Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBookPro wyłącza się...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 syberia

syberia
  • 4 postów

Napisano 03 września 2010 - 22:08

następuje takie ciche tiknięcie i wyłącza się , przedtem często bez powodu ( na pewno powód jest ale ja go nie znam ) mieli wiatrakiem ...a czasem tego nie robi. W sumie to nie widzę przyczyn tego wyłączania, wiem że on potrafi się wyłączać sam wtedy kiedy procesor się nadmiernie przegrzeje , ale ja nie robię na nim żadnych skomplikowanych czynności poza dłubaniem w necie . dość często mieli tym wiatrakiem bez powodu nawet kiedy nie robi nic . Wysłałam go do serwisu ( cortland ) eeeee wymienili zasilacz bo był trochę uszkodzony ale to nie było według mnie przyczyną bo na baterii też się wyłączał, twierdzili że im się nie wyłączał wcale....nie wiem co mu jest i mi go szkoda

#2 Harrunio

Harrunio
  • 325 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 04 września 2010 - 11:25

prawdopodobnie podczas uzywania trzymasz lapka na kolanach lub w miejscu gdzie ma kiepski przepływ powietrza i nie moze odprowadzic dobrze ciepla przez co grzeje się i wyłącza. Miałem to samo, moj maczek bardzo nie lubił kiedy kładłem go na kolanach i zaraz usypiał. Sproboj poużwać maczka stawiając go w miejscach gdzie spód będzie miał przepływ powietrza (postaw na 4 plastikowych nakrętkach od butelek) do tego mozesz sprobowac otworzyć maka i wyczyścic powietrzem. Jeśli pomoże to będziesz musiała zainwestować w wymianę chłodzenia albo w podkładkę chłodzącą.

#3 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 04 września 2010 - 15:22

no ja 7 miesięcy inaczej nie pracuję jak na kolanach, ewentualnie leży na kanapie i jeszcze nigdy się z tego powodu nie zagrzał, także chyba teoria nietrafiona ;)

#4 Harrunio

Harrunio
  • 325 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 04 września 2010 - 19:48

to akurat nie jest specyficzne dla maków, mówię tylko że miałem kiedyś podobny problem ze swoim lapkiem. moj obecy moze lezec na kolanach i dziala bez zrzutu, poprzedni mial problemy z odprowadzaniem ciepla i na kolanach zaraz usypiał bo ludzkie calo nie odprowadza ciepla tak szybko.

#5 pkobierecki

pkobierecki
  • 1 239 postów

Napisano 04 września 2010 - 21:16

maczki ciągną powietrze przez klawiaturę :) (aczkolwiek nie jestem na 100% pewien)

#6 Harrunio

Harrunio
  • 325 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 06 września 2010 - 00:29

maki mają swoje wloty i wyloty powietrza, przez klawiature idzie bardzo mało ciepła. apple nie mogło postawić na odprowadzanie ciepła z lapka przez klawisze gdyż jest możliwość zamknięcia klapy i pozostawienia maka w trybie działania. na obudowie musi być "grill" odpowiedzialny za cyrkulację powietrza.

#7 majkkel

majkkel
  • 14 postów
  • SkądStolica

Napisano 06 września 2010 - 09:19

Z tego co ja słyszałem, to mac właśnie wymienia powietrze przez klawiaturę. Dlatego mój po zamknięciu pokrywy od razu się hibernuje, aby nic się w środku nie zagotowało :)

#8 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 06 września 2010 - 11:16

Dlatego mój po zamknięciu pokrywy od razu się hibernuje, aby nic się w środku nie zagotowało :)

No chyba wszystkim się *usypia* po zamknięciu klapy (nie hibernuje), to w końcu standardowa opcja w macbookach, prawda? Poza tym nic się nie zagotuje nawet jak będzie działał z zamkniętą klapą, zresztą u większości ludzi pewnie właśnie tak pracuje podpięty do zewn. monitora?

#9 majkkel

majkkel
  • 14 postów
  • SkądStolica

Napisano 06 września 2010 - 13:29

No chyba wszystkim się *usypia* po zamknięciu klapy (nie hibernuje), to w końcu standardowa opcja w macbookach, prawda? Poza tym nic się nie zagotuje nawet jak będzie działał z zamkniętą klapą, zresztą u większości ludzi pewnie właśnie tak pracuje podpięty do zewn. monitora?

ups, myślałem że mój jest wyjątkowy :P
tak serio dopiero od tygodnia siedzę na macu i dopiero się wdrażam.

pzdr.

#10 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 września 2010 - 13:41

Wiatraki mielą w necie jeżeli strona jest przeładowana Flash'em - zainstaluj wtyczke do przeglądarki blokującą reklamy i problem z przegrzewaniem się "w necie" powinien natychmiast ustąpić.

#11 imis

imis
  • 93 postów
  • Skądokolice Poznania

Napisano 06 września 2010 - 19:03

Flasha wyłączyć można, ale to chyba nie jest normalne, że komputer się przy nim wyłącza z przegrzania.

#12 Harrunio

Harrunio
  • 325 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 06 września 2010 - 19:03

Z tego co ja słyszałem, to mac właśnie wymienia powietrze przez klawiaturę.
Dlatego mój po zamknięciu pokrywy od razu się hibernuje, aby nic się w środku nie zagotowało :)

Z dziką rozkoszą obalę ten jakże stary mit dotyczący laptopów Apple. Maki hibernują się po zamknięciu klapy gdyż normalne jest że jeśli ją zamykamy to znaczy że nie korzystamy juz z komputera, apple nie uważa że można używać komputera jako player mp3 np w pociągu. Jeśli jednak podłączycie klawiature zewnętrzną na BT i monitor, można z powodzeniem zamknąć klapę i lapek będzie działał. Nic się nie zagotuje, klawiatura jest otwartą przestrzenią z dostępem do powietrza ale jak pisałem nie pełni żadnej kluczowej roli w chłodzeniu maczka. Obudowa jest zaprojektowana w sposób który powinien zapewniać odpowiednią cyrkulację powietrza wymaganą do chłodzenia komputera przy bezproblemowym działaniu układu chłodzącego (wiatraków, radiatorów).
Jak pisałem sprawdź układ chłodzenia lub zafunduj sobie podkładkę chłodzącą.

#13 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 06 września 2010 - 19:08

Flasha wyłączyć można, ale to chyba nie jest normalne, że komputer się przy nim wyłącza z przegrzania.

Oczywiście że nie jest normalne żeby to Flash powodował wyłączanie się komputera. Bez przesady, flash potrafi rozkręcić wiatraki i rozgrzać procesor ale nie do tego stopnia. Coś innego go boli.

#14 pkobierecki

pkobierecki
  • 1 239 postów

Napisano 06 września 2010 - 21:43

z ciekawości zapytam czy coś da podstawka chłodząca w nowym maku, skoro maczek nie ma od spodu wlotów powietrza?? Czy będzie tylko chłodzić obudowę, ale to trochę mija się z celem :(

#15 Harrunio

Harrunio
  • 325 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 07 września 2010 - 14:45

nie mija się z celem, gdyż obudowa nagrzewa się razem z resztą komputera. jeśli obudowa jest gorąca to ciepło z wewnątrz nie jest odprowadzane. Jeśli jest zimna to ciepło 'wsiąka' w obudowę, ergo, zimna obudowa może przyjąć część wysokiej temperatury.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych