Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iphone 4 telefony z UK na allegro gwarancja producenta UWAGA

• This topic is locked This topic is locked
48 replies to this topic

#1 viper50

viper50
  • 6 posts
  • SkądSŁUPSK

Posted 05 September 2010 - 13:24

Hej...
Jestem biernym użytkownikiem tego forum, czytam ciekwe rzeczy i opinie innych userów.Lecz dzisiaj niestety widząc kłamstwo i chęć oszustwa jakie panują na serwisach aukcyjnych pragnę ostrzec kupujących.
Otóż :

Gro sprzedających osób na aukcjach - iphony 4, to ludzie którzy zakupili iphone z uk i wszędzie się chwalą że posiadają międzynarodową gwarancję producenta.Niektórzy piszą 12 mcy, inni 24 mcy gwarancji producenta.To jest totalna bzdura i teraz UWAGA !!!!!

No cóż dzwoniłem wczoraj do coork anglia na infolinię apple....... bo jak niewiele osób wie: nie ma infolinii w Polsce.Iphone kupione w innym kraju niż jest przeznaczony na rynek docelowy nie posiadają gwarancji w Polsce.Jedyną firmą która z ramienia apple serwisuje urządzenia w Polsce jest firma Regenersis Polska Telefon +48 22 703 41 00 Fax +48 022 703 41 99
[url]http://www.regenersis.pl/Default.aspx[/url]
i tu rónież potwierdzono że nie serwisują iphone z zagranicy nawet jak telefon posiada dowód zakupu z AppStore.

Serwisem producenta Apple są iphony które pochodzą z oficjalnej dystrubucji czyli era,orange.Dla potwierdzenia podaje numer na infolinie apple 00800-4411875 - Cork Irlandia Darmowy nr do Polskiej infolinii Apple

Oczywiście że iphone posiada gw.producenta.....tak ale tylko w UK lub w kraju na który został autoryzowany.Piszę tylko to do osób aby uważały na tę gwarancję.Pytam...się co się stanie jeżeli telefon ulegnie awarii.A już hitem to są gwarancję udzielane przez komis lub serwis komórkowy np.w pasażach handlowych.Przykład z mojej rodziny ....szwagier kupił iphona z gwarancją serwisowa na 12 mcy i po 23 dniach telefon przestał działać... i teraz szarpią się razem z serwisem kogo to wina.Moim skromnym zdaniem nie Warto przy obecnych cenach ryzykować za 2650 zł można mieć nowego ip 4 z pl dystrybucji, nawet taniej niż te oferowane z UK.Ja cierpliwie poczekałem i kupiłem z pełna gwarancją producenta z sieci Orange za 2650 zł.
Gwarancja jest 24 miesięczna jako ew.reklamację podajemy (niezgodność towaru z umową) zastosowanie w przypadku gdy iphone był kupowany na osobę fizyczną.Iphone kupowane na firmę sprawa wygląda troszkę inaczej .(inny &)

....ech szkoda że inni nie zasięgają porady, na tym... uważam najlepszym polskim apple forum.

REASUMUJĄC GWARANCJA MIĘDZYNARODOWA KTÓRĄ WSZYSCY PODPIERAJĄ SIĘ TO NIESTETY MIT

Pozdrawiam wszystkich

#2 marcin0903

marcin0903
  • 410 posts
  • SkądOpole

Posted 05 September 2010 - 22:31

Kupując swojego z UK byłem od początku tego świadom, a najprawdopodobniej jest tak, że w Polsce serwisuje to Regeneris, a w reszcie świata najzwyczajniej Apple (reszcie czyli tam gdzie jest Apple Retail Store), dlatego takiego iPhone'a kupionego na allegro, który pochodzi z UK, można oddać do serwisu w praktycznie całej Europie zachodniej, Ameryce Płn i Australli + NZ. Z resztą czytałem na MacRumors przypadek kolesia, który kupił telefon w UK (brytyjczyk) i pojechał do USA na wczasy i mu się zepsuł czy coś, to poszedł do Apple Store i tam mu wymienili na zamiennik (pewnie musiał się trochę naprosić) - oczywiście nie mówie, że taka sytuacja się zdarzyła w 100%, ale brzmiała nawet prawdopodobnie.

#3 Fifty-50

Fifty-50
  • 3314 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 September 2010 - 12:41

Dlatego pewnie między innymi płacimy więcej za telefon u nas, bo mamy serwis, który zazwyczaj stwierdza "ingerencję cieczy" ;)

#4 narkoman

narkoman
  • 4360 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 06 September 2010 - 15:29

Wielkie mi informacje, od zawsze nie serwisowali u nas telefonów kupionych poza Polską... A to, że na allegro piszą, kto w to wierzy? A jak wierzy, to jest naiwny :-P

#5 plancior

plancior
  • 17 posts

Posted 06 September 2010 - 17:23

Ciekaw jestem co na to UE

#6 mcmax9

mcmax9
  • 92 posts
  • SkądKoszalin

Posted 07 September 2010 - 12:45

Czyli w przypadku ewentualnej awarii telefonu kupionego w UK dzwonię na polską infolinię apple - i oni mi powiedzą, gdzie mogę ten telefon wysłać do serwisu (w Anglii). Piszę jakieś pisemko i wysyłam telefon z paragonem zakupu Kurierem do Anglii - tak? I rozumiem, że bez problemów akceptują warunki gwarancji? A jak wygląda kwestia kosztów odesłania telefonu do Polski? Może wie ktoś z Was?

#7 kwasnejablko

kwasnejablko
  • 95 posts

Posted 07 September 2010 - 13:26

Czyli w przypadku ewentualnej awarii telefonu kupionego w UK dzwonię na polską infolinię apple - i oni mi powiedzą, gdzie mogę ten telefon wysłać do serwisu (w Anglii). Piszę jakieś pisemko i wysyłam telefon z paragonem zakupu Kurierem do Anglii - tak? I rozumiem, że bez problemów akceptują warunki gwarancji? A jak wygląda kwestia kosztów odesłania telefonu do Polski? Może wie ktoś z Was?

Możesz wysłać taki telefon do serwisu Apple w UK, ale oni mogą go odesłać tylko na adres w UK, czyli żeby go odebrać musisz mieć jakiegoś znajomego z UK - adresem który będziesz mógłpodać jako adres zwrotny. Potem ten znajomy będzie musiał Ci odesłać własnym sumptem telefon do Polski. Fajnie, nie? Nie ma to jak kupić Iphone'a z UK i niech się z nim coś stanie...

#8 mzagro

mzagro
  • 148 posts
  • SkądKatowice

Posted 07 September 2010 - 14:32

Gwarancja jest 24 miesięczna jako ew.reklamację podajemy (niezgodność towaru z umową) zastosowanie w przypadku gdy iphone był kupowany na osobę fizyczną.Iphone kupowane na firmę sprawa wygląda troszkę inaczej .(inny &)

....ech szkoda że inni nie zasięgają porady, na tym... uważam najlepszym polskim apple forum.

a nie 12 miesięczna?

#9 kris1992

kris1992
  • 663 posts
  • SkądJaworzno

Posted 14 September 2010 - 14:06

i tutaj sie mylicie jest gwarancja w PL ;) Na podstawie numeru seryjnego... Wystarczy poszukać numeru telefonu ;) Pzdr.

#10 tomek.s

tomek.s
  • 158 posts
  • SkądWarszawa

Posted 14 September 2010 - 14:18

i tutaj sie mylicie jest gwarancja w PL ;) Na podstawie numeru seryjnego...
Wystarczy poszukać numeru telefonu ;)

Pzdr.

no i niby kto ją realizuje? w sensie gdzie chcesz oddać ten telefon z uk/usa na serwis w polsce?

#11 radko93

radko93
  • 949 posts
  • SkądWrocLove

Posted 14 September 2010 - 14:33

Regeneris, który jako jedyny jest autoryzowanym serwisem Apple w Polsce NIE naprawia telefonów z zagranicy co już zostało jasno na forum napisane.

#12 kris1992

kris1992
  • 663 posts
  • SkądJaworzno

Posted 14 September 2010 - 14:35

Ja tez tam dzwonilem i to prawda lecz prosze poszukac na stronie apple i przedzwonic na numer ;) zapytac i siegnac inforamcji :) wiadomo na tacy sie nie wykłada odrazu ;) Ja stracilem troche hajsu zeby poobdzwaniać wszystko i dostałem super wiadomosc jaka jest naprawa iphone w ramach gwarancji apple i nie potrzeba paragonu. Pozdrawiam

#13 mazb

mazb
  • 17 posts

Posted 14 September 2010 - 19:13

Hej...
...Moim skromnym zdaniem nie Warto przy obecnych cenach ryzykować za 2650 zł można mieć nowego ip 4 z pl dystrybucji, nawet taniej niż te oferowane z UK.Ja cierpliwie poczekałem i kupiłem z pełna gwarancją producenta z sieci Orange za 2650 zł....

Ja osobiście nie do końca się z tobą zgadzam :)
Próbowałeś serwisować telefon poprzez Orange ??
Bo ja tak.
Skończyło się na tym że sam zakupiłem ekran dotykowy za 50pln i naprawiłem go sam.
Dlaczego ?
1 - Orange obiera telefony tylko w autoryzowanych serwisach - jak dla mnie najbliższe są Katowice - około 80km.
2 - Przesyłek kurierskich nie przyjmują.
3 - Jeśli już go od ciebie przyjmą - dadzą ci na zastępstwo inny telefon który nie spełnia roli smartphone-a.
4 - Jeśli Renenergis nie stwierdzi zalania :D dostaniesz nowy telefon.

Około 3-4 tygodnie bez telefonu.
Jeśli iPhone jest ci niezbędny do pracy ..... leżysz i płaczesz.

Chcę obecnie przejść na iPhone 4 i właśnie zastanawiam się czy nie poprosić znajomego w UK lub USA o zakup - bo w Orange już go nie wezmę.

Jeśli będzie z nim coś nie tak - wysyłka do UK kurierem UPS - 60pln i z tego co czytam na forach - w zagranicznych serwisach Apple nie ma najmniejszych problemów z wyminą telefonu na nowy.

Czekam na waszą opinię :)

#14 Hynta

Hynta
  • 357 posts
  • SkądToruń

Posted 14 September 2010 - 21:37

Pierwsze co nalezy zrobic to:

UOKiK - Kontakt , zadzwonic na bezplatna infolinie i wszystko bedzie wiadomo.

#15 tomek.s

tomek.s
  • 158 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 September 2010 - 08:00

Około 3-4 tygodnie bez telefonu.
Jeśli iPhone jest ci niezbędny do pracy ..... leżysz i płaczesz.

Chcę obecnie przejść na iPhone 4 i właśnie zastanawiam się czy nie poprosić znajomego w UK lub USA o zakup - bo w Orange już go nie wezmę.

Jeśli będzie z nim coś nie tak - wysyłka do UK kurierem UPS - 60pln i z tego co czytam na forach - w zagranicznych serwisach Apple nie ma najmniejszych problemów z wyminą telefonu na nowy.

Czekam na waszą opinię :)

Tylko, że z UK nie odeślą Ci paczki do Polski

#16 igiel

igiel
  • 1141 posts
  • SkądLondon, UK

Posted 15 September 2010 - 09:06

Tylko, że z UK nie odeślą Ci paczki do Polski

żeby kupić w UK musisz mieć znajomego żeby ci zamówił na swój adres, więc jak się coś pochrzani to wysyłasz do znajomego a on tam ci potem to odeśle. Jak wiadomo w UK/USA raczej nie robią problemów i tylko coś jest uszkodzone to wymieniają na nowy i nie bawią się w pierdoły

#17 kris1992

kris1992
  • 663 posts
  • SkądJaworzno

Posted 15 September 2010 - 09:07

a kto powiedział że trzeba odsyłać telefony do UK? Hehe ;) Kolega mial 3GS bez paragonu i niczego odesłał do serwisu autoryzowanego przez apple i ... miał nowy Iphone 3GS. Czas oczekiwania? 5 dni roboczych (razem z wysyłką i przysyłką - wychodzi - 2 dni na dostarczenie przez kuriera - 1 dzień u nich - 2 dni do niego) Pzdr.

#18 igiel

igiel
  • 1141 posts
  • SkądLondon, UK

Posted 15 September 2010 - 11:37

a kto powiedział że trzeba odsyłać telefony do UK?

Hehe ;)

Kolega mial 3GS bez paragonu i niczego odesłał do serwisu autoryzowanego przez apple i ... miał nowy Iphone 3GS.
Czas oczekiwania?
5 dni roboczych (razem z wysyłką i przysyłką - wychodzi - 2 dni na dostarczenie przez kuriera - 1 dzień u nich - 2 dni do niego)
Pzdr.

wysyłał iphone'a z polski i mu nowy odesłali na jego adres w PL ?

#19 mazb

mazb
  • 17 posts

Posted 15 September 2010 - 13:19

żeby kupić w UK musisz mieć znajomego żeby ci zamówił na swój adres, więc jak się coś pochrzani to wysyłasz do znajomego a on tam ci potem to odeśle.

Tak, zdaję sobie z tego sprawę i z tym akurat nie mam najmniejszego problemu.
Mam dużo znajomych w UK i USA.

Jak wiadomo w UK/USA raczej nie robią problemów i tylko coś jest uszkodzone to wymieniają na nowy i nie bawią się w pierdoły

I to mnie właśnie przekonuje.

Nie chcę mieć więcej do czynienia z serwisem Orange.
A druga sprawa ... Korzystniej jest chyba przedłużyć umowę z dodatkowymi minutami a telefon zakupić na własną rękę.

#20 swiety74

swiety74
  • 773 posts
  • SkądKatowice

Posted 30 October 2010 - 19:22

No to jak to jest tak naprawdę. N stronie Apple po podaniu numeru seryjnego ip4 kupionego w UK pojawia się info o Orange i Erze. W związku z powyższym mam pytanie czy ktoś wie z własnego doświadczenia jak wygląda sprawa z naprawą lub wyminą na nowy telefonu kupionego w UK w Polsce. Jeżeli się da to proszę o info jak to zrobić.

#21 krakers

krakers
  • 8135 posts
  • SkądNibylandia

Posted 30 October 2010 - 20:53

EUROPA - Press Releases - Antitrust: Statement on Apple's iPhone policy changes

Following today's announcement, Apple is no longer enforcing the "country of purchase" rule within the EU/EEA and has appointed independent Authorised Service Providers to offer cross-border iPhone warranty services in those Member States where Apple does not directly take charge of repairs. Earlier on this month, Apple also announced having removed restrictions previously introduced on the development tools used to create iPhone apps, restoring the use of third-party layers and so giving developers more flexibility

Chyba jednak nieaktualne?

P.S Apple Retail Store, a nie AppStore dla wiadomości autora.

#22 swiety74

swiety74
  • 773 posts
  • SkądKatowice

Posted 30 October 2010 - 21:32

Ale co nie jest aktualne? We wtorek wykonam wszystkie potrzebne telefony i zdam relację bo widzę, że tutaj to głównie domysły i zasłyszane opinie.

#23 krakers

krakers
  • 8135 posts
  • SkądNibylandia

Posted 30 October 2010 - 21:58

Nieaktualne są rewelacje w pierwszego posta.

#24 swiety74

swiety74
  • 773 posts
  • SkądKatowice

Posted 02 November 2010 - 10:34

Telefonu kupione poza Polską serwisuje czy raczej wymienia na nowe Isource. Oznacza to, że rewelacje z pierwszego posta są obecnie zupełnie nieaktualne. Proszę o przyklejenie tego tematu tak aby był widoczny i nie wprowadzał w błąd spanikowanych użytkowników telefonów z problemami.

#25 Kazek-ff49ee234d

Kazek-ff49ee234d
  • 527 posts

Posted 02 November 2010 - 21:15

Wystarczy kupic sobie applecare dla iphone za 69$ i ma sie juz gwarancje 2 lata na calym swiecie :) problemu nie widze duża kwota to nie jest .

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users