Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

program do HDR

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 sztywny

sztywny
  • 55 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 09 września 2010 - 10:42

Witam poszukuje programu do tworzenia efektów HDR w stylu Machinery na windowsa zna ktoś dobry i może polecić??

#2 Ziolo87

Ziolo87
  • 459 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 września 2010 - 11:26

Polecam Dynamic Photo-HDR, high dynamic range software

#3 iPaffcio

iPaffcio
  • 146 postów
  • SkądLublin

Napisano 09 września 2010 - 11:47

W Photoshopie też można poskładać fotki na HDR

#4 sztywny

sztywny
  • 55 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 09 września 2010 - 16:12

szybciej i łatwiej jest w dodatkowym programie ;) więc dlatego czegoś takiego szukam

#5 fiIip

fiIip
  • 118 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 września 2010 - 16:55

Wydaje mi się, ze dwa najbardziej popularne programy do HDR na Macu to:

1. Hydra

2. Photomatix

Pozdrawiam,
FiIip

#6 _igi

_igi
  • 3 154 postów

Napisano 12 września 2010 - 18:55

Bardzo polecam Photomatix Pro. Łyka i ładnie mieli TIFF'y przekonwertowane z RAW'ów z 5DII. Robię od 3 do 9 sztuk bracketingu i sprzęt sobie radzi ładnie. Z klejeniem oba, z mapowaniem tonów o wiele lepiej jest w przypadku iMac'a. Przy okazji masz tam masę opcji, w tym Average - do fotografii nocnej. Jak jest bardzo ciemno, wrzucasz sobie max ISO robisz serię kilku zdjęć i składasz. Scena musi być statyczna, ale efekty są powalające - użyteczne ISO 25600 z piątki, w połączeniu ze stałką f/1,2 wywala gały z orbit możliwościami ;)

#7 paraelement

paraelement
  • 35 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 17 września 2010 - 20:54

_igi, a możesz dać linka do swoich zdjęć lub przesłać mi takie? Jestem bardzo ciekaw efektów. Z góry dziękuję

#8 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 17 września 2010 - 21:00

Ja przyłącze sie do pytania ale rozszerzajac...kto z Was bawił sie programem do pseudo HDR. Mam kilka ciekawych fotek z pełnej klatki, niestety nie mam zrobionych kilku ujec sceny, tylko jedno. Jaki program polecacie?

#9 _igi

_igi
  • 3 154 postów

Napisano 18 września 2010 - 19:21

Ja przyłącze sie do pytania ale rozszerzajac...kto z Was bawił sie programem do pseudo HDR.
Mam kilka ciekawych fotek z pełnej klatki, niestety nie mam zrobionych kilku ujec sceny, tylko jedno.
Jaki program polecacie?

Jeśli to RAW, spróbuj w PS wyciągnąć detale z cieni i świateł suwakami fill light i highlights.

---------- Wpis dodano o 19:21 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:13 ----------

_igi, a możesz dać linka do swoich zdjęć lub przesłać mi takie? Jestem bardzo ciekaw efektów. Z góry dziękuję

kontrasty warszawskie | Flickr - Photo Sharing!

W photostream masz resztę. Techniki HDR się uczę dopiero, coby nie przesadzać z tym, więc nie wrzucam celowo efektów. W tygodniu porobię grzeczną architekturę, więc będę mógł pokombinować coś z Photomatixem. Polecam w zestawie z książką "HDR" Michaela Freemana z N.G.

W każdym razie, jak się robi z łapy i klei - polecam Photoshopa do sklejenia pliku (długo to trwa ale lepiej składa) i photomatix do mapowania tonów. W przypadku roboty ze statywem - lepiej (szybciej) chodzi Photomatix. A raczej, w przypadku Photomatix działa to tyle, ile powinno, jak się mieli w PS to sobie można pójść na kawę, fajka, z psem, do sklepu czy parku, wrócić i być niemalże pewnym, że jeszcze się nie zrobi. Ostatnio koło 15 minut kleiło mi 5 plików z 5DII, na imacu...

#10 yony37

yony37
  • 46 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 września 2010 - 17:01

Photomatix Pro. Jest oczywiście wersja macowa, obsługa jest dość prosta a efekt...
Popatrzcie sami: Flickr: Bartek Kuzia's Photostream

#11 Heniutek

Heniutek
  • 423 postów
Napisano 21 września 2010 - 23:16

Photomatix Pro. Jest oczywiście wersja macowa, obsługa jest dość prosta a efekt...
Popatrzcie sami: Flickr: Bartek Kuzia's Photostream

Nie no tragiczny jest Twój przykład:-(
Techniki ma być nie widać. W tych zdjęciach ona całkowicie dominuje przekaz.
To chyba aby zniechęcić do Photomatixa?

Pewnie każdy w Polsce wie ale wzór doskonałego HDR (między innymi z tego programu) to raczej
zdjęcia Macieja Duczyńskiego

Pozdrawiam,
Tomek

#12 yony37

yony37
  • 46 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 września 2010 - 23:22

Mnie tam się podoba. Fakt, jest na maksa przegięte ale wydaje mi się, że autorowi zdjęć chyba o to chodziło...

#13 fiIip

fiIip
  • 118 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 września 2010 - 23:33

Nie no tragiczny jest Twój przykład:-(
Techniki ma być nie widać. W tych zdjęciach ona całkowicie dominuje przekaz.
To chyba aby zniechęcić do Photomatixa?

Przepraszam ale kto powiedział, że "techniki ma być nie widać"? Jeżeli autor chciał aby technika zdominowała zdjęcie to nie ma w tym nic błędnego. Po prostu inna koncepcja. To tak jakby powiedzieć: "na zdjęciach nie może być ziarna".

#14 Heniutek

Heniutek
  • 423 postów
Napisano 22 września 2010 - 10:03

Przepraszam ale kto powiedział, że "techniki ma być nie widać"?

Ja. Henio :-)

Jeśli ideą jest zrobienie zdjęcia kolorowego. To tak. Muszą być kolory. To wystarczy.
..albo zdjęcie panoramiczne. Tu tez technika.jest widoczna. W zasadzie może być jakiekolwiek zdjęcie byle szerokie i niskie.

Pan z przykładu yony37 robi zdjęcia HDR. Nikt nie może mieć wątpliwości - to na pewno HDR.

Pozdrawiam,
Tomek

#15 odra27

odra27
  • 549 postów
  • SkądBerlin/Szczecin

Napisano 22 września 2010 - 16:40

Polecam prościutki w obsłudze i do tego bezpłatny HDRtist HDRtist "Easy to use HDR Software for your Mac" - Ohanaware

#16 Kyosho94

Kyosho94
  • 403 postów

Napisano 23 września 2010 - 15:05

Ja. Henio :-)

Jeśli ideą jest zrobienie zdjęcia kolorowego. To tak. Muszą być kolory. To wystarczy.
..albo zdjęcie panoramiczne. Tu tez technika.jest widoczna. W zasadzie może być jakiekolwiek zdjęcie byle szerokie i niskie.

Pan z przykładu yony37 robi zdjęcia HDR. Nikt nie może mieć wątpliwości - to na pewno HDR.

Pozdrawiam,
Tomek

nie kolory, a głębia tonalna zdjęcia. chociaż kolorystyka też delikatnie podbita (z naciskiem na DELIKATNIE).

Sztywny, czy Ty czasem nie byłeś na KKM?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych