Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 4 abonamet era/orange

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
51 odpowiedzi w tym temacie

#1 wtomek

wtomek
  • 149 postów

Napisano 01 września 2010 - 19:50

Słuchajcie mam dylemat. Od 4 lat jestem abonentem plusa jednak już mnie zmęczyła ich polityka na temat iphona. Postanowiłem zmienić sieć tylko do końca nie mogę się zdecydować czy to będzie Orange czy Era. Interesuje mnie abonament ok. 100zł/msc. Z tego co widziałem w Orange iphona można dostać za ok. 1150 w erze 1299zl. Mógł by ktoś doradzić, którą sieć ostatecznie wybrać ? Jakieś plusy minusy... Umowa w plusie kończy mi się w lutym, jednak nie sądzę żeby zeszli z ceny do powiedzmy 1500zl przy przedłużeniu umowy ( co ciekawe za zerwanie umowy pan konsultant wyliczył 33zł :) ).

#2 Wojtasio

Wojtasio
  • 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 01 września 2010 - 19:53

Skoro umowę masz do lutego to nie ma się tu nad czym rozwodzić. Do tego czasu oferty zmienią się ze 3 razy albo lepiej.

#3 wtomek

wtomek
  • 149 postów

Napisano 01 września 2010 - 19:57

Czyli co, czekać w plusie i liczyć, że iphone potanieje ? Bo 33zl za wymówienie to nie majątek, a telefon chętnie bym już zmienił.

#4 kotylozaur

kotylozaur
  • 71 postów

Napisano 01 września 2010 - 20:15

Póki co w Erze nie ma wliczonych minut do numerów Play, co uważam za strzał w kolano :)

#5 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 01 września 2010 - 20:35

Czyli co, czekać w plusie i liczyć, że iphone potanieje ? Bo 33zl za wymówienie to nie majątek, a telefon chętnie bym już zmienił.

W plusie nie stanieje, a juz na pewno nie bedzie taniej niz w Orange czy Erze, bo plus nie jest dystrybutorem i kupuje iPhone po cenach rynkowych. Jezeli 33 zl zerwanie umowy i nie zalezy Ci na numerze, to nie ma co sie zastanawiac.

#6 kotylozaur

kotylozaur
  • 71 postów

Napisano 01 września 2010 - 20:56

Może przecież zerwać umowę i zachować numer. Po prostu go przeniesie.

#7 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 01 września 2010 - 21:12

Może przecież zerwać umowę i zachować numer. Po prostu go przeniesie.

A da sie zerwac umowe i przeniesc numer? Bo tak nie do konca jestem tego pewien...

#8 kotylozaur

kotylozaur
  • 71 postów

Napisano 01 września 2010 - 21:21

Hmm wydawałoby się to logiczne, skoro można zrezygnować np. z abo (co prawda robiłem tak mając umowę na czas nieokreślony) i przejść na pre-paid i wtedy przenieść. Ale oczywiście warto zapytać. :D

#9 wtomek

wtomek
  • 149 postów

Napisano 01 września 2010 - 21:26

Zerwać umowę to żaden problem. Tylko na jaką sieć się zdecydować. Fakt w erze nie ma minut do play jest też trochę droższy iPhone niż w Orange, ale nie uważacie, że era jest solidniejsza, ma lepszy zasięg ?

#10 edyp

edyp
  • 121 postów
  • SkądDE / PL

Napisano 01 września 2010 - 21:30

A da sie zerwac umowe i przeniesc numer? Bo tak nie do konca jestem tego pewien...

Da się. Po prostu idziesz do sieci do której chcesz przenieść numer i podpisujesz nową umowę z przeniesieniem numeru (dostajesz telefon i tymczasową kartę sim) a oni sami już załatwiają sprawę do końca ze "starym" operatorem. Do Ciebie przychodzi "tylko" kara do zapłaty listem z sieci w której zerwałeś umowę.

#11 najman

najman
  • 953 postów

Napisano 01 września 2010 - 21:32

No to juz mozna od dawna zrobic.

#12 wtomek

wtomek
  • 149 postów

Napisano 01 września 2010 - 21:36

To na co stawiacie ERA czy ORANGE ?

#13 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 01 września 2010 - 21:43

To na co stawiacie ERA czy ORANGE ?

Nie da sie powiedziec, obaj operatorzy sa porownywalni. Jedni powiedza, ze Era to syf, bo maja zle z nia doswiadczenia, inni powiedza, ze Orange to syf z tych samych powodow.

Wez kup sobie TakTaka i polaz jeden dzien z nim i popatrz jaki masz zasieg, pozniej zrob to samo z POPem i bedziesz wiedzial, ktora siec w Twojej okolicy ma lepszy zasieg. I musisz wziac pod uwage, ze zapewne w Erze zaplacisz kaucje.

#14 meg

meg
  • 316 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 01 września 2010 - 21:48

Ja bym zwrócila uwage na to co dostajesz w abonamencie za jaką cenę u kazdego z operatorow. I ktos tutaj mówil - do minut w abo nie wliczaja sie te wykorzystane na dzwonienie do Playa. Jesli masz tam znajomych - IMO bardzo duzy minus.

#15 landr

landr
  • 1 396 postów

Napisano 01 września 2010 - 21:57

W Orange iphone4 , który kupiłem ma simloka (zapłaciłem 77 za odblokowanie i czekam już trzeci dzień).Poprzednio iphona 3g miałem w Erze, u nich nie ma simloków. Oferty są prównywalne...może trzeba kierować się zasięgiem danej sieci.

#16 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 01 września 2010 - 22:00

W orange minuty do wszystkich sieci sa wliczone w abonament. Przynajmniej w Panterze...

#17 mario_skce

mario_skce
  • 4 postów
  • SkądSkierniewice

Napisano 01 września 2010 - 22:14

Tak dla ścisłości to ta cena, którą podałeś dla Orange (1159zł) jest przy umowie na 36 miesięcy (1349zł/24m.). W Erze iPhone 4 w umowie na 36 m-cy kosztuje 1099zł. Oczywiście mówimy o wersji 16GB.

#18 t.sikora

t.sikora
  • 657 postów

Napisano 01 września 2010 - 22:40

zwróć uwagę na simlocka.. lub jego brak... pozdro

#19 Madziushka

Madziushka
  • 75 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 września 2010 - 22:45

I do tego w orange jest do wykorzystania 1 GB a w erze 2 GB

#20 wtomek

wtomek
  • 149 postów

Napisano 02 września 2010 - 00:08

Tak dla ścisłości to ta cena, którą podałeś dla Orange (1159zł) jest przy umowie na 36 miesięcy (1349zł/24m.).
W Erze iPhone 4 w umowie na 36 m-cy kosztuje 1099zł.
Oczywiście mówimy o wersji 16GB.

Zauważyłem, sorry za błąd.
Myślicie, że za dwa/trzy miesiące mogą być jakieś korzystniejsze oferty ? Korci mnie, żeby poczekać do października w plusie ( wtedy już będę mógł coś ponegocjować o przedłużeniu umowy ) i zobaczyć co mi zaoferują.

#21 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 02 września 2010 - 00:10

Przeczytaj jeszcze raz piaty post tego watka, wtedy bedziesz wiedzial czemu plus nie bedzie mial nizszych cen niz orange i era.

#22 wtomek

wtomek
  • 149 postów

Napisano 02 września 2010 - 00:17

Wiem dobrze czemu, ale zawsze można coś ponegocjować. Gdyby dali nawet za 2tys. i jakiś wypasiony abonament to można by się zastnowić. Tylko kwestia jest tego typu czy warto czekać 3 miesiące ...

#23 worrek

worrek
  • 64 postów

Napisano 02 września 2010 - 08:41

Ja tylko dodam, że nie tylko w erze brak minut do play... to samo ma plus i orange. Ma to wrócić wkrótce do normy kiedy Play straci okres ochronny jako nowa sieć czyli niebawem za parę miesięcy. Ja czekam w erze na przedłużenie czyli jeszcze miesiąc. No i może zjadą z ceny bo przy abo 140 1000 zł za telefon troche zaporowo :/ tzn niby nie dużo ale przyzwyczaiłem się do wypasionych telefonów za 1 zł :D

#24 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 02 września 2010 - 08:56

Ja tylko dodam, że nie tylko w erze brak minut do play... to samo ma plus i orange.

W nowych abonamentach play jest tez wliczany w minuty w Orange.

#25 MADRAFi

MADRAFi
  • 21 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 września 2010 - 09:04

Jezeli ktos planuje przeniesc numer do Orange to mam info: Mozna to zrobic tylko w salonie. nie mozna przez strone orange.pl ani konsultanta. Oznacza to drozszy iPhone4. jak juz znajdziecie salon z iPhone4 na stanie to moze sie okazac ze nie maja micro sima (karty do przenoszenia numerow sa inne od kart normalnych. Poproscie wtedy o sima standardowej wielkosci i go przytnijcie (sprawdzajac by chip byl na srodku, bo moze sie okazac ze zabki slotu beda stykaly sie z plastikiem a nie blaszka chipa)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych