Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Touchpad w Macbook'ach - Wyciera się tak jak w poprzednich modelach?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
27 odpowiedzi w tym temacie

#1 donvictorio88

donvictorio88
  • 259 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 września 2010 - 22:28

Witam, pytanie jak w temacie. Nie natknąłem się na żaden podobny wątek. Jak wygląda sytuacja z wycieraniem się gładzika w modelach Pro z 2008-10 roku? Czy może przydałoby się zaopatrzeć w jakąś... nie wiem, "folię" ochronną?:)

#2 iPestek

iPestek
  • 564 postów
  • SkądKópertino

Napisano 03 września 2010 - 22:40

Mówisz o touchpad'zie z Alu? Nie wyciera się.

#3 iBulkasz

iBulkasz
  • 105 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 03 września 2010 - 22:43

Mam late 2008, kupiony w marcu 2009. Używam tylko gładzika bo przy jego działaniu mysz to grzech:D Jest w idealnym stanie, żadnych śladów zużycia (w przeciwieństwie do klawiatury).

#4 donvictorio88

donvictorio88
  • 259 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 września 2010 - 23:12

klawisze się wycierają? Ehh... Zawsze coś:/ Jak nie jedno to drugie.

#5 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 04 września 2010 - 02:17

Po 2 latach gładzik w stanie perfekcyjnym, a na klawiszach minimalne cienie - na każdym innym laptopie byś miał już klawisze wypolerowane na wyższy połysk - jest dobrze.

#6 iBulkasz

iBulkasz
  • 105 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 04 września 2010 - 08:25

Kilka wytartych klawiszy to nie tragedia, jak na intensywne używanie komputera po kilkanaście godzin dziennie. Sama obudowa, jej wykonanie i gładzik są tak wspaniałe, że pieśni mogę o tym śpiewać:D

#7 donvictorio88

donvictorio88
  • 259 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 września 2010 - 10:20

To prawda!:) czasem zanim go włączę, wpatruję się jak w obraz:)... podziwiam z każdej strony, każdy szczegół.

#8 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 04 września 2010 - 10:34

A jak się go wyczyści porządnie, wyszoruje, wypoleruje to wygląda praktycznie jak nowy :-D Jedyny widoczny u mnie ślad zniszczenia to lekko wytrawione aluminium pod lewą ręką - kilka czarnych kropeczek i paseczków, zapewne zareagowało na pot z ręki etc. Reszta jakby był wyjęty z pudełka dopiero co.

#9 Koyot

Koyot
  • 947 postów

Napisano 04 września 2010 - 12:56

Po 2 latach gładzik w stanie perfekcyjnym, a na klawiszach minimalne cienie - na każdym innym laptopie byś miał już klawisze wypolerowane na wyższy połysk - jest dobrze.

Ale chyba nie w MBP z czarną klawiaturą? W starych MBP klawisze wycierały się minimalnie, a jeśli już były wytarte, to ciężko było to dostrzec. W nowych czarne klawisze od razu się świecą, a pod światło już w ogóle :/

A jak się go wyczyści porządnie, wyszoruje, wypoleruje to wygląda praktycznie jak nowy :-D Jedyny widoczny u mnie ślad zniszczenia to lekko wytrawione aluminium pod lewą ręką - kilka czarnych kropeczek i paseczków, zapewne zareagowało na pot z ręki etc. Reszta jakby był wyjęty z pudełka dopiero co.

Powiem Ci, że to nie od potu, bo mi też to wyskakuje w tym samym miejscu (paseczki, kropeczki i paski kropeczek), ale nigdy nie trzymam tam ręki, bo nie korzystam z wbudowanej klawiatury...

#10 subs

subs
  • 860 postów
  • SkądPoznań

Napisano 04 września 2010 - 15:37

potwierdzam mam MBP 4.1 dwa lata, gładzik się nie wyciera, w moim starym MB wytarł się po miesiącu, więc chyba zastosowali inny plastik. W nowszych nie ma co się wycierać bo są szklane.

#11 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 04 września 2010 - 15:40

Ale chyba nie w MBP z czarną klawiaturą? W starych MBP klawisze wycierały się minimalnie, a jeśli już były wytarte, to ciężko było to dostrzec. W nowych czarne klawisze od razu się świecą, a pod światło już w ogóle :/
\

Dokładnie, mówię o wersji srebrnej - nawet nie zwróciłem uwagi jaką wersję ma/chce kupić autor.

Powiem Ci, że to nie od potu, bo mi też to wyskakuje w tym samym miejscu (paseczki, kropeczki i paski kropeczek), ale nigdy nie trzymam tam ręki, bo nie korzystam z wbudowanej klawiatury...

To ciekawe wtedy skąd to jest, myślałem, że od ręki, bo głownie tam mam jedną opartą właśnie...

#12 subs

subs
  • 860 postów
  • SkądPoznań

Napisano 04 września 2010 - 16:10

o której wersji MBP w końcu piszecie? :) jak rozumiem o starszej - plastikowej w środku, tam faktycznie z lewej strony pod nadgarstkiem robią się ślady. Też nie sądzę żeby robiły się od czegoś innego niż nadgarstek. Jak to odkryłem przestałem opierać rękę i jest ok, często widuję starsze MBP ostro wytarte w tym miejscu.

#13 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 04 września 2010 - 16:12

To były w ogóle plastikowe MBP? Bo przynajmniej mój jest metalowy... no poza klawiaturą, chyba jasne. A wersja jest w stopce - po to stopka właśnie jest, można poszukać w necie z czego piszę :-P

#14 subs

subs
  • 860 postów
  • SkądPoznań

Napisano 04 września 2010 - 16:19

były aluminiowe tylko z zewnątrz, wersje unibody są w całości z aluminium, wcześniej było pół na pół - pod nadgarstkiem srebrny plastik. Teraz doczytałem twoją stopkę, masz unibody więc problem wycierania w tym miejscu raczej odpada, nie wiem jak z klawiaturą.

#15 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 04 września 2010 - 16:22

Raczej były zrobione z dwóch kawałków aluminium oddzielonych cienkim kawałkiem szaro/srebrnego plastiku na brzegu. No wybacz, ale piszę z tego komputera i mi nie wmówisz, że środek jest z plastiku :-D
Sam masz to samo bo widzę, że MBP 4,1 więc masz plastikowy? Pokaż mi ten plastik, może masz jakiś specjalny model prosto z Chin

Ja nie mam unibody o_O
Z LEWEJ jest unibody, z PRAWEJ jest mój - gdzie tu masz plastik w środku? :-P

Dołączona grafika

#16 subs

subs
  • 860 postów
  • SkądPoznań

Napisano 04 września 2010 - 16:29

jak już pisałem, masz unibody w całości z aluminium, mówiłem o wcześniejszym modelu :) odśwież przeglądarkę i doczytaj mój edit. Uwierz wcześniejsze MBP nie były w całości z alu :)

#17 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 04 września 2010 - 16:32

Proszę pokaż mi plastikowego w środku MBP... może ja czegoś nie wiem, to się douczę... Nie wiem jak było z tymi starszymi Powerbookami czy jakoś one miały, może były plastikowe.. Ale MBP? Również edytowałem post - po Twojej edycji hehe

#18 subs

subs
  • 860 postów
  • SkądPoznań

Napisano 04 września 2010 - 16:36

eh narkoman, nie wiem już jak to opisać więc załączam twoją fotę z zaznaczonym plastikiem :D
Dołączona grafika

#19 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 04 września 2010 - 16:39

Tyle w temacie, nie masz pojęcia o czym piszesz ;-)
Dołączona grafika

#20 subs

subs
  • 860 postów
  • SkądPoznań

Napisano 04 września 2010 - 16:41

EDIT wyjaśnione poniżej

#21 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 04 września 2010 - 16:44

No nie ma, bo sam masz MBP 4,1 (tak masz w stopce, może sam nie masz pojęcia co masz). Weź sobie nóż i spróbuj zarysować ten plastik gdzie zaznaczyłem, tylko się nie zdziw, jak Ci opiłek metalu zostanie po takim działaniu :-D Zresztą są inni na forum, niech Cie uświadomią. Tak samo cały dół (znaczy wnętrze) jest z jednego kawałka aluminium. Plastikowa jest klawiatura i touchpad i szara ramka w około obudowy łącząca obie części. Nawet power button jest metalowy ;-)

#22 Koyot

Koyot
  • 947 postów

Napisano 04 września 2010 - 17:18

Jest tak jak pisze narkoman, choć ja bym powiedział, że power button jest plastikowy. Wygląda tylko na metalowy.

To ciekawe wtedy skąd to jest, myślałem, że od ręki, bo głownie tam mam jedną opartą właśnie...

Jak się dobrze przyjrzę, to widzę też bardzo małe kropki po prawej stronie, tam też nie trzymam ręki. Za to w starym PowerBooku G4 alu takich rzeczy w ogóle nie było, a nawet aluminium było o wiele milsze w dotyku...

Dołączona grafika

Czy mi się wydaje, czy na tym unibody klawisze już się wytarły? ;) Świecą się ładnie.

#23 subs

subs
  • 860 postów
  • SkądPoznań

Napisano 04 września 2010 - 17:21

narkoman zwracam honor, 2 lata żyłem z przeświadczeniem że to plastik ;) Dzięki.

#24 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 04 września 2010 - 17:31

@Koyot: No nie wiem, mi wygląda na metalowy w 100%, ale dajmy buttonowi już spokój lepiej bo zaraz kolejne przekonywanie będzie hehehe @subs: Ależ proszę, teraz odkryłeś swój sprzęt na nowo i możesz myśleć o nim w lepszym świetle :-)

#25 subs

subs
  • 860 postów
  • SkądPoznań

Napisano 04 września 2010 - 18:02

Z tym palstikiem to mnie Ś.P. Podcast MyApple wprowadził w błąd ;) Kiedyś Przemion z Code prowadzili. Dawno było więc nie prawda, poza tym możliwe że moja pamięć też zawodzi, ale to chyba tam usłyszałem :D Teraz zwalę na nich za te 2 lata życia w niewiedzy :D

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych