Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Zegarek na biurku i rozmiary okien

• Please log in to reply
17 replies to this topic

#1 intercedo

intercedo
  • 334 posts
  • SkądElbląg

Posted 16 September 2010 - 09:06

Witam, Wczoraj moja żona miała pierwszą lekcję z nowego maca i strasznie ją wkurzało kilka rzeczy. Może wiecie jak to zmienić: 1. Przy przeglądaniu zdjęć na dysku (finderem + otwieranie zwykłym podglądem) zdjęcia otwierały się po lewej, na co moja żona uparcie przesuwała okno na prawo, ale niestety mac nie chciał położenia okna zapamiętać. 2. I podobny problem. Żona otwiera okno katalogu ze zdjęciami i powiększa je. Coś tam robi, zamyka, a potem wraca, znów otwiera i okno jest znów małe. Jak zrobić, żeby mac pamietał ustawienia okien. 3. I problem estetyczny, żona chce, żeby ten widget zegarka (i pogody) był widoczny cały czas na biurku. A nie tylko przy podglądzie widgetów. Z góry dziękuję za pomoc. Na razie żona jest zawiedziona makówką i woli Windows. Pawel

#2 Robczan

Robczan
  • 185 posts

Posted 16 September 2010 - 13:14

Wniosek: niech kobiety zostają przy Windowsie.

#3 konole

konole
  • 412 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 September 2010 - 13:49

/do.usunięcia

#4 intercedo

intercedo
  • 334 posts
  • SkądElbląg

Posted 16 September 2010 - 21:47

No dobrze, a ktos moze powie cos sensownego? Banalna rzecz a nie mozna jej zrobic w macu jak zapamietanie rozmiaru otwartych okien albo wstawienie banalnego zegarka na pulpit.

#5 ftpd

ftpd

Nie.

• 24371 posts

Posted 16 September 2010 - 21:56

Rozmiar otwartych okien u mnie zapamiętuje się bez problemu. Położenie nie zawsze, ale mnie to nie boli. O przenoszeniu widgetów z Dashboardu na biurko było już tyle razy, że aż wstyd nie poszukać i jojczyć.

#6 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 16 September 2010 - 22:02

Mi tam okna zapamiętuje. Pod warunkiem że odpalam katalogi bezpośrednio ze Spotlight. Jak wchodzisz przez Findera tego w Docku to sie nie dziw że nie przestawia rozmiarów okna do katalogu któregoś w środku. Ustawi rozmiar głównego katalogu Findera.

Sprawdź to:
- Kliknij w Finder, zmień rozmiar, zamiknij okno Findera i kliknij ponownie w Finder, nie zapamiętało rozmaru?

- Albo następnie wejdź w jakiś katalog głębiej w systemie plików. Zmień rozmiar okna. Zamknij Finder. Następnie otwórz ten katalog gdzie zmieniałeś rozmiar okna bezpośrednio w Spotlight. I co pokazało się w rozmiarach jakie ustawiłeś? Pewnie tak.

Odnośnie tego zegarka na Biurku: Dashboard widgets on my Mac OS X desktop? :: Free Tech Support :: Ask Dave Taylor!

#7 RiQ

RiQ

• 2567 posts
  • SkądWrocław

Posted 16 September 2010 - 22:11

nie rozumiem po co widget zegarka na pulpicie - przecież jest na belce i nie zaśmieca biurka. To chyba tylko windowsiarze tak mają - im więcej nawalone na ekranie, tym lepiej (nie urażając nikogo). Poza tym widget pogody jest psu na budę - nigdy się nie sprawdza. Często spotykałem się z czymś takim, że miała być pogoda a tu deszcz a ja sobie akurat zwiedziony pogodynką pojechałem na moto do pracy :) a co do opisu z linka to działa tylko zamiast f12 naciskamy f4 :)

#8 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 16 September 2010 - 22:24

f12 albo f4 zależnie jak mamy ustawione w Preferencjach systemowych, ja mam F12 i fn+f4.

#9 RiQ

RiQ

• 2567 posts
  • SkądWrocław

Posted 16 September 2010 - 22:31

ano dokładnie - ja tym się nie bawiłem i mam tak jak stoi na klawiaturze, czyli wspomniane f4

#10 DIEDRA

DIEDRA
  • 43 posts

Posted 17 September 2010 - 22:52

Wniosek: niech kobiety zostają przy Windowsie.

To akurat było chyba zbędne ;)

#11 bogoria

bogoria
  • 71 posts

Posted 18 September 2010 - 19:46

DIEDRA masz rację. uwaga conajmniej niestosowna winda jest raczej lubiacych wodotryski. kiedyś myślałem, że mac to taki gadget, ale teraz cieszę się z normalnego kompa pozbawionego śmieci. a wracając do tematu, to do pewnych rzeczy trzeba po prostu przyzwyczaić się i już. zapamiętanie wielkości oka to nie problem, a pogoda rzadko kiedy sprawdza się

#12 jackeill

jackeill
  • 640 posts
  • SkądWroclaw

Posted 18 September 2010 - 20:31

Dziwne, dla mnie pogoda sie sprawdza, ale mam prognoze z accuweather.com pod 10.5, nie z yahoo pod 10.6. A widgety na biurku jak w windowsie sa bez sensu, bo zeby je zobaczyc, trzeba chowac okna. Po co je chowac, skoro analogicznie mozna caly dashboard pokazac 1 gestem albo najechaniem w naroznik? :)

#13 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 18 September 2010 - 20:34

No wiesz w Win7 wjeżdżasz myszka w prawy dolny róg i masz pulpit odsłonięty i widzisz widgety, także można to traktować jak ten gest o którym mówisz.

#14 tbadoo

tbadoo
  • 398 posts
  • SkądGrantham, United Kingdom

Posted 18 September 2010 - 23:54

Śmieszne jest dla mnie twierdzenie że do czegoś trzeba się przyzwyczaić zwłaszcza w kontekście przeprowadzki z jednego systemu na drugi. Oczywiście można się przyzwyczaić, ale niekoniecznie trzeba. I to chyba jest w gestii zainteresowanego czy chce się przyzwyczajać czy nie. Wyjściem jest albo znalezienie rozwiązań ułatwiających życie (między innymi z pomocą innych bardziej doświadczonych a jednocześnie życzliwych użytkowników) lub też zrezygnowanie z systemu do którego nie można się przyzwyczaić a którego nie można dostosować do swoich potrzeb.

#15 intercedo

intercedo
  • 334 posts
  • SkądElbląg

Posted 20 September 2010 - 22:55

Bardzo dziękuję za pomoc (a seksistom na pohybel). Zapamiętywanie okien niestety nie dziala jak trzeba. Jesli np. otworze podglad zdjecia i ten podglad przesune, to on uparcie sie bedzie otwieral w pierwotnym miejscu. Nie pamięta przesunięcia.

#16 shaper

shaper
  • 171 posts

Posted 20 September 2010 - 23:14

A to taki przecież przyjazny i intuicyjny system :D. Widgety w Mac OS są super ale w windows to już zbędne wodotryski. Co niektórzy mają klapki na oczach widze.

#17 tbadoo

tbadoo
  • 398 posts
  • SkądGrantham, United Kingdom

Posted 20 September 2010 - 23:46

Już tak to jest że większość użyszkodników Windy patrzy z zazdrością na systemy Maca, natomiast większość użytkowników OS X'ów patrzy z odrazą na Windowsy. Ale czy wszyscy zdają sobie sprawę że nie wszystko złoto co się świeci? I tu i tam są wady i zalety, smutki i radości...

#18 intercedo

intercedo
  • 334 posts
  • SkądElbląg

Posted 27 September 2010 - 20:01

A to taki przecież przyjazny i intuicyjny system :D. Widgety w Mac OS są super ale w windows to już zbędne wodotryski. Co niektórzy mają klapki na oczach widze.

Ja wiem, ze nie jest to latwe i czasem trudno oderwac wzork od wlasnej d..y.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users