Smartfony Nokii są bardzo popularne w Polsce bo operatorzy najczęściej najwięcej dofinansowują te aparaty - są po prostu tańsze.
Ponadto większość telefonów BlackBerry jest dostępne tylko w taryfach biznesowych, dopiero Play zaczyna to zmieniać. Ponadto w Play masz też dostępny BIS nawet jako prepaid.
iPhone 4 a BlackBerry
Started by
Kłakó
, 01 Sep 2010 13:04
60 replies to this topic
Posted 12 July 2011 - 20:42
Posted 12 July 2011 - 22:00
BB to jest typowo biznesowy telefon, dla kogos kto duzo dzwoni, smsuje, pisze maile, dzieki przegladarce sprawdzi cos w internecie itp. Prosty w obsludze. a iPhone to raczej gadzet. BB obecnie to jak stare nokie kiedys szczegolnie te 6310.
Posted 12 July 2011 - 22:11
Nie mam nic przeciwko iPhone'owi. Super obsługa, kosmiczne możliwości itd, itp. ale: http://imagazine.pl/2010/08/06/blackberry-zakazany-w-arabii-saudyjskiej/
Posted 15 July 2011 - 19:45
od dawna wiadomo, dlatego tez politycy biznesmeni wola miec bb z tego powodu
Posted 15 July 2011 - 20:16
W Irlandii BB na kartę można już mieć za 70e. Co raz bardziej popularne są te telefony.
Posted 15 July 2011 - 21:59
ja jestem zdania ,ze telefon/smartphone przede wszystkim powinien sie podobac wlascicielowi - kazdy ma swoje plusy i minusy jesli chodzi o funkcje i wiadomo ,ze zawsze trzeba sie do czegos przyzwyczaic chocby nie wiadomo jak funkcjonalny on byl. Grunt to zacieszona morda na mysl ,ze ma sie cos takiego w kieszeni ( i kij z tym ,ze bateria slaba czy mail client niedopracowany, itp, itd) ,a czy to jest android , ios, bb czy cos innego to juz kwestia upodoban i zbytnio nie ma co rozwodzic. Co do kwesti wyboru tego jedynego to po pierwsze - poki nie pobawisz sie, jakis czas to sie nie dowiesz czy tak naprawde czy lubisz, a po drugie to wujek Youtube ma juz chyba kazde mozliwe video wiec poogladac mozna w akcji co sie tylko chce. Troche mnie ponioslo i sam juz nie wiem o co mi chodzi - bierz iphona - przeciez uon taki zgrabny;]
Posted 15 July 2011 - 22:33
Podobnie jak najpozniej we wrzesniu bedzie nowy iP, tak samo w tym terminie beda nowe wershe BB. Powaznie wzmocnione, jeden model bedzie dosc ciekawie rozwiazany. Zmiany we wzornictwie raczej niezauwazalne, wiec nie ma sie co obawiac tutaj. Powazna poprawa dotyku w odpowiedniku Torcha.
Mysle, ze jesli ktos sie nie spieszy to lepiej poczekac chwile.
Posted 16 July 2011 - 10:45
[url=http://www.chip.pl/news/sprzet/telefony/2011/07/iphone-5-i-przegrzewajacy-sie-procesor]iPhone 5 i przegrzewający się procesor - Artykuły - Chip.pl[/url] ciekawe czy cos jest na rzeczy.
Posted 30 August 2011 - 04:19
Jako świeżo upieczona posiadaczka BlackBerry Bold 9780 mogę dorzucić od siebie parę groszy. BB jest lżejsza i poręczniejsza od iPhone, "wciskana", czyli tradycjyna klawiatura to miła (i praktyczna) odmiana, bateria trzyma kilka dni, a interfejs nie pozostawia nic do życzenia. Telefon jest świetnie wykonany, chodzi szybko i niezawodnie, nic się nie przycina, jako urządzenie do dzwonienia oraz ogólnie pojętego porozumiewania się spełnia swoją funkcję rewelacyjnie. Wyświetlacz świeci bardzo ładnie, aparat robi przyzwoite zdjęcia, trackpad zasuwa jak złoto, ogółem miód i orzechy. Mam abonament w Plusie, więc za 18 zł netto wykupiłam sobie usługę "BlackBerry e-mail", która daje mi dostęp do słynnego "magicznego" serwera BlackBerry (czyli push, mówiąc po prostu). Przekłada się to na funkcjonalność, której, przyznaję, początkowo przyglądałam się sceptycznym okiem, ale obecnie nie wyobrażam już sobie bez niej życia. Dodatkowo nie muszę martwić się o zasięg Wi-Fi, ponieważ w tej cenie mam nieograniczony dostęp do internetu (również z przeglądarki) i żadne dodatkowe koszty mnie nie interesują. Celowo kupiłam ten akurat model, ponieważ telefony dzielą się dla mnie zasadniczo na dotykowe oraz "wciskane". Jeśli dotykowy, to tylko iPhone. A jeśli wciskany... to BlackBerry 9780
. Według mnie kwestia rynku prezentuje się następująco: iPhone, BlackBerry, cała reszta. Na pewno nie kupię już nowej Bold (9900), ponieważ przyciski funkcyjne zamieniono właśnie na dotykowe, tym samym strzelając sobie (moim prywatnym zdaniem) w kolano. Ogółem w tej chwili mamy w domu i iPhone 4, i BlackBerry, i jedyne, co mogę powiedzieć w kwestii porównań to to, że nie ma sensu ich robić. BB kupuje się w zupełnie innym celu niż iPhone i patrzy się na nią pod zupełnie innym kątem. Oba te aparaty świetnie się uzupełniają, każdy jest wybitny w swoim segmencie. Ale wybrać należy wedle własnych upodobań, i - przede wszystkim - potrzeb. iPhone to multimedialny kombajn, podczas gdy BB to zasadniczo terminal komunikacyjny. Pamięć wbudowana 500 MB (około, nie pamiętam dokładnie ile, zwłaszcza, że połowę i tak zajmuje system) oraz dodawana firmowo karta 2 GB nie pozwalają na zbyt wiele bajerów, choć można to rozszerzyć, zamieniając kartę na inną, o większej pojemności (maksymalna to zdaje się 32 GB). Aczkolwiek nie bardzo widzę sens, jeśli mam być szczera...
Posted 30 August 2011 - 07:42
Ja niedawno poddalem w watpliwosc posiadanie iPhone, skoro mam iPada i iPhone zszedl na tak odlegly plan, ze w zasadzie juz uzywam go tylko do emaili sporadycznie i regularnie do runkeepera. Rozwazalem jakis czas powrot do BB - Ale mam kalendarze i kontakty w MobileMe, playlisty w iTunes, byloby to dla mnie za duze utrudnienie juz. Do tego airtunes, kompatybilne ladowarki itd itp, olalem sprawe
Posted 30 August 2011 - 08:58
Eee, akurat kontakty i kalendarze to nie problem - BB pięknie synchronizuje się z książką adresową i kalendarzem na Macu, a baterię można przecież ładować po kablu USB. Dodatkowo opcja automatycznej synchronizacji przez Wi-Fi niejako zastępuje usługę MobileMe. Co do iTunes i muzyki to nie testowałam, ale jest opcja synchronizacj muzyki i playlist, zakładam, że działa. Póki co najbardziej doceniłam możliwość normalnego korzystania z aplikacji blokujących niechciane połączenia (w iPhone po pierwsze trzeba do tego jailbreaka, a po drugie iBlacklist naprawdę słono kosztuje - jego najdroższy odpowiednik w przypadku BB to koszt w granicach 20 zł, jak wybrałam najbardziej podstawową wersję - jest ich kilkadziesiąt - wyniosła mnie 7 zł, działa bardzo dobrze i robi co trzeba). Oprócz tego jest milion konfiguracji dostosowania zarówno wyglądu telefonu (ikony, tematy), jak i wszelkich możliwych dźwięków, co również ma swoje zalety. Ze śmiesznych bajerów rozczulił mnie czujnik włókna węglowego (pozwalający na płynne przejście z profilu "w futerale" na "normalny" - czy tam jaki się chce - i z powrotem). Nie używam futerału, ale sama funkcja rozłożyła mnie na łopatki
. O, i jeszcze pogodę można mieć na ekranie głównym bez cudowania, darmowy AccuWeather sobie wgrałam i działa bdb, na listwie powiadomień pokazuje aktualną (aktualizuje się co godzinę) temperaturę, a ikonka aplikacji zmienia się, odzwierciedlając panujące warunki. Żyć nie umierać!
Dodam jeszcze, że niezwykle cieszy mnie doskonała jakość dźwięku zarówno w głośniku, jak i w słuchawce podczas rozmowy. Miałam ostatnio nieprzyjemność rozmawiać z HTC HD2 i mało mi ucho od szumów nie odpadło. Również pod tym względem BB spisuje się bez zarzutu.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users