Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

czcionki - jak dodac???

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 gurumeditation

gurumeditation
  • 161 postów

Napisano 14 września 2010 - 12:33

witam wszsytkich, poniewaz nie dlugo uzywam maca nie wiem jak pododawac brakujace czcionki i gdzie je ulokowac w systemie... w poprzednim macu mialem czcionki candara i calibri, po zmianie komp zdziwilem sie ale juz ich nie posiadam - poniewaz sa mi niezbedne do pracy prosze o podp - jak dodac takowe by w iworku czy innych programach byly w/w czcionki? prosze o pomoc i z gory dzieki

#2 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 września 2010 - 12:47

ściągnąć je, otworzyć dwuklikiem i nacisnąć install font czy co tam się pokaże.

#3 gurumeditation

gurumeditation
  • 161 postów

Napisano 14 września 2010 - 13:00

a pobrane czcionki maja w sobie jakis instalacyjny plik? czy nalezy je gdzies wrzucic? ps czy znasz moze strone gdzie znajde brakujace czcionki - glownie chodzi mi o candara i calibri. rozumiem ze nie ma roznicy pomiedzy czcionkami z win, a mac?

#4 dzigi

dzigi
  • 241 postów
  • SkądSK [PL]

Napisano 14 września 2010 - 13:03

Możesz zrobić tak jak napisał @Roberto, albo pobrać bardzo dobry DARMOWY program do zarządzania czcionkami: FontExplorer X 123, lub FontCase. Za FC trzeba już zapłacić. Tak czy inaczej będziesz zadowolony;)

#5 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 września 2010 - 13:19

'instalacja' czcionki polega na przekopiowaniu jej do odpowiedniego katalogu w systemie. tyle. żadne 'instalatory' nie są potrzebne. pod OS X'em otwiera je po prostu program do obsługi czcionek i pozwala na 'zainstalowanie' (przekopiowanie do danego katalogu systemowego) ich. Nie pamiętam ścieżki do tego katalogu, nie muszę, nie potrzebuję. candara i calibri to licencjonowane czcionki MS'owskie (albo od W7 albo od Visty dostępne) i chyba trzeba mieć licencję na Win żeby je mieć. Albo na MS Office.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych