Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Ładowarki iPhone/iPad - czy są uniwersalne?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
44 odpowiedzi w tym temacie

#1 lobotommy

lobotommy
  • 554 postów
  • SkądGliwice

Napisano 13 września 2010 - 09:05

1)Czy ładowarka od iPhone'a daje dobre napiecie do ładowania iPada? 2) I w drugą stronę - czy ładowarka iPada nie daje zbyt dużego napięcia do ładowania iPhone'a? iPad z Usa, iPhone "europejski". I czy prócz samych ładowarek jest ważne którym kablem ładujemy czyli czy tym iPadowym czy tym drugim? Wybaczcie ale nie jestem elektrykiem, i nie mam pojęcia zielonego o tych kwestiach dlatego prosze mnie nie opieprzać za te pytania :). pozdrawiam

#2 yahuto

yahuto
  • 323 postów
  • SkądŁódź

Napisano 13 września 2010 - 09:31

dolaczam sie do pytania, na ladowarce do ipada pierwsza linia informuje o 10W na ladowarce do iphona takiego info nie ma.

#3 Jax

Jax
  • 462 postów
  • SkądDolina Muminków

Napisano 13 września 2010 - 09:44

Dokładnie, do iphona/ipoda jest normalny zasilacz usb. Zasilacz do iPada jest 10W. Tym od iphona można spokojnie ładować ipada, będzie to trwało poprostu dłużej. W końcu oba urządzenia ładujemy też przez usb.

#4 lobotommy

lobotommy
  • 554 postów
  • SkądGliwice

Napisano 13 września 2010 - 09:49

ok, ale co z tego wynika? Wybaczcie, ja sie nie znam. Nie wiem czym się różni normalny zasilacz USB od zasilacza 10W. Podładuję jedno drugim czy musze zmieniać za każdym razem i używac odpowiednio inny zasilacz do innego sprzętu?

#5 Jax

Jax
  • 462 postów
  • SkądDolina Muminków

Napisano 13 września 2010 - 09:53

Wg informacji z ich www, ładowarką od iPada można ładować inne urządzenia Apple iPad 10W USB Power Adapter - Apple Store (U.S.)

Dodatkowo odpowiedź z Q&A:

can I use this 10W adapter to charge my iphone or ipod as well?
Yes; the key to this charger is that it has a maximum "draw" of 10W (2A at 5VDC). Other devices still use the 5VDC supply, but draw at much lower amperages. This will not cause a problem for a device that has a lower draw.

#6 lobotommy

lobotommy
  • 554 postów
  • SkądGliwice

Napisano 13 września 2010 - 09:57

Dzięki za poszukanie, nie pomyślałem, że na AppleStore są te informacje. Poniedziałek :)

#7 chrisjan

chrisjan
  • 32 postów

Napisano 13 września 2010 - 10:28

@Jax Ale radzę przeczytać pełną treść tego Q&A odnośnie ładowania IPhona ładowarką od IPada. W jednej z odpowiedzi ktoś przytacza rozmowę z pracownikiem AppleStore w której dowiedział się, że takie ładowanie może powodować uszkodzenie telefonu nie objęte gwarancją. W zasadzie trochę to bezsensu - skoro istnieje potencjalnie możliwość uszkodzenia sprzętu, to powinni zadbać o różne wtyczki ładowarek- bo w zasadzie niewiele je różni i nietrudno o pomyłkę.

#8 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 13 września 2010 - 10:45

Widocznie ktos gdzies sciemnia. jezeli Apple na swoich stronach potwierdza, ze mozna ladowac iPhone ladowarka od iPada to znaczy, ze mozna i to jest dla mnie podstawowa informacja, a nie zdanie pana Józia, który pracuje w AppleStore i zapewne nie jest ani elektronikiem ani elektrykiem, zeby jego zdanie bylo wykladnia. Gdybym mial wierzyc we wszystko, co mowia pracownicy roznych firm, to bym dalej myslal, ze ziemia jest plaska i podtrzymuja ja dwa krokodyle ;)

#9 lobotommy

lobotommy
  • 554 postów
  • SkądGliwice

Napisano 13 września 2010 - 11:05

Generalnie to pytanie moje narodziło się z tego, że iPhone nie pokazywał mi postępów ładowania podczas używania ładowarki od iPada, bateria stała w miejscu i już nie wiedziałem co myśleć o tych ładowarkach. Reboot wyjaśnił wątpliwości. Raz jeszcze dzięki.

#10 biblo

biblo
  • 432 postów

Napisano 13 września 2010 - 11:29

Kurde, Panowie - a gdzie byliście, jaka na fizyce w szkole były przerabiane takie tematy?!?!? Oczywiście, że ładowarką od iPada można ładować iPhone! Ma to samo napięcie zasilające i do tego zapas mocy (10 Watt) - od razu dodam, że to odbiornik (czyli w tym wypadku podłączony iPad lub iPhone) decyduje ile tej mocy (a dokładnie jakie natężenie prądu) będzie pobierał z zasilacza. Bo jak z prawa Ohma wynika, ładowarka 5V i mocy 10 Watt ma wydajność prądową 2 Ampery. Natomiast co do ładowania iPada ładowarką od iPhone lub z portu USB, to tu nie okazywałbym takiego entuzjazmu... Ładowarka od iPhone ma wydajność prądową 1 Amper (bo ma chyba moc 5W), a port USB w komputerze lub hubie z zasilaczem ma 0,5 A (500 mA), tak więc sporo poniżej tego, co zaprojektował producent iPada. Zapewne nic się przez to od razu nie popsuje, ale takie ładowanie iPada słabszą ładowarką będzie mało mizerne, a w przypadku "podejrzanych" ładowarek niskiej jakości może być też niebezpieczne, bo mogą się one np. bardzo nagrzewać lub wręcz zapalić. A nawet w przypadku tych lepszych ładowarek nie jest zalecane używanie ich do urządzeń, które pobierają moc większą niż moc nominalna ładowarki. Tak obrazowo, to tak jakby do samochodu z silnikiem diesla podłączyć akumulator od benzyniaka - niby zapali, ale po kilku razach akumulator pójdzie do śmieci, bo zbyt wysoki prąd pobieramy przy rozruchu uszkodzi płyty... W drugą stronę nic się nie stanie (bo aku będzie miał zapas mocy), ale alternator w benzyniaku zapewne nie naładuje prawidłowo akumulatora, bo jest przystosowany do mniejszych potrzeb... I taki akumulator będzie ciągle niedoładowany...

#11 lobotommy

lobotommy
  • 554 postów
  • SkądGliwice

Napisano 13 września 2010 - 13:35

Dzieki biblo, rzeczowo napisane. Jakbyś potrzebował korepetycji z filozofii to służę pomocą :) pozdrawiam

#12 biblo

biblo
  • 432 postów

Napisano 14 września 2010 - 01:58

He, he... będę pamiętał... :-)

#13 wyspiarz

wyspiarz
  • 531 postów
  • SkądWolin

Napisano 14 września 2010 - 08:52

Jako, ze temat o ladowarkach, to sie podepne. Pytanko nie wiecie gdzie moza kupic, kostke europejska do latowarki od ipad ?? Pzdr. Łukasz

#14 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 14 września 2010 - 08:53

Na allegro :)

#15 vonski

vonski
  • 26 postów

Napisano 14 września 2010 - 10:22

...albo w najbliższym Media Markt...

#16 wyspiarz

wyspiarz
  • 531 postów
  • SkądWolin

Napisano 14 września 2010 - 14:07

chyba nie dokońca się rozumiemy ( z naciskiem na chyba ), chodzi mi o samą końcówkę europejską do kwadratowej ładowarki do ipada :D na allegro, coś same ładowarki widzę :) pzdr. Łukasz

#17 niekumaty

niekumaty
  • 250 postów

Napisano 14 września 2010 - 14:52

To i ja się tu podepnę: kupię iPada w tym niemieckim sklepie NOTEBOOKI DE - Witamy! i pytanie: czy wtyczka będzie "europejska", czy amerykańska?

W razie czego, to mam gdzieś końcówkę do ładowania od odbiornika GPS na USB - powinna dać radę.

#18 vonski

vonski
  • 26 postów

Napisano 14 września 2010 - 15:15

Teoretycznie kupiona w Niemczech powinna mieć końcówkę europejską... o ile sklep sam sobie nie sprowadził iPadów nieoficjalnym kanałem z USA.

#19 niekumaty

niekumaty
  • 250 postów

Napisano 14 września 2010 - 15:18

Jasne, ja też mam takie przeświadczenie, ale pytam dlatego, bo wiem, że dużo osób kupowało iPada właśnie przez tą stronę.

#20 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 14 września 2010 - 16:12

c
na allegro, coś same ładowarki widzę :)

Kiepsko szukasz Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy
Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy
Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy

#21 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 14 września 2010 - 16:26

A ja jak ładowałem iP 2G ładowarką od iPada to po tygodniu takich działań ładował się w ciągu 10 minut do 100% a potem po 20 minutach wyłączał bez ostrzeżenia. Prawa prawami, ale iPhone 2G źle to znosił, widocznie jest ponad prawem :-P Po powrocie do normalnej ładowarki wszystko wróciło do normalności.

#22 chrisjan

chrisjan
  • 32 postów

Napisano 14 września 2010 - 16:36

To i ja się tu podepnę: kupię iPada w tym niemieckim sklepie NOTEBOOKI DE - Witamy! i pytanie: czy wtyczka będzie "europejska", czy amerykańska?

W razie czego, to mam gdzieś końcówkę do ładowania od odbiornika GPS na USB - powinna dać radę.

Ma europejską. To jest oficjalna dystrybucja europejska. Wiem bo tam kupiłem. ;)

#23 wyspiarz

wyspiarz
  • 531 postów
  • SkądWolin

Napisano 14 września 2010 - 18:17

Wojtkow najwyrazniej mi nie poszlo :) dzieki :) Pzdr. Łukasz

#24 xrey

xrey
  • 190 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 września 2010 - 21:42

Z doswiadczen wlasnych: mialem iP 3G poczym kupilem iPada w UK. Ladowarka do iPada miala wejscie angielskie po przepieciu koncowki z ladowarki iphone dzialala bez problemu. Teraz kwestia ladowania iPhone ladowarka iPada:

iPhone 3g po podlaczeniu go do ladowarki iPada poziom bateri na wyswietlaczu nie rosnie ale i nie spada, po zostawieniu go na noc i podlaczeniu do kompa lub do jego ladowarki okazuje sie ze jest naladowany w 100%...
Wyglada na to jak by ekran ladowania w iPhone 3g sie wieszal.

iPhone 4: tu nie ma takich problemow, po podlaczeniu iPhone do ladowarki iPada wszystko dziala jak trzeba, poziom naladowania pokazuje jak trzeba, laduje jak trzeba... od 2 tygodni jestem w afryce mam jedna iPadowa ladowarka i laduje nia i iPada i iPhona 4 i wszystko jest ok.

#25 LadyRoot

LadyRoot
  • 42 postów
  • SkądMonachium

Napisano 15 września 2010 - 20:45

Podobnie, jak mówi xrey: iP 3G nie pokazuje poprawnie stanu naładowania po/przy ładowaniu ładowarką iPad-a.
Niestety zauważyłam, że po podłączeniu ładowarki iPhone do iPad-a pojawia mi się napis "not charging", podobnie, jak po podłączeniu do przedniego slotu USB w komputerze. Ładuje się, ale trwa to bardzo długo.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych