EIZO SX2262w czy EIZO SX2462w
Posted 29 September 2010 - 09:07

Posted 01 October 2010 - 10:11
Posted 01 October 2010 - 11:07
Posted 01 October 2010 - 13:21
Posted 01 October 2010 - 14:42
Posted 01 October 2010 - 14:52
Posted 01 October 2010 - 15:00

Posted 01 October 2010 - 18:08
Czornyj tak z ciekawości ty masz jakieś powiązania z dystrybucją NEC na Polskę czy jak
Znam p. Wojtka Koska z NEC Display Solutions GmBH, która to firma ma swą centralę na Europę Środkową w Krakowie, którego jestem rodowitym mieszkańcem. Nie łączą mnie jednak z tą firmą żadne biznesowe relacje - poza tym, że czasem jak pojawia się jakiś nowy monitor, mam możliwość wypożyczyć go sobie do testów. Nie jestem nigdzie zatrudniony, prowadzę własną działalność niezwiązaną z handlem

A wracając do P241W - jest to wyświetlacz oparty na 10-o bitowej matrycy P-IPS z szerokogamutowym podświetleniem eWCG CCFL, wyposażony w 14-o bitowy 3D LUT z 16-o bitowym przeliczaniem, oraz DUC (elektroniczną kompensację równomierności podświetlenia). Oficjalnie na rynku EU nie posiada on możliwości sprzętowej kalibracji, w praktyce bez problemu można go skalibrować sprzętowo za pomocą oprogramowania Spectraview II pochodzącego z rynku US. Przestrzeń barwna tego monitora bez problemu kryje gamut ISO Coated v2 i Pantone Coated, a oprogramowanie Multiprofiler (darmowe) umożliwia włączenie w monitorze symulacji dowolnej przestrzeni barwnej - edycyjnej, lub urządzenia wyjściowego - wykorzystując w tym celu 3D LUT monitora. Równomierność podświetlenia wyświetlaczy, które miałem okazję kalibrować jest bardzo dobra - w certyfikacji U-DACT odchyłki w luminancji wynoszą średnio 1-2%, pikowo 3-4%, w chrominancji średnio 1dE pikowo 2dE.
Monitor kosztuje ok. 4000PLN - EIZO SX2462W jest ok. 1500PLN droższy, nie ma możliwości sprzętowej kalibracji, ani symulacji z wykorzystaniem 3D LUT. "It's a no-brainer", jak mawiają Amerykanie.
Posted 01 October 2010 - 18:36

Posted 01 October 2010 - 20:24

Posted 01 October 2010 - 21:21
Posted 02 October 2010 - 12:11
Dzięki Panowie za odzew
Zdecydowałem się jednak na EIZO i żaden NEC mnie już nie przekona
Znam z informacji znalezionych w necie oba monitory EIZO i zastanawiam sie tylko nad dwoma zagadnieniami:
1. wiem, że ponoć SX2262w ma problemy z wyświetalniem kolorów na aplach oraz w cieniach (pod kątem) i nie wiem jak to wygląda w praktyce. Czy jest to na tyle zauważalne, że dyskfalifikuje ten monitor do pracy z kolorem w trudnych warunkach oświetleniowych?
2. Plamka w SX2262w jest mniejsza mimo FULL HD. Czy obraz męczy oczy z racji mniejszych elementów względem SX2462w przy dłuższej pracy. W sumie mam bardzo dobry wzrok aczkolwiek wolę zapytać.
Generalnie te 2 dylematy maja kluczowe znaczenie co do wyboru monitora. Cena nie gra tu większej roli.
Będę wdzieczny za dalsze wypowiedzi
1. W praktyce wygląda to w ten sposób, że klient siedzący obok grafika widzi co innego, niż grafik. W przypadku 22" monitora nie jest to problem kolosalny, ale trzeba zachować pewien dystans do tego, co widzimy w rogach ekranu i pilnować się, by patrzyć na monitor prostopadle. Zjawisko jest dość subtelne, ale jest - stąd monitory do zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy przeważnie są na IPS-ach.
2. Wzrok jak wzrok - raczej kark, bo wpatrując się w drobny detal będziemy się pochylać by przybliżyć głowę. Osobiście jestem zwolennikiem większych monitorów, bo wygląd projektowanego zlecenia najlepiej oglądać w 1:1, relacje barwne zmieniają się w zależności od wielkości obserwowanych walorów.
Zawsze jest to kwestia indywidualnych preferencji, ale prywatnie mając do wyboru SX2262W i SX2462W bez wahania wziąłbym ten ostatni (Oczywiście z zastrzeżeniem, że zamiast SX2462W na 100% wziąłbym NECzka PA271W, który jest w podobnej cenie i nie ustępując EIZO jakością przewyższa go powierzchnią i rozdzielczością 2560x1440px).
Posted 02 October 2010 - 18:12
Posted 02 October 2010 - 21:22

Posted 05 October 2010 - 08:26
Jak masz pisać bdury to lepiej wcale nie pisz.
Ja tylko trochę się dostosowałem do wątku, który sam zacząłeś rozwijać - miast czekać cierpliwie, aż ktoś się wypowie w temacie, podziękowałeś z góry wszystkim za doradztwo.
W sumie przecież w końcu sam napisałeś:
Przepraszam, ale tak sformułowane wymagania mogą być bardzo szeroko rozumiane - do grafiki internetowej matryca PVA spokojnie Ci wystarczy, natomiast pojęcie "coraz częściej również przy DTP" można odebrać jako, że dopiero stawiasz w tym temacie pierwsze kroki. Pojęcie DTP jest baaardzo szerokie - od prostych składów wizytówek, akcydensów po bardzo wyrafinowane retusze fotografii. Po drodze masz różnej maści inne gatunki prac: książki, katalogi, opakowania, materiały POS, itp... Matrycę IPS możesz tak naprawdę potrzebować dopiero przy bardziej wymagającej obróbce zdjęć (np. twarze ludzi, biżuteria, szkło) - choć tutaj już wchodzisz w zakres wymagań dla seri CG.Praca głównie przy projektowaniu pod web oraz coraz częściej również przy DTP.
Moją pierwszą wypowiedź chciałbym byś postrzegał przez pryzmat niniejszej dygresji.
Posted 05 October 2010 - 10:15
Ja tylko trochę się dostosowałem do wątku, który sam zacząłeś rozwijać - miast czekać cierpliwie, aż ktoś się wypowie w temacie, podziękowałeś z góry wszystkim za doradztwo.
W sumie przecież w końcu sam napisałeś ...
Nie trzeba było tak od razu.
Głównie zajmuję się projektowaniem na potrzeby internetu aczkolwiek zdaża się projektowanie Identyfikacji wizualnych (od logo, logotypów po wszelkie materiały reklamowe typu wizytówki, teczki, reklamy do magazynów itp.).
Nie chodzi tu o stawianie pierwszych kroków w tym zakresie prac tylko o ich sporadyczność występowania.
Mogę dodać, że lubię mieć jak najwierniej odwzorowane kolory przy pracy niezależnie od medium pod które projektuje.
Problem polega na tym, że monitory z matrycami PVA lub IPS mają szereg wad jak i zalet i kwestią jest tylko pomoc przy doborze odpowiedniego do mojego stanowiska pracy no i oczywiście tychże potrzeb.
P.S. Co do fotografii to profesjonalnym retuszem się nie zajmuję...tylko takim na potrzeby Web Design.
Wybieram pomiędzy EIZO SX2462w oraz NEC PA241w

Posted 05 October 2010 - 11:54
Posted 05 October 2010 - 14:57
Za Nec'iem stoi jeszcze jedna istotna rzecz. Oprogramowanie MultiProfiler, które pozwala Ci w locie przełączać profil monitora (jeden klik i masz symulację sRGB dla sieci, drugi i masz np. pełen gamut monitora przy 80cd/m2 i gammie 1,8)
To się wbrew pozorom bardzo przydaje, bo do przeglądania netu przy śniadaniu nie będziesz potrzebował pełnego gamutu (w przeglądarce będziesz miał przejaskrawione, nienaturalne kolory).
Cały czas mam dylemat czy SX2462w czy PA241w. Różnica na korzyść EIZO jest niewielka za to kowota między nimi już różni się znacznie

Oczywiście finanse nie są tu decydujące, lecz miło byłoby zaoszczędzić taką sumę. Z tego co się orientuję na korzyść tego modelu EIZO wpływa znacznie lepsza jakość fabrycznego wyprofilowania aniżeli NECa. Tylko właśnie posiadając soft MultiProfiler (nie znalazłem nigdzie info czy jest dostępny do nabycia u nas w Polandii) można by go porównywalnie skalibrować.
I tu pojawia się pytanie czy warto przepłacać do tego EIZO?
Posted 05 October 2010 - 18:25
Posted 05 October 2010 - 18:47

1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users