Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Problem z odczytaniem plików .pdf

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 Tenderblast

Tenderblast
  • 8 postów

Napisano 02 września 2010 - 14:49

Witam, mam następujący problem: od jakiegoś czasu po otwarciu pliku .pdf nie mogę odczytać treści. Zamiast liter są znaki typu: #5 44 (!!! !// ) itd. Dotyczy to tylko plików pdf, utworzonych na moim komputerze (w Open Office). Jak otwieram pdf'y utworzone na innych komputerach to problem nie występuje. Problem jest z odczytem, natomiast jak zaznaczę fragment, skopiuje go a następnie wkleję np. do notatnika to bez problemu odczytuje cały fragment. Problem istnieje tylko przy otwarciu pdf'a. Będę wdzięczny za propozycje rozwiązania problemu. Dziękuję.

#2 yahol

yahol
  • 1 321 postów
  • Skąd*.#

Napisano 02 września 2010 - 16:33

Spróbuj skręcić pdf-a z wirtualnej drukarki (masz w systemie),albo zamontuj i skręć z tego
CUPS-PDF - A free virtual PDF printer - Mac OS X Hints
i zobacz czy czyta się dobrze.

#3 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 02 września 2010 - 16:36

Albo prościej wydrukuj dokument do PDF'a. W OpenOffice tak niestety jest, że zapisując PDF'a dziwnie zapisuje czcionki, niektórych liter wtedy nie widać na przykład. Ale wystarczy wydrukować dokument do PDF'a i wszystko normalnieje.

#4 yahol

yahol
  • 1 321 postów
  • Skąd*.#

Napisano 02 września 2010 - 18:35

@Witos - właśnie to samo napisałem. Używając nieco innej terminologii :)

#5 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 03 września 2010 - 06:27

Wiem, o tę terminologię mnie chodziło. Nie każdy wie, co to wirtualna drukarka.

#6 Tenderblast

Tenderblast
  • 8 postów

Napisano 03 września 2010 - 20:32

No właśnie, jak możesz to rozwiń wypowiedź o wirtualnej drukarce. Rozumiem, że chodzi o polecenie drukuj, a następnie wybranie odpowiedniej drukarki (zachowaj jako pdf), nie zaś o zwykłe kliknięcie w przycisk PDF? Będę wdzięczny za wyjaśnienie.

#7 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 339 postów

Napisano 03 września 2010 - 20:36

O to właśnie chodzi.

#8 Tenderblast

Tenderblast
  • 8 postów

Napisano 06 września 2010 - 09:39

Ok, dziękuję bardzo. Mam jeszcze jeden problem. Mianowicie dotyczy ebooków generowanych nie tylko na moim komputerze, ale również zakupionych w seriwsach np. zlote myśli. Z nimi mam też problem - nie mogę ich odczytać. Nie zawsze tak było, ale ostatnio jest to normą. Po otwarciu pojawiają się dziwne znaki zamiast liter. Jak mogę rozwiazać ten problem?

#9 yahol

yahol
  • 1 321 postów
  • Skąd*.#

Napisano 06 września 2010 - 11:38

Z czego otwierasz?
Z systemowego podglądu, czy z Adobe Readera?
Być może widzisz kod PDFa, a nie jego zawartość.
To błąd systemowy.
Na ogól występuje, gdy wysłany pdf jest źle podłączony do maila, lub wystąpiły błędy po drodze.
Może to coś ci pomoże?
PDF na Macu | Appologia

#10 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 339 postów

Napisano 06 września 2010 - 22:16

A może Ty masz coś z fontami nie tak? W Font Booku nie masz jakichś duplikatów albo innych warningów?

#11 Tenderblast

Tenderblast
  • 8 postów

Napisano 09 września 2010 - 19:26

Już wszystko jest pod kontrolą. Okazuje się, że pdf'y otwierał podgląd systemowy, natomiast teraz obsługuje je Adobe Reader i wszystko jest w porządku. Jeszcze raz dziękuję za wszystkie odpowiedzi, pomogły.

#12 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 12 września 2010 - 07:35

Wiesz co, to oczywiście dobrze, że zadziałało, jednak nie tu leży problem. Preview bardzo ładnie odczytuje PDF'y, pod warunkiem, że są dobrze przygotowane. Dlatego raczej proponował bym uważać przy zapisie, a nie łatać problem Adobe Reader'em.

#13 Tenderblast

Tenderblast
  • 8 postów

Napisano 28 września 2010 - 12:09

W jakim sensie uważać przy zapisie? Możesz rozszerzyć swoją wypowiedź?

#14 yahol

yahol
  • 1 321 postów
  • Skąd*.#

Napisano 28 września 2010 - 20:42

Najprawdopodobniej, masz jednak, coś namieszane w czcionkach systemowych. Dlatego odczyt z podglądu jest w "krzaczki". Adobe podłącza po swojemu, stad mogą być różnice. Ale, to tylko tak się domyślam.

#15 Tenderblast

Tenderblast
  • 8 postów

Napisano 04 października 2010 - 11:58

Ok, rozumiem. A jak można sprawdzić czy "mam coś namieszane w czcionkach systemowych"? W jakim sensie namieszane? Osobiście nie dokonywałem żadnej ingerencji.

#16 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 339 postów

Napisano 04 października 2010 - 12:32

Odpal Font Book i sprawdź? Usuń duplikaty i tak dalej.

#17 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 października 2010 - 12:56

tenderblast - kodowanie w Open Office zmień i po problemie ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych