MacBook air ( nowy) nie laduje baterii!! Pomocy
Started by
raaa
, 14 Sep 2010 10:07
9 replies to this topic
Posted 14 September 2010 - 10:07
Witam
Parse dni temu kupilem nowego maca air 2,13 ssd
Wszystko bardzo fajne i ładne tyle ze mam jeden dość spory problem
Bateria w moim air nie ląduje się. !!!
Po podłączeniu zasilania pali się pomarańczowa dioda na wtyczce ale de facto nie ląduje to baterii
W systemi mam komunikat " nie ma ładowania baterii lub obliczam czas ładowania" ale tak samo bateria naladowana w 0%
Czy ktoś wie co można zrobić?
Pozdrawiam
Ps. W najgorszej opcji zostanie mi Servis

Posted 14 September 2010 - 10:22
Hm... A co pokazuje np. Coconut Battery?
Posted 14 September 2010 - 17:12
Spróbuj zresetować SMC wg tego poradnika Intel-based Macs: Resetting the System Management Controller (SMC)
Posted 14 September 2010 - 22:00
reset smc probowalem niestety nic to nie dalo , dioda na wtyczce mignela na zielono i to chyba bylo to ...
w kazdym razie reset nic nie zmienil
((
coconut batery gdzie to znalesc ? przepraszam ale kompletnie nie znam mac , to jest moj pierwszy komputer producenta z nadgryzionym jablkiem ... i jakis taki niefortunny mi sie wydaje den zakup ....
---------- Wpis dodano o 23:00 ---------- Poprzedni wpis dodano o 22:20 ----------
coconut wywala sie , nie pokazuje baterii ...
w kazdym razie reset nic nie zmienil

coconut batery gdzie to znalesc ? przepraszam ale kompletnie nie znam mac , to jest moj pierwszy komputer producenta z nadgryzionym jablkiem ... i jakis taki niefortunny mi sie wydaje den zakup ....
---------- Wpis dodano o 23:00 ---------- Poprzedni wpis dodano o 22:20 ----------
coconut wywala sie , nie pokazuje baterii ...
Posted 14 September 2010 - 22:18
Hm... A jak klikniesz z altem (option) na ikonkę baterii w prawym górnym rogu, to jaki stan pokazuje?
Posted 14 September 2010 - 23:56
nic siw nie nie dzieje wyskakuje menu w ktorym jest komunikat " ladowanie nie odbywa sie" ...
kiepsko to wyglada , chyba zostanie ten servis ...
czy w mac jest jakis bios>? odpowiednik tego menu jak w pc?
Posted 15 September 2010 - 13:24
No niestety, wygląda na wadliwą baterię.
EFI zastępuje BIOS-a, jednak nie ma menu (bo i po co).
Posted 15 September 2010 - 14:43
@raa: po kliknięciu z altem(option) na baterię powinien wyświetlić się stan baterii, np: Stan: Normalny.
Posted 15 September 2010 - 20:51
wiec , mam tak stan: normalny , obliczam czas do pelnego naladowania ...
Bylem dzis w serwisie w barcelonie gdyz jestem obecnie na wakacjach i serwisant podlaczyl mi jakis pendrive na usb odpalil jakis program (ciekawe jaki) i stwierdzil ze cos jest uszkodzone nie bardzo potrafil wytlumaczy po angielsku co ale bedzie konieczna wymiana i czas .... ok 3 tygodni
masakra .....
moze ktos wie co to za program do diagnostyki mogl byc? powiem tylko ze odpalil go zaraz po wlaczeniu
pozdrawiam

Posted 28 September 2010 - 23:38
bateria wymieniona na nowa w serwisie , dzieki za pomoc
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users