Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 4 a BlackBerry

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
60 odpowiedzi w tym temacie

#26 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1 643 postów
  • SkądTychy

Napisano 05 września 2010 - 22:41

jak nie dochodzą, jak dochodzą. z MobileMe działa świetnie.

Gmail tez.

#27 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2 928 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 września 2010 - 22:45

Używałem Iphona pierwszej generacji i 3G oraz BB 8520. Jeśli chodzi o push mail, to blackberry bije na głowę Iphona (oczywiście poza exchange i mobile me). Ponadto mam w Plusie taryfę za 18zł do BB i mogę korzystać z internetu ile wlezie, czego nie mogłem powiedzieć o iPhonie. Aczkolwiek jeśli byłby w Plusie w dobrej cenie iPhone 4 z dobrą taryfą to pewnie bym go wziął. Jeśli nie potrzebujesz tysięcy aplikacji, to jednak skłaniałbym się ku BlackBerry

#28 ademiu

ademiu
  • 984 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 września 2010 - 07:51

Nie powielajcie frazesow o biznesowym charakterze BB,kilka lat temu to oczywiscie,teraz musieli dostosowac sie do wymagan rynku.

Ale i tak BB wytworzyło markę telefonu dla "biznesmenów" i do dzisiaj panuję powszechne przekonanie, że tak jest .

#29 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 06 września 2010 - 08:31

odkad wyszedl ios4 push/exchange iphonowy nie ustepuje niczym BB. uzywam trzech kont exchange (mail,kontakty,kalendarze) i jestem bardziej zadowolony niz z BB. rzeczywiscie na ios<4 bylo slabo i sam uzywalem BB

#30 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 06 września 2010 - 12:03

Ustawienia Gmaila jako gmaila nie można nazwać pushem od tego wypadało by zacząć - po porostu sprawdza maila co określony czas i tyle. Też mam właśnie exchange i dodatkowo aplikację PushMail i między nimi jest różnica jakiejś sekundy - moim zdaniem działa idealnie. Jedyny problem to czasem polskie znaki w Exchange, nie wiem czemu ale czasem są krzaki.. całe szczęście rzadko.

#31 zmoka

zmoka
  • 1 postów

Napisano 06 września 2010 - 17:25

Z tego co piszesz masz telefon na kartę czyli nie uruchomisz BIS a co za tym idzie zaczną się schody z BlackBerry, przede wszystkim będziesz zmuszony instalować dodatkową aplikację żeby obsługiwać maile. Jeśli już się decydujesz to polecam jednak model 9700, łatwiej będzie go później odsprzedać bo będzie działał na nim nowy OS 6.

#32 Baronik

Baronik
  • 395 postów
  • SkądOtwock

Napisano 08 września 2010 - 10:56

Fajnie, że trafiłem na ten temat, bo dzięki niemu dowiedziałem się sporo ciekawych rzeczy, a sprawa dotyczy też po częsci mnie - właśnie kupiłem dość okazyjnie BB9000, ale traktuje go jako przejściowy telefon przed i4, którego będę miał mniej więcej na pocżątku 2011 roku. Do "zabawy" jak to okresliliście mam iPoda Toucha, a do dzwonienia, sms'ów i maili będę miał właśnie BB. Muszę się jeszcze tylko zakręcić za BIS'em w Orange i będzie gitarka, przynajmniej przez kilka miesięcy, po których zakupię i4.

#33 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2 630 postów

Napisano 08 września 2010 - 11:31

Polecam b.fajna stronke [url]www.bbpolska.org[/url] ,siedze teraz na niej bo ojcu kupilem BB 8800,a sam chce upolowac 9000,niestety moj iP2G juz dogorywa.

#34 illMG

illMG
  • 89 postów

Napisano 11 września 2010 - 20:58

Fajnie, że trafiłem na ten temat, bo dzięki niemu dowiedziałem się sporo ciekawych rzeczy, a sprawa dotyczy też po częsci mnie - właśnie kupiłem dość okazyjnie BB9000, ale traktuje go jako przejściowy telefon przed i4, którego będę miał mniej więcej na pocżątku 2011 roku. Do "zabawy" jak to okresliliście mam iPoda Toucha, a do dzwonienia, sms'ów i maili będę miał właśnie BB. Muszę się jeszcze tylko zakręcić za BIS'em w Orange i będzie gitarka, przynajmniej przez kilka miesięcy, po których zakupię i4.

uwierz mi, ja mam iPhona 3Gs, ale zawsze jakos wracam do BB ;) Zawsze bedziesz chcial miec BB i iPhona ;) Przynajmniej u mnie tak jest ;)

---------- Wpis dodano o 21:58 ---------- Poprzedni wpis dodano o 21:52 ----------

uwierz mi, ja mam iPhona 3Gs, ale zawsze jakos wracam do BB ;) Zawsze bedziesz chcial miec BB i iPhona ;) Przynajmniej u mnie tak jest ;)

#35 maxijazz

maxijazz
  • 303 postów

Napisano 11 września 2010 - 22:36

Nie cierpie klienta poczty w BB. Przynajmniej te ktore posiadalem nie obsluguja Folderow z konta Exchange. Wyobraz sobie, ze jestes adminem w duzej korporacji i otrzymujesz 500 email dziennie. Masz reguly, ktore: 1. emaile o poprawnym wykonaniu sie jakiegos procesu ida do foldera Informational - jest ich 400/dz i mozesz skasowac po tygodniu, czytasz emaila z tego folderu tylko w wypadku, gdy ktos zapyta o to 2. emaile o zagrozeniu (gubienie pingow, malo miejsca na dysku, CPU ciagle powyzej 80% itp) ida do Warnings - jest ich 0-20/dz, musisz przeczytac i zaplanowac akcje (np. dolozenie dyskow do macierzy przed piatkiem) - mozesz skasowac po miesiacu 3. emaile o awarii do folderu Critical (serwer sie zrestartowal, brak sieci, padniety dysk w macierzy, baza nieosiagalna) - 0 do 20/dz, musisz przeczytac i natychmiast naprawic - mozesz skasowac po roku 4. pozostale po prostu w Inbox A teraz w BB mam codziennie 500 nowych emaili, z czego ok. 400 "smieci" i przekop sie przez to g....

#36 crux

crux
  • 47 postów

Napisano 18 kwietnia 2011 - 11:18

Witam Używam obecnie służbowego Blackberry Curve 8520. Mam możliwość okazyjnego kupna iPhone 4. Czy porównując te dwa telefony warto? Wady BB8520 wg mnie: 1. Słaba bateria (2-3 dni) więc i codziennie lub co dwa dni mógłbym ładować 2. Niewygodna klawiatura 3. Nieporęczny kształt 4. Malutki wyświetlacz Zalety: 1. Super działająca skrzynka email 2. Fizyczna klawiatura (pomimo że niewygodna) Cecha 8520 dzięki której w ogóle myślę o przejściu na iphone4 do "dotykowy" trackball, którego i tak nie obsłużę za dobrze w samochodzie. W takim razie może być i dotykowy wyświetlacz iphone. Prywatnie mam HTC Dream (ERA G1) więc za wygodny w ruchu to telefon nie jest (łapie irytujące lagi). Planuję rezygnację z prywatnego telefonu i posiadanie tylko jednego służbowego - iphone. Jak zostane z BB to razem z HTC. Na koniec, czy to dobra decyzja aby posiadać iphone 4 jako telefon służbowy gdy w pracy używam samochodu, dużo emaili itd? Na moje HTC jako służbowy nie zdecydował bym się. Pozdrawiam

#37 jawe83

jawe83
  • 630 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 kwietnia 2011 - 11:30

iPhone 4 1. będzie tak samo często wymagał podłączania do ładowarki/komputera 2. klawiatura ekranowa jest bajeczna 3. kształt ma, moim zdaniem, gorszy od 3GS, którego mam i dużo lepiej trzyma się go w dłoni 4. ekran "czwórki" jest bajeczny! 5. skrzynki e-mail też działają świetnie, jeśli korzystasz z serwerów typu Exchange (czyli ActiveSync), to jest on idealny! Myślę, że się nie zawiedziesz, Apple ma świetny market aplikacji, jest tego tam mnóstwo i znajdziesz wszystko, czego Ci potrzeba :) A jeśli masz np. numer w Erze, to będziesz mieć porządną nawigację (Navigon) całkowicie za darmo! A ostatnie Twoje pytanie jest trochę nie na miejscu, bo sugerujesz, że będziesz korzystać z telefonu podczas prowadzenia auta, a w Polsce jest to zakazane! Tym bardziej, że nie da się pisać na ekranach dotykowych nie patrząc na nie....

#38 crux

crux
  • 47 postów

Napisano 18 kwietnia 2011 - 18:45

A ostatnie Twoje pytanie jest trochę nie na miejscu, bo sugerujesz, że będziesz korzystać z telefonu podczas prowadzenia auta, a w Polsce jest to zakazane! Tym bardziej, że nie da się pisać na ekranach dotykowych nie patrząc na nie....

Chodzi mi o korzystanie z telefonu podczas jazdy, ale telefon nie trzymam w ręku, ale w "uchwycie" przykręconym do deski rozdzielczej. Mam taki dla BB więc i dla ip4 pewnie znajdę.
Korzystać z telefonu podczas jazdy możesz, ale nie możesz go wtedy trzymać w ręku. I nie chodzi o to, że to jest nielegalne, ale że możesz łatwo się delikatnie mówiąc rozwalić:)
Dzięki za odpowiedzi. W sumie to lekko zawiodłem się na BB gdyż i tak muszę patrzeć co wybieram. Nie ma normalnej klawiatury 0-9 gdzie na pamięć można było działać.

#39 nick-t

nick-t
  • 72 postów
  • Skąd3M

Napisano 18 kwietnia 2011 - 19:03

@crux taka klawiatura jest w BB w modelach z serii Pearl. Wracając do tematu. Jeśli korzystasz z telefonu na kartę to odpuść sobie BB. Sens kupowania "jeżynki" jest tylko i wyłącznie jeżeli będziesz korzystał z BISa. Poczta Push i nielimitowany internet. Jeśli chodzi o e-mail to BB bije na głowę IP i całą resztę na rynku. Nie słuchaj tych pierdół o Exchange, chyba że z niego korzystasz. Klawiatura rewelacyjna, dobra bateria i bardzo stabilny system to zalety produktu ze stajni RIM. Jeśli chodzi o multimedia to IP wygrywa w każdym aspekcie, ale skoro chcesz do tego używać swojego starego IP to wybór jest prosty - oczywiście BB. Ale tylko w abonamencie z BIS.

#40 crux

crux
  • 47 postów

Napisano 18 kwietnia 2011 - 19:11

@crux taka klawiatura jest w BB w modelach z serii Pearl.

Wracając do tematu. Jeśli korzystasz z telefonu na kartę to odpuść sobie BB. Sens kupowania "jeżynki" jest tylko i wyłącznie jeżeli będziesz korzystał z BISa. Poczta Push i nielimitowany internet. Jeśli chodzi o e-mail to BB bije na głowę IP i całą resztę na rynku. Nie słuchaj tych pierdół o Exchange, chyba że z niego korzystasz. Klawiatura rewelacyjna, dobra bateria i bardzo stabilny system to zalety produktu ze stajni RIM. Jeśli chodzi o multimedia to IP wygrywa w każdym aspekcie, ale skoro chcesz do tego używać swojego starego IP to wybór jest prosty - oczywiście BB. Ale tylko w abonamencie z BIS.

Prywatnie mam HTC Dream (pojemnościowy wyświetlacz) z wysuwaną klawiaturą QWERTY. Nie wyobrażam go sobie jako służbowy ze względu na lagi jakie łapie. BB Curve 8520 mam już i jest on służbowy (BIS lub coś w tym rodzaju jest, mam go w plusie). Myślę jednak o wrzuceniu do szafy BB i przejściu na iphone 4, który mogę okazyjnie kupić. Zamienię BIS czy coś tam na pakiet internetowy. Skoro jednak poczta w iphonie jest mocno średnia to chyba sobie daruje.

#41 nick-t

nick-t
  • 72 postów
  • Skąd3M

Napisano 18 kwietnia 2011 - 19:20

crux to zależy w jaki sposób tej poczty używasz. Ja mam 6 prywatnych kont e-mail, każde na innym serwerze i do takiego zastosowania BB nie ma konkurencji. Maile wpadają jak smsy w momencie gdy pojawiają się na serwerze. Do tego klient poczty jest bardzo rozbudowany i oferuje dużo opcji. Do tego sporo korzystam z GG i BBM i tutaj klawiatura BB pokazuje swoją przewagę nad ekranem dotykowym. Jednak jeśli korzystasz powiedzmy z jednego konta e-mail i nie zależy Ci tak bardzo na push to IPhone jest bardzo dobrym wyborem. Powiem tak: IP jako urządzenie multimedialne, BB jako komunikator.

#42 crux

crux
  • 47 postów

Napisano 18 kwietnia 2011 - 19:24

Mam tylko jedno konto email przypisane do BB, ale emaile chciałbym otrzymywać natychmiast. Chciałbym również mieć możliwość szybkiego odpisania w razie konieczności. Jeżeli to mi daje IP4 to jest to wystarczające.

#43 nick-t

nick-t
  • 72 postów
  • Skąd3M

Napisano 18 kwietnia 2011 - 19:26

To powiem tak. Push nie działa tak dobrze w IP jak w BB. Koniec, kropka. Testowałem to już nie raz, bo kilka razy kusiło mnie, żeby się przesiąść na jabłko. Blackberry to głównie usługa, terminal jest tylko dodatkiem.

#44 igiel

igiel
  • 1 141 postów
  • SkądLondon, UK

Napisano 18 kwietnia 2011 - 19:46

przyznam rację przedmówcom.. Miałem iP 4 i strasznie wkurzało mnie, że na baterii działał mi tylko 1 max 2 dni-dlatego postawiłem na BB, i teraz no o ile bateria jest super ( dzisiaj korzystam już 4 dzień i jeszcze spokojnie do jutra podziała) to inne rzeczy trochę mnie rozczarowały(bądź po prostu są słabsze niż w iPhone) - na pewno przeglądanie sieci,gry etc są po stronie iPhone.. po 3 tygodnia korzystania z BB wracam do iPhone.

#45 mareksle

mareksle
  • 295 postów
  • SkądOlkusz

Napisano 18 kwietnia 2011 - 20:01

Korzystałem z BB8900 przez rok i do jeżynki pozostał mi olbrzymi sentyment. Oczywiście I4 to multimedialny kombajn z fenomenalnym, dużym wyświetlaczem i trudno żeby porównywać możliwości obu urządzeń, bo Apple powala Rim na kolana. Niemniej jednak wszystko zależy do czego służy nam telefon i co w nim sobie cenimy. Tak jak tutaj wspomniano, fizyczna klawiatura nie ma sobie równych, szybkość Blackberry, bateria i poczta na Bisie również są lepsze od iPhone. Dlatego dla osób które korzystają z telefonu, pisania smsów/emaili, BB jest idealnym wyborem. BB wygrywa też jeśli chodzi o cenę. Ja lubię też pobuszować po sieci np., i tutaj BB wyraźnie odstaje.

#46 nick-t

nick-t
  • 72 postów
  • Skąd3M

Napisano 18 kwietnia 2011 - 20:04

^^ Nic dodać, nic ująć.

#47 radkowski

radkowski
  • 146 postów
  • SkądPRA

Napisano 18 kwietnia 2011 - 22:06

Nie rozumiem jak można porównywać iP z BB, przecież są to urządzenia stworzone dla całkowicie różnych zastosowań. Ja podchodziłem do iPhona dwa razy i niestety musiałem z niego zrezygnować. Po prostu nie spełniał moich oczekiwań ale nie uważam, że jest zły. Moim zdaniem BB jest jak nokia 6310i, czyli nie trzeba obchodzić się z nim jak z jajkiem tylko dzwonić i korzystać z maila i komunikatorów ile wlezie. Innych zastosowań dla niego nie widzę, a mnie to w zupełności odpowiada. Pozdrawiam wszystkich posiadaczy iPhona i BB.

#48 gen100mek

gen100mek
  • 101 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 10 lipca 2011 - 10:49

Mam dwoje znajomych z BB i są zadwowoleni. Kolega posiada do swojego Curve HTC HD2 i ma praktycznie pełen zestaw - jak net to HTC, smsy i maile - BB. Mając podobny komplet, tj. iPhone i BB też ma się "wszystko". iPhone do zabawy i dzwonienia, BB do pisania i poczty. Jak ktoś wcześniej pisał - to dwa zupełnie inne urządzenia z zupełnie innym systemem i "filozofią". Nie ma sensu ich porównywać, bo brzmi to jak "Co jest lepsze? Czołg, czy Ferrari?" i odpowiedź jest prosta - zależy co chcesz robić ;)

#49 Counterfeit

Counterfeit
  • 17 postów
  • Skądz lasu

Napisano 12 lipca 2011 - 15:54

Ciekawy temat. Mam i BB i iPhone4. Pracuje we włoskiej korporacji, w której jeszcze trzy lata temu był wśród menadżerów szał. Wszyscy chcieli mieć BB, mało tego było, we Włoszech szał, wszędzie, na każdym kroku ludzie z BB. Teraz....... BB jest passe. Wszyscy przesiedli się na iPhone4. Również u mnie w firmie. A co za tym idzie- synchronizują pocztę z outlookiem firmowym. Nie wiem dokładnie jak, nie pytajcie. W każdym razie BB się zestarzało. Już o wszystkich minusach było, kiepskich interfejsach, etc. Bateria też jest słaba..... Warto zerknąć na wyniki sprzedaży smartphonów, BB straciło ostatnio dużo rynku, nie bez kozery.

#50 RAK

RAK
  • 1 507 postów
  • SkądNYC

Napisano 12 lipca 2011 - 16:08

Moim z kolei zdaniem ten temat jest zle sformułowany: -iP 4 w odniesieniu do BB(ktory jest na ostatniej pozycji jesli chodzi o % udział na rynku smartfonow w PL. A dlaczego nie porównać go do Nokii? Cytat: "Chociaż Nokia ma problemy, rodacy najczęściej wybierają smartfony fińskiego koncernu. W Polsce najpopularniejsze są smartfony Nokii (41,6 proc.). Drugie miejsce przypadło Samsungowi (25,6 proc.), kolejne Sony Ericsson (20,4 proc.). iPhone'y ma w jedynie 8,8 procent posiadaczy smartfonów, a BlackBerry - 5,1 procent - wynika z raportu MEC. Właścicielami smartfonów jest 14 procent Polaków. Do najważniejszych powodów ich posiadania badani zaliczyli: możliwość korzystania z portali informacyjnych, korzystanie z poczty elektronicznej, lokalizowanie miejsc oraz korzystanie z portali społecznościowych. Użytkownicy smartfonów docenili już możliwości, jakie stwarzają aplikacje. Najchętniej instalują te darmowe, jednak 1/3 badanych jest skłonna także za nie płacić. Szczególną, choć nieliczną, grupę wśród użytkowników smartfonów, stanowią posiadacze iPhone'ów. Są bardziej aktywni w surfowaniu za ich pomocą po sieci, spędzają więcej czasu na portalach społecznościowych. Aż 40 proc. z nich ma zainstalowanych ponad 20 aplikacji. Polacy generalnie chętniej korzystają z aplikacji niż mieszkańcy innych europejskich państw. Dział badawczy domu mediowego MEC opracował raport na temat korzystania w Polsce ze smartfonów. Badanie przeprowadzono wśród blisko 5 tysięcy respondentów powyżej 14. roku życia. Smartfony są kupowane na użytek własny (66 proc. odpowiedzi) oraz na użytek własnej firmy (13,5 proc.). Także w systemie pre-paid (23 proc.). Źródło: mobilniej.com.pl Fot. Iqoncept | Dreamstime.com, Apple".

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych