Synchronizacja kontaktow, kalendarzy i @ przez google
Napisano 06 września 2010 - 10:45
Na forum nie zauważyłem wątku, który kompleksowo opisuje zarządzania i synchronizacji w świecie Apple za pomocą usług google więc zakładam nowy i przy okazji opisuję sposób konfiguracji jaki stosuję u siebie.
Odświeżam ten temat bo po ostatniej aktualizacji opcję synchronizacji kontaktów w preferencjach Książki adresowej muszę włączać ręcznie po każdym wyłączeniu "Książki adresowej" w OS X 10.6.4.
Nie pomaga u mnie na Macu usuwaniena .plist Książki adresowej i za każdym wyłaczeniem trzeba ręcznie włączać tą opcję w preferencjach. :}
Pytanie do Tych z Was którzy używają podobnego rozwiązania, usterka w Moim Macu czy skutek aktualizacji Apple?
Pozdrawiam
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dla tych którzy nie wiedzą jak to się robi:
UWAGA. Ja używam osobnego konta gmail dla kalndarzy i kontaktów, a osobnego dla poczty.
**** UWAGA. To nie jest tutek. WYKONAJ kopię kontaktów i kalendarzy. ***
1. potrzebne osobne konto na kontakt i kalendarze gmail.
2. Mac: W iTunes/Informacje/ wyłączam synchronizację kontaktów i kalendarzy
3. IPhone: nowa skrzynka @ / Microsoft Exchange /
- mojekonto@gmail.com
- serwer: m.google.com
- domena: pozostawić bez wpisu
- SSL włączyć
- foldery Push (dotyczy wyłącznie poczty. To foldery w skrzynce @ które podlegają tej usłudze. Nie ma sensu włączać innych prócz inbox)
- jak uprzedzałem ja używam tylko Kontakty i Kalendarze, wyłączam pocztę @ dla tej skrzynki.
(pocztę wolę mieć obsługiwaną osobnym kontem gmail służącym wyłącznie do poczty za pomocą pełnego iMAP z komputera i telefonu. Wg mnie tak działa to lepiej. W obsłudze skrzynki pocztowej za pomocą Exchang u mnie byly czasem problemy z odświeżaniem co było czytane i np. używaniem kosza na serwerze).
4. Potwierdzam aby usunąć dane z iPhone (ZOSTANĄ usunięte kontakty i kalendarze w iPhone)
5. Mac OS X 10.6.4:
* książka adresowa/ustawienia/włącz "Synchronizuj z Google"
* iCal: Preferencje/Konta/Dodaj nowe konto
- jeśli masz kilka kalendarzy na google to w zakładce Pełnomocnicy możesz jest załączyć do zarządzania na desktopowym iCal.
- jeśli masz swoje kalendarze na Mac, eksportujesz je do formati .ics, a nastepnie importujesz do kalendarza google.
Fizycznie kalendarz jest niby na google ale spokojnie nim zarządzasz z aplikacji w urządzeniach.
6. Po skonfigurowaniu na Top pasku menu w OS X pojawi się ikonka synchronizacji. Synchronizacja działa automatycznie w tle ale można też wymusić natychmiastową synchronizację "synchronizuj teraz".
Po wybraniu tej opcji kontakty z książki adresowej na Macu zostaną przesłane na serwer google, a dalej na iPhone. U mnie aby przyspieszyć ten proces wybrać książkę adresową i wyszukać kontakt co rozpoczęło pierwsze ściąganie kontaktów do książki w iPhone.
Teraz wszystko działa automatycznie nawet bardzo szybko. Zmiany na desktopie, laptopie i w telefonach synchronizują się bezbłędnie i błyskawicznie i co cieszy za darmo.
UWAGA.
- z moich doświadczeń nie synchronizują się pola telefonów o nawie innej niż szablonowa. Są w kontaktach google ale aby zostały zaimportowane do iPhone lub trzeba je zmienić na szablonowe.
- NIE przenoszą się grupy w kontaktach.
- Trzeba pamiętać, że taka synchronizacja powoduje ruch danych, a więc jeśli nie masz abonamentu z danymi wyłącz GPRS, synchronizacja będzie działać tylko w zasięgu WIFI.
Koniec... i żyli długo i szczęśliwie aż do ostatniej aktualizacji...
Napisano 06 września 2010 - 23:23
Napisano 07 września 2010 - 15:48
Hmmm no nie bardzo bo dzialalo to dobrze dopiero chyba od ostatniej aktualizacji wpadlem ze nie zapamietuje mi tych opcji w preferencji.1) synchronizacja kontaktów działa automatycznie tylko iPhone <-> Web, na komputerze trzeba klikać ją ręcznie (tak było od zawsze, a nie od aktualizacji - na 10.5 też);
Nie rozumiem. Czy na pewno używałeś google ostatnich czasach? Co masz dokładnie na mysli?2) fajnie zrobioną książkę adresową w OSX można sobie wsadzić, bo Google nie umie części pól i wysiłek idzie w spodnie;
3) przez dodanie poczty w iPhone jako Exchange nie ma możliwości specyfikacji roli katalogów i np. u mnie skasowany z Inboxa mail ląduje w All Mail, zamiast w Trash; do tego po dodaniu konta Google via IMAP w Mail.app robi się rozjazd (żeby nie powiedzieć: burdel).
Dlatego osobne konto mam na kontakty i kalendarze, a osobne na pocztę.
Czyli jedyne, co tak naprawdę działa sensownie, to kalendarz, którego akurat używam od biedy
No nie zgodzę się.
U mnie kalendarze i kontakty służyły od ponad roku chyba, wcześniej faktycznie były problemy. Od tego czasu nie mam na co narzekać, (grupy sie nie przenosza ale to akurat nie problem dla mnie, i pola inne, pola z listy spokojnie sie pzrenosza bez problemu.
MobileMe miałe rok jest dla mnie zwyczajnie za drogi skoro uzyskałem to w google i mam swoje serwery plików.
Hmmm.
Skoro u Ciebie też nie zapamiętuje preferencji Ksiązki adresowej to wygląda to na celowe działanie Apple i nie jest to fajne.
Ale spokojnie da się to załatwić edycją .plist (jeszcze nie wiem jak) lub za pomocą automatora — tak myślę i zabieram się za kombiniowanie.
Dzięki za odpowiedz.
Napisano 07 września 2010 - 16:13
Napisano 07 września 2010 - 17:31
Where can I find information about Contact Sync? - Contact Sync Help.
Minus taki, że synchronizacja kontaktów z Książki Adresowej na Macu odbywa się co godzinę, a na telefonie natychmiast

Jeśli ktoś nie ma ikonki sync w top menu to:
- spotlight: iSync
- iSync: preferencje: pokaż status
(Jeśli są jakieś problemy podczas synchronizacji (duplikaty itp.) to upewnij się, że wyłączona jest synchronizacja w iTunes jeśli TAK to może pomóc kliknięcie z altem na ikonkę iSync daje dostęp do wyzerowania pamieci synchronizacji).
Napisano 07 września 2010 - 17:49
Napisano 07 września 2010 - 17:51
Napisano 07 września 2010 - 20:02

Napisano 07 września 2010 - 22:21
Minus taki, że synchronizacja kontaktów z Książki Adresowej na Macu odbywa się co godzinę,
Aha, to dlatego napisałem 'nie działa automatycznie i nigdy nie działało' - nigdy nie czekałem godziny ;-)
Nie rozumiem. Czy na pewno używałeś google ostatnich czasach? Co masz dokładnie na mysli?
No że nie wszystkie pola się synchronizują. Próbowałem tego używać ~pół roku temu i na przykład w kontaktach z kilkoma numerami telefonu synchronizował się jeden. Poprawili?
Napisano 08 września 2010 - 06:01
U mnie dzialało wszystko co mi potrzebne. Czasem dopisze pole z własną etykietą, ta etykieta z maca jest importowana do google ale takie pole juz nie jest importowane do telefonow, dlatego zaczalem wykorzystywać nazwy pól z proponowanych przez google i tak dziala poprawnie.Próbowałem tego używać ~pół roku temu i na przykład w kontaktach z kilkoma numerami telefonu synchronizował się jeden. Poprawili?
Zdaje się, że funkcjonalność Exchange jaką mam w telefonie iPhone spokojnie można dodać do programu Mail X 10.6 (praca na kontaktach online). Jednak jeszcze nie uruchomilem tego na Mac os X 10.6 mimo iż konfiguruję jak w iPhone.
Czy google nie oferuje exchange 2007?
http://www.apple.com...acosx/exchange/
http://www.microsoft...n/overview.mspx
Napisano 08 września 2010 - 08:03

Napisano 08 września 2010 - 08:52
Jest jeszcze możliwość dodania konta CardDAV, czy ktoś może ma to sprawdzone?
A tak przy okazji, może się komuś przyda. Synchronizacja książki pomiędzy komputerami Mac.
http://www.ronregev....erver_tutorial/
Specyfikacja WebDAV. Może takie nagromadzenie źródeł pozwoli komuś teraz lub w przyszłości rozwiązać problem automatycznej synchronizacji kontaktów pomiędzy komputerem Mac a google po każej zmianie, a nie jak jest teraz niż raz na godzinę.
http://www.webdav.org/
Napisano 11 października 2010 - 11:45
Napisano 11 października 2010 - 12:26
Napisano 11 października 2010 - 12:39
Napisano 11 października 2010 - 13:01
Napisano 14 października 2010 - 06:09
Napisano 14 października 2010 - 07:19
Napisano 24 stycznia 2013 - 09:11
Twój wpis został usunięty jako zupełnie niezwiązany z tematem wątku. Proszę znaleźć wątek traktujący o Twoim problemie i w nim zadać pytanie. renqien
Napisano 24 stycznia 2013 - 21:31
Napisano 24 stycznia 2013 - 23:37
Napisano 25 stycznia 2013 - 10:19
Napisano 25 stycznia 2013 - 14:00
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych