Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

CrossOver - problem z ACDSee i IE

• Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 woojt

woojt
  • 300 posts
  • SkądWuWuA --> The Right Side

Posted 12 February 2007 - 05:20

czy jest mozliwosc zainstalowac przez crossover jakas aplikacje ktora wymaga innej aplikacji do swojego dzialania (tu acdsee dla windows wymaga obecnosci internet explorera do swojej pracy). czy mozna to jakos w jednej paczce zapakowac zeby te programy sie widzialy - nie wiem na jakiej zasadzie dziala crossover...

#2 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 12 February 2007 - 05:23

Proscie Paralells lub wrecz Bootcamp. Crossover , tak jak go pamietam z linuksa, ma mozliwosc instalacji IE, mial nawet opcje wbudowana do tego, sam sie laczyl z instalka ie , pobieral i instalowal. Nie sadze, zeby pod mac os x bylo jakos inaczej...

#3 lukas_gab

lukas_gab
  • 828 posts

Posted 14 February 2007 - 12:13

Tak tylko że teraz wyszła nowa doskonalsza wersja 6.0 która obsłuży nawet dx 9.0c

#4 woojt

woojt
  • 300 posts

Posted 21 March 2007 - 03:22

tyle ze obsługuje 10 aplikacji na krzyż i nic poza tym dobrze nie działa (szczegónie aplikacje, które wymagają "czegoś innego" niz one same obecnego w systemie (tu:windows) do własnego działania jako takiego ;/ np.acdsee wymaga IE i mimo zainstalownia go przez crossa i wrzuceina ACDsee do tej samj butelki nic to nie pomaga. i tak nie działa ;/

#5 raptou

raptou
  • 1644 posts
  • SkądUnited Europe

Posted 21 March 2007 - 05:15

Używam Crossover od bardzo dawna (Linux) i Acdsee - już w dość wiekowej wersji 5. Niestety ACD nie działa ani na Linuksie ani na Macu, choć instaluje się poprawnie.
O ile pamiętam udało mi się odpalić bardzo okrojoną i starą wersję - bodaj w nazwie miała jeszcze acdsee32.exe
Też mam ten problem - przyzwyczajenia.
IE 6 oraz Media Player 7.1 działają na Crossover. Da się też zainstalować polską wersję z pliku na dysku, zamiast domyślnej EN pobieranej automatycznie.
Udało mi się jakimś cudem nawet zgrać dwa razy linuksowego Firefoksa 2 z windowsowym pluginem Media Player poprzez właśnie Crossover. Powinno być to też możliwe w Mac OS, co rozwiązuje problem DRM np. na iTVP. Nie wiem co zrobiłem i nie umiem tego powtórzyć. Za bardzo grzebałem, żeby to spamiętać.

Nic mi z Maca nie przypasowało zamiast Acdsee (iPhoto oczywiście używam ale wolę mieć pełną kontrolę nad tym, co robię).
Ja ten problem rozwiązałem inaczej.
Ściągnij sobie jakiegoś Linuksa - najlepiej LiveCD, ponieważ błyskawicznie i bez problemu się instaluje na Macu. Polecam EduCD 0.7 na DVD. Można też w nim utworzyć partycję bez utraty danych - zmniejszając istniejącą partycję HFS.
Zresztą nawet nie trzeba go instalować ale jest wtedy mało wygodny.

EduCD sam w sobie ma całe mnóstwo programów graficznych, w tym Gimpa i wiele, wiele innych.
Daje dostęp do olbrzymiej ilości darmowego, dobrego softu i zastępuje tragiczne - moim zdaniem - środowisko X11 dla Maka.

Dla tych, co nie radzą sobie z zależnościami w Linuksie, bądź nie czują się pewnie w instalacji programów polecam stronę http://klik.atekon.de
Wystarczy wybrać kategorię, program i kliknąć "klik&run". Trochę to przypomina obrazy dmg.
Program ściągnie się na pulpet i od razu uruchomi. Aby go "odinstalować", podobnie, jak pod Mac OS wystarczy z blatu wyrzucić "plikoprogram" do kosza.

EduCD ma tę zaletę, że jest za darmo, w zasadzie w pełni zastępuje Windows i ma większość odpowiedników komercyjnych, windowswowych programów. Przez blisko dwa lata z powodzeniem zastępował mi Windows.
Pod Linuksem Acdsee doskonale zastępuje Gwenview.
Bez problemu wykrył cały osprzęt mojego Mini.

Działa natywnie z DVD i dysku, uruchamia się bez problemu pod Paralells zarówno z DVD, z obrazu ISO na dysku, jak i szybko się instaluje (ok. 20 minut na caly, gotowy do pracy system z bardzo dużą ilością softu użytkowego).

Jak czegoś nie ma na Maka, uważamy, że X11forMac to paździerz, nie stać nas na Windows i chcemy za darmo mieć ogrom naprawdę świetnych programów, jednocześnie system bardzo prosty w obsłudze - polecam EduCD 0.7.
Po zainstalowaniu cały system zajmuje ok. 3 GB ale lepiej utworzyć part. minimum 10 GB.

http://www.linux-educd.pl/
  • woojt and Ka like this

#6 Hackmaniak

Hackmaniak
  • 459 posts

Posted 21 March 2007 - 20:03

Bardzo dziwne to CrossOver. Działa o wiele gorzej niż darmowy wine na którym bazuje. Przynajmniej na Linuksie tak było. Tak, żeby mi wszystko działało to tylko jak do katalogu C:, który tworzył Wine zainstalowałem Windowsa 98. Wtedy przychodziły z nim wszystkie aplikacje i w zasadzie wszystko działało. Wiem, że trzeba mieć licencje, ale nie trzeba uruchamiać długo całego systemu tylko się odpalają biblioteki właściwe. Dla mnie bardzo wygodne rozwiązanie.

#7 raptou

raptou
  • 1644 posts
  • SkądUnited Europe

Posted 22 March 2007 - 00:01

Crossover to jest Wine optymalizowany pod kątem konkretnych programów - głównie biurowych i płatny. Ja na Linuksie używałem Crossovera i Wine z nakładką okienkową Xwine naprzemiennie, w zależności od tego, który program i pod czym lepiej działał. Xwine to taki "prawie jak Parallels Desktop" na Linuksa. Jest pulpit, menu, program files, tapeta, Saper i Regedit. Nawet udało mi się na tym odpalić dwie gry 3d - "Symulator autobusu - Gdynia" oraz symulator autobusu "VBus" (freware. Są w sieci) - na Crossover 5.

#8 woojt

woojt
  • 300 posts

Posted 22 March 2007 - 00:12

thx raptou ;)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users