Pobieranie danych i usługa lokalizacji
Napisano 09 września 2010 - 23:36
Napisano 09 września 2010 - 23:59
Przeglądając swój profil na stronie ery zorientowałam się, że mój iphone ciągle wysyła jakieś dane i to nawet gdy jestem w domu a więc w zasięgu wifi.
Mam wyłączoną opcję push.
Dlaczego tak jest?
Ponieważ usługa Push działa w tle i jednocześnie korzysta z połączenia internetowego, np masz Palringo które działa w tle, ip co pewien czas sprawdza czy dostałaś jakąś wiadomość jeśli tak wyświetla się ona na ekranie... dotyczy to maila, i innych aplikacji które używają usługi push
poza tym pytania:
1. czy programu w mutitaskingu są wyłączone czy korzystają z sieci komórkowej?
2. czy nawigon korzysta z internetu? ktoś mi mówił, że punkty poi bierze z netu i nalicza dane
3. na czym polega usługa lokalizacji, która jest w ustawieniach? i tak każdy program się pyta czy może mnie zlokalizować (czy tylko gdy ma tę usługę wyłączoną)?
odp. 1. nie są wył tylko "zamrożone" i tak korzystają? z sieci komórkowej
odp. 2. Tak, korzysta jeśli chodzi o ustalanie pozycji, ponieważ ip używa A-GPS czyli łączy się z internetem by wspomagać sobie szybsze ustalenie twojej pozycji, co do POI to nie wiem, z reguły są już wgrane w mapę, aczkolwiek może sobie coś pobierać z netu
odp. 3. usługa lokalizacji to po prostu GPS a dokładnie A-GPS, bo masz wł usługę lokalizacji i aplikacja która wspiera taką usługę pyta się czy może z niej korzystać. np nawigacja
Napisano 10 września 2010 - 00:13
ale tak jak napisałam push mam wyłączone
a co do Navigona to nie da się nic zrobić by nie korzystał z internetu? co jesli jestem za granicą? wtedy każdy kb kosztuje mnie przecież duuużo.
poza tym mój mąż używał dziś np tego navigona dla ery i zjadło mu to 10 mb a jechał z tym może 10 min
Napisano 10 września 2010 - 00:28
Ponieważ usługa Push działa w tle i jednocześnie korzysta z połączenia internetowego, np masz Palringo które działa w tle, ip co pewien czas sprawdza czy dostałaś jakąś wiadomość jeśli tak wyświetla się ona na ekranie... dotyczy to maila, i innych aplikacji które używają usługi push
ale tak jak napisałam push mam wyłączone
Chodzi o to, że nie tylko usługa Push korzysta z internetu, większość aplikacji które masz opierają się na połączeniu z internetem.
a co do Navigona to nie da się nic zrobić by nie korzystał z internetu? co jesli jestem za granicą? wtedy każdy kb kosztuje mnie przecież duuużo.
poza tym mój mąż używał dziś np tego navigona dla ery i zjadło mu to 10 mb a jechał z tym może 10 min
Niestety nie da tzn możesz w ustawieniach wył opcje Dane sieci komórkowej (Ustawienia->Ogólne->Sieć) po tym ip nie będzie korzystał w internetu do tego możesz wył usługę Roamingu która znajduje się niżej, wtedy jak będziesz za granicą, ip też nie będzie łączył się z internetem....
Napisano 10 września 2010 - 01:23
Napisano 10 września 2010 - 01:26
Zresztą, iPhone to telefon internetowy, on lubi sobie pobierać jakieś dane. Nie chcesz - wyłącz w ogóle. Chcesz - nie analizuj tego, wykup pakiet danych odpowiedni i się nie przejmuj co on sobie tam pobiera.
A tak jeszcze przy okazji to push jest właśnie bardzo fajny, bo utrzymuje telefon w ciągłym połączeniu z internetem i go nie zrywa co chwilę - a że Polskie pakiety liczą się po 100kB to się oszczędza sporo w skali miesiąca.
A mi się wydaje, że telefon nic sobie w tle nie sprawdza. Po dostaniu wiadomości/maila/ etc etc zostaje wysłane powiadomienie z serwerów Apple na ten konkretny ID telefonu. Więc dane raczej przychodzą na tel, a nie, że on co chwilę to sprawdza.
Napisano 10 września 2010 - 08:59
Napisano 10 września 2010 - 09:34
Napisano 10 września 2010 - 10:07
Napisano 10 września 2010 - 10:53
Albo wykup pakiet albo wyłącz internet - to jest iPhone i ob BĘDZIE się łączył z netem nawet bez przyczyny. Po protu to jest telefon przygotowany do współpracy w necie w krajach gdzie są nielimitowane pakiety - a, że u nas jest bieda z tym to trzeba wybrać.
---------- Wpis dodano o 11:53 ---------- Poprzedni wpis dodano o 11:52 ----------
Push miałam kiedyś włączony i przyszedł mi rachunek na 750zł więc już się boje. I nie jest to żadna oszczędność bo właśnie zamiast pobrać 30 i wysłać 15 kb sprawdzając pocztę pobiera 100 i wysyła 100kb bo era tak się wycwaniła.
Sprawdzanie maila mam wyłączne (czyli właśnie ten push) a telefon jednak sam się łączy ciągle z netem.
Co ma push do sprawdzania poczty? Masz w ogóle pocztę z działającym pushem czy po prostu sprawdzał co 15 minut? Push właśnie jest oszczędny bo się nie rozłącza co 15 minut tylko trzyma połączenie - wiem co mówię.
Edit: a navigon może próbować pobierać dane o korkach czy czymś takim, na samym starcie pobiera jakieś dane o pogodzie etc.
Napisano 10 września 2010 - 11:00
Napisano 10 września 2010 - 11:26
Napisano 10 września 2010 - 11:33
Napisano 10 września 2010 - 11:52
ok, masz rację - push działa od razu, to fetch dziala co 15,30,60 minut.
Gdybym ustawiła sobie funkcję push to ile danych internetowych mogłoby to pochłaniać miesięcznie?
Nie wiem w jakiej sieci masz telefon, ale w PLUS GSM od 1 września 2010 jest bardzo atrakcyjna (w moim mniemaniu) oferta pakietów internetowych.
Za 15 zł miesięcznie ( z VAT) mam pakiet 500 mb NON STOP, polega to na tym że po przekroczeniu pakietu (czyli 500mb) nie są pobierane żadne opłaty itp, a jedynie Plus zatrzega sobie prawo do zmniejszenia szybkości transmisji danych.
Jak dla mnie rewelacja zwłaszcza że nie musze się martwić kiedy jak i na za ile mb iPhone łączy się z netem, mimo że w domu chodzi pod WIFI. Z kolei w moim mniemaniu ciągłe drżenie o mb to udręka która zabija przyjemność korzystania z telefonu.
Napisano 10 września 2010 - 12:03
@alicjag3:
Masz pakiet to co za problem? No chyba, że to pakiet 10MB hehe. To nie miałaś włączonego pusha w ogóle, nawet widać nie wiesz co to jest. Doinformuj się najpierw - poczytaj jak to działa i gdzie działa.
To jest iPhone, on się łączy sam - bo lubi.
Dziwią mnie odpowiedzi w tym wątku. Jeżeli telefon jest podpięty wo sieci WiFi, to jakim cudem pobiera dane z sieci komórkowej - po to w końcu jest to WiFi w iPhone, żeby było oszczędniej! To jest dziwne, że i tak łączy się z siecią i nabija kilobajty.
Po kilku minutach iPhone rozłącza wifi i ciągnie dane przez sieć komórkową. Po to jest sprzedawany z pakietami danych, żeby nie było problemu. I nie po to jest WiFi, żeby było oszczędniej, tylko szybciej jak masz w domu szybszy net. W normalnych krajach pakiety są nielimitowane i nikt się nie pierdzieli z tym, kiedy i ile iPhone się łączy.
Napisano 10 września 2010 - 12:17
Napisano 10 września 2010 - 12:39
Mogę się mylić, ale czy nie jest teraz tak, że iP utrzymuje połączenie WiFi?
Nie utrzymuje. Może do jakiejś app typu radio by utrzymał - normalnie tego nie robi.
Napisano 10 września 2010 - 12:52
Napisano 10 września 2010 - 12:58
Napisano 10 września 2010 - 13:06
Napisano 10 września 2010 - 13:14
Informacje o usłudze powiadomień w trybie push firmy Apple
Praktyka:
YouTube - Beejive push for iphone 3.0 in action
Napisano 10 września 2010 - 13:33
Napisano 10 września 2010 - 13:55
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych