Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Blokada SIM po aktualzacji firmware'u

• Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 bembol

bembol
  • 3 posts

Posted 10 September 2010 - 11:52

Witam, Od niedawna posiadam iPhone'a 3G. Wersja oprogramowania to 3.1.2, iPhone ma zrobionego Jailbreak'a za pomocą aplikacji blackra1n. Wszytko działało pięknie aż do wczoraj podkusiło gdzie podkusiło mnie zrobić aktualizacje oprogramowania do wersji 4.1. Zrobiłem to za pomocą iTunes 10. Po instalacji i restarcie telefon przestał działać. Po uruchomieniu pojawia się Blokada SIM - Włóż karę SIM bez blokady PIN aby aktywować iPhone'a. Po wprowadzeniu stosownego PIN'u jedyne co się pojawia to ikona iTunes, a pod nią kabel USB. Po odblokowaniu klawiatury pojawia się klawiatura numeryczna z napisem Emergeny Call, a w miejscu zasięgu pojawia się napis No Service. Podłączyłem więc telefon do komputera i uruchomiłem iTunes w celu przywrócenia backup'u. Po chwili wyskoczył napis że telefon jest Aktywny, a następnie błąd przywracania kopi zapasowej. Pojawiły się ikony oraz zasięg sieci. Niestety nie ma ikony Telefon, co dziwne mogę odbierać sms'y oraz rozmowy przychodzące. Spróbowałem też opcji odtworzenia systemu do stanu pierwotnego, niestety po kilku minutach pojawił się błąd 1609. Po tym zabiegu iTunes przestał wykrywać telefon. Jeszcze jedna rzecz którą zauważyłem to to że nie da się normalnie wyłączyć telefonu. Mogę to zrobić tylko podczas dłuższego przytrzymania przycisku Power oraz Select jednoczenie. Proszę o pomoc w przywróceniu telefonu do działania. Pozdrawiam

#2 tomek.s

tomek.s
  • 158 posts
  • SkądWarszawa

Posted 10 September 2010 - 12:16

Jak miałeś simlocka zdjętego przez JB to chyba normalne, że po updacie do 4.1 simlock wrócił. Póki co nie ma unlocka 3G dla 4.1

#3 bembol

bembol
  • 3 posts

Posted 10 September 2010 - 12:23

No tak ale skoro telefon jest w stanie odbierać rozmowy przychodzące oraz sms'y to chyba nie jest to problem dotyczący tylko simlocka. Sieć wykrywa mi bez problemów. Chcę dodać że telefon był zakupiony w sieci ERA i w takiej też jest używany.

#4 tomek.s

tomek.s
  • 158 posts
  • SkądWarszawa

Posted 10 September 2010 - 12:29

Aha, no to jak był z ERY to nie miałeś w ogóle simlocka. W takim razie popieprzyłeś coś tym przywróceniem kopii zapasowej. Znikająca ikona telefonu itp. występowały po zrobieniu jb (którego jeszcze oficjalnego i sprawdzonego nie ma) na 4.1 Możliwe też, że iTunes 10 też coś tu namieszał, bo niektóre osoby właśnie na iTunes 10 miały problemy. Spróbuj z innego kompa ze starej wersji iTunes zrobić jeszcze raz recovery i skonfiguruj telefon jako nowy, bez przywracania kopii bo może jakieś śmiecie ze starego jb coś psują.

#5 bembol

bembol
  • 3 posts

Posted 10 September 2010 - 15:03

Próbowałem zrobić Downgrade do wersji 3.1.2, przy pomocy iTunes 9 i trybu awaryjnego na innym komputerze. Jednak zaraz po operacji przygotowywania iphone do przywrócenia, pojawia się błąd 13. Czy ktoś się już z tym błędem spotkał ?

#6 gizmo3800

gizmo3800
  • 1906 posts
  • SkądWarszawa

Posted 10 September 2010 - 15:10

Zrób restore (zamiast downgrade) na drugim komputerze do 4.1 na starszym itunes, i powinno działać

#7 cubasz

cubasz
  • 1636 posts
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Posted 10 September 2010 - 15:15

wybierz odtwórz, nie uaktualnij w iTunes. potem go aktywuj i zanim odtworzysz z kopii sprawdz czy dziala.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users