Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Jak wyeksportować jak najkorzystniej film z FCP do Vimeo?

• Please log in to reply
12 replies to this topic

#1 tabun69

tabun69
  • 47 posts

Posted 06 September 2010 - 14:06

Witam, Już jakiś czas borykam się z problemem aby w jak najlepszej jakości wyeksportować film przy małym formacie (darmowe konto vimeo <500MB) Próbowąłem róznych metod kompresji lecz gdy format jest małej wielkosci jakość jest okropna gdy znów na odwrót to kilku minutowy klip jest ogromnej wielkości. Byłbym bardzo wdzięczy o podanie mi optymalnych parametrów do wyeksportowania filmu do sieci. Przeglądajac różne filmy na vimeo.com jakość filmów jest świetna przy małej wielkości plików jednak jak dotąd moje poszukiwania odpowiedzi w sieci na ten temat nie przyniosły rezultatu. Korzystam z Final Cut Pro 7

#2 tcyprian

tcyprian
  • 98 posts
  • SkądGostyn, Poland

Posted 07 September 2010 - 16:41

hej nagrywam w SD tak wiec export do dvpal i potem uploaderem vimeo on sam zmienia format na swoj ale mam konto platne na vimeo i robi to 2 przebiegowo robilem tez proby na YT ale jakosc duzo gorsza od vimeo materialu HD narazie nie umieszczalem pozdr Tomek

#3 woland_pinol

woland_pinol
  • 42 posts

Posted 07 September 2010 - 17:23

Compressor dołączony do Final Cut Studio ma domyślnie fajne ustawienie kompresji w zakładce Web Videocast oraz oddzielnie gdzieś tam ustawienie pod YouTube które także świetnie sprawdza się na Vimeo... To jest H.264 8 Mbps i dźwięk ACC 44.1kHz.

#4 tabun69

tabun69
  • 47 posts

Posted 07 September 2010 - 18:16

Dzieki za odpowiedz chłopaki! Tak więc idąc według ustawień zaproponowanych przez vimeo, otrzymuję 4 min film o bit rate'cie 5000 1280x1024 w wielkości 2,2 GB :/ wszytskie inne próby z commpresora zakonczyly sie albo na duzej wielkosci pliku albo na bardzo kiepskiej jakosci. Jeśli ktoś kto uploaduje filmy na vimeo, ma swoje sparwdzone parametry exportu bede bardzo wdzieczny! Pozdrawiam!

#5 deha21

deha21
  • 384 posts

Posted 07 September 2010 - 18:42

To chyba bez kompresji to robisz. Vimeo poleca kompresować h264. Moze ci się coś w ustawieniach przełączyło?

#6 hubiii

hubiii
  • 1341 posts
  • Skądwroclaw

Posted 08 September 2010 - 00:23

4 min to przy bitracie max do 10 mbit to jakies 300 400 mb ja ustawiam tak powyzej powyzej 5 min daje 6 - 7 mbit [ATTACH=CONFIG]6647[/ATTACH]

#7 Mac-Addict

Mac-Addict
  • 70 posts

Posted 08 September 2010 - 15:51

Compressor pokazuje jaki mniej więcej będzie rozmiar pliku wynikowego, aczkolwiek zwykle wychodzi 10-20mb więcej przy h.264. h.264 3-4 mbps to dolna granica dla Vimeo w HD (720) jak dla mnie i pamiętaj o ustawieniu kodowania dźwięku do AAC (320kbps fkorz). Jeśli dalej się nie mieścisz to masz za długi film, albo zejdź z bitrate jeszcze, albo podziel go na części, albo wykup sobie Plus'a, albo wrzuć w SD 640x360 pixeli w h.264 gdzie możesz zejść do 900kbps. ;]

#8 xdcam

xdcam
  • 51 posts

Posted 08 September 2010 - 20:11

Tutaj:
Compression guidelines on Vimeo
Jest napisane jak najlepiej skompresować i przeskalować film na potrzeby vimeo.

#9 tabun69

tabun69
  • 47 posts

Posted 08 September 2010 - 21:36

4 min to przy bitracie max do 10 mbit to jakies 300 400 mb
ja ustawiam tak
powyzej powyzej 5 min daje 6 - 7 mbit
[ATTACH=CONFIG]6647[/ATTACH]

Dzięki za odpowiedzi! hubiii: Ty wypuszczasz nie skompresowany klip z fcp, a dopiero potem przerabiasz go w streamclipie na skompresowany rozmiar?

Jeśli chodzi o inne pytania, to myslę że ustawienia mam poprawne. Wydaje mi sie ze musi byc jakis szczegół ktory byc moze pomijam, postestuje i napisze w poscie o wynikach.

#10 hubiii

hubiii
  • 1341 posts
  • Skądwroclaw

Posted 09 September 2010 - 09:13

Z FC wypuszczam "skompresowany", zazwyczaj pro resem ;) , MTSy, pliki z XDCAMA po zaimportowaniu transferem program przerabia na np Pro Resa abo Black magica format, po zmontowaniu wypuszczam przez uzycie opcji Export -> Quikc Time Movie i trzeba zaznaczyc opcje " Make movie self contained " wtedy FC nie przekompresowuje materialu na nowo, tylko zlepia klipy jak leci z lini czasowej ( i trwa to secundy ), potem mpegstreamclip, ustawiam Export do Quick time, parametry jak na obrazku ( kodek h.264) i koniec. ;).

#11 tabun69

tabun69
  • 47 posts

Posted 09 September 2010 - 11:20

Dzięki za info! A powiedz mi jeszcze jak się to ma do jakość-wielkość pliku?

#12 hubiii

hubiii
  • 1341 posts
  • Skądwroclaw

Posted 09 September 2010 - 11:46

im wiekszy bitrate, glebia kolorow tym lepsza jakosc przy okazji wiecej waży plik. nie napisales jakie masz zrodlo plikow ?

#13 jabluszkoaf

jabluszkoaf
  • 216 posts

Posted 09 September 2010 - 19:52

Witaj. Jesli nie masz konta na Vimeo to najlepiej nie uzywaj niczego innego tylko H.264 z pakietowego Compressora (choc to upierdliwe i w/g mnie najgorsze narzedzie z FCS3). Masz tam gotowe ustawienia, widocznie nie za bardzo orientujesz sie w kompresorze. Wybierasz opcje "web stream" w kodeku H.264 a bitrate mozesz modyfikowac w inspektorze kompresora. Zakladasz jakis przykladowy bitrate i inspektor pokazuje Ci w miare dokladnie ile bedzie wazyl Twoj plik. Hubii dobrze Ci radzi wyexportuj mova. self contained bo to krotko trwa (nie patrz na jakosc) i zassij ten plik do kompresora. Tam ustaw kodowanie o ktorym pisze wyzej i Mac pracuje. WMV tez mozesz w niezlej jakosci zamieszczac (potrzebny np. Squeeze 5 lub Episode Pro lub zwykly), ale Vimeo nie gardzi H.264. Pliki malo waza i obrazki jak zyletka. Poprobuj na poczatek na malutkich plikach np.10 sek. a nie zabieraj sie od razu do wiekszych rzeczy (choc nie wiem czy 4 minuty filmu nawet w Full HD - 1920x1080 to wiele). Najpierw sprawdz malutki plik 10 sekund i zobacz co wyjdzie wagowo, pozniej sie klania matematyki troche i bedziesz juz Swoje arcydziela mogl zamieszczac na Vimeo. Podaj z jakiego materialu wejsciowego kozystasz, czyli co przechwyciles do FCP7 (info o pliku) bo zakladam, ze w FCP jest zalozony taki sam kodek jak zassany plik do FCP7 z kamery, karty lub czytnika. pozdr jabluszkoaf.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users