Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Upgrade macbook (late 2008/ unibody)

• Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 franz84

franz84
  • 238 posts

Posted 11 September 2010 - 17:07

Witam, Chcę przyspieszyć troszkę mojego mak-a. Zacznę od kupienia pamięci ram 2x2 GB firmy Samsung (zdaje się że takich używa apple oryginalnie do laptopów więc nie powinno być problemów z kompatybilnością). Pytanie co do tego jeszcze dokupić ? Mam w sumie dwie opcje (obu raczej nie zrealizuje ze względu na opłacalność ładowania kasy w 2 letniego laptopa, ale nie wykluczam obu opcji :)) 1) Wymiana dysku twardego na Seagate Momentus XT 320 lub 500 GB (dysk hybrydowy - 4GB Flash, 32MB casche, 7200RPM) - obecnie jest 160GB 5400RPM 2) Wymiana procesora na Intel Core 2 Duo 2,8 GHz (T9600) - obecnie jest 2.0 GHz Co byście polecili : dysk czy procesor ? czy oba na raz :D Tylko nie wiem czy się da to zrobić bo słyszałem że niektóre laptopy mają wlutowany procesor, nie wiem tylko czy tak jest w tym modelu ? Mam jeszcze dodatkowe pytanie. Nie wiem czy kolejność jest dobra. Przy zmianie dysku: a) Wmontowuję nowy B) Uruchamiam płytę Snow Leoparda c) Partycjonuję i formatuję dysk d) Instaluje system e) Przy pierwszym włączeniu systemu podpinam dysk usb na którym mam kopie Time Machine Czy tak to właśnie przebiega ? pozdrawiam

#2 tommy73

tommy73
  • 443 posts
  • SkądChełm, PL

Posted 27 November 2010 - 22:14

A) wymontowuję stary b)inwestuję w obudowę do starego c) używam CCC lub superdupera do klonowania systemu (daruję sobie płytkę, tak jest szybciej) a pamięć jakakolwiek, PPC były kapryśne jeżeli chodzi o pamięci, intele są tolerancyjne pozdrawiam

#3 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Posted 28 November 2010 - 00:55

Primo: opuść świat Windowsa ;) (mentalnie)
Secundo: jeśli wydajność tego co masz znacząco Ci nie odpowiada, nie inwestuj tylko zmień na nowszy.

1. Hybryda lub SSD (zależnie od $$$ jakie możesz wydać i pojemności jakiej potrzebujesz)
2. Nie ma takiej opcji - wlutowane

To poniżej to same bzdury (poza "pozdrawiam") - zwłaszcza fragment o PPC:

A) wymontowuję stary
b)inwestuję w obudowę do starego
c) używam CCC lub superdupera do klonowania systemu (daruję sobie płytkę, tak jest szybciej)
a pamięć jakakolwiek, PPC były kapryśne jeżeli chodzi o pamięci, intele są tolerancyjne

pozdrawiam

Napisana przez Ciebie kolejność jest OK, w pkt e) zamiast TM możesz posłużyć się Migration Assistantem: przeniesie do nowego systemu wszystko co wybierzesz. Przewaga nad odtwarzaniem z TM jest taka, że w ten sposób masz wszystkie swoje konta i inne rzeczy (programy, maile itp) na czystym systemie.

#4 tommy73

tommy73
  • 443 posts
  • SkądChełm, PL

Posted 28 November 2010 - 18:44

To poniżej to same bzdury (poza "pozdrawiam") - zwłaszcza fragment o PPC:

W moim QS 933 długo dobierałem pamięci, w blue wogóle mi się nie udało, a w imacach 17' po prostu kupiłem kingstony i połączyłem je z samsungami, więc czemu bzdury?
pozdrawiam

#5 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Posted 29 November 2010 - 05:29

Przez moje ręce przeszła trzycyfrowa liczba kompów z PPC (mam prócz tego do dziś 8 własnych, G3 i G4). Na kilkaset kości pamięci (różnych producentów, jednostronne i dwustronne, mieszane na różne sposoby) jakie do nich wkładałem nie współpracowało tylko kilka. Sądzisz, że to moje niewiarygodne szczęście to sprawiło? ;) To jeden z mitów o PPC powtarzany w kółko.

#6 tommy73

tommy73
  • 443 posts
  • SkądChełm, PL

Posted 01 December 2010 - 10:47

Do Twojego profesjonalizmu naprawdę mi daleko :), również jeśli chodzi o dobór pamięci.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users