Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Synchronizacja kontaktow, kalendarzy i @ przez google

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 06 września 2010 - 10:45

Witajcie.
Na forum nie zauważyłem wątku, który kompleksowo opisuje zarządzania i synchronizacji w świecie Apple za pomocą usług google więc zakładam nowy i przy okazji opisuję sposób konfiguracji jaki stosuję u siebie.

Odświeżam ten temat bo po ostatniej aktualizacji opcję synchronizacji kontaktów w preferencjach Książki adresowej muszę włączać ręcznie po każdym wyłączeniu "Książki adresowej" w OS X 10.6.4.

Nie pomaga u mnie na Macu usuwaniena .plist Książki adresowej i za każdym wyłaczeniem trzeba ręcznie włączać tą opcję w preferencjach. :}

Pytanie do Tych z Was którzy używają podobnego rozwiązania, usterka w Moim Macu czy skutek aktualizacji Apple?
Pozdrawiam

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dla tych którzy nie wiedzą jak to się robi:
UWAGA. Ja używam osobnego konta gmail dla kalndarzy i kontaktów, a osobnego dla poczty.

**** UWAGA. To nie jest tutek. WYKONAJ kopię kontaktów i kalendarzy. ***

1. potrzebne osobne konto na kontakt i kalendarze gmail.

2. Mac: W iTunes/Informacje/ wyłączam synchronizację kontaktów i kalendarzy

3. IPhone: nowa skrzynka @ / Microsoft Exchange /
- mojekonto@gmail.com
- serwer: m.google.com
- domena: pozostawić bez wpisu
- SSL włączyć
- foldery Push (dotyczy wyłącznie poczty. To foldery w skrzynce @ które podlegają tej usłudze. Nie ma sensu włączać innych prócz inbox)
- jak uprzedzałem ja używam tylko Kontakty i Kalendarze, wyłączam pocztę @ dla tej skrzynki.
(pocztę wolę mieć obsługiwaną osobnym kontem gmail służącym wyłącznie do poczty za pomocą pełnego iMAP z komputera i telefonu. Wg mnie tak działa to lepiej. W obsłudze skrzynki pocztowej za pomocą Exchang u mnie byly czasem problemy z odświeżaniem co było czytane i np. używaniem kosza na serwerze).

4. Potwierdzam aby usunąć dane z iPhone (ZOSTANĄ usunięte kontakty i kalendarze w iPhone)

5. Mac OS X 10.6.4:
* książka adresowa/ustawienia/włącz "Synchronizuj z Google"
* iCal: Preferencje/Konta/Dodaj nowe konto
- jeśli masz kilka kalendarzy na google to w zakładce Pełnomocnicy możesz jest załączyć do zarządzania na desktopowym iCal.
- jeśli masz swoje kalendarze na Mac, eksportujesz je do formati .ics, a nastepnie importujesz do kalendarza google.
Fizycznie kalendarz jest niby na google ale spokojnie nim zarządzasz z aplikacji w urządzeniach.

6. Po skonfigurowaniu na Top pasku menu w OS X pojawi się ikonka synchronizacji. Synchronizacja działa automatycznie w tle ale można też wymusić natychmiastową synchronizację "synchronizuj teraz".
Po wybraniu tej opcji kontakty z książki adresowej na Macu zostaną przesłane na serwer google, a dalej na iPhone. U mnie aby przyspieszyć ten proces wybrać książkę adresową i wyszukać kontakt co rozpoczęło pierwsze ściąganie kontaktów do książki w iPhone.

Teraz wszystko działa automatycznie nawet bardzo szybko. Zmiany na desktopie, laptopie i w telefonach synchronizują się bezbłędnie i błyskawicznie i co cieszy za darmo.

UWAGA.
- z moich doświadczeń nie synchronizują się pola telefonów o nawie innej niż szablonowa. Są w kontaktach google ale aby zostały zaimportowane do iPhone lub trzeba je zmienić na szablonowe.
- NIE przenoszą się grupy w kontaktach.

- Trzeba pamiętać, że taka synchronizacja powoduje ruch danych, a więc jeśli nie masz abonamentu z danymi wyłącz GPRS, synchronizacja będzie działać tylko w zasięgu WIFI.

Koniec... i żyli długo i szczęśliwie aż do ostatniej aktualizacji...

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 354 postów

Napisano 06 września 2010 - 23:23

No i to jest właśnie ból. Google są za darmo, ale: 1) synchronizacja kontaktów działa automatycznie tylko iPhone <-> Web, na komputerze trzeba klikać ją ręcznie (tak było od zawsze, a nie od aktualizacji - na 10.5 też); 2) fajnie zrobioną książkę adresową w OSX można sobie wsadzić, bo Google nie umie części pól i wysiłek idzie w spodnie; 3) przez dodanie poczty w iPhone jako Exchange nie ma możliwości specyfikacji roli katalogów i np. u mnie skasowany z Inboxa mail ląduje w All Mail, zamiast w Trash; do tego po dodaniu konta Google via IMAP w Mail.app robi się rozjazd (żeby nie powiedzieć: burdel). Czyli jedyne, co tak naprawdę działa sensownie, to kalendarz, którego akurat używam od biedy ;-) MobileMe, z mojego doświadczenia, działało O WIELE lepiej, ale z drugiej strony ~450 PLN/rok za samego pusha i synchronizację (z innych opcji nie korzystałem), do tego kiedy wszystko z poziomu przeglądarki działa tak wolno, to jest zdecydowanie za dużo.

#3 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 07 września 2010 - 15:48

Witaj dzieki za odpowiedz.

1) synchronizacja kontaktów działa automatycznie tylko iPhone <-> Web, na komputerze trzeba klikać ją ręcznie (tak było od zawsze, a nie od aktualizacji - na 10.5 też);

Hmmm no nie bardzo bo dzialalo to dobrze dopiero chyba od ostatniej aktualizacji wpadlem ze nie zapamietuje mi tych opcji w preferencji.

2) fajnie zrobioną książkę adresową w OSX można sobie wsadzić, bo Google nie umie części pól i wysiłek idzie w spodnie;

Nie rozumiem. Czy na pewno używałeś google ostatnich czasach? Co masz dokładnie na mysli?

3) przez dodanie poczty w iPhone jako Exchange nie ma możliwości specyfikacji roli katalogów i np. u mnie skasowany z Inboxa mail ląduje w All Mail, zamiast w Trash; do tego po dodaniu konta Google via IMAP w Mail.app robi się rozjazd (żeby nie powiedzieć: burdel).

Dlatego osobne konto mam na kontakty i kalendarze, a osobne na pocztę.

Czyli jedyne, co tak naprawdę działa sensownie, to kalendarz, którego akurat używam od biedy

No nie zgodzę się.

U mnie kalendarze i kontakty służyły od ponad roku chyba, wcześniej faktycznie były problemy. Od tego czasu nie mam na co narzekać, (grupy sie nie przenosza ale to akurat nie problem dla mnie, i pola inne, pola z listy spokojnie sie pzrenosza bez problemu.

MobileMe miałe rok jest dla mnie zwyczajnie za drogi skoro uzyskałem to w google i mam swoje serwery plików.

Hmmm.
Skoro u Ciebie też nie zapamiętuje preferencji Ksiązki adresowej to wygląda to na celowe działanie Apple i nie jest to fajne.
Ale spokojnie da się to załatwić edycją .plist (jeszcze nie wiem jak) lub za pomocą automatora — tak myślę i zabieram się za kombiniowanie.

Dzięki za odpowiedz.

#4 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 września 2010 - 16:13

Dobrze by było aby to ktoś przykleił!

#5 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 07 września 2010 - 17:31

ftpd: a propos tego jak ma to działać i że działało wcześniej wynika też z tego tekstu:
Where can I find information about Contact Sync? - Contact Sync Help.
Minus taki, że synchronizacja kontaktów z Książki Adresowej na Macu odbywa się co godzinę, a na telefonie natychmiast :( trochę dla mnie to nie zrozumiałe. Ale to i tak wielki sukces w świecie Appla, że w ogóle działa.

Jeśli ktoś nie ma ikonki sync w top menu to:
- spotlight: iSync
- iSync: preferencje: pokaż status
(Jeśli są jakieś problemy podczas synchronizacji (duplikaty itp.) to upewnij się, że wyłączona jest synchronizacja w iTunes jeśli TAK to może pomóc kliknięcie z altem na ikonkę iSync daje dostęp do wyzerowania pamieci synchronizacji).

#6 speedave

speedave
  • 352 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 07 września 2010 - 17:49

A w kontaktach google zdjęcia też się synchronizują ?

#7 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 07 września 2010 - 17:51

tak, zdjęcia się synchronizują.

#8 speedave

speedave
  • 352 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 07 września 2010 - 20:02

Rzeczywiście, źle popatrzyłem ;)

#9 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 354 postów

Napisano 07 września 2010 - 22:21

Minus taki, że synchronizacja kontaktów z Książki Adresowej na Macu odbywa się co godzinę,

Aha, to dlatego napisałem 'nie działa automatycznie i nigdy nie działało' - nigdy nie czekałem godziny ;-)

Nie rozumiem. Czy na pewno używałeś google ostatnich czasach? Co masz dokładnie na mysli?

No że nie wszystkie pola się synchronizują. Próbowałem tego używać ~pół roku temu i na przykład w kontaktach z kilkoma numerami telefonu synchronizował się jeden. Poprawili?

#10 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 08 września 2010 - 06:01

Próbowałem tego używać ~pół roku temu i na przykład w kontaktach z kilkoma numerami telefonu synchronizował się jeden. Poprawili?

U mnie dzialało wszystko co mi potrzebne. Czasem dopisze pole z własną etykietą, ta etykieta z maca jest importowana do google ale takie pole juz nie jest importowane do telefonow, dlatego zaczalem wykorzystywać nazwy pól z proponowanych przez google i tak dziala poprawnie.

Zdaje się, że funkcjonalność Exchange jaką mam w telefonie iPhone spokojnie można dodać do programu Mail X 10.6 (praca na kontaktach online). Jednak jeszcze nie uruchomilem tego na Mac os X 10.6 mimo iż konfiguruję jak w iPhone.

Czy google nie oferuje exchange 2007?

http://www.apple.com...acosx/exchange/

http://www.microsoft...n/overview.mspx

#11 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 354 postów

Napisano 08 września 2010 - 08:03

Google w ogóle oferuje Exchange _tylko_ dla urządzeń mobilnych :(

#12 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 08 września 2010 - 08:52

podaj jakieś źródło aby mieć to sprawdzone.
Jest jeszcze możliwość dodania konta CardDAV, czy ktoś może ma to sprawdzone?

A tak przy okazji, może się komuś przyda. Synchronizacja książki pomiędzy komputerami Mac.
http://www.ronregev....erver_tutorial/

Specyfikacja WebDAV. Może takie nagromadzenie źródeł pozwoli komuś teraz lub w przyszłości rozwiązać problem automatycznej synchronizacji kontaktów pomiędzy komputerem Mac a google po każej zmianie, a nie jak jest teraz niż raz na godzinę.

http://www.webdav.org/

#13 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 11 października 2010 - 11:45

Dobra wiadomość. Po dłuższej obserwacji okazuje się, że kontakty z ksiązki systemowej synchronizują się w tle, ża aż miło, mimo iż w preferencjach książki adresowej nie jest zapamiętywany stan zaznacz sychnronizuj google. Po prostu działa w tle..

#14 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 354 postów

Napisano 11 października 2010 - 12:26

No ej, skoro nie jest zaznaczona synchronizacja, to jak mają się niby synchronizować same? Login i hasło do konta Google skąd mają, wyczarowane? Właśnie dodałem sobie synchronizację. Póki co (5 minut) po stronie Google nic nie widzę, ale poczekam chwilę i dam znać.

#15 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 11 października 2010 - 12:39

Wcześniej załączyłem źródło Apple z którego wynika, że synchronizacja jest co 1 h. Mnie to też wpędziło w konsternację, bo wcześniej byłem pewny, że to było włączone na stałe. Teraz jak tak obserwuję wygląda na to jak ta opcja wymuszała synchronizację w danej chwili, a do dalszych synchronizacji w tle wystarczy sam fakt istnienia konta....(sic!?) Ustawiasz sobie tak jak to napisałem i działa sobie w tle. Fakt, działa to trochę dość dziwnie bez powiadomień i jakiegoś panelu informacyjnego do tego wydaje się, że do działania musi zapamiętywać preferencje w książce adresów ale okazuje się, że wcale nie i wystarczy tylko raz to włączyć. To wszystko jakieś takie półgębkiem jak by obok użytkownika, ale wg mnie to celowa strategia Apple w końcu im zależy aby sprzedawać mobileme, a nie jakieś tam google. Exchange też było dla nich problemem bo niby po co skoro lepsze jest MobileMe?...

#16 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 354 postów

Napisano 11 października 2010 - 13:01

Eee, to co godzinę to ja nie chcę. Nie urządza mnie to ;-)

#17 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 14 października 2010 - 06:09

Bo tak naprawdę nie jest CI to niezbędne w pracy.

#18 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 354 postów

Napisano 14 października 2010 - 07:19

Nie jest, chodziło raczej o wygodę.

#19 Expansja2021

Expansja2021
  • 3 postów

Napisano 24 stycznia 2013 - 09:11

[CIACH]

Twój wpis został usunięty jako zupełnie niezwiązany z tematem wątku. Proszę znaleźć wątek traktujący o Twoim problemie i w nim zadać pytanie. renqien

#20 Expansja2021

Expansja2021
  • 3 postów

Napisano 24 stycznia 2013 - 21:31

Niezwiązany??? Jak w takim razie mam traktować główny temat mówiący o synchronizacji z google exchange poczty, kontaktów i kalendarza??? To skoro moje pytanie nie ma z tym nic wspólnego, to proszę o podpowiedź gdzie jest idealnie pasujący wątek...

#21 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 24 stycznia 2013 - 23:37

Jasne, na pewno o iPhona należy pytać w dziale Mac OS (10.6) Snow Leopard :/

#22 Expansja2021

Expansja2021
  • 3 postów

Napisano 25 stycznia 2013 - 10:19

Jak już tak rozmawiamy to kończąc już ten watek pozwolisz że podzielę się paroma uwagami. Jestem nowym użytkownikiem tego forum, założyłem konto dosłownie 2 dni temu. I zadaję pytanie. Ok, może nie w tym dziale. Szukałem tego wątku nie przez ogólne działy tylko przez wyszukanie przez słowo kluczowe i ten temat właśnie w tym dziale mi się wyświetlił jako jeden z bardziej w temacie. Więc zadałem pytanie. Jestem tu nowy. I co się okazuje? Po pierwsze moje pytanie jest wywalone co oznacza, że muszę na nowo opisać swój problem. Po drugie, na pytanie o pomoc w jakim wątku powinienem je zadać - nadal nie dostałem żadnej pomocy. Bo podpowiedź, że w dziale "iphone" to przepraszam, ale jest trochę zbyt ogólna. Więc jak ja to teraz widzę: albo jesteście kupą zdziecinniałych ludzi którzy siedzą w swoim światku i bawią się świetnie bo zjedli wszelkie rozumy, albo - co gorsza - osoba z poziomem eksperta i super moderatora najzwyczajniej złośliwie nie chce pomóc. Ciekawe czy w realnej sytuacji gdybyś Ty był nową osobą np w firmie od pierwszego dnia znałbyś wszelkie zwyczaje panujące w danej firmie i od razu bez pudła trafiał tam gdzie potrzebujesz? Bo myślę, że jednak nie. I wówczas oczekiwałbyś pomocy ze strony osób pracujących w tej firmie dłużej od Ciebie, prawda? Więc ja dokładnie takie samo wyobrażenie miałem o tzw. forach. Nie siedzę na codzien w branży mobilnej i IT. Wystarczyłoby napisać, hej! kolego! umieściłeś post nie w tym miejscu co trzeba. Zadaj to samo pytanie tu i tu i będzie ok. Za dwa dni skasuje Ci ten nieprawidłowy post i tyle. Jak jednak widzę, wymagałoby to chyba zbyt dużego wysiłku. To tyle z mojej strony. Nie będę już sprawdzał odpowiedzi, ponieważ bardzo dziękuję za udział w takim forum, sam sobie poradzę w inny sposób. Ponieważ prowadzę szkolenia z obsługi klienta dla tysięcy uczestników rocznie, pozwolę sobie tylko wykorzystać screeny z Twoimi aroganckimi działaniami jako przykład strony która jest prowadzona w fatalny sposób.

#23 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 354 postów

Napisano 25 stycznia 2013 - 14:00

W dziale o iPhone?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych