Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mierzenie i zwiększanie prędkości dysku sieciowego

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 intercedo

intercedo
  • 334 postów
  • SkądElbląg

Napisano 27 września 2010 - 07:31

Udalo mi sie skonfigurowac w domu mala siec (na bazie ASUS-a RT-N16), do tego podłączyłem do niego dysk Synology DS210j. Wszystko ladnie smiga, tylko mam male predkosci przesylu plikow z dysku. Niby wszystkie porty sa gigabitowe, skretka 1m laczy dysk z routerem i taki sam kabel (1m) laczy router z Makowka, ale predkosc zgrywania pliku z dysku na pulpit to zaledwie okolo 0,08 Gbit/s. Wyliczylem to recznie kopiujac plik 1,75 GB i mierzac czas stoperem przy wylaczonych wszystkich programach (2:50 min). (w ustawieniach Sieci na macu jest wlaczony niby tryb 1000 megabitow) 1. Czy jest jakis program (sam nie znalazlem zadnego) do pomiaru predkosci przesylu w sieci lokalnej? 2. Jak zwiekszyc predkosc? Co moze byc slabym punktem? Czy fakt, ze ten sam router rownoczesnie obsluguje polaczenia WiFi moze miec tak duzy wplyw na predkosc przesylu po kablu? 3. Samo chodzenie po katalogach dysku sieciowego jest dosc wolne. Wylistowanie nawet krotkiego katalogu zawsze zaczyna sie od paru sekund zadumy.

#2 fascik

fascik
  • 626 postów
  • SkądRyki

Napisano 27 września 2010 - 08:13

1. Jest aplikacja iperf. Ale niestety musi być odpalana jako serwer. Nie wiem czy w Synology jest możliwość podpięcia się np. via SSH i odpalenie na nim procesu. Ewentualnie możesz zapiąć inny komputer do sieci i na nim odpalić iperf w roli serwera. 2. Skoro masz router do którego to wszystko zapiąłeś to czy status połączenia dysku to również 1 Gbps? WiFi nie ma nic do kabla. kopiowanie plików odbywa się po SMB czy AFP?

#3 intercedo

intercedo
  • 334 postów
  • SkądElbląg

Napisano 27 września 2010 - 10:12

1. Jest aplikacja iperf. Ale niestety musi być odpalana jako serwer. Nie wiem czy w Synology jest możliwość podpięcia się np. via SSH i odpalenie na nim procesu. Ewentualnie możesz zapiąć inny komputer do sieci i na nim odpalić iperf w roli serwera.
2. Skoro masz router do którego to wszystko zapiąłeś to czy status połączenia dysku to również 1 Gbps? WiFi nie ma nic do kabla.

kopiowanie plików odbywa się po SMB czy AFP?

Ad. 1 chyba jest taka mozliwosc, bo mozna sie podpinac nawet z internetu.
Ad. 2. nie sprawdzalem, poszukam, gdzie to mozna sprawdzic.

A co to jest SMB / AFP? i co jest lepsze?

#4 fascik

fascik
  • 626 postów
  • SkądRyki

Napisano 27 września 2010 - 10:45

SMB - to typowe "windowsowo linuksowe" udostępnianie plików. Natomiast AFP to typowo Applowe. IMHO jeśli masz same maki w domu to AFP.

#5 gizmo3800

gizmo3800
  • 1 906 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 września 2010 - 10:53

80MB/s to wcale nie taki zly wynik, po za tym jakich skrętek używasz? To że pokazuje Ci gigabitową sieć nie oznacza że fizycznie tak jest. Moj błąd 80 ale Mbps ;) to faktycznie licho

#6 fascik

fascik
  • 626 postów
  • SkądRyki

Napisano 27 września 2010 - 10:55

dokładniej to 80 mb/s ;-) No nie jest źle i raczej przy obudowach NASowych ciężko wyciągnąć wiecej... Chociaż ja na gigabicie (skrętka Cat 5E) + router gigabitowy WNDR3700 + 2 Maki podpięte ethernetem wyciągam do 200 mb/s

#7 intercedo

intercedo
  • 334 postów
  • SkądElbląg

Napisano 27 września 2010 - 13:27

dokładniej to 80 mb/s ;-) No nie jest źle i raczej przy obudowach NASowych ciężko wyciągnąć wiecej... Chociaż ja na gigabicie (skrętka Cat 5E) + router gigabitowy WNDR3700 + 2 Maki podpięte ethernetem wyciągam do 200 mb/s

Skrętki mam Cat 5E, ale samoróby, kupić coś firmowego albo lepszej kategorii? Dodam, ze kable sa krociutkie, urzadzenia stoja w promieniu 1 m od siebie

200mb/s to porazka, jak to sie ma do deklarowanych max 1000gbit. i czemu zwykle otwieranie katalogow trwa kilka(nascie) sekund?

#8 fascik

fascik
  • 626 postów
  • SkądRyki

Napisano 27 września 2010 - 15:11

Skrętki mam Cat 5E, ale samoróby, kupić coś firmowego albo lepszej kategorii? Dodam, ze kable sa krociutkie, urzadzenia stoja w promieniu 1 m od siebie

Jeśli żyły dobrze zaciśnięte wg standardu 568A lub 568B to nie ma sensu kupować.

200mb/s to porazka, jak to sie ma do deklarowanych max 1000gbit. i czemu zwykle otwieranie katalogow trwa kilka(nascie) sekund?

200 mb/s ~ 25 MB/s więc tragedii nie ma. Przy WiFi 5 GHz 802.11n streamuje sobie full hd z miniaka :-) A to, że otwieranie katalogów trwa tak długo to również może być wina samego NAS-a ew. konfiguracji sieci domowej.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych