 wrze艣nia 2010 - 11:34

No fakt, specjalnie odpali艂em windowsowego Painta bo nie wiedzia艂em o co chodzi i faktycznie mo偶na tam powi臋ksza膰 w ten spos贸b. Szkoda 偶e nie napisa艂e艣 偶e 艂api膮c za rogi, wtedy bym zaczai艂 od razu ;)

#12 michaju

michaju
  • 34 post贸w

Napisano 30 wrze艣nia 2010 - 11:35

no wlasnie czy dalo by sie w tym programie (dzieki za poswiecenie :) )

#13 lfemzwan

lfemzwan
  • 2聽166 post贸w
  • Sk膮dPL

Napisano 30 wrze艣nia 2010 - 11:47

123 usun膮膰

#14 michaju

michaju
  • 34 post贸w

Napisano 30 wrze艣nia 2010 - 12:37

to jak inny program jest moze podobny do paint

---------- Wpis dodano o 13:37 ---------- Poprzedni wpis dodano o 13:21 ----------

wiedzialem ze nic nie da sie zrobic tak bylo z graniem cs i brakiem przesylania obrazkow z adium na gg powoli mam dosc systemu mac os x, sorki musialem sie wyzalic.

#15 mantis30

mantis30
  • 1聽386 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dBydgoszcz

Napisano 30 wrze艣nia 2010 - 12:41

Z tego co pamietam to jest jaki艣 klon najlepszego IMHO swego czasu programu do malowania grafik bitmapowych - DeLuxe Paint (znany g艂贸wnie z Amigi), niestety nazwy nie pomn臋...
Polecam jeszcze open sword - pixen

#16 macieks72

macieks72

• 9聽873 post贸w

Napisano 30 wrze艣nia 2010 - 12:45

Tak przy okazji, to jest jak dla mnie wyj膮tkowo debilna opcja w windowsowym Paincie, normalnie to powinno zwi臋ksza膰 tylko obszar zaznaczania, a nie powi臋ksza膰 to co w 艣rodku. Chyba nic innego nie znajdziesz 偶eby dok艂adnie tak dzia艂a艂o.

#17 michaju

michaju
  • 34 post贸w

Napisano 30 wrze艣nia 2010 - 13:23

w mirosoft wordzie tez to jest normalnie, w paincie tylko sie zmienia rozdzielczosc jak kilkakrotnie zwiekszymy i zmniejszymy no ale pomimo tego to powinna byc podstawowa opcja bez tego nic nie zrobie. Pozdrawiam.

#18 macieks72

macieks72

• 9聽873 post贸w

Napisano 30 wrze艣nia 2010 - 17:58

Ale co ty tam robisz? Takie programy to dla dzieci s膮 偶eby sobie pobazgra艂y w nim ;) We藕 chocia偶by Gimpa do tego, a nie jakie艣 Painty. No sorry, ale nie jestem wstanie zrozumie膰 dlaczego si臋 na taki program upar艂e艣. Przecie偶 jak w ten spos贸b powi臋kszasz to pikseloza wychodzi.

#19 lfemzwan

lfemzwan
  • 2聽166 post贸w
  • Sk膮dPL

Napisano 30 wrze艣nia 2010 - 20:00

mo偶e interesuje go pixelart - a w paincie jak nic je wida膰 :D

#20 su-1

su-1
  • 27 post贸w
  • Sk膮dGda艅sk

Napisano 11 lutego 2011 - 19:32

podbijam temat. Mi te偶 zale偶y na programie maksymalnie podobnym do Painta i co najwa偶niejsze - by by艂a opcja otworzenia i zapisu jpg. 艢ci膮gn臋艂am kilka polecanych na forum, jednak w 偶adnym jpg otworzy膰 si臋 nie da. Przy okazji: jak zrobi膰 print screen? I pole膰cie mi jak膮艣 przegl膮dark臋 obraz贸w max podobn膮 do tej standardowej windowsowskiej.

#21 renqien

renqien

Koniec...

• 20聽740 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 11 lutego 2011 - 19:39

podbijam temat. Mi te偶 zale偶y na programie maksymalnie podobnym do Painta i co najwa偶niejsze - by by艂a opcja otworzenia i zapisu jpg. 艢ci膮gn臋艂am kilka polecanych na forum, jednak w 偶adnym jpg otworzy膰 si臋 nie da.
Przy okazji: jak zrobi膰 print screen? I pole膰cie mi jak膮艣 przegl膮dark臋 obraz贸w max podobn膮 do tej standardowej windowsowskiej.

Nie spodziewaj si臋 czego艣 podobnego do Windowsowego na OS X. U偶ytkownicy Apple s膮 z regu艂y uczuleni na Wind臋 i unikaj膮 wszystkiego, co przypomina okno ;)

SketchBook ma przecie偶 otwieranie, edycj臋 i zapis JPG.

Do robienia zrzut贸w ekranu masz systemowe narz臋dzie.

Co to znaczy "max podobn膮 do standardowej windowsowej", o jakie funkcje chodzi?

#22 master13007

master13007
  • 21 post贸w

Napisano 11 lutego 2011 - 19:44

Polecam skechbook wersje darmowa expres lub pro. Prosty w obs艂udze wprawdzie wersja ekspress mocno okrojna ale daje wierne owzorowanie czego mo偶na spodziewac sie po wersi pro w kt贸ra warto zainwestowa膰. Do pobrania z app store. Leszego programu do rysowania na mac nie znam, owego wykorzystuje do rysunk贸w wykonywanych przy urzycu tabletu co ciekawe program daje mozliwosc zapisu do formatu photoshop gdzie mozna dokon膰 ostatecznych poprawek lub korzystac z funkcji nie obecnych w skechbook.

#23 lfemzwan

lfemzwan
  • 2聽166 post贸w
  • Sk膮dPL

Napisano 12 lutego 2011 - 05:18

@renqien - to m贸wisz o fanatykach - ja bym z ch臋ci膮 zobaczy艂 sub-edit na mac os... i kilka innych...

#24 rad3ks

rad3ks
  • 353 post贸w
  • Sk膮dOberschlesien

Napisano 12 lutego 2011 - 11:48

Jak chcesz komu艣 co艣 pokazywa膰 na rysunkach, tlumaczy膰 (np.: zagadnienia z wykladow na studiach) czy inne tego typu, to korzystaj z Google Rysunki. http://docs.google.com

To jest OS X. Inny styl, inna organizacja. To tak jakbym wszed艂 na okienkowe forum i pyta艂 o co艣 podobnego do QuickLook (cho膰 pewnie jeszcze by si臋 znalaz艂o)

#25 su-1

su-1
  • 27 post贸w
  • Sk膮dGda艅sk

Napisano 12 lutego 2011 - 19:07

Skechbook by艂by idealny, jednak nie mog臋 go znale藕膰 na Tigera ;( Program nie jest mi potrzebny do jaki艣 wy偶szych cel贸w, chodzi g艂贸wnie o dorysowanie dla beki czego艣 na zdj臋ciu, przyci臋cie obrazka itp.

Co do przegl膮darki obraz贸w - aktualnie korzystam z Preview i z Xee. Pierwsza mi nie podchodzi, natomiast Xee jest OK, jedynym minusem jest to, 偶e aby przej艣膰 do nast臋pnego obrazka musz臋 wciska膰 strza艂k臋 + command, no albo w艂膮czy膰 sobie pokaz slajd贸w :P
I rzecz do kt贸rej nie mog臋 si臋 przyzwyczai膰 - zaznaczanie ikonek obraz贸w kt贸re chc臋 obejrze膰, w Windowsie z marszu ca艂y folder leci. To zale偶y od przegl膮darki, czy taki urok systemu?

Do robienia zrzut贸w ekranu masz systemowe narz臋dzie.

czyli jak? :D

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych