Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jak sformatowac dysk zewnetrzny ?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 chrishkt

chrishkt
  • 7 postów

Napisano 20 września 2010 - 04:58

Mam zewnetrzny dysk 500 GB Buffallo. Zostal on uzyty umylkowo do Maca jako backup i teraz Windows go nie widzi. Jak ten dysk sformatowac calkowicie pod Windows ? Bardoz prosze o pomoc i dokladna instrukcje. W Computer management pod Windows ten dysk jest widoczny i jest tam napisane GPT - Protective Partition, to pewnie od tego maca ?

#2 Konrado

Konrado

• 1 844 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 20 września 2010 - 07:53

Sformatuj na macu do fat32.

#3 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 20 września 2010 - 08:33

w windozie mozesz uzyc narzedzia partition magic
Norton Partition Magic 8.05 download - Programy & Spolszczenia

#4 subs

subs
  • 860 postów
  • SkądPoznań

Napisano 20 września 2010 - 08:35

jak XP to masz w panelu sterowania->narzędzia administracyjne->zarządzanie komputerem i tam klikasz na zarządzanie dyskami. W 7-ce o ile pamiętam jest tak samo.

#5 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 września 2010 - 08:35

Tylko pamiętaj żeby w opcjach ustawić, że mapa tablicy partycji ma być MBR, a nie GUID. Windows chyba się będzie burzył jak będziesz chciał zrobić partycję fat > 32 GB (chociaż nie ma z tym żadnego problemu. odczyta bez problemu)

#6 chrishkt

chrishkt
  • 7 postów

Napisano 20 września 2010 - 12:37

Panowie Kochani, 1. Zrobilem tak jak pisze subs miesiac temu :-) i nic... Widze ten dysk, jest przy nim napisane Healthy (GPT - Protective Partition). Jak go wybieram i w Action/All task chce cos wybrac np. Delete Partition to nie moge bo nic nie jest podswietlone 2. Roberto milo ze tak piszesz ale gdzie mam to zrobic 3. Panowie ja jestem laik w tych sprawach i mnie trzeba napisac tak a. Okrec kran w kuchni b. Nalej wody do szklanki itp itd Sprobujcie troche sie wysilic i napisac krtok po kroku jak dla kompletnego laika. Wielkie Dzieki

#7 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 września 2010 - 12:41

a który windows ?

#8 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 września 2010 - 12:49

wejdź w disk utility zaznacz swój dysk przejdź na zakładkę partycję ustaw sobie co trzeba (jedną partycję FAT32 zapewne) kliknij w opcje ustaw MBR done.

#9 chrishkt

chrishkt
  • 7 postów

Napisano 20 września 2010 - 14:51

Panowie jeszcze raz. Dzialam pod Windows XP. Mam zewnetrzny dysk to 500 GB Buffallo. Zostal on uzyty umylkowo do Maca jako backup i teraz Windows go nie widzi. W Windows widac ten dysk jak: 1. Kliknie sie prawym przyciskiem w w My Computer na pulpicie glownym 2. Wybierze sie Manage 3. Nastepnie wybierze sie Disk Management 4. Wtedy widac oba dyski tj Disk 0 (glowny) i Disk 1 (ten zewnetrzny) Rowniez w Device Manager pod XP go widac. Natomiast nie widac go na pulpicie ani jak sie kliknie w My Computer. W zwiazku z tym programy do formatowania tez go nie widza. Roberto, gdzie jest Disk Utility - Mac PC ? Jak ten dysk od nowa sformatowac, tak zeby mozna go bylo normalnie w Windows uzywac ?

#10 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 20 września 2010 - 14:59

Nie lepiej zapytać na forum windowsowym? To jest forum makowe, więc nie oczekuj, że użytkownicy na pamięć znają ustawienia windows.

#11 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 września 2010 - 15:05

skoro masz Windows XP to zapewne masz i płytę instalacyjną do windowsa.... najprościej bez ściągania innego oprogramowania: - odpalić komputer z płyty systemowej - kiedy instalacja z windowsa dojdzie do momentu kiedy pokazujesz mu dysk na którym ma zainstalować windowsa - wybrać ten dysk o którym mówisz - instalator zapyta Cię czy sformatować na FAT czy NTFS po sformatowaniu wyłączyć instalatora i zrestartować komputer. i wszystko.

#12 chrishkt

chrishkt
  • 7 postów

Napisano 20 września 2010 - 15:10

OK ale to Mac "nabroil" :-), pod Mac ten dysk widac bez problemow. Jak go z powrotem sformatowac pod Windows ?

#13 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 września 2010 - 15:14

Pod Makiem CMD + Spacja wpisujesz "Disk Utility" wybierasz z menu po lewej dysk klikasz na partycje na górze wybierasz sposób formatowania "FAT" i wsio.

#14 chrishkt

chrishkt
  • 7 postów

Napisano 20 września 2010 - 19:04

Wielkie dzieki dla horyzont ! Cala sprawa trwala moze 30 sekund i dysk jest juz OK, widzialny pod Mac i PC. Jedyna poprawka to klikam nie w partycje ale w zakladke "Wymaz". Wielkie dzieki raz jeszcze

#15 olifkowa

olifkowa
  • 1 postów

Napisano 30 stycznia 2012 - 09:41

Dysk zewnętrzny pod FAT a spowalnianie Maca Witam, Podpinam się pod temat. Mam iMaca MC309 od 2 miesiecy. Dotychczas korzystalam z dysku zewnetrznego PQI 500 GB niestety sformatowanego pod Windowsem w NTFS. iMac jedynie odczytywal dysk bez mozliwosci przeniesienia danych na niego. Przenioslam zatem wszystkie dane z dysku i sformatowalam go w FAT pod Maciem co umozliwilo mi zapisywanie na nim danych. Problem pojawil sie w chwilii w ktorej dysk ten byl podpiety pod Maca i jednoczesnie uruchomilam Photoshopa do pracy. Zdjecie na ktorym pracowalam nie bylo zaimportowane z tego dysku zewnetrznego lecz zwyczajnie z katalogu na Macu. Komputer maksymalnie zamulil, praca w Photoshopie byla niemozliwa. Po wypieciu dysku Photoshop przestal zamulac :) Poczatkowo myslalam ze to przez ilosc zajetego miejsca na dysku wewn. ale po sprawdzeniu mialam jedynie 190 GB zajetej przestrzenii z 500 GB calosci. Bardzo prosze o pomoc jak mam poprawnie sformatowac dysk aby byl odczytywany przez Maca i Windowsa z pelna mozliwoscia zapisu na nim a jednoczesnie zeby umozliwial mi prace w Photoshopie bez zamulania :) z gory dzieki

#16 ex3v

ex3v

• 1 884 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 stycznia 2012 - 15:23

Nie odświeżaj wątków starszych niż 6 miesięcy. Załóż nowy wątek i podaj link do starego tematu jako dowód, że zapoznałeś się z tym co na forum już napisano.

Zamykam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych