Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro problem z wolnym transferem danych przez usb

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 mariusznicpon

mariusznicpon
  • 149 postów
  • SkądElblag, Poland

Napisano 16 września 2010 - 20:03

Witam Mam MacBook Pro 15 z 2010r i następujący problem. Podczas kopiowania danych z komputera na dysk przenośny zauważyłem że na jednym usb transfer jest o połowę wolniejszy niż na drugim. Przykładowo podłączam dysk pod usb od strony wejścia ładowania transfer osiągany podczas zrzucania danych z dysku przenośnego na Maca jest około 35 MB/s ,zapis około 30MB/s. Podłączając dysk pod usb od strony wejścia słuchawkowego przy identycznej sytuacji transfery wynoszą 15MB/s przy zrzucaniu danych z dysku na Maca i 12MB/s przy zapisie na dysk. Sprawdzałem dwa rożne dyski i sytuacja była identyczna. Sprawdziłem też oba dyski za MacBook Pro 13 też z 2010 roku i tam transfery na obu portach usb były identyczne i co dziwniejsze troszkę szybsze niż na 15 z procesorem i5. Czy wiecie co może być przyczyną takiego stanu?

#2 bsentkowski

bsentkowski
  • 140 postów

Napisano 16 września 2010 - 21:03

USB 1.1 np. do podłączenia myszki

#3 mariusznicpon

mariusznicpon
  • 149 postów
  • SkądElblag, Poland

Napisano 16 września 2010 - 21:10

Używam myszki przez bluetooth. A gdybym używał myszki po usb to znaczy że MacBook przestawia predkość na usb 1.1 czy miałeś na myśli że myszka mogła uszkodzić port? Używam modemu Huawei na usb.

#4 paparazzi

paparazzi
  • 1 006 postów

Napisano 16 września 2010 - 21:23

ta usb 1.1 w komputerze z i5 ;] może apple ma głupie pomysły czasem ale nie aż tak!

#5 bsentkowski

bsentkowski
  • 140 postów

Napisano 16 września 2010 - 22:06

Byc może jest to błąd w produkcji - prędkość na to wskazuje, że tu jest usb 1.1. wcześniej tak nie było ? Gdyby dysk zewnętrzny tak sie zachowywał na obu usb to już inna sprawa. Miałem taki przypadek z dyskiem przenośnym. Wcześniej był w FAT 32. Przeformatowałem na HFS+ ale nie zmieniła się tablica w opcjach z Apple Partition Map tylko został Master Windowsa. Konieczny był ponowny format.

#6 mariusznicpon

mariusznicpon
  • 149 postów
  • SkądElblag, Poland

Napisano 18 września 2010 - 13:38

Zainstalowałem Windows 7 (Boot Camp) i tam prędkości na obu portach usb były prawie identyczne (różnica 1Mb/s) po ponownej instalacji Mac OS różnica prędkości wynosi 10Mb/s. Nie wiem czy tak było od początku bo nie sprawdzałem. Dzwoniłem do wsparcia Apple ale nie potrafili mi pomóc.

#7 bsentkowski

bsentkowski
  • 140 postów

Napisano 18 września 2010 - 19:00

Mam propozycję. Podłącz dysk pod to złącze. Wejdź w System Profiler i sprawdź pod Hadrware/usb czy jest widoczny pod "USB High-Speed Bus", czy tylko "USB Bus". Jeżeli będzie widoczny w "USB High-Speed Bus" - to znaczy, że port jest usb 2 a nie 1.1 i przyczyny trzeba szukać w dysku zewnętrznym. W Disk Utility sprawdź czy dysk ma "Partition Scheme : Apple Partition Map". Jeżeli jest tam "Master Boot Record" to znaczy, (mimo HFS+) że masz Windows'owy format (a raczej mieszany os x win).

#8 mariusznicpon

mariusznicpon
  • 149 postów
  • SkądElblag, Poland

Napisano 18 września 2010 - 19:34

Mam HigH-Speed szybkość do 480 Mb/s. To na pewno nie jest wina dysku ponieważ sprawdziłem dwa dyski i pen-drive i na wszystkich urządzeniach jest taki sam problem. Dodatkowo na drugim Macbooku Pro 13 działa wszystko ok na tych samych dyskach.

#9 bsentkowski

bsentkowski
  • 140 postów

Napisano 18 września 2010 - 19:40

W takim razie pozstaje serwis lub jako wejście pod myszkę.

#10 mariusznicpon

mariusznicpon
  • 149 postów
  • SkądElblag, Poland

Napisano 18 września 2010 - 19:45

Dzięki za pomoc.

#11 Creb

Creb
  • 3 postów

Napisano 13 lipca 2011 - 14:30

Reset PRAM i SMC powinien pomoc.

[url=http://dnadesign.pl/2011/06/macbook-pro-i-problem-z-usb/]MacBook Pro i problem z USB… | dnadesign.pl[/url]

Pozdrawiam

#12 DNADesigN

DNADesigN
  • 98 postów
  • SkądLegionowo

Napisano 17 lipca 2011 - 15:37

Witam, Artykuł dotyczący resetu PRAM i SMC dotyczył problemów z USB (powyższy link), gdzie nie było transferu danych w ogóle (tylko zasilanie). Nie wiem, czy poskutkuje to do przyspieszenia transferu, aczkolwiek zauważyłem, że czasami jeden z dwóch portów USB w moim MBP (5.1, late 2008 czy tam early 2009) działa z prędkością USB 1.1, a czasami nie. Nie wiem jeszcze od czego to zależy.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych