Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Numbers i formuły, potrzebny ktoś co sie na tym zna i napisze formułę :)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 QUAD

QUAD
  • 42 postów

Napisano 06 września 2010 - 13:28

witam mam taką tabele, w pionie jest wysokosc, w poziomie szerokość, na skrzyzowaniu kolumny z wierszem jest cena. wymiary są zaokrąglane do góry tak jak na obrazku. potrzebuje taką formułe, ponieważ sam sobie z tym nie radze, a strasznie ułatwiło by mi to życie, więc jeżeli ktoś potrafi to proszę o pomoc. dzieki i pozdrawiam [ATTACH=CONFIG]6635[/ATTACH]

#2 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 06 września 2010 - 13:41

jak rozumiem w tabelce wdarł się błąd bo 1.szerokość 420 powinna się liczyc jako 500 2.wysokość 550 powinna się liczyć jako 600 przecięcie (cena) to 293 a nie 299 jak na obrazku edit - teraz nie mam zbyt dużo czasu, ale spróbuję później coś pokombinować

#3 QUAD

QUAD
  • 42 postów

Napisano 06 września 2010 - 13:48

no fakt, jest błąd :) pomylone szerokość z wysokością. 1.szerokość 420 powinna się liczyc jako 500 TAK 2.wysokość 550 powinna się liczyć jako 600 TAK oki, będe czekał ponieważ nie jest to bardzo pilne

#4 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 września 2010 - 12:02

dobra, coś mam, ale na razie w excelu, podejrzewam że metodologia na numbers jest podobna w excelu jest funkcja INDEKS, której składnia jest następująca - zakres tabeli;nr wiersza;nr kolumny zakres tabeli to proste (pierwsza i ostatnia komórka tabeli z której mają być zwracane wartości) nr wiersza - 1,2,3,4,5,6 etc nr kolumny - 1,2,3,4,5,6 etc aby wydobyć te wartości (nr wiersza i nr kolumny) należy skorzystac z funkcji PODAJ.POZYCJĘ funkcja PODAJ POZYCJĘ ma składnię: wartość której szukamy;zakres tabeli w której szukamy wartości na wyniku dostajemy nr kolumny lub wiersza tabeli. funkcje tę możemy oczywiście wrzucić do poprzedniej funkcji INDEKS :) dodatkowo aby nie zaśmiecać arkusza możemy zagnieździć w funkcji PODAJ.POZYCJĘ zaokrąglanie (ZAOKR.GÓRA) funkcja ZAOKR.GÓRA ma składnię (adres komórki którą chcemy zaokrąglić;liczba cyfr po przecinku) jeśli chcemy zaokrąglić liczby całkowite to korzystamy z liczb ujemnych w naszym przypadku -2 (setki) jak wrócę do domu postaram się to samo zrobić dla numbers jakby co to w excelu działa znakomicie napisz mi tylko czy 400 i 600 to wartości graniczne. moja funkcja będzie działać co prawda dla 301 i więcej ale przy 300 pojawi sie błąd. Powyżej 600 wartości są przyjmowane dla 600

#5 QUAD

QUAD
  • 42 postów

Napisano 07 września 2010 - 12:14

tabelka jest o wiele większa więc to nie będą wartości graniczne. zaraz biore się za testowanie dzięki za poświęcony czas :)

#6 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 września 2010 - 12:28

sorki za to 400 i 600. Zagalopowałem się i podałem wartości które umieściłem w swoim próbnym arkuszu. naturalnie zależne to będzie od tego co umieścisz w tabelce tylko pamiętaj o zaokrąglaniu, jak będziesz miał liczby z mniejszą ilością zer to może się okazać że wynik będzie błędny

#7 QUAD

QUAD
  • 42 postów

Napisano 07 września 2010 - 13:23

[ATTACH=CONFIG]6642[/ATTACH] looknij okiem fachowca co robie źle 1. zaznaczam obszar tabeli 2. podaje współrzędne komórki, w której jest funkcja PODAJ.POZYCJE (szerokość) 3. podaje współrzędne komórki, w której jest funkcja PODAJ.POZYCJE (wysokość) niewiem co to jest ten index obszaru. i nie działa :) to dlatego że we współrzędnych komórki jest funkcja ? jak połaczyc obie funkcje ?

#8 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 września 2010 - 13:26

ok jak widzę masz już numer kolumny i numer wiersza (na czerwonym i fioletowym tle) no to piszesz tylko formułę =INDEKS(B2:R20;G23;G22) i tyle indeksu obszaru nie wpisywałem stąd brak jego zapisu po średniku w funkcji i działa :) nawet nie wiem co to dokładnie jest spróbuj to ze we współrzędnych komórki jest funkcja nie szkodzi, na dobrą sprawę zamiast G23 i G22 w formule INDEKS mógłbyś wpisac tą samą funkcję z PODAJ.POZYCJĘ i zaokrągleniem co w tamtych właśnie komórkach. w ten sposób arkusz bedzię oszczędniejszy (nie będzie dwóch niepotrzebnych komórek)

#9 QUAD

QUAD
  • 42 postów

Napisano 07 września 2010 - 13:37

jesteś genialny :D działa elegancko funkcja podaj pozycje wygląda następująco "=PODAJ.POZYCJĘ(D22;B1:R1;-1)" próbowałem z +1 na końcu ale wtedy nie działało dobrze bo zaokrąglało w dół jeszcze raz wielkie dzięki nareszcie nie będe musiał ręcznie wyceniac żaluzi hehe pozdrawiam Sławek

#10 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 września 2010 - 13:39

a proszę bardzo tez wcześniej tego nie wiedziałem, ale dzięki tobie zgłębiłem nieco temat. Możliwości w arkuszu jest tyle, że chyba nikt tego w całości nie ogarnia a raczej nie korzysta na co dzień ale u mnie jak umiesciłem w zaokrąglaniu -1 działało to dziwnie do pełnych setek zaokrąglało mi jak wartość była xx91 i więcej skorzystaj z -2 chociaż u ciebie widzę, że działa na wszelki wypadek sprawdź kombinacje

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych