Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 4 abonamet era/orange

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
51 odpowiedzi w tym temacie

#26 pawel319

pawel319
  • 158 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 września 2010 - 09:41

I do tego w orange jest do wykorzystania 1 GB a w erze 2 GB

jakie 2 GB? w Erze rodzinnej 110 (czyli taryfie jaką autor byłby zainteresowany) jest tylko 300 MB...
Ja bym brał Orange, Era zadziera na wszystkim, nawet za połączenie się z własną pocztą głosową biorą kasę...

#27 bartek1529

bartek1529
  • 578 postów

Napisano 02 września 2010 - 09:44

Cięzko odpowiedzieć która sieć jest lepsza. Ja ze swojego doświadczenia mogę tylko powiedzieć, że cała moja rodzina jest w erze, rodzice od ponad 10 lat. Zasięg jest wszędzie, przynajmniej ja przez te wszystkie lata nie miałem problemów. A co najważniejsze szanują starych klientów co bardzo mi się podoba, wszystkie telefony dostajemy z jeszcze większymi zniżkami. Ip4 w abo za 190 dostalem za 360zł, dodatkowo pakiet 800 minut. Nie wiem jak to się przekłada na inne sieci ale myśle że nie jest źle

#28 Foxter

Foxter
  • 59 postów

Napisano 02 września 2010 - 10:16

IMO abonament w erze za 99zł (ten z pakietem 300mb) to dla iPhona mało. Ja bym brał coś większego, minimum to 1GB-2GB.
W erze po wykorzystaniu 2GB spada prędkość, a w orange "cena za 50 kB transmisji danych (po wykorzystaniu pakietu): 25 gr".
Rozmowy, sms i przeliczniki darmowych minut korzystniej wypadają jednak dla orange. Ja wybieram ere, mam tak-taka i chce przenieść na abonament bo u mnie jest świetny zasięg (małopolska-śląsk). W orange jak wysłałem raz smsa to przyszedł na następny dzień, nie mówiąc już o katastrofalnym PLAY.
Z ery dodatkowo nie opłaca się dzwonić do PLAY, bo jak koledzy wcześniej wspomnieli minuty naliczane są poza pakietem, smsy również (w normalnych warunkach są przeliczane na minuty) Era 1minuta=1sms, Orange 1minuta=2sms. Możliwe, że wkrótce coś z tym zrobią... skoro orange dało rade, to era chcąc bądź nie zrobi to samo. (może :))

To, że płacimy tyle do PLAY, nałożone jest odgórnie... zresztą to samo jest w przypadku Polsatu, czy też sieci ojca rydzyka. Za jakiś czas zostenie to zniesione i PLAY będzie traktowany tak samo jak PLUS/ERA/ORANGE/stacjonarne.

#29 wtomek

wtomek
  • 149 postów

Napisano 02 września 2010 - 10:54

Czyli ostatecznie ciężko wybrać optymalny abonament. 4 lata temu przeniosłem się z ery ( gdzie byłem 4 lata ) do plusa dlatego, że dali mi lepszy warunki umowy, został bym tu gdzie jestem ale z tą "ceną" poszli trochę po bandzie. 300mb myślę, że mi wystarczy, chociaż jak wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia :) ( teraz mam 25mb ... ) Ktoś coś pisał, że w erze spada transfer po wykorzystaniu pakietu, to też się tyczy pakietu 300mb i oznacza, że po wykorzystaniu takiej paczki transfer spada i nie płacimy za kolejne kB ?

#30 bartek1529

bartek1529
  • 578 postów

Napisano 02 września 2010 - 11:15

Spada ale dalej płacimy. A jeszcze lepiej jest w tak-taku, przeczytajcie to co jest małym druczkiem na tych plakatach rekalmujących bodajże 300mb internetu za 9zł. Nie pamietam teraz dokładnie ale chyba że po przekroczeniu 100mb prędkosć może spaść do 16kb/s. Odrzutowiec

#31 wtomek

wtomek
  • 149 postów

Napisano 02 września 2010 - 11:26

No niestety, mały druczek zawsze miesza. Swoją drogą, w ciągu 2-3 miesięcy oferta w Erze/Orange może się zmienić, aż tak, że warto poczekać ? Jak myślicie ...

#32 Foxter

Foxter
  • 59 postów

Napisano 02 września 2010 - 11:38

w Erze, w taryfie multimedialnej też jest podobnie. :D

4. Operator zastrzega sobie prawo do ograniczenia maksymalnej dostępnej prędkości transmisji danych po przekroczeniu odpowiednio:

*100 MB transferu w danym Cyklu rozliczeniowym dla usługi blueconnect 9 i blueconnect 12
*300 MB transferu w danym Cyklu rozliczeniowym dla usługi blueconnect 14 i blueconnect 18
* 2 GB transferu w danym Cyklu rozliczeniowym dla usługi blueconnect 39 i blueconnect 49
*5 GB transferu w danym Cyklu rozliczeniowym dla usługi blueconnect 55 i blueconnect 69

Po wskazanym powyżej przekroczeniu transmisji danych Operatorowi będzie przysługiwać prawo do ograniczenia pasma transmisji w taki sposób, że nie będzie ono wyższe niż 16 kbit/sek. O zmianie parametrów Operator poinformuje SMS-em. Wraz z rozpoczęciem kolejnego Cyklu Rozliczeniowego ograniczenie pasma zostanie zniesione.

oczywiście są to tylko pakiety, które dokupuje się do tych bez internetu.. w przypadku Taryfy multimedialnej za 99zł i 139zł sytuacja może wyglądać nieco inaczej. No i dochodzi prędkość przesyłania/odbierania danych (max.)
300mb - 1Mbps / 1Mbps
2GB - 7.2Mbps / 1.9Mbps
w dodatku ten z 300mb można wykorzystywać (podobno) tylko w telefonie, ten 2GB smiga np. na laptopie bez dodatkowych opłat

#33 cisu

cisu
  • 138 postów

Napisano 02 września 2010 - 12:40

czy jak sytuacja z play dojdzie do ladu wtedy minuty nie beda naliczne poza abonamentem w sieci era nawet jak teraz podpisze sie umowe?

#34 pietrzkiewicz

pietrzkiewicz
  • 67 postów
  • SkądWarszawa / Kraków

Napisano 02 września 2010 - 12:55

W Orange iphone4 , który kupiłem ma simloka (zapłaciłem 77 za odblokowanie i czekam już trzeci dzień).Poprzednio iphona 3g miałem w Erze, u nich nie ma simloków. Oferty są prównywalne...może trzeba kierować się zasięgiem danej sieci.

Zrób restore systemu. Simlock w telefonie sam z siebie nie zniknie.

#35 radnym

radnym
  • 62 postów

Napisano 02 września 2010 - 12:55

Ja mam ten pakiet w erze 300MB i spokojnie moge korzystać z tego na kompie.

#36 Foxter

Foxter
  • 59 postów

Napisano 02 września 2010 - 13:03

jak wyglada w przypadku iP4 pożeranie MB z tego pakietu? :D Mocno trzeba się ograniczać, czy można w miare szaleć?

#37 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 02 września 2010 - 13:08

jak wyglada w przypadku iP4 pożeranie MB z tego pakietu? :D Mocno trzeba się ograniczać, czy można w miare szaleć?

Zalezy od preferencji. Ja na przyklad w lipcu zuzylem 480MB a w sierpniu tylko 86MB. Wszystko zalezy od miesiaca i preferencji.

#38 crash5

crash5
  • 405 postów
  • SkądGdynia

Napisano 02 września 2010 - 16:01

Czyli 2 giga to dużo prawda? Bo taki pakiet danych mi właśnie zaproponowali.

#39 wtomek

wtomek
  • 149 postów

Napisano 02 września 2010 - 16:20

Czyli 2 giga to dużo prawda? Bo taki pakiet danych mi właśnie zaproponowali.

Spokojnie powinno wystarczyć.
Przy przedłużeniu umowy dostałeś tyle ? W jakiej sieci ?

---------- Wpis dodano o 17:20 ---------- Poprzedni wpis dodano o 17:12 ----------

Wracając do kaucji w erze. Jak to dokładnie wygląda. Po jakim czasie można odzyskać kase ?

#40 mataman

mataman
  • 31 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 września 2010 - 09:37

Wszystko zależy jak sie używa i do czego. Mi 2GB ledwo starczy czasem. Generalnie co miesiąc zużywam ok 1,5 GB.

#41 crash5

crash5
  • 405 postów
  • SkądGdynia

Napisano 03 września 2010 - 14:59

Wtomek dostałem w Orange przy przedłużaniu umowy. 2GB internet , 450 minut oraz abonament 139zł brutto. Pytanko: Dziś wysłałem sms na aktywacje micro sim. Ile się czeka średnio? Ja już czekam z 1,5 godziny.

#42 Diwi

Diwi
  • 231 postów

Napisano 03 września 2010 - 16:05

Ja czekałem 2, sms'a puściłem o 15, a aktywowali o 17.

#43 Elvira

Elvira
  • 14 postów

Napisano 08 września 2010 - 15:29

To trzeba aktywować MicroSim? Nie wystarczy włożyć karty do iPhone'a żebydziałało? Przedłużając umowę w Orange, długo czekałeś na wymianę karty? Jak tam przedstawia się sytuacja?

#44 Fifty-50

Fifty-50
  • 3 314 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 września 2010 - 16:15

Wystarczy włożyć kartę do iPhone'a, żeby działało - kartę micro sim ;)

#45 Diwi

Diwi
  • 231 postów

Napisano 08 września 2010 - 16:20

Kartę dostałem poprzez kuriera razem z telefonem (przedłużałem umowę poprzez *400). Tak, trzeba aktywować, aktywujesz wysyłając sms'a ze starego telefonu, czekasz 2 godziny i nowa karta zostaje aktywowana (zaś stara przestaje być aktywna). @Fifty-50: nie, nie wystarczy włożyć, trzeba jeszcze wysłać sms'a aby ją aktywować (w przypadku przedłużenia umowy).

#46 cisu

cisu
  • 138 postów

Napisano 08 września 2010 - 16:25

oczywiscie ze w erze bylem w obu salonach w orange trafil mi sie czlowiek ktory pojecia nie mial co i jak z iphonem na 2 dzien bylo troszke lepiej ale rowniez bardzo nieprofesjonalnie dodatkowo orange sprzedaje z simlockiem w salonie ery bylo szybko i profesjonalnie nie musialem czekac na karte micro sim aktywacja przebiegla bardzo sprawnie itp

#47 wtomek

wtomek
  • 149 postów

Napisano 08 września 2010 - 16:46

Wracając do tematu, jeśli chodzi o pakiet internetowy, to po jego wykorzystaniu transfer spada do 16KB/s i to by było na tyle, nie ponosimy żadnych dodatkowych opłat :)

---------- Wpis dodano o 17:46 ---------- Poprzedni wpis dodano o 17:41 ----------

Tak przynajmniej poinformował mnie pan szanowny konsultant.

#48 radzion

radzion

master of disaster

• 1 193 postów

Napisano 08 września 2010 - 17:11

kolejny watek tego typu ale oczywiscie podziele sie moimi osobistymi odczuciami i spostrzezeniami. Kierowalem sie takimi kryteriami: - jestem w erze juz od dawna wiec nie mialem powodu zmieniac sieci. tym bardziej ze era jest jednym z oficjalnych dystrybutorow iphona na Polske. W Twoim przypadku zmiana wyszlaby na dobre jesli chcesz uderzyc w ta marke telefonu. w plusie narazie nie masz na co liczyc. no chyba ze iphone 5 bedzie dostepny dla plusa w oficjalnej dystrybucji - batalia cennikowa w 5 minut po premierze na tym forum pomiedzy orange a era. nie moglem wyciagnac zadnych wnioskow po przeczytaniu kilkunastu stron postow traktujacych o roznicach w cenach i abonamentach. nie sluchalem nikogo bo ktos to nie ja, a ja to nie ktos. kazdy ma inne potrzeby i nikt za chiny ludowe nie bedzie w stanie lepiej okreslic tego czego potrzebuje niz ja sam. wybor padl kolejny raz na ere. w zmontowanym przeze mnie abonamencie iphone byl duzo tanszy niz w orange. poza tym orange nie oferowalo kilku opcji o ktore mi chodzilo. pomijajac przeszkadzajacy wszystkim brak minut do play (z kilkudziesieciu osob z ktorymi sie kontaktuje moze 2 uzywaja play a wiekszosc ery) era znow dostla plusik. - brak simlocka takze byl dla mnie dodatkowym atutem. Nie jest to moze az tak wazne ale dla mnie byla to dodatkowa wygoda gdyz kiedy chce uzyc karty innego operatora (niekoniecznie polskiego) w iphonie z ery mam taka mozliwosc bez koniecznosci kombinowania z softem lub placenia za zjdecie simlocka. - zasieg 3G. Dla mnie kwestia niezwykle istotna przy korzystaniu z takiego sprzetu jak iphone. Era oferuje w miejscu mojego zamieszkania oraz zatrudnienia bardzo silny zasieg 3G czego niestety nie moze mi dac orange. Pol biedy w domu kiedy i tak najczesciej przelaczam sie na Wifi ale poza domem irytujacym byloby zaciaganie danych z dumnie prezentujaca sie na wyswietlaczu ikonka "E". Nie chce w tym poscie wywolywac kolejnej zbednej dyskusji nad wyzszoscia czegos nad czyms dlatego wszelkie prowokacje do takiej pisaniny beda ignorowane. Nie zachecam tez do obalania napisanych przeze mnie argumentow gdyz sa to kwestie ktore MI odpowiadaja (a komus niekoniecznie) i to nie podlega dyskusji. Kazdy moze miec inne preferencje i inne opcje beda dla niego najlepsze.

#49 boberek34

boberek34
  • 104 postów

Napisano 03 października 2010 - 16:09

Panowie, kiedy w tamtym roku rozpoczęły się obniżki na iP 3GS? Nie wiem czy poczekać do grudnia z iP 4, mając nadzieję, że obniżą coś, czy kupować teraz.

#50 gieza

gieza
  • 709 postów

Napisano 03 października 2010 - 16:23

Tutaj pewnie coś będą wiedzieć http://www.wrozka.com.pl/

Zadzwoń do operatora i się zapytaj kiedy obniżą ceny. Myślisz, że powiedzą? Jedynie się można domyślać i spekulować. Ja stawiam na sierpień, problem tylko w którym roku :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych