Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * - 3 głosy

[Pokaż] swoje biurko

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16341 odpowiedzi w tym temacie

#3651 bushman.editing

bushman.editing
  • 4 115 postów
Napisano 04 lipca 2008 - 20:28

To z interfacelifta:

InterfaceLIFT Wallpaper: On The Shaftsbury

Dzięki wielkie ;)

#3652 MacKozer

MacKozer

• 7 214 postów
  • SkądŁódź

Napisano 04 lipca 2008 - 20:39

Cóż... Przyjęło się, że na większości windows'owskich pulpitach jest szereg ikon i skrótów... ;)

Nieład, bajzel = zły windows = bezguście, zło wcielone :)

No popatrz, w pewnej firmie, w której pracowałem kilka lat przyjęło się coś zupełnie odwrotnego. bajzel na pulpicie (pełnym ikonek) kojarzony był raczej z Makami :)

Oczywiście, to błaha sprawa, ale ja tam wolę nieład twórczy niż tekturowe myślenie pod linijkę. Przypomina mi się podejście stetryczałych profesorów akademii sztuk pięknych w Paryżu do tego co prezentowali impresjoniści. Mniej więcej takie podejście pod linijkę. Uniformizacja, nie wystawanie z szeregu.

Mi tam pulpit Bilba nie zajeżdża windowsem, poza tym, każdy kładzie sobie rzeczy na biurku tak by mu było wygodnie. Komputer, nawet Mac, to narzędzie (czy do pracy, czy rozrywki). :)
Jak Tobie wygodnie jest mieć ikonki pod linijkę w szeregu, to tez dobrze. Wolnoć Tomku w swoim... Maku :)

#3653 bushman.editing

bushman.editing
  • 4 115 postów
Napisano 04 lipca 2008 - 21:16

Ja tam jestem pedantem, jeśli chodzi o liczbę ikon na pulpitach. Windows'owskim i Mac'owskim ;) Oczywiście, robię niekiedy "twórczy" bałagan...

#3654 admkryn

admkryn
  • 2 997 postów
  • SkądLondyn, UK

Napisano 04 lipca 2008 - 21:37

Jeszcze pociągnę OT. Ja zamiast wywalać teczki na biurko (jak to robiłem w Tigerze), elegancko wkładam je do Docka jako Stacksy. Jest to wg. mnie po pierwszy wygodniejsze, po drugie ładniejsze. Po zakończonej pracy nad czymś wywalam je z docka i voila - porządek na biurku i w docku zachowany.

#3655 Jakub Nowaczyk

Jakub Nowaczyk

JSNspec

• 1 376 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 04 lipca 2008 - 22:30

Dołączona grafika
Click for full size - Uploaded with CITYnet Przekierowanie...'s Skitch

#3656 Bartch

Bartch
  • 438 postów
  • SkądWarsaw, PL

Napisano 04 lipca 2008 - 22:32

Genialna tapeta!! Gdzie taka moge dorwac? :)

#3657 admkryn

admkryn
  • 2 997 postów
  • SkądLondyn, UK

Napisano 04 lipca 2008 - 22:33

Dołączam się do pytania :)

#3658 piopawlu

piopawlu
  • 196 postów
  • SkądStockholm, SE

Napisano 04 lipca 2008 - 22:35

Cóż... Przyjęło się, że na większości windows'owskich pulpitach jest szereg ikon i skrótów... ;)

2 lata temu w XP:
Dołączona grafika

A tu dokładnie na odwrót :) W ramach mojego dawnego projektu "Iconless desktop" dla Windows.. Każdy listek jest funkcjonalny, można było przypisywać dowolne programy, akcje itp.. Grafikę robił kolega z firmy, a ja to ożywiłem.. Niestety wraz z odejściem od win projekt zamroziłem.

#3659 Bartch

Bartch
  • 438 postów
  • SkądWarsaw, PL

Napisano 04 lipca 2008 - 22:36

2 lata temu w XP:

A tu dokładnie na odwrót :) W ramach mojego dawnego projektu "Iconless desktop" dla Windows.. Każdy listek jest funkcjonalny, można było przypisywać dowolne programy, akcje itp.. Grafikę robił kolega z firmy, a ja to ożywiłem.. Niestety wraz z odejściem od win projekt zamroziłem.

I jak to dzialalo. Pytam z ciekawosci.

#3660 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 04 lipca 2008 - 22:39

Psychopulse podeślij proszę tapetkę (grzegorz.janda@gmail.com), bo na DA nie ma tej zajedwabistej :D

#3661 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 04 lipca 2008 - 22:40

Z takim podejsciem do ergonomii musiales skonczyc na maku :)

#3662 piopawlu

piopawlu
  • 196 postów
  • SkądStockholm, SE

Napisano 04 lipca 2008 - 22:44

I jak to dzialalo. Pytam z ciekawosci.

Zaprogramowałem to jako 'warstwę' pulpitu, rysowało się to pod wszystkim (ikonkami, oknami, itp), a reszta to kwestia zakodowania zachowania tego wszystkiego. W dalszym etapie zmieniłem to odrobinę, żeby szybciej wiedzieć co jest gdzie.. ikonka aplikacji/folderu była wyświetlana w 75% przezroczystosci na listku. Oczywiście przeskalowana ładnie :) Była też obsługa drag&drop, co by się dało wrzucać pliki do katalogów/aplikacji.

#3663 BilboBaggins

BilboBaggins
  • 398 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 lipca 2008 - 22:54

Ja tam jestem pedantem, jeśli chodzi o liczbę ikon na pulpitach. Windows'owskim i Mac'owskim ;)
Oczywiście, robię niekiedy "twórczy" bałagan...

Ja tez jestem pedantem... Tylko czasami po prostu nie mam czasu, zeby wszystko ogarniac i sprzatac. Ilekroc taka sytuacja ma miejsce na moim biurku laduja dziesiatki roznych plikow/katalogow. Jakis czas temu wrzucilem screenshot'a mojego biurka ze srodka prac nad projektem... To byla miazga :).

#3664 Bartch

Bartch
  • 438 postów
  • SkądWarsaw, PL

Napisano 04 lipca 2008 - 23:00

Zaprogramowałem to jako 'warstwę' pulpitu, rysowało się to pod wszystkim (ikonkami, oknami, itp), a reszta to kwestia zakodowania zachowania tego wszystkiego. W dalszym etapie zmieniłem to odrobinę, żeby szybciej wiedzieć co jest gdzie.. ikonka aplikacji/folderu była wyświetlana w 75% przezroczystosci na listku. Oczywiście przeskalowana ładnie :) Była też obsługa drag&drop, co by się dało wrzucać pliki do katalogów/aplikacji.

Ekstra sprawa. Sam pomysl na cos takiego jest swietny i do tego efektownie wyglada :)

#3665 piopawlu

piopawlu
  • 196 postów
  • SkądStockholm, SE

Napisano 04 lipca 2008 - 23:26

Ekstra sprawa. Sam pomysl na cos takiego jest swietny i do tego efektownie wyglada :)

Dziękuję :)

#3666 Jakub Nowaczyk

Jakub Nowaczyk

JSNspec

• 1 376 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 05 lipca 2008 - 04:17

Genialna tapeta!! Gdzie taka moge dorwac? :)

Dark City by ~p0m on deviantART

#3667 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 05 lipca 2008 - 10:17

Troche smutna ta tapeta :( czuc w powietrzu cos niedobrego jak na nia patrze :( ale caly design z ikonami komponuje sie cudownie. Gratuluje!

#3668 neaf

neaf
  • 160 postów
  • SkądSosnowiec

Napisano 05 lipca 2008 - 10:44

2 lata temu w XP:
Dołączona grafika

Jaj, to jest piękne… Moje pierwsze jabłuszko już leci do Polski. Można skorzystać z pomysłu i wznowić jako projekt na Maca? :D Sama grafika też jest świetna z resztą. :)

#3669 OloMac

OloMac
  • 796 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 05 lipca 2008 - 11:09

2 lata temu w XP:
Dołączona grafika

Super! Przydałoby się bardzo coś takiego na maka!

#3670 admkryn

admkryn
  • 2 997 postów
  • SkądLondyn, UK

Napisano 05 lipca 2008 - 11:21

Bardzo dziękuję. Jest rewelacyjna :)

#3671 neaf

neaf
  • 160 postów
  • SkądSosnowiec

Napisano 05 lipca 2008 - 11:37

Super! Przydałoby się bardzo coś takiego na maka!

Myślę, że coś podobnego będzie moją pierwszą macową aplikacją. :)

#3672 Jakub Nowaczyk

Jakub Nowaczyk

JSNspec

• 1 376 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 05 lipca 2008 - 12:14

Dołączona grafika
Click for full size - Uploaded with CITYnet Przekierowanie...'s Skitch

#3673 admkryn

admkryn
  • 2 997 postów
  • SkądLondyn, UK