Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

zwiecha podczas aktualiacji, nie dziala IP i iTunes

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 feel

feel
  • 16 postów

Napisano 10 września 2010 - 22:36

Witam Sprawa jest następująca. Półtora tygodnia temu zauważyłem problem z pobieraniem aplikacji z AppStore. Przy większych plikach (tak pow 50mb) pobieranie dochodziło do połowy, a następnie proces rozpoczynał się od nowa. Podobnie było w iTunes z tą różnicą, że aplikacja pobierała się do końca i.. pobieranie rozpoczynało się od nowa (nie zapisywało jej). Pomyślałem, że może warto zaktualizować oprogramowanie do 4.02 i tak też uczyniłem... Aktualizacja zatrzymała się gdzieś tak w połowie i zwiesiła się. Czekałem z dobre 2-3 godziny, w końcu się wnerwiłem i odłączyłem IP. Niestety logo aktualizacji nie zniknęlo. Na stronach apple znalałem poradnik wprowadzenia IP w tryb awaryjny i udało się - na ekranie wyświetla się "podłącz do iTunes". No to podłączam, IP jest wykrywany poprawnie, rozpoczynam restore i to samo: dochodzi do połowy i zawiesza się. Pomyślałem, że zaktualizuje iTunes do 10, więc kliknąłem w apple "coś tam" update i rozpocząłem pobieranie. Wyskoczył jakiś błąd aktualizacji, ale niestety nie wiem jaki bo odruchowo za szybko kliknąłem w "ok". Od tego momentu apple update przestało działać. Ściągnąłem zatem iTunes 10 ze stron apple, ale przed instalacją wyskakuje błąd "system został zmodyfikowany, uruchom instalatora jeszcze raz" (i tak na okrągło). Pomyślalem, że odinstaluje iTunes 9 - nie pomogło. Zgodnie z poradnikiem na stronach apple odistalowałem wszystko co związane z Apple - nie pomogło. Zdesperowany zrobiłem przywracanie systemu - wszystko przebiegło ok, iTunes 9 "wrócił", ale nie odpala się bo wyskakuje mi info, że biblioteki są już przypisane do nowszego iTunes. Instalacja iTunes 10 po przywracaniu systemu dalej nie działa. Obecnie nie mam telefonu, a iTunes nie działa... HELP? Oryginalna Vista 64, IP 3GS 16gb 4.01 bez modyfikacji

#2 iLuk45z

iLuk45z
  • 607 postów
  • SkądŁDZ/Swansea

Napisano 10 września 2010 - 23:30

instalacja świeżego systemu/ utworzenie konta nowego użytkownika instalacja itunes/ nie aktualizacja tylko instalacja iPhone tryb DFU i wgranie softu za pomocą przywróć + shift po udanym restore nie wgrywasz pliku archiwizacji tylko ustawiasz tel od nowa.

#3 feel

feel
  • 16 postów

Napisano 11 września 2010 - 13:46

Utworzyłem nowe konto i przy próbie instalacji iTunes jest ten sam błąd ("system nie został zmodyfikowany, spróbuj jeszcze raz"). Reinstalka Visty na razie odpada... (ostateczność, dużo z tym zachodu bo nie mam podzielonego dysku na partycje) Mam jeszcze laptopa z XP na którym miałem zainstalowane iTunes 9. Zaktualizowałem go do 10 i z netu ściągnąłem iOS 4.1. Zrobiłem restore + shift, paczka rozpakowała się i wyskoczył nieznany błąd 1603. Próbowałem na innych portach usb itp - nie działa. Dalej jestem w czarnej dup*e Pojawił się nowy nieznany błąd 3194

#4 iLuk45z

iLuk45z
  • 607 postów
  • SkądŁDZ/Swansea

Napisano 11 września 2010 - 15:25

czytaj na temat błędu 1603 -> KLIK

Czy edytowałeś plik Hosts i dodałeś ten adres 74.208.105.171 gs.apple.com jest to adres do serveru Sourika na którym są pliki SHSH dotyczy to błędu 3194, spróbuj wprowadzić telefon w tryb Recovery nie DFU, wyłącz ip wł trzymając s/w i home button aż pokaże się kabelek i ikonka itunes.

#5 tores.

tores.
  • 1 149 postów
  • SkądMontrouge

Napisano 11 września 2010 - 15:42

1) Odinstaluj iTunes
2) Usuń folder (nie koniecznie do kosza) C:\Users\Twoja nazwa\AppData\Roaming
3) Usuń folder C:\Program Files (x86)\Apple Software Update
4) Usuń folder C:\Program Files (x86)\Common Files\Apple
5) Usuń folder (nie kończenie do kosza, są w nim pobrane aplikacje i inne dziwne dziwy) C:\Users\Twoja nazwa\Music\iTunes
6) pobierz i zainstaluj Cclaner jeśli nie posiadasz i przeczyść rejestr (chyba nie trzeba tłumaczyć?)
7) pobierz iTunes iTunes 10.0.0.68 - dobreprogramy tylko pamiętaj pobierz wersję 64 bit
8) nie trzeba reinstalować systemu, takie porady możemy wsadzić między bajki
ps.
Jeżeli wcześniej autoryzowałeś komputer w sklepie to wycofaj autoryzacje, później nie będzie to możliwe, a limit to 5 autoryzowanych komputerów
ps2.
Niektóre foldery są ukryte, musisz włączyć wyświetlane folderów ukrytych

#6 feel

feel
  • 16 postów

Napisano 11 września 2010 - 17:04

Nie edytowałem pliku Hosts bo nie wiem gdzie taki plik się znajduje i gdzie dokładnie mam wpisać powyższe dane. Prośba o łopatologiczne opisanie co i jak :)

tores Twój poradnik nie działa. Dalej wyskakuje błąd "System nie został zmodyfikowany, spróbuj jeszcze raz". Poza tym o co chodzi z tą 5 krotną autoryzacją?

#7 Stasio90

Stasio90

I hear the Angels cry, the calling my name.

• 1 550 postów
  • SkądŁaziska Górne

Napisano 11 września 2010 - 18:09

plik hosts znajduje się w C:\Windows\System32\drivers\etc i tam dodajesz tą linijkę z serwerem 74.208.10.249 gs.apple.com Potem spróbuj wprowadzić iphona w tryb DFU i używając shift + odtwórz wskaż mu starsze oprogramowanie, tylko przypomnij sobie na 100% czy masz zapisane pliki SHSH bo bez tego nici.

#8 feel

feel
  • 16 postów

Napisano 11 września 2010 - 22:36

O ile dobrze doczytałem, pliki SHSH pomagają przywrócić starsze oprogramowanie. Nie mam takich plików bo nigdy nie były mi potrzebne (nigdy nie odblokowywałem IP - to co daje Apple w zupełności mi wystarcza). Zaraz dodam linijkę i zobaczę co będzie. Ogólnie na kompie z Vistą ponownie zainstalowałem iTunes 9 i nawet przez "Apple update" zaktualizowało mi do iTunes 10 (ale z pliku ściągniętego ze strony apple dalej zainstalować nie mogę). Póki co na obu komputerach (z Vistą i XP mam błąd 1394)

#9 iLuk45z

iLuk45z
  • 607 postów
  • SkądŁDZ/Swansea

Napisano 12 września 2010 - 00:40

Gdy podłączasz ip do kompa i włącza się iTunes wykrywa ci ip pokazuje się jaki komunikat? Spróbuj ponownie autoryzować komputer... Dużo ludzi zgłasza ten błąd ale podczas downgradeu a nie aktualizacji... dokładnie mówiąc, podczas wgrywania os, itunes wysyła zapytanie do serwerów apple czy ten os jest podpisane, jeśli dostanie odp, że tak instalacja przebiega pomyślnie, jeśli nie znajdzie podpisu na serwerze, wyskoczy błąd, dlatego ludzie wysyłają pliki SHSH na serwer Sourika... Muszę się zastanowić co jeszcze można zrobić...

#10 feel

feel
  • 16 postów

Napisano 12 września 2010 - 02:16

Po podłączeniu IP wyskakuje info, że IP jest w trybie awaryjnym i aby korzystac z iTunes trzeba przywrócić ustawienia fabryczne.
Obecnie na Viście klikam w przywróć i iTunes rozpoczyna pobieranie softu (co trwa wyjątkowo dłuugooo) po czym wyskakuje info, że sciągnięte oprogramowanie jest wadliwe, niepełne lub uszkodzone i trzeba pobrać jeszcze raz (taki komunikat wyskoczył mi juz dwa razy). Jak kliknę w przywróć + shift i wybiorę soft to iTunes rozpakowuje go, a potem łączy się z serwerem apple i wtedy wsytepuje blad 3194
Na xp w tej chwili próbuje przywrócić IP normalnie (sciagam oprogramowanie przez iTunes) ale pewnie tez bedzie jakis blad.
Dodanie wpisu w pliku hosts nic nie daje.

---------- Wpis dodano o 02:24 ---------- Poprzedni wpis dodano o 01:55 ----------

Spróbuj ponownie autoryzować komputer...

Pewnie to jakiś banał, ale o co chodzi z tą autoryzacją komputera?

---------- Wpis dodano o 03:16 ---------- Poprzedni wpis dodano o 02:24 ----------

Dobra, już wiem.
Autoryzowałem iTunes na Xp ale nic to nie dało, dalej jest błąd 3194.
Masakra, już nie mam cierpliwości. Może oddać na gwarancji?

#11 Stasio90

Stasio90

• 1 550 postów
  • SkądŁaziska Górne

Napisano 12 września 2010 - 04:59

No to pozostaje ci 4.1 jak wystarczało to co dawało apple to już trudno. W ogóle jaki ty masz net bo widzę ze za powolny i przerywa.

#12 iLuk45z

iLuk45z
  • 607 postów
  • SkądŁDZ/Swansea

Napisano 12 września 2010 - 10:31

Jeśli wystarczy ci to co daje apple to proponuje ściągnąć soft z innego źródła KLIK skoro iTunes ściąga uszkodzony plik to może coś być nie tak z ich serwerami. Ściągnij soft z tej strony co podałem i na próbę wyłącz firewall w Viście jeśli akurat tego używasz, lub w ogolę wył Firewalla i zobacz co się stanie....

#13 feel

feel
  • 16 postów

Napisano 12 września 2010 - 10:52

Ja nie wiem. Jestem "fanbojem", kupuje oryginale aplikacje po 5-6 euro, niczego nie odblokowuje, wszystkim mówie ze IP i Apple jest the best, a tu takie cyrki.. WHY ME?! :) Mało tego, telefon wysiadł mi w dniu wyjazdu na wakacje - 10 godzin autokarem a tu ani mp3, ani filmow, ani gier... ze jeszcze nie rzucilem IP o ziemie to jakis cud.. Teraz w Viście IP w ogóle nie jest wykrywany - podłączam tel do kompa, w głosnikach słychać tradycyjny dźwiek znalezionego sprzętu z tym, że jakiś taki zniekształcony (jakby się dwa dźwięki nakładały) i dupa (próbowałem na różnych usb). Ale za to na XP pojawił się nowy błąd. Rozpakowało mi soft, pojawił sie status łączenia z Apple, potem przeszło i pojawił się status "przygotowywanie iphone do aktualizacji". W tym momencie telefon zresetował się i wyskoczył bład 21. Masarka... A net rzeczywiscie mam teraz do bani. Niby 2mb, ale sa z nim jakies problemy

#14 Stasio90

Stasio90

• 1 550 postów
  • SkądŁaziska Górne

Napisano 12 września 2010 - 10:58

Mam takie pytanie.... mógłbyś powiedzieć skąd pochodzisz bo jeśli z okolic Katowic, Mikołowa, Łazisk Górnych lub w pobliżu tych miast to mógłbyś wpaść i zrobiłbym to na poczekaniu lecz nie daję 100% gwarancji.

#15 tores.

tores.
  • 1 149 postów
  • SkądMontrouge

Napisano 12 września 2010 - 11:04

Nie wiem jak w tej chwili, ale we wcześniejszych wersjach iTunes gdy był zainstalowany w wersji 64Bit przy automatycznej aktualizacji potrafił się zainstalować w wersji 32bit, więc z przyzwyczajenia nie korzystam z automatycznej aktualizacji, pobieram ręcznie i mam pewność co zainstalowałem. _____________________________ Spróbuj uruchomić iTunes jako Administrator _____________________________ "system nie został zmodyfikowany, spróbuj jeszcze raz" taki komunikat miałem kiedyś po błędnym zainstalowaniu iTunes

#16 iLuk45z

iLuk45z
  • 607 postów
  • SkądŁDZ/Swansea

Napisano 12 września 2010 - 11:52

Idź do jakiego swojego znajomego który ma XP/Vistę/7 w wersji 32 zainstaluj u niego iTunes i spróbuj u niego zrobić restore lub aktualizacje do nowego iOS

#17 feel

feel
  • 16 postów

Napisano 12 września 2010 - 13:26

Jestem z Warszawy więc odpada (ale dzięki za propozycję :). Vista jest 64 bitowa i w tej chwili iPhone w ogóle nie jest przez nią wykrywany. iTunes 10 działa, mogę naprawić jego instalacje (z pliku instalacyjnego), ale jeżeli go wywalę to ponowna instalacja odpada bo jest błąd ze zmodyfikowanym systemem. Musze instalowac iTunes 9 a potem aktualizować do 10 i jakoś idzie. Kompa składałem całkiem niedawno więc system w miarę świeży i bez syfów. Mam przeczucie, że reinstalacja nic by nie dała choć nie wykluczone, że w akcie desperacji spróbuje reinstalki.. XP mam 32 bitowego na laptopie i wszystko na nim hula z tym, że występuje błąd 21. Szukałem już na necie, znalazłem jakiś program iREB ale nic nie daje. Tworzyłem nowe konto administratora i też lipa. Będę szukał dalej, a wieczorem podjadę do iStore i poproszę ich o podłączenie mojego IP do Maca. Gdzieś wyczytałem, ze jak się ich ładnie poprosi to pomogą..

#18 iLuk45z

iLuk45z
  • 607 postów
  • SkądŁDZ/Swansea

Napisano 12 września 2010 - 14:10

A spróbuj jeszcze tego wejdź do katalogu C:\Nazwa użytkownika\AppData\Roaming\Apple Computer\iTunes\Device Support\ będziesz miał tam jakieś pliki weź je gdzieś skopiuj a potem usuń je z tego folderu. Restart kompa podłącz ip do kompa a trybie Recovery tak żeby była ikonka kabelka i itunes, wejdź w itunes i zamiast restore kliknij w Aktualizuj i zobacz co się stanie.

Ew. jeszcze to.. Gdy wyświetlana jest ikonka podłączenia do komputera resetujemy iphona trzymając home+power aż do wyłączenia, natychmiast po wyłączeniu puszczamy oba przyciski i naciskamy 2 razy w miarę sprawnie przycisk power. Zazwyczaj taki reset skutkuje normalnym uruchomieniem systemu......

#19 feel

feel
  • 16 postów

Napisano 12 września 2010 - 14:50

Pierwszy sposób już próbowałem (znalazłem tutorial na necie), ale u mnie nie ma folderu "Device Support"... Drugi sposób nie działa. Jak podłączam IP to wyskakuje komunikat o wykryciu IP w trybie awaryjnym i mogę go tylko przywrócić. Przycisk "sprawdź aktualizację" jest nieaktywny, a obok jest napisane, ze oprogramowanie IP jest aktualne... Nowy objaw na Viście - nie działają wszystkie porty USB. Nie wykrywa mi myszki, klawiatury i to nawet w trybie awaryjnym. Kosmos normalnie.

#20 iLuk45z

iLuk45z
  • 607 postów
  • SkądŁDZ/Swansea

Napisano 12 września 2010 - 15:17

A zaznaczyłeś opcje pokaż ukryte pliki i foldery, pytam ponieważ AppData jest folderem ukrytym. A czy próbowałeś drugą metodę która pisałem

Ew. jeszcze to.. Gdy wyświetlana jest ikonka podłączenia do komputera resetujemy iphona trzymając home+power aż do wyłączenia, natychmiast po wyłączeniu puszczamy oba przyciski i naciskamy 2 razy w miarę sprawnie przycisk power. Zazwyczaj taki reset skutkuje normalnym uruchomieniem systemu......

Co do visty zrób reinstalke i jak możesz zainstaluj wersje 32bit, właśnie może przez to masz takie problemu z ip...

#21 feel

feel
  • 16 postów

Napisano 12 września 2010 - 19:46

Tak, patrzyłem na pliki ukryte. Zresztą na wszelki wypadek przekopiowałem cały folder na pulpit aby zobaczyć co się stanie i... nic się nie stało (musiałem tylko ponownie przejść przez samouczek).

Drugi sposób z podwójnym wciśnięciem power nie działa.

Tak czy inaczej podjechałem do iStore, podłączyli do Maca i w 15 min wszystko ładnie mi przywrócili (uff). Nie wiedzieli co było przyczyną uszkodzenia oprogramowania, ale jak usłyszeli hasło "mam Vistę" to od razu znalazł się winny :) Przy okazji uświadomili mnie, że gwarancja IP nie obejmuje oprogramowania (czego nie wiedziałem).

Teraz muszę tylko w jakiś sposób podnieść Vistę...

Dzięki wszystkim za chęć pomocy :)

---------- Wpis dodano o 20:46 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:28 ----------

Jeszcze jedna prośba o pomoc.
Udało mi się przywrócić obsługę USB na Viście, odpaliłem iTunes i z duszą na ramieniu podłączyłem IP.
14,5 gb programów, filmów, zdjęć, mp3 wgrało się do IP bez żadnego problemu. Ale bez najważniejszego czyli kontaktów...? Why? Co robić? Szukałem na forum i wszędzie jest napisane "po prostu zsynchronizuj". Jednak to po prostu nie działa.. HELP?

#22 tores.

tores.
  • 1 149 postów
  • SkądMontrouge

Napisano 13 września 2010 - 08:46

Spróbuj wgrać starszą kopie danych telefonu, tylko do tego restore potrzebne,

#23 feel

feel
  • 16 postów

Napisano 13 września 2010 - 10:02

Chyba muszę pogodzić się z utratą kontaktów. Na forum znalazłem jakąś poradę, aby kliknąć po lewej stronie na "Iphone", wybrać "przywróć kopie zapasową" (czy jakoś tak) i tam wybrać z listy pozycje sprzed awarii. Problem w tym, że nic do wyboru nie mam... No chyba, że iTunes zapisuje kontakty gdzieś w jakimś pliku którego mógłbym odczytać np. przez notatnik..? Swoją drogą całe to przywracanie danych troche mnie rozczarowało - wszystkie ustawienia poszczególnych programów zostały skasowane. Takie iFiles w którym miałem zahasłowane dane i mase innych rzeczy - wszystko wyczyszczone...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych