Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 4 a BlackBerry

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
60 odpowiedzi w tym temacie

#1 Kłakó

Kłakó
  • 99 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 01 września 2010 - 13:04

Witam! Jako ze widziałem na tym forum użytkowników telefonów BlackBerry, mam pare pytań.. Ale po kolei. Jestem użytkownikiem iPhone'a pierwszej generacji, niestety niepełnosprawnego (nie działa funkcja telefonu). Służy mi na razie dobrze jako iPod Touch. Jako telefonu używam wysluzonego już Siemensa C65, który powoli zaczyna być uciążliwy, bo bateria trzyma kilka godzin, a sam potrafi się zawiesić lub wyłączyć.. Miałem w zamiarze wymianę tego "komba" na iPhone'a 4, lecz ostatnio wpadłem na inne rozwiazanie. W związku z tzw. Antennagate, oraz z plotkami dotyczącymi nowego iPhone'a jeszcze w październiku, oraz ze znacznym nadwyrezeniem mojego budżetu w tym roku (m.in. kupno MacBooka ;) ) wpadłem na pomysł, by zastąpić Siemensa telefonem BlackBerry. Podoba mi się on z wyglądu oraz z funkcji, i oczywiście z ceny (dużo niższej w stosunku do ceny iP 4 w Polsce). Stwierdziłem, ze mógłbym mojego iPhone'a dalej używać w charakterze iPoda, a jako telefon mieć nowego BlackBerry. Tu przechodze do moich pytań: 1. Co sadzicie o takim rozwiązaniu? Czy jest sens takiego wyjścia? Od razu mówię, ze nie przeszkadza mi wizja noszenia dwóch urządzeń - przyzwyczailem się ;). 2. Jak sadzicie, czy kupionego teraz BlackBerry będzie problem sprzedać tak za rok? Kupowalbym go z wizja zainwestowania w przyszłości w nowego iPhone'a (tu mówię, ze po zakupie BB nie przeszkadzaloby mi nawet poltoraroczne oczekiwanie na nowego iP). 3. Jeśli BlackBerry - to jaki? Nie Wiem nic o telefonach RIM, w tej chwili mógłbym go wybrać jedynie po wyglądzie lub "na czuja" ;) prosilbym o jakieś sugestie, który model zasługuje na uwagę.. Chce kupić takiego z przyciskowa klawiatura QWERTY, taki Bold by mi pasował. Z góry dziękuje za wszystkie rady i pozdrawiam!  Kłakó   

#2 robertk572

robertk572
  • 1 109 postów
  • SkądNEW YORK

Napisano 01 września 2010 - 13:21

-chyba złe trafiles-NIE jest to forum n/t Blackberry. Chyba nie dostaniesz tu odpowiedzi na swoje pytania. P.S-co się stało ze funkcja telefonu nie działa?

#3 iGor S.-8e6949e8a8

iGor S.-8e6949e8a8
  • 675 postów

Napisano 01 września 2010 - 13:23

1. Sprzedaj iPhona Classic, Siemensa wyrzuć i kup 3GS - zobaczysz jaka ulga :D 2. Z tego co widzę to BB jest mało popularne w Polsce, więc możesz mieć trudności ze sprzedażą. 3. Nie znam się na BlackBerry, ale jeśli nie 3GS, to wybrałbym właśnie BB Bold ;)

#4 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 września 2010 - 13:24

BB idealny jest w kilku kwestiach.....np poczta Exchange chula aż miło (na ios też - lecz z pewnymi ograniczeniami), oczywiście jest to telefon do zastosowań biznesowych - nie pobawisz się na nim zbytnio ale przecież od tego masz ipoda ;). Powiem Ci tak: Sam mam obecnie 2 telefony których używam cały czas. Oba to iPhone (jeden 3G drugi 3GS) - 3G dostałem z pracy, 3GS mam prywatnie. O ile do zastosowań moich kompletnie mi wystarcza (sprawdzam sobie pocztę firmową przez stronę) o tyle nasi Handlowcy powymieniali telefony na BB - są dla nich wygodniejsze - nie surfują po necie ( nie mają takiej potrzeby) - push działa znacznie lepiej niż w iPhone (to akurat sprawdziłem organoleptycznie), poczta w użytkowaniu jest wygodna. Dla mnie problemem jest jedynie przyzwyczajenie do ekranu dotykowego - który działa najlepiej właśnie w iPhone (jakiś samsung albo htc już dorównuje ale nie wiem który model) - no i oczywiscie to że mi telefon pro biznesowy nie jest potrzebny ;) ale wracając do w/w handlowców - uważają że jak na spotkaniach wyciągają BB wyglądają poważniej.

#5 Kłakó

Kłakó
  • 99 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 01 września 2010 - 17:51

@robertk572 Wiem, że to nie forum BlackBerry, ale właśnie tu postanowiłem spytać, ponieważ dotąd byłem przekonany, by kupić iPhone'a 4. Ze starym iPhonem - podobno jest zepsuta jakaś taśma od zasięgu. W serwisie wymienili mi najpierw jakąś mniejszą pierdółkę, działało przez dwa dni po czym znowu padło (koszt 150zł). Powiedzieli mi, że mogą za dopłatą 300zł wymienić coś jeszcze, ale stwierdziłem, że nie będę płacił 3/4 wartości telefonu i poprosiłem o zwrot pieniędzy. 150zl otrzymałem spowrotem, ale od tego czasu iP nie zadzwoni. To znaczy problem jest taki - odbiorę rozmowę, wyślę i odbiorę SMS, ale zadzwonić nie zadzwonię. To troszkę psuje komfort używania iP jako telefonu ;) @iGor S. Właśnie problem w tym, że nie chcę kupywać iPhone'a 3GS.. ;) Nie wiem właściwie dlaczego, ale mam tak, że jeśli jest jakiś nowszy model na rynku, to wolę dozbierać i go kupić niż kupywać ten starszy.. ;) Tylko proszę mnie nie nazywać szpanerem, bo nie kupuję telefonu żeby nim szpanować. Dlatego właśnie przymierzałem się do czwórki, ale z powodu na wyczerpany juz znacznie budżet chciałbym tańsze rozwiązanie - BlackBerry. Byłby on takim "przechodnim" telefonem - w oczekiwaniu na nowego iPhona (4S? 5?), a w zastępstwie dla naprawdę wysłużonego Siemensa. @horyzont Właśnie o to mi chodzi. Nie tracę zalet w postaci programów z AppStore i funkcjonalności iPhone'a. Co prawda nie wiem, jaki jest komfort użytkowania BlackBerry, bo co do iPhone'a nie miałem i nie mam zastrzeżeń. Obecnie iPhone'a używam do muzyki i gier,czasem korzystam z aparatu, w domu i na mieście przy Wi-Fi z Facebooka i Safari, gdy jest potrzeba to ciągnę neta po Edge oraz zapisuję jakieś notatki. Czy do tego nada się, przynajmniej w jakimś stopniu, BlackBerry?? Dzięki za wasze opinie, wciąż czekam na poradę jakiegoś użytkownika BB.

#6 javazlaz

javazlaz
  • 1 513 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 01 września 2010 - 18:26

Do tego co napisałeś będzie się nadawał. Ja miałem BlackBerry Gemini (8520), ale wymieniłem się na Samsunga Galaxy Spica. Nie mam Windowsa i OS X 10.5 lub nowszego też nie mam, więc Desktop Manager u mnie nie zadziała, a co za tym idzie - nie mogę synchronizować BB z Makiem (są inne rozwiązania, ale płatne). Samsung synchronizuje się z serwerem Google'a, więc mam kontakty dostępne cały czas. Jednak jeśli wejdzie więcej terminali z OS 6 i potanieją, to zdecyduję się ponownie na "jeżynkę".

---------- Wpis dodano o 19:26 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:24 ----------

Jeszcze dodam, że klawiatura w BB jest kapitalna - nie miałem w rękach telefonu z lepszą klawiaturą. Tego właśnie mi brakuje w Galaxy.

#7 Kłakó

Kłakó
  • 99 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 01 września 2010 - 21:32

@javazlaz Dzięki, właśnie o taką odpowiedź mi chodziło. Super, że ktoś napisał swoje własne, subiektywne odczucia po używaniu BlackBerry, bo właśnie tego potrzebowałem. Fajnie by bylo, gdyby znalazł się jeszcze ktoś taki, a konkretnie użytkownik Bolda 9700, bo do takiego chyba się przymierzam. Jak sądzicie, dobry wybór? Przyszły mi do głowy dwa pytania: 1. Jak można by łatwo przenieść kontakty z iPhone'a na BB?? 2. Proszę o łopatologiczne wytłumaczenie, bo na razie nie rozumiem. Czasem korzystam z internetu po Edge. Rzadko bo rzadko, ale czasem się zdarzy. Czy dobrze rozumiem, że 3G to taka szybsza wersja Edge?? Czytałem również o jakiejś opłacie przy BlackBerry za używanie internetu od operatora - zdaje się że 18zł. Jak to działa?? Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam!

#8 paraelement

paraelement
  • 35 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 02 września 2010 - 00:21

Ja kupiłem w zeszłym roku BB Bold po namowie kolegi, który ma taki z korporacji. Moją opinię na temat tego wynalazku można streścić w dwóch słowach: do d..y. Jeśli nie jesteś pracownikiem firmy, która uszczęśliwi Cię możliwością odbioru poczty służbwej 24 godziny na dobę w 170 krajach, to lepiej kup iPhone. Maile w imapie dzialają tak samo na każdym telefonie i urządzeniu (tzn. wszystkie, które przeczytasz są zaznaczone jako przeczytane na komputerze itp.). Przeglądanie stron na BB to horror, nie wspomnę już o mini ekraniku i super niewygodnej, jak dla mnie, klawiaturze. iPhone 3GS jest wygodnym w użyciu, szybko działającym i niesamowicie uniwersalnym telefonem. Póki nie spróbowałem przez tydzień dziwiłem się użytkownikom iPhonów, ale teraz się dziwię, że ktoś może kupić coś innego. Zaznaczam, że używam telefonu Apple głównie do maili i Interenetu i sprawuje się wyśmienicie (dostaje dziennie około 100 maili i wysyłam kilkadziesiąt z iPhona).

#9 gajos007

gajos007
  • 145 postów
  • SkądWęgorzewo

Napisano 02 września 2010 - 09:04

Jeżeli chcesz telefon z dobrą baterią,do dzwonienia i wysyłania sms to blackberry będzie dobrym wyborem,ale jeżeli chcesz pograć,przeglądać strony www czy odbierać maile to daj sobie spokój.Ekran BB jest mały ale bardzo dobrej jakości.Jeżeli chciałbyś BB polecam 8900 (sam posiadam).Ale porównanie BB d Iphone jest nie na miejscu.Są to dwa zupełnie różne systemy,oraz dwa rodzaje telefony skierowane do różnej grupy odbiorców.Mam już w sumie 3 Iphone (3G,GS i od kilku dni 4) jak dla Ciebie poleciłbym 3GS.

#10 dzoners

dzoners
  • 37 postów

Napisano 02 września 2010 - 10:43

Ja mam BB 9700 i tak: bateria w nim a ajfonie to niebo a ziemia. Potrafi trzymać przy oszczedzaniu energii 10 dni (sprawdzone w wakacje). Jakość rozmów lepsza, wygoda pisania (subiektywana opinia) dużo lepsza w BB. Odtwarzanie muzyki gorsze - też gra bardzo dobrze, ale brak list genius (chyba oczywiste ;d). Aparat lepszy + funkcja latarki. Oglądanie www wygodne, ale o wiele gorsze niż w iPhone - dla mnie to ideał. Co do grania to chyba nie ma zbyt wielu gier na BB (?). Ja bym go na 3GS'a w życiu nie wymienił, może na iP4 za jakiś czas ;)

#11 Kłakó

Kłakó
  • 99 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 02 września 2010 - 15:28

Dzięki, o to mi chodziło. Chociaż sam dobrze wiem, że iPhone jest dużo bardziej dla mnie, to najprawdopodobniej zainwestuję w BlackBerry Bold 9700. Głównym powodem jest chęć oszczędzenia kasy - 1700zł (różnica BB a iP4) piechotą nie chodzi. Sądzę, że mając starego iPhone'a mogę spokojnie używać go jako iToucha, a BlackBerry jako telefonu. Wszystkiego trzeba w życiu spróbować, a BlackBerry jeszcze w rękach nie miałem, więc może przyszłe pora ;). W razie czego w przyszłości planuję zakup iPhona - następcy "czwórki" lub jeszcze nowszego, więc rok lub więcej przeżyję gdyby mi nie spasował. Dzięki wielkie za pomoc.

Bardzo bym jeszcze prosił o odpowiedź na moje dwa wcześniejsze pytania:

1. Jak można by łatwo przenieść kontakty z iPhone'a na BB??
2. Proszę o łopatologiczne wytłumaczenie, bo na razie nie rozumiem. Czasem korzystam z internetu po Edge. Rzadko bo rzadko, ale czasem się zdarzy. Czy dobrze rozumiem, że 3G to taka szybsza wersja Edge??
Czytałem również o jakiejś opłacie przy BlackBerry za używanie internetu od operatora - zdaje się że 18zł. Jak to działa??

Pozdrawiam!

#12 Kamol

Kamol
  • 194 postów

Napisano 02 września 2010 - 21:10

Ja zakupiłem niedawno BB Bold 9000 i niestety zawiodłem się. Telefon może i ma dobrą jakość rozmów, trzyma długo na baterii, ale co z tego jak nie przypadł mi jakoś do gustu. Jest dużo za duży jak dla mnie. Dlatego chcę go wymienić na iPhone'a 3GS. Tak przy okazji mam tego BB do sprzedania :P

#13 greencherries

greencherries
  • 8 postów

Napisano 03 września 2010 - 20:14

Za ile chcesz sprzedać Bold? 4134122, odezwij się. może jestem chętna. ;)

#14 KuboX

KuboX
  • 2 119 postów
  • SkądPolandia

Napisano 03 września 2010 - 20:39

Tak, 3G to kilkukrotnie szybszy EDGE, który ma też kilka opcji lepszych od EDGE, aczkolwiek nie zainteresuje Cię to. Przy korzystaniu w danej chwili z EDGE nie działa opcja telefonu - w 3G działa wszystko razem.

#15 Kłakó

Kłakó
  • 99 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 04 września 2010 - 13:13

@KuboX, trochę nie rozumiem ostatniego zdania. Rozumiem, że 3G to taki "szybszy EDGE", ale co z tymi funkcjami? Chodzi o to co napisałeś dalej, czy o coś jescze? I nie rozumiem, czemu miało by mnie to nie zainteresować.. ;)

BTW, Kamol, ile za tego BlackBerry bys chciał wziąść??

#16 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2 630 postów

Napisano 05 września 2010 - 08:59

Rozumiem,ze BB ma byc tymczasowa alternatywa wobec iP 4,jesli wiec nie potrzebujesz aparatu i wi-fi(masz to w sumie w niedzialajacym iphonie) to polecam BB 8800,nowka z 2 letnia gwarancja i od polskiego dystrybutora to na allegro 349zl,kupilem taki dla ojca.Przy 2 bateriach w zestawie,masz pol miesiaca bez ladowania.
Tu link do auckji [url=http://allegro.pl/nowy-blackberry-8800-futeral-trojmiasto-zukowo-i1207700159.html]NOWY BLACKBERRY 8800 FUTERAŁ Trójmiasto-Żukowo (1207700159) - Aukcje internetowe Allegro[/url] .
Reszte zaoszczedzonej kasy mozesz odlozyc juz na przyszlego iP4.

#17 KuboX

KuboX
  • 2 119 postów
  • SkądPolandia

Napisano 05 września 2010 - 12:19

@KuboX, trochę nie rozumiem ostatniego zdania. Rozumiem, że 3G to taki "szybszy EDGE", ale co z tymi funkcjami? Chodzi o to co napisałeś dalej, czy o coś jescze? I nie rozumiem, czemu miało by mnie to nie zainteresować.. ;)

BTW, Kamol, ile za tego BlackBerry bys chciał wziąść??

Chodzi o to, że jeżeli w danej chwili korzystasz z internetu przez EDGE, nikt nie może się do Ciebie dodzwonić. Natomiast w 3G działa wszystko razem.

Proszę bardzo:

Telefonia komórkowa trzeciej generacji – Wikipedia, wolna encyklopedia

Universal Mobile Telecommunications System – Wikipedia, wolna encyklopedia

High Speed Downlink Packet Access – Wikipedia, wolna encyklopedia

#18 ademiu

ademiu
  • 984 postów
  • SkądPoznań

Napisano 05 września 2010 - 14:02

BlackBerry lepiej się spisuję do zastosowań biznesowych. IPhone to bardziej zabawka ....

#19 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2 630 postów

Napisano 05 września 2010 - 18:10

Nie powielajcie frazesow o biznesowym charakterze BB,kilka lat temu to oczywiscie,teraz musieli dostosowac sie do wymagan rynku.

#20 Kamol

Kamol
  • 194 postów

Napisano 05 września 2010 - 20:16

@greencherries, @Kłakó Poszły do was PW w sprawie tego BB :)

#21 Kłakó

Kłakó
  • 99 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 05 września 2010 - 20:54

@KuboX, dzięki, teraz rozumiem wszystko ;) @Kamol, dzięki, odp na skrzynce ;) Mam jeszcze jedno pytanko. Mam telefon na kartę w Orange (taryfa bodajże Nowe Orange Go). Nigdy nie kupowałem żadnych pakietów na internet, więc tu proszę o jakąś poradę. Tzn. jeśli kupię pakiet, to aż do jego wykorzystania, nie płacę nic za jego zużywanie, oprócz tej pierwszej opłaty, dobrze rozumiem? I jeśli ktoś ma doświadczenie z pakietami w Orange, to mile widziane jakieś konkretne sugestie. Pozdrawiam

#22 illMG

illMG
  • 89 postów

Napisano 05 września 2010 - 21:13

a wiec, przczytalem caly topic i tez wypowiem sie, bo jak mysle jestem na tyle kompetenty, poniewaz posiadam zarowno Blackberry 9700 Bold, jak i iPhone 3Gs ;) A wiec, masz iPhona czyli bardzo dobrze wiesz, jakie ma funkcje, i jakie sa jego zastosowania...Jest to zarowne dobry telefon, i jak super zabawke, i tez powiem, nawet do zastosowan biznesowych (jesli potrzebne) Blackberry juz od lat uzywam i mialem juz kilka takich telefonow, mialem wczesniej Curve 8900 i Bold 9000. Moim zdaniem BB jest swietne. Szczegolnie Bold 9000 mi przypadl do gustu, poniewaz swietnie z nim moglem pracowac, i push maili jest naprawde swietny ;) Oczywiscie "push" dla iPhona mozna sobie kupic App'a, ale to nie jest to same, jak mamy na BB ;) Jesli na prawde Tobie chodzi o telefon do dzwonienia, pisanie smsow, i wychodeznie na neta plus push maili, to tylko polecam Blackberry, a szczegolnie Blackberry Bold 9000, nowszy Model czyli 9700 moim zdaniem malo sie rozni od 9000. Jedynie Kamera jest lepsza, no i cena jest fajniejsza ;) Ja bym sie zdecydowal na Bold 9000, najbardziej dopracowany BB, i tez kupie sobie go podobnie, bo mi sie 9000 lepjej pracuje niz 9700 ;) 9000 to typowy meski moim zdaniem :D Acha, jesli chcesz odbierac maile na BB to jest koniecznia Opcja Blackberry w Orange ;) Czyli zeby mozna bylo odbierac maile pushem ;)

#23 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 05 września 2010 - 21:18

Mozesz wytlumaczyc czemu push na iphonie jest gorszy od BB? Bo też się tak skłąda, ż eużywałem obu, wsparcie Exchange na iphonie jest naprawde swietne, email dochodzi na telefon od razu jak trafi na serwer.

#24 illMG

illMG
  • 89 postów

Napisano 05 września 2010 - 21:37

nie wiem, poniewaz uzywam pusha ktory jest w standartowym programie "Mail" na iPhonie, a tam nie dochodza tak jak na BB, tylko z opoznieniem. Jak sam sprawdze, to najwyzej, ale tak to nie...

#25 bezybezy

bezybezy
  • 603 postów

Napisano 05 września 2010 - 22:08

Nie powielajcie frazesow o biznesowym charakterze BB,kilka lat temu to oczywiscie,teraz musieli dostosowac sie do wymagan rynku.

szczególnie dobrze udało im się dostosować przeglądarkę ;)

---------- Wpis dodano o 23:08 ---------- Poprzedni wpis dodano o 23:05 ----------

nie wiem, poniewaz uzywam pusha ktory jest w standartowym programie "Mail" na iPhonie, a tam nie dochodza tak jak na BB, tylko z opoznieniem. Jak sam sprawdze, to najwyzej, ale tak to nie...

jak nie dochodzą, jak dochodzą. z MobileMe działa świetnie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych