Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Wykupiony pakiet internetowy w Orange - jak to jest za granicą?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 posadz

posadz
  • 10 postów

Napisano 15 września 2010 - 11:51

Witam, Kupiłem iphone'a 4 generacji w sieci Orange wraz z pakietem Mobilny internet i mam 2 pytania: 1) Kiedy jestem w mieście, obok siły zasięgu mam 3G i internet chodzi mi szybko, lecz kiedy wyjadę poza miasto, zamiast 3G mam E a internet ma taką szybkość jak by go w ogóle nie było. O co w tym chodzi? 2) Jak jestem z Polsce i mam zasięg Orange no to elegancko wchodzę w przeglądarke i wszystko jest ok. Co się stanie, jeżeli wyjadę np. do Niemiec i zamiast sieci Orange będę miał np. T-mobile? Czy ten internet będzie działał, czy jak to wygląda? :?::?::?:

#2 dredg

dredg
  • 2 452 postów
  • SkądVendin les Béthune

Napisano 15 września 2010 - 12:01

Z kad ty sie urwales? 1. 3G(+) jest szybsze od edge; 3g nie lapie wszedzie, dlatego nie dziala poza miastem... to tak jak by sie pytal: "mam wifi w domu i wszystko szybko dziala, ale np. w autobusie juz nie, o co w tym chodzi" proste? 2. Placisz w zaleznosci od tego ile sobie policzy operator, znam przypadki gdzie ludzie za granica myslac ze nie maja limitow po powrocie czekal na nich rachunek na kilkaset €

#3 Paweł Hać

Paweł Hać

iMagazine.pl Team

• 3 177 postów

Napisano 15 września 2010 - 12:02

1. E oznacza transmisję danych EDGE, czyli wolniejszą od 3G. Po prostu nie masz zasięgu 3G, dlatego przełącza się na nią.

#4 balar

balar
  • 111 postów

Napisano 15 września 2010 - 12:04

1) Kiedy jestem w mieście, obok siły zasięgu mam 3G i internet chodzi mi szybko, lecz kiedy wyjadę poza miasto, zamiast 3G mam E a internet ma taką szybkość jak by go w ogóle nie było. O co w tym chodzi?

Jak oco w tym chodzi no niestety mieszkasz w Polsce i niestety masz zasieg 3g tylko w wiekszych miastach polski!!
Tu masz Mape gdzie i co:
mapa zasięgu Orange

2) Jak jestem z Polsce i mam zasięg Orange no to elegancko wchodzę w przeglądarke i wszystko jest ok. Co się stanie, jeżeli wyjadę np. do Niemiec i zamiast sieci Orange będę miał np. T-mobile? Czy ten internet będzie działał, czy jak to wygląda? :?::?::?:

Roning moj drogi roning ktory nie jest tani kiedys pani w BOK PLAY powiedzala mi ze 1mb sciagniety za granica bdzie mnie kosztowal 10zl:)
W Orange bedzie podobnie

#5 tores.

tores.
  • 1 149 postów
  • SkądMontrouge

Napisano 15 września 2010 - 12:13

Mój kolega pojechał do polski na tydzień ze swoim iPhone 3GS, nieświadom używał sobie internetu, jak mówił niedużo, po powrocie przyszedł rachunek, za sam internet 450€ + stały abonament 50€ razem 500 €, miałby za to nowy telefon, więc z używaniem internetu za granicą ostrożnie

#6 Jax

Jax
  • 462 postów
  • SkądDolina Muminków

Napisano 15 września 2010 - 12:15

ad.1 To już przeczytałeś wyżej, w liczbach teoretycznie to wygląda tak EDGE 250kbps/s, a UMTS czyli tzw 3G do 14Mbps/s. ad.2 Będzie działał, ustaw tylko u swojego operatora limit danych, albo limit kasy.

#7 unknown?

unknown?
  • 54 postów
  • SkądSzczeciN

Napisano 15 września 2010 - 13:23

czyli ten darmowy (wykupiony) pakiet internetowy, który mam, będzie darmowy tylko tam, gdzie mam zasięg Orange? a jak mi wskoczy np. T-mobile to już będę musiał płacić?

#8 tores.

tores.
  • 1 149 postów
  • SkądMontrouge

Napisano 15 września 2010 - 13:24

Tak jest to roaming danych

#9 AdamA

AdamA
  • 78 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 16 września 2010 - 11:26

Nie wiem dokładnie jak jest u innych operatorów (myślę, że podobnie chodzi o dyrektywę Unijną) ERA ma limit 250 Euro na połączenia Data w roamingu. W zależności od kraju do którego się wybierasz proponuję sprawdzić na stronie operatora opłaty za usługę Data. Rzeczywiście koszty mogą oscylować w okolicach 10PLN za 1 MB. Dodatkowo wiele hoteli na świeci posiada Wi-Fi często darmowe:) Pozdrawiam

#10 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 16 września 2010 - 11:36

czyli ten darmowy (wykupiony) pakiet internetowy, który mam, będzie darmowy tylko tam, gdzie mam zasięg Orange?
a jak mi wskoczy np. T-mobile to już będę musiał płacić?

Jezeli uwazasz ze Orange we Francji (i w innych krajach) to ten sam Orange co w Polsce ( z punktu widzenia roamingu itp.) to sie mylisz. Radze pozostawic 'roaming danych' w pozycji domyslnej czyli WYLACZONY. W przeciwnym razie moze Cie czekac duza niespodzianka.

//T

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych