Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Namierzanie zgubionego

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
26 odpowiedzi w tym temacie

#1 zurekman

zurekman
  • 131 postów

Napisano 11 września 2010 - 15:39

Witam, mam wielki problem, wczoraj po imprezie zgubiłem swojego iPka :(. I teraz pytanie, czy jest jakaś możliwość aby go w jakiś sposób namierzyć? Pozdrawiam.

[NICKMOD]majkool[/NICKMOD]
[MOD]Temat przeniesiony z działu "iPhone - Rozmowy ogólne". ;)
W TYM DZIALE NIE ZADAJEMY PYTAŃ - ZASADY[/MOD]

#2 radko93

radko93
  • 949 postów
  • SkądWrocLove

Napisano 11 września 2010 - 15:55

Jeśli nie miałeś MobileMe to raczej nie masz co marzyć o jego namierzeniu ;) są też inne programy, które są przydatne w takich sytuacjach ale niestety już za późno dla Ciebie :/

#3 zurekman

zurekman
  • 131 postów

Napisano 11 września 2010 - 16:30

Przy następnym lepiej się zabezpieczę...

#4 Mrozu

Mrozu
  • 47 postów

Napisano 11 września 2010 - 16:35

zgłoś na policję IMEI. przynajmniej ktoś nie będzie miał pożytku(jeśli go faktycznie zablokują), a zdarza się że dzięki temu nawet mogą namierzyć "nowego właściciela" tylko nie opowiadaj szczegółów imprezy, lepiej że w tramwaju/autobusie czy gdzieś tam :P

#5 radko93

radko93
  • 949 postów
  • SkądWrocLove

Napisano 11 września 2010 - 16:38

Nie zablokują go ;) ewentualnie przy kontroli osobistej policje odnajdzie go w bazie zgubionych/skradzionych ;)

#6 Mrozu

Mrozu
  • 47 postów

Napisano 11 września 2010 - 16:44

przy kontroli osobistej? podałbyś numer IMEI swojego telefonu patrolowi policji przechadzającego się po osiedlu? na jakiej podstawie mieli by go od Ciebie żądać? osobiście bym ich chyba wyśmiał, z całym szacunkiem oczywiście co do blokady, to po czym wnosisz? z doświadczenia? ja sam czytałem o tym tylko, na całe szczęście nie musiałem próbować

#7 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 11 września 2010 - 16:47

i jakby oni sprawdzili IMEI w iPhonie... ;)

#8 radko93

radko93
  • 949 postów
  • SkądWrocLove

Napisano 11 września 2010 - 16:55

Ja przyznam, że byłem już spisywany(za chodzenie w środku nocy po ulicy jako nieletni lub spożywanie w miejscu publiczym) i biorą telefon i wpisuja kod i wywala IMEI. Ale jak patrol sprawdza taki IMEI to juz nie wiem ;)

#9 zurekman

zurekman
  • 131 postów

Napisano 11 września 2010 - 17:23

No tak jak mówisz, wpisuje się odpowiedni kod i pokazuje ten IMEI na ekranie. Nawiasem znalazłem zgubę w łóżku! Wyciszył się skubany... PS: Jest jakiś program do namierzania iPhona darmowy? Pozdrawiam!

#10 Mrozu

Mrozu
  • 47 postów

Napisano 11 września 2010 - 17:41

@zurekman, gratuluje odnalezienia zguby;p @radko93, biorą tzn co? proszą o pokazanie? czy wyciągają siłą z kieszeni? ciężko mi w to uwierzyć, naprawdę. no ale skoro tak mówisz

#11 radko93

radko93
  • 949 postów
  • SkądWrocLove

Napisano 11 września 2010 - 17:44

Proszą o wyjęcie ;) raz nawet kazali mi wyjąć rzeczy z plecaka ;d

#12 qba.redhunter

qba.redhunter
  • 10 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 11 września 2010 - 17:54

przy kontroli osobistej?
podałbyś numer IMEI swojego telefonu patrolowi policji przechadzającego się po osiedlu?
na jakiej podstawie mieli by go od Ciebie żądać? osobiście bym ich chyba wyśmiał, z całym szacunkiem oczywiście

Policja w przypadku podejrzenia popełnienia wykroczenia lub przestępstwa ma prawo dokonać przeszukania osobistego. Jeśli odmówisz pojedziesz na wycieczkę na komendę. Jeśli dodatkowo z szacunkiem czy bez go wyśmiałeś to masz szanse posiedzieć sobie na 48h. Także jak najbardziej policja ma prawo poprosić o telefon ewentualnie można zaproponować, że sam wstukasz *#06#.

#13 Mrozu

Mrozu
  • 47 postów

Napisano 11 września 2010 - 18:18

w przypadku podejrzenia popełnienia wykroczenia lub przestępstwa

czy student wracający wieczorem z uczelni do domu jest podejrzany o popełnienie przestępstwa lub wykroczenia?
czy kierowca jadący samochodem i zatrzymany do rutynowej kontroli jest podejrzany o popełnienie przestępstwa lub wykroczenia?

a zasada domniemania niewinności?

#14 qba.redhunter

qba.redhunter
  • 10 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 11 września 2010 - 18:30

Tak... np. w okolicy dokonana napadu z kradzieżą telefonu i policjanci patrolujący ten obszar proszą osoby o pokazanie telefonu celem sprawdzenia. To tak samo jak kontrola numerów silnika/nadwozia przez "drogówkę". Zasada domniemania niewinności nie ma nic wspólnego z opisaną powyżej sytuacją.

#15 qubuch

qubuch
  • 989 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 września 2010 - 19:02

a tak w ogóle policja bez podania powodu może cię wsadzić tylko nie pamiętam czy na 24 czy na 48 h do aresztu i akurat nie ma dyskusji przy tym

#16 kermitjr

kermitjr
  • 211 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 11 września 2010 - 19:06

Matko, ale niektórzy z Was mają problemy... Zawsze mnie strasznie bawi takie podejście. W stosunku do mnie policjant nie może nawet podejść na odległość mniejszą niż 2 metry, ma mi z daleka mówić dzień dobry i tyle. Nie może mi nic sprawdzić, nigdzie zajrzeć. Ale kiedy cokolwiek zginie to zaraz jest płacz, że policja nic nie robi, że skradziony przedmiot już się nie znajdzie, bo nasza policja jest taka i owaka. Skoro jesteś niewinny to co Ci szkodzi pokazać IMEI telefonu? Pokazać, że nie masz w plecaku nic kradzionego? Korona z głowy spadnie? W jaki inny sposób oni mają znaleźć skradzionego np. iphone'a? Wróżki mają zatrudniać? Sam wielokrotnie byłem kontrolowany, spełniałem prośby policji bez problemu, wszystko przebiegało mile i uprzejmie, a policjant widząc, że nie mam nic do ukrycia często sam odstępował od kontroli. Pamiętajcie, że to też człowiek, który wykonuje swój zawód! PS. Swojej wypowiedzi nie kieruję do nikogo konkretnego, potraktujcie to jako luźne przemyślenia po przeczytaniu wypowiedzi niektórych z Was.

#17 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 11 września 2010 - 19:09

Matko, ale niektórzy z Was mają problemy... Zawsze mnie strasznie bawi takie podejście. W stosunku do mnie policjant nie może nawet podejść na odległość mniejszą niż 2 metry, ma mi z daleka mówić dzień dobry i tyle. Nie może mi nic sprawdzić, nigdzie zajrzeć. Ale kiedy cokolwiek zginie to zaraz jest płacz, że policja nic nie robi, że skradziony przedmiot już się nie znajdzie, bo nasza policja jest taka i owaka. Skoro jesteś niewinny to co Ci szkodzi pokazać IMEI telefonu? Pokazać, że nie masz w plecaku nic kradzionego? Korona z głowy spadnie? W jaki inny sposób oni mają znaleźć skradzionego np. iphone'a? Wróżki mają zatrudniać? Sam wielokrotnie byłem kontrolowany, spełniałem prośby policji bez problemu, wszystko przebiegało mile i uprzejmie, a policjant widząc, że nie mam nic do ukrycia często sam odstępował od kontroli. Pamiętajcie, że to też człowiek, który wykonuje swój zawód!

PS. Swojej wypowiedzi nie kieruję do nikogo konkretnego, potraktujcie to jako luźne przemyślenia po przeczytaniu wypowiedzi niektórych z Was.

Zdecydowanie popieram. Oczekuje tylko kultury ze strony policjanta, raz mi się zdarzyło, że był nie miły i skończyło się wizyta na komendzie :) a tak zawsze spełniam prośby policjantów i raz fajnej policjantki ;)

#18 kermitjr

kermitjr
  • 211 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 11 września 2010 - 19:10

Zdecydowanie popieram. Oczekuje tylko kultury ze strony policjanta, raz mi się zdarzyło, że był nie miły i skończyło się wizyta na komendzie :) a tak zawsze spełniam prośby policjantów i raz fajnej policjantki ;)

Naturalnie, że tak. Kultura osobista jest wymagana w każdych kontaktach międzyludzkich, w tym również od policjanta :)

#19 szkodnik85

szkodnik85
  • 107 postów

Napisano 11 września 2010 - 19:10

Policja bez przyczyny nie może cie zamknąc nawet na 24 h . Nie maja żadnej podstawy do takiego czynu zawsze musza cie poinformowac o przyczynach zatrzymania. tzw dołek to inaczej areszt tymczasowy. To tak jakby cie do wiezenia zamkneli bez podania przyczyny. Tylko ze w polsce funkcjonuje jedno małe powiedzenie " dajcie mi człowieka a paragraf juz sie na niego znajdzie"............

#20 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 11 września 2010 - 19:34

Policja bez przyczyny nie może cie zamknąc nawet na 24 h . Nie maja żadnej podstawy do takiego czynu zawsze musza cie poinformowac o przyczynach zatrzymania. tzw dołek to inaczej areszt tymczasowy. To tak jakby cie do wiezenia zamkneli bez podania przyczyny. Tylko ze w polsce funkcjonuje jedno małe powiedzenie " dajcie mi człowieka a paragraf juz sie na niego znajdzie"............

Nie napisalem, ze mnie zamkneli, tylko pojechalismy na komende :) po 15 minutach rozmowy, odwiezli mnie do domu. Zaoszczedzilem na taksowce :)

#21 Wojtasio

Wojtasio
  • 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 11 września 2010 - 21:08

Raz w życiu trafiłem na wrednego policjanta. Był to tzw. "krawężnik", który odnosił się do mnie strasznie wyzywająco podnosząc mi ciśnienie. Przez 32 lata każda kontrola policyjna przebiegała normalnie, czasem zabawnie. Nigdy nie podchodziłem do policji na zasadzie - "ch..a możecie mi zrobić". To są ludzie, którzy chcą normalnie spędzić czas w pracy. Jeśli będzie ktoś dla Ciebie nie miły odwzajemnisz się tym samym. Normalne zachowanie. Tak jak napisał kolega wyżej - co za problem pokazać telefon skoro jest legalnego pochodzenia. Jestem za tym, aby policja częściej kontrolowała ludzi. Szczególnie kierowców. Podobają mi się akcje alkomat na skrzyżowaniach. Powinny odbywać się codzienie

#22 pio11

pio11
  • 1 700 postów

Napisano 11 września 2010 - 21:43

Kiedyś gadałem z bratem kolegi. Miał 9 lat, Ja 18. Zatrzymała się koło nas Policja, wychodzą i grzecznie się witają. Trafili akurat na najgorszy moment. Mały częstował mnie właśnie cukierkiem. Jeden z nich zadał pytanie: Jakimi to cukierkami częstujemy kolegę? Ja zacząłem się troszkę jąkać a chłopiec szybko wyjął kolejnego cukierka i podał policjantom. Drugi z nich powiedział w moją stronę, że ma nadzieję, że to nie narkotyki. Mały oburzył się i powiedział, że nie jest aż tak głupi, żeby policji narkotyki dawać bo są niedobre i mogłyby ich brzuchy rozboleć. Policjanci w śmiech. Spytali się nas czy te cukierki są chłopaka, on powiedział, że tak i wyjął całą torebkę dogryzając jeszcze że panowie są niegrzeczni chcąc narkotyki. Panowie spisali mnie, pożegnali się i poszli.

Wtedy właśnie policja urosła w moich oczach. Taka postawa powinna zasługiwać na wyróżnienie. Lepiej skontrolować i sprawdzić czy nic złego się nie dzieje. Takie kontrole są dla naszego bezpieczeństwa!

---------- Wpis dodano o 22:43 ---------- Poprzedni wpis dodano o 22:42 ----------

P.S. Nawet nie wiecie jak bardzo się bałem, że oskarżą mnie o używki :P

#23 Kraery

Kraery
  • 138 postów

Napisano 11 września 2010 - 21:49

Policja w przypadku podejrzenia popełnienia wykroczenia lub przestępstwa ma prawo dokonać przeszukania osobistego. Jeśli odmówisz pojedziesz na wycieczkę na komendę. Jeśli dodatkowo z szacunkiem czy bez go wyśmiałeś to masz szanse posiedzieć sobie na 48h. Także jak najbardziej policja ma prawo poprosić o telefon ewentualnie można zaproponować, że sam wstukasz *#06#.

Zapamiętać jego słowa.

#24 Fifty-50

Fifty-50
  • 3 314 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 września 2010 - 22:05

Hmmm... rozwinął się całkowicie nowy temat pt. "Kontrole policyjne - zachowania i recenzje". Tytułowy iPhone się znalazł, problem rozwiązany. Proszę o zamknięcie tematu.

#25 kuba1jakub

kuba1jakub
  • 72 postów

Napisano 17 września 2010 - 21:26

No tak ale kolega miał jeszcze jedno pytanie, które także Mnie interesuje :) zurekman: PS: "Jest jakiś program do namierzania iPhona darmowy? Pozdrawiam!"

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych