Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jakie kółka w deskorolce lepsze, twardzsze czy miększe?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 pawellego

pawellego
  • 231 postów

Napisano 25 września 2010 - 07:39

Mam zamiar kupić moją drugą deskorolkę, bo pierwszą już mam strasznie zjechaną:( Chcę kupić coś w cenie od 100 do 170zł. Mam kilka deskorolek na oku, ale nie wiem jakie kółka wybrać. Ja jeżdżę na swojej ulicy z kolegami, więc wolę cichsze, ale na których łatwiej się robi ollie, 100A czy np 95A. Czym one się różnią?

#2 TTomekk

TTomekk
  • 1 741 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 25 września 2010 - 07:51

Mam zamiar kupić moją drugą deskorolkę, bo pierwszą już mam strasznie zjechaną:(
Chcę kupić coś w cenie od 100 do 170zł.

Czy ja dobrze rozumiem? Ty chcesz kupić całą deskorolkę za 170zł? (czy same kółka?

#3 pawellego

pawellego
  • 231 postów

Napisano 25 września 2010 - 08:05

całą deskorolkę ale mam do wyboru z różnymi kółkami, twardszymi i miększymi.

#4 TTomekk

TTomekk
  • 1 741 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 25 września 2010 - 08:10

Wow! deska za 170zł... szacun! mój kolega z klasy jeździ i (całej) deski poniżej 400zł nigdy nie kupił ;) za 170 to można blacik kupić :)

#5 pawellego

pawellego
  • 231 postów

Napisano 25 września 2010 - 08:15

no dobra ale ja jestem początkujący pierwszą deskę miałem za 60zł i sprawuje się dobrze. a ja się pytam które kółka są lepsze twardsze czy miększe?!

#6 janhalb

janhalb
  • 951 postów

Napisano 25 września 2010 - 08:20

TTomek: z całym szacunkiem, ale Twój komentarz jest poniżej poziomu. Jak ktoś zada pytanie "jaki aparat foto do 700 zł warto kupić", to go wyśmiejesz i powiesz, że "twój kumpel też robi zdjęcia i nigdy nie kupił nic poniżej lustrzanki za 2000"? Ogarnij się, człowieku. Gość zadaje konkretne pytanie - jak nie znasz odpowiedzi, to po co się czepiasz?

#7 TTomekk

TTomekk
  • 1 741 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 25 września 2010 - 08:24

Miększe.. to chyba logiczne. Co lepiej się odbija kauczuk czy mieszanka plastiku z kauczukiem? ;)

---------- Wpis dodano o 09:24 ---------- Poprzedni wpis dodano o 09:21 ----------

TTomek: z całym szacunkiem, ale Twój komentarz jest poniżej poziomu. Jak ktoś zada pytanie "jaki aparat foto do 700 zł warto kupić", to go wyśmiejesz i powiesz, że "twój kumpel też robi zdjęcia i nigdy nie kupił nic poniżej lustrzanki za 2000"? Ogarnij się, człowieku. Gość zadaje konkretne pytanie - jak nie znasz odpowiedzi, to po co się czepiasz?

Próbuję mu przez to powiedzieć, że nie warto kupować desek (pełnych) za 170zł ponieważ jeśli od dłuższego czasu rozwija swoją pasję to za niedługo będzie i tak potrzebował lepszej.

Edit.: Lepszym rozwiązaniem jest składanie deski stopniowo (w jego przypadku) np. jednego miesiąca kupi blat a drugiego kółka...

#8 zbieraj

zbieraj
  • 1 016 postów

Napisano 25 września 2010 - 10:04

Ja tam jeździłem zawsze na twardych, gdyż na takich mi było wygodniej na stricie.

#9 Pedro407

Pedro407
  • 597 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 września 2010 - 10:24

Komentarz wcale pozbawiony sensu nie byl, bo deska za 170zl w rzeczywistosci jest niewiele wiecej warta od tej za 60.. Kup sobie uzywany blat ale porzadnej firmy a nie jakis wystrugany ze starego stolu. Blat ma rownie duze znaczenie co reszta. Popatrz sobie jakiej grubosci jest blat za 60zl a pozniej idz obejrzec blaty np Planet Earth, Blind, Toy Machine, Zero w jakims skateshopie. Porzadne blaty sa lekkie, wyprofilowane i bardziej elastyczne. Z ta sama sila skoczysz wyzej i latwiej wykrecisz cos wiecej niz ollie. Szkoda pieniedzy na zestaw za 170, lepiej odloz, pozbieraj i kup nawet uzywane ale od firmy, ktora sie tym zajmuje a nie od chinoli..

#10 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 25 września 2010 - 10:30

Miększe.. to chyba logiczne. Co lepiej się odbija kauczuk czy mieszanka plastiku z kauczukiem? ;)

Jasne, logiczne jak cholera to jest, jakby takie było to by tego wątku nie było - to jest logiczne, a nie te Twoje niepotrzebne wstawki tego typu. Weź się ogarnij.

#11 Vibez

Vibez
  • 120 postów

Napisano 25 września 2010 - 10:42

Zwróć też uwage na łożyska a nie same kółka. Tak jak pisze Pedro cała deska za 170zł to naprawde nie najlepszy zakup. A tak już nawiasem mówiąc w takiej deskorolce raczej na wszystko należy zwrócić uwagę. Ja osobiście zawsze zwracałem uwagę na tracki, ew same gumki do nich. Nic tak nie denerwuje podczas jazdy jak skręcająca albo sztywna decha. Pomyśl może nad odłożeniem jakiejś kwoty i kupienie całego kompletu za większą kwotę. Mając już średniej klasy sprzęt mógłbyś później śmiało wymieniać różne elementy na nowe, lepsze. Komplet za 170zł naprawde ogranicza pole manewru. Wiem bo sam podobną miałem.

#12 TTomekk

TTomekk
  • 1 741 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 25 września 2010 - 11:09

Jasne, logiczne jak cholera to jest, jakby takie było to by tego wątku nie było - to jest logiczne, a nie te Twoje niepotrzebne wstawki tego typu. Weź się ogarnij.

A jeździłeś kiedyś?
Mnie lepiej jeździło się na kauczukach (tzn. miękkich) dlatego je polecam i mówię, że logiczne.

#13 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 25 września 2010 - 11:19

haha, oszalałeś? Oczywiście że nie jeździłem, to logiczne przecież jest, przecież każdy wie że na rowerze jeździło się za moich czasów. No to przecież logiczne.

#14 pawellego

pawellego
  • 231 postów

Napisano 25 września 2010 - 12:13

DESKOROLKA LABEDA WYCZYNOWA USA LAB50-ABEC7 BEVO (1234028553) - Aukcje internetowe Allegro co myślicie o niej?

#15 McTom

McTom

All work and no play...

• 3 827 postów

Napisano 25 września 2010 - 13:20

Kolka ci sie pobrudza...

#16 Meo

Meo
  • 409 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 września 2010 - 13:42

Znam się troszkę, bo osłuchałam się wczoraj młodszych kuzynów, więc w miarę wiem, co i jak.
Dozbieraj parę złociszy i kup Deskorolki kompletne - skate-europe.com - skateshop Andegrand coś stąd, przynajmniej firmowe i lepszej jakości. Nawet po truckach (dobrze mówię? :P) widać, że wykonanie tej Twojej deski to cienizna w porównaniu do czegoś nie-tak-całkiem-noname.

#17 maya

maya
  • 99 postów
  • SkądPoznań

Napisano 25 września 2010 - 18:27

Nie kupuj deski za 170zl, sa poprostu kiepskie. Sam jezdze juz troche czasu (6-7lat bedzie), proponuje skompletowac wszystko odzielnie, deske, tracki, lozyska i kolka. na poczatek proponuje skateshop Miniramp z Poznania, ale posiada rowniez sklep internetowy
Home
Blaty Miniramp sa naprawde dobre, kolka i lozyska tez, a drogie nie są. Dobre tracki do najtanszych nie naleza, ale kupujac np. Silvery, albo Venture wystarcza na naprawde dlugo. Kolka, tak jak i deski musisz wybierac takie jakie wolisz, to przyjdzie z czasem, ja np jezdze na blacie 19,5-19,6mm, i malych(50mm), twardych kolkach.

Takze uzbieraj troche pieniedzy i kup lepszy set up, w kwocie 400zl zamkniesz sie napewno. Nie zapomnij tez o montazowkach, ale one zwykle kosztuja 10-15zl i papierze sciernym na blat(20zl).

Pozdrawiam i zapraszam na moj ownlog deskorolkowy

#18 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 350 postów

Napisano 27 września 2010 - 00:13

Słowo 'miększe' jest moim faworytem tego tygodnia.

#19 pawellego

pawellego
  • 231 postów

Napisano 27 września 2010 - 05:53

A czy spokey to dobra firma deskorolek?

#20 zirk

zirk
  • 598 postów

Napisano 27 września 2010 - 08:55

A jeździłeś kiedyś?
Mnie lepiej jeździło się na kauczukach (tzn. miękkich) dlatego je polecam i mówię, że logiczne.

na dobrej nawierzchni dużo lepsze i szybsze są (dla mnie) kółka twarde. na nierównych chodnikach lepsze będą miękkie.

#21 TTomekk

TTomekk
  • 1 741 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 27 września 2010 - 14:32

A czy spokey to dobra firma deskorolek?

Przeciętna...

#22 Maciej667

Maciej667
  • 37 postów
  • SkądKatowice

Napisano 27 września 2010 - 15:10

wiem, ze to nie giełda ale mam do sprzedania deske w pełni profesjonalna w bdb stanie( jeden sezon) kołka nervous- takie srednio twarde , ja jezdzilem na PTG i idealnie sie spisywały reszta- blat girl, grip jessup, trucki tensor, łozyska abec 5, podkladki montazowki mafia. pisz na pw jezeli jestes zainteresowany,

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych