Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mac OS 10.4 - Pomoc

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 Stilgar

Stilgar
  • 6 postów

Napisano 11 września 2010 - 11:31

Witam Mam kilka pytań odnośnie instalacji Mac os x 10.4 na moim MacBook(13 inch) A1181: 1. Z powodu braku płyt instalacyjnych :cry: zmuszony jestem je zdobyć. Z tego co sprawdzałem wersja jaka jest przypisana do tego kompa to 10.4.6 (Info z Mactracker). Jakie są możliwości zdobycia os w tej wersji - legalnie? 2. Czy wersja jaką muszę zainstalować to tylko 10.4.6 czy wszystkie z serii 10.4 ? W komplecie do kompa mam dokumentację w której informacja jest o dołączonym Mac OS X v10.4 oraz jeden z dysków instalacyjnych mac os (dokładnie Mac OS X Install Disc 2 - Disc version 1.0). Jak przez mgłę pamiętam że kiedyś na starym iMacu z os w wersji chyba 7.x.x była opcja darmowych aktualizacji w zakresie x. 3. Ostatnie pytanie dotyczy samej instalacji - na kompie jest teraz zainstalowany legalny winXP(kiedyś były dwa systemy). Odkupiłem tego kompa od znajomego , w momencie zakupu komp był po formacie HD. Gościu który wcześniej działał na tym kompie nie korzystał praktycznie z Mac OS, jechał cały czas na windzie(więc zero pomocy z jego strony ). Po kilku nie udanych próbach zainstalowania na nowo XP, MacBook poszedł w odstawkę. Teraz ja jestem jego dumnym posiadaczem a dokładnie moja Luba. Tak jak napisałem wcześniej na kompie jest zainstalowany XP (co zaskakujące wgrał się bez problemu) wraz z zawartością płyty Mac drivers for XP. Jak powinna wyglądać poprawna instalacja Mac OS w wersji z XP jako drugim systemem? Jakim programem wypalić płyty z Mac OS pod XP ? Wczoraj ściągnełem z netu Tigera podobno 10.4, wersję na 4 płytach. Były to obrazy iso więc wypaliłem je w Nero ale Mac ich nie widzi w momencie botowania :cry:. Proszę o pomoc, może ktoś jest w posiadaniu odpowiedniej dla mnie wersji Mac OS i zrobił by ich kopię - oczywiście jeśli jest to legalne. Pozdrawiam

#2 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 11 września 2010 - 11:49

Formalnie Masz prawo do kopii Tigera w wersji jaka była sprzedawana z MacBookiem - czyli 10.4.6. Problem polega na tym, że wersja dla Intela występowała jedynie w wersji dedykowanej dla konkretnego modelu Maca - czyli na dzień dzisiejszy chcąc być "legalnym" musiałbyś znaleźć Mac OS X Tiger 10.4.6 dedykowany dla MacBooka (stosowny napis jest na etykiecie płyty) przeznaczonej dla Intelo-Maca. To niestety graniczy z cudem, więc lepiej poszukaj Mac OS X 10.5 (Leopard) lub nowszy.

#3 wrocu

wrocu
  • 85 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 września 2010 - 12:26

Jestem w posiadaniu takiego systemu dla Macbook-a i jeżeli tylko wyrazisz chęć to mogę jakoś podesłać ci kopie bądź obraz płyty.

#4 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 11 września 2010 - 12:42

Wszystkie aktualizacje są darmowe. Łączona aktualizacja (zawiera wszystkie dotychczasowe) do pobrania tutaj: Mac OS X 10.4.11 Combo Update (Intel) 10.4.11 była ostatnią. Porgramy działające na obydwu architekturach muszą mieć adnotację "Universal", natomiast Tiger był albo dla Intel-a, albo dla PowerPC.

#5 Stilgar

Stilgar
  • 6 postów

Napisano 12 września 2010 - 09:59

Przez nockę zassałem "Mac OS Install Disc x86" z wersją 10.4.6 na DVD. Po wypaleniu płyty w Nero, zawartość dysku to pliki BOOT, BOOT - wykaz zabezpieczeń,BOOT0,BOOT1H,BOOT1U,BOOTHELP.txt,CDBOOT,CHAIN0. Podczas uruchamiania kompa wciskam alt płyta się złasza z podpisem windows, po wybraniu płyty miga kursor i nic się nie dzieje. Mam pytanie, czy mimo iż ściągnięty plik to obraz iso mam go wypalać w Nero czy innym programem? Jakie rozszerzenie powinny mieć te pliki bo u mnie jest plik? Do kolegi WROCU pewnie że wyrażam chęć i dzięki za twoją chęć pomocy, chciał bym jednak zawalczyć z tą płytą którą ściągnełem bo to zawsze zbieranie doświadczenia. Odezwę się za dzień lub dwa jeśli to nie problem i uzgodnimy szczegóły. Dzięki za dotychczasową pomoc i czekam na dalszą.

#6 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 12 września 2010 - 10:04

x86 znaczy raczej, że to jest zcrackowana płyta do instalacji OS X'a na PC, a nie na Maku. Więc nie zadziała i nie ma sensu walczyć.

#7 Stilgar

Stilgar
  • 6 postów

Napisano 12 września 2010 - 10:12

ale ten mac jest na intelu więc chyba wersja powinna być x86. Jeśli się mylę to mnie poprawcie.

#8 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 12 września 2010 - 10:38

"OS X x86" to zcrackowane wersje OS X'a do instalacji na PC, a nie na Makach (użyj gugli, zobacz sam).
jak chcesz pod intela, to lepiej szukać "Intel", a nie "x86".
no i wersji BOX 10.4 pod Intela nie ma. Tzn. można przerobić jakiś pod konkretny komputer tak, żeby się instalował na każdym, ale nie wiem jak z robieniem tego pod windowsem szczerze mówiąc, ale i tak to nie jest 'oficjalna' wersja.
http://makowe.pl/mac...4-9-8q1058.html
Więc najlepiej szukaj wersji dokładnie pod swój komputer, a nie x86.

#9 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 12 września 2010 - 10:43

Poczekaj aż wrocu wypali Ci kopię z oryginalnej płyty. Do tego czasu poszukaj na forum o używaniu dwóch systemów i problemach z tym związanych.

#10 Stilgar

Stilgar
  • 6 postów

Napisano 12 września 2010 - 11:42

Faktycznie skorzystam z oferty wrocu, będę miał pewność co do poprawności kopii.

#11 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 12 września 2010 - 12:52

Płytka powinna być wypalona w macowym formacie HFS+.

#12 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 357 postów

Napisano 13 września 2010 - 13:42

Emm... 'płytka w HFS+'? Płytki się wypala w UDF albo iso9660, a nie w HFS+.

#13 Stilgar

Stilgar
  • 6 postów

Napisano 13 września 2010 - 17:21

Byłem dziś w ispot, masakra nic nie wiedzą. Myślałem że te salony to pełen profesjonalizm tym czasem jedyne pełne odpowiedzi dotyczyły cen.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych