Witam!!
Jako ze jestem nowym jak narazie szczęsliwym uzytkownikiem macOSa jest to mój kolejny topic.
Tym razem mam problem z przyłączeniem maczka do mojej domowej grupy roboczej.
Mam w domu grupe roboczą o nazwie "LIIVEBOX DOM" na liveboxie i pracują na nim cztery komputery, dwa na kablu i dwa na wifi (na wifi mac i latop z XP)
Naszukałem się dużo po całym systemie i nigdzie nie moge tego znalezc, dla mnie to by było dużo wygodniej gdyby wszystkie komputery pracowały w jednej grupie robczej.
Jeszcze mam problem z wyłączeniem logowania zeby po sieci oglądać udostępnione przezemnie pliki, tzn zeby userzy nie musieli się logować aby przegladać moje pliki. Jako ze mój komputer chodzi prawie 24/7 to chcę wydzielić na moim maczku folder, który chcę zmapować na wszystkich komputerach i żeby robiło to jako "dysk sieciowy".
Z góry dzięx za pomoc.
Pozdr.

Zmiana grupy roboczej na sieci
Started by
mariannSS
, 09 Feb 2007 20:29
8 replies to this topic
Posted 09 February 2007 - 20:29
Posted 09 February 2007 - 20:59
Ustawienia grupy roboczej dokonuje się wchodząc w applications/utilities/directory acces/smb/ciffs/configure - tam wpisz poprawną nazwę swojej sieci
Co do wspólnego jednego katalogu to jest taki dla wszystkich logujących sie do ciebie jako goście
jak wejdziesz na swoje konto, klikajac w okienku na domek przy ktorym jest nazwa twojego uzytkownika to jest tam katalog PUBLIC jest on udostepniany dla gosci, moga tam tez wrzucac pliki
Posted 10 February 2007 - 10:18
dzięki za pomoc, temat do zamknięcia.
Pozdr.
---- Dodano 10-02-2007 o godzinie 20:01 ----
czy da się całkowicie wyłączyć logowanie dla uzytkownikow którzy chcą przegladać udostepnione przezmnie pliki?? Jak to zrobic?
aha i jeszcze jedne problem, pliki pobeierane firefoxem są niewidoczne na pulpicie mimo źe są jest ustawione zapisywanie na pulpicie. Musze je odpalac z menadzera pobierania plikow i dopiero po rozpakowaniu są widoczne.
Pozdr.
---- Dodano 10-02-2007 o godzinie 20:01 ----
czy da się całkowicie wyłączyć logowanie dla uzytkownikow którzy chcą przegladać udostepnione przezmnie pliki?? Jak to zrobic?
aha i jeszcze jedne problem, pliki pobeierane firefoxem są niewidoczne na pulpicie mimo źe są jest ustawione zapisywanie na pulpicie. Musze je odpalac z menadzera pobierania plikow i dopiero po rozpakowaniu są widoczne.
Posted 30 December 2007 - 23:31
Ej
Czemu w Leopardzie tego nie ma ?
To znaczy pewno gdzieś jest ale gdzie ?
Pozdro
Posted 31 December 2007 - 00:07
W Leopardzie grupę roboczą ustawiasz w "Preferencjach systemowych", następnie zakładka - Sieć, potem wybierasz używaną sieć, bądź będzie już wybrana automatycznie i klikasz w zaawansowane. Potem w zakładkę na górze okienka o nazwie "WINS" i tam podajesz nazwę grupy roboczej.
Pozdrawiam.
Posted 15 June 2008 - 09:54
Jak zrobic,zeby zmienic grupe robocza i zapisac ja na Leopardzie.Mam tam grupe workgroup,a chce ja zmienic na dom i dodac serwer.I gdy klikam ok i wchodze ponownie,nic tam nie ma?
Posted 17 July 2008 - 20:20
Ktos wie?
Posted 21 July 2008 - 20:48
sieć - zaawansowane - WINS
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users