Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Zmiana grupy roboczej na sieci

• Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 mariannSS

mariannSS
  • 547 posts
  • SkądGdynia

Posted 09 February 2007 - 20:29

Witam!! Jako ze jestem nowym jak narazie szczęsliwym uzytkownikiem macOSa jest to mój kolejny topic. Tym razem mam problem z przyłączeniem maczka do mojej domowej grupy roboczej. Mam w domu grupe roboczą o nazwie "LIIVEBOX DOM" na liveboxie i pracują na nim cztery komputery, dwa na kablu i dwa na wifi (na wifi mac i latop z XP) Naszukałem się dużo po całym systemie i nigdzie nie moge tego znalezc, dla mnie to by było dużo wygodniej gdyby wszystkie komputery pracowały w jednej grupie robczej. Jeszcze mam problem z wyłączeniem logowania zeby po sieci oglądać udostępnione przezemnie pliki, tzn zeby userzy nie musieli się logować aby przegladać moje pliki. Jako ze mój komputer chodzi prawie 24/7 to chcę wydzielić na moim maczku folder, który chcę zmapować na wszystkich komputerach i żeby robiło to jako "dysk sieciowy". Z góry dzięx za pomoc. Pozdr.

#2 luke_z

luke_z
  • 414 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 09 February 2007 - 20:59

Ustawienia grupy roboczej dokonuje się wchodząc w applications/utilities/directory acces/smb/ciffs/configure - tam wpisz poprawną nazwę swojej sieci Co do wspólnego jednego katalogu to jest taki dla wszystkich logujących sie do ciebie jako goście jak wejdziesz na swoje konto, klikajac w okienku na domek przy ktorym jest nazwa twojego uzytkownika to jest tam katalog PUBLIC jest on udostepniany dla gosci, moga tam tez wrzucac pliki

#3 tomasz

tomasz

• 10988 posts

Posted 10 February 2007 - 01:08

Udostepnianie drukarki i plików

#4 mariannSS

mariannSS
  • 547 posts
  • SkądGdynia

Posted 10 February 2007 - 10:18

dzięki za pomoc, temat do zamknięcia.
Pozdr.

---- Dodano 10-02-2007 o godzinie 20:01 ----
czy da się całkowicie wyłączyć logowanie dla uzytkownikow którzy chcą przegladać udostepnione przezmnie pliki?? Jak to zrobic?

aha i jeszcze jedne problem, pliki pobeierane firefoxem są niewidoczne na pulpicie mimo źe są jest ustawione zapisywanie na pulpicie. Musze je odpalac z menadzera pobierania plikow i dopiero po rozpakowaniu są widoczne.

#5 mlevvy

mlevvy
  • 208 posts
  • SkądWarszawa

Posted 30 December 2007 - 23:31

Ej Czemu w Leopardzie tego nie ma ? To znaczy pewno gdzieś jest ale gdzie ? Pozdro

#6 MaUSeRoSS

MaUSeRoSS
  • 219 posts
  • SkądWarszawa

Posted 31 December 2007 - 00:07

W Leopardzie grupę roboczą ustawiasz w "Preferencjach systemowych", następnie zakładka - Sieć, potem wybierasz używaną sieć, bądź będzie już wybrana automatycznie i klikasz w zaawansowane. Potem w zakładkę na górze okienka o nazwie "WINS" i tam podajesz nazwę grupy roboczej. Pozdrawiam.

#7 sali128

sali128
  • 2873 posts
  • SkądGdynia, Poland

Posted 15 June 2008 - 09:54

Jak zrobic,zeby zmienic grupe robocza i zapisac ja na Leopardzie.Mam tam grupe workgroup,a chce ja zmienic na dom i dodac serwer.I gdy klikam ok i wchodze ponownie,nic tam nie ma?

#8 sali128

sali128
  • 2873 posts
  • SkądGdynia, Poland

Posted 17 July 2008 - 20:20

Ktos wie?

#9 slash

slash
  • 400 posts

Posted 21 July 2008 - 20:48

sieć - zaawansowane - WINS

1 user(s) are reading this topic