Witam!
Od paru dni mam problem z routerem Asmax BR-604G. Pokrotce opisze o co biega.
W domu mam 3 kompy podlaczone do tego routera: Dell GX620 na LAN oraz dwa MacBooki po wifi. Nigdy nie mialem problemow z laczeniem sie po wifi na zadnym z MacBookow ale od soboty nastapil problem. Wszystko zaczelo sie od tego, ze przyszedl kolega z laptopem Dell Vostro 1015 i probowalem podlaczyc go po wifi. Jego laptop nie pobral adresu sieciowego z serwera DHCP na routerze. Poniewaz sie spieszylem, nie probowalem podlaczac go recznie i olalem temat. A problem pojawil sie u mnie na drugi dzien, kiedy podnioslem po raz kolejny klape w moim MacBooku. Nie pobral adresu z serwera DHCP na routerze. W ustawieniach TCPIP polaczenia AirPort podaje jakies domyslne IP zaczynajace sie od 169... oraz maske podsieci 255.255.0.0 gdy maska mojej podsieci to domyslna 255.255.255.0. Nie pomaga nic. Nawet proba recznego przypisania IP i Maski na Macbooku przy wylaczonym DHCP na routerze. Wyczerpalem wszelkie mozliwosci konfiguracji polaczen. Robilem reset routera, wsadzalem nowy soft, downgradowalem soft i NIC. Wciaz to samo. Moj MacBook potrafi bez problemu sie polaczyc z innym routerem w okolicy i internet dziala wtedy. Potrafi polaczyc sie z moim routerem po LAN z DHCP i wszystko dziala a po wifi ni cholery. Nastepna ciekawostka: MacBook mojej pani nadal laczy sie bez problemu po wifi i pobiera dane z DHCP na routerze! Wszystko zasuwa u niej mimo tego, ze sporo mieszalem przy tym routerze.
Jestem w lesie..... nic nie kumam z tego.
A teraz konfiguracja:
BR-604G z najnowszym obecnie softem
IP routera 192.168.2.1
Maska 255.255.255.0
Pula adresow w DHCP: 192.168.2.100 do 192.168.2.200
wylaczony firewall (nie ma to zadnego wplywu czy jest aktywny czy nie)
wylaczone filrowanie MAC (nie ma to zadnego wplywu czy jest wlaczone czy nie)
Moj Macbook to Apple MacBook "Core 2 Duo" 2.4 13" (White-08) MB403LL/A - i on ma problem ze wspolpraca z routerem
MacBook mojej pani to Apple MacBook "Core 2 Duo" 2.0 13" (Black) - MA701LL/A i on dziala bez problemu z tym routerem.
DELL GX620 - zasuwa caly czas bez problemu po LAN z DHCP na routerze.

Problem z routerem Asmax BR-604G
Started by
pawello
, 09 Sep 2010 12:51
7 replies to this topic
Posted 09 September 2010 - 12:51
Posted 10 September 2010 - 18:24
Kupiłem nowy router.
Posted 17 September 2010 - 13:27
Laczylem sie z tym routerem bez problemu na MBP 4,1. Powinienes zrobic reinstalke OSXa, bo tutaj upatrywalbym problem, tym bardziej, ze na wszystkich innych laptopach wszystko hula. Jezeli dana anomalia dotyczy wszystkich laptopow to dopiero wtedy obwinialbym router. Wniosek - nie wpuszczac kolegi z Dellem Vostro

Posted 17 September 2010 - 14:05
eee tam reinstalkę. Lepiej iść na całość i od razu kupić nowy komputer.Powinienes zrobic reinstalke OSXa
Posted 17 September 2010 - 17:51
eee tam reinstalkę. Lepiej iść na całość i od razu kupić nowy komputer.
No tak, przeciez router nagle sie wypial specjalnie na tego Maca

Posted 17 September 2010 - 18:56
Reinstal heheh dobre

Posted 17 September 2010 - 19:15
Może zbyt rzadko system na nim reinstalujesz?Po wybudzeniu sprzet nie zawsze dziala jak nalezy.
Posted 17 September 2010 - 23:42
Witam!
Dzieki za odpowiedzi!
1. Nie napisalem o jednej rzeczy - zrobilem reinstalke systemu na MacBooku. To byl akt rozpaczy... Wszak fakt, ze MacBook laczyl sie z innym routerem w poblizu mowil mi, ze raczej z systemem i kompem wszystko OK. Nic nie pomoglo!
2. Serwisanci z internetowej firmy mojego kolegi zeznawali, ze w routerach najczesciej szwankuje ZASILACZ! Kiedy sie tam w nim cos popieprzy to sie dzieja cuda. Podobno routery wymagaja bardzo stabilnego zasilania. Zasilacz oddam innemu koledze do diagnozy, jesli faktycznie jest do d... to sprobuje kiedys z innym o takich parametrach. Routerek ma docelowe przeznaczenie wiec sie nie zmarnuje. Dam znac jesli sytuacja zasilacza sie wyjasni.
Poki co kupilem nowy w folii router za niecala 100 na aukcji. Jest to ASMAX BR615N. Wgralem najnowszy firmware, zrobilem konfig i wszystko zapieprza jak wsciekle. Na dodatek mam teraz wifi N i jest znacznie szybciej! Nie ma tego zlego...
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users