Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Wyjście optyczne a sterowanie głośnością

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 Virtual

Virtual
  • 134 postów

Napisano 01 września 2010 - 11:35

Postanowiłem zakupić DAC'a który podłączyłem Toslinkiem do Macbooka. Teraz jest jeden problem, amplituner mam bez pilota, a nie da się też sterować głośnością z poziomu Macbooka (wyjście optyczne). Ktoś ma pomysł jak to rozwiązać? Najlepsze byłoby sterowanie przez standardowe przyciski w MB. W sumie można sterować w iTunes tylko nie wiem jak podpiąć to pod standardowe klawisze....

#2 Virtual

Virtual
  • 134 postów

Napisano 01 września 2010 - 16:30

OK, zainstalowałem Soundflower i działa systemowa kontrola dźwięku. Pytanie tylko czy nie da się tego zrobić bez dodatkowej aplikacji która musi być odpalona? Może ktoś ma doświadczenie w tym temacie? I jeszcze pytanko czy Soundflower przypadkiem nie zniekształca dźwięku?

#3 Virtual

Virtual
  • 134 postów

Napisano 04 września 2010 - 15:03

A czy zna ktoś aplikację podobną do Soundflower (Soundflower niestety ma sporo wad)? Coś do stworzenia wirtualnej karty dźwiękowej lub podobnego.

#4 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 04 września 2010 - 15:07

A czy zna ktoś aplikację podobną do Soundflower (Soundflower niestety ma sporo wad)? Coś do stworzenia wirtualnej karty dźwiękowej lub podobnego.

podpinam się do pytania, choć już 2 lata nie mogę sterować głośnością z Maka ;)

#5 Virtual

Virtual
  • 134 postów

Napisano 04 września 2010 - 15:27

Ja obecnie w Bowtie ustawiłem skróty klawiszowe do zwiększania / zmniejszania głośności. Niestety skoki są dość duże, a poza tym dotyczy to wyłącznie iTunes. Zastanawiam się czy skoro nie da się tego rozwiązać oprogramowaniem to może trzeba sprzętowo? Chociaż z drugiej strony wystarczyłaby wirtualna karta dźwiękowa z możliwością sterowania głośnością.

#6 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 04 września 2010 - 17:21

Mała uwaga: -zmniejszając ilość bitów w wyjściowym strumieniu matematycznie zmniejszamy dynamikę sygnału o 5dB na każdy bit. Ozancza to, że prosty konwerter DAC, z przykładowo ośmiobitowego strumienia, może zrobić niezłą kaszanę. Dlatego znacznie lepszym rozwiązaniem jest konwertowanie do analogowej postaci strumienia z pełną ilością bitow (24) a "głośność" systemu można regulować za pomocą uklądu analogowego.

#7 Virtual

Virtual
  • 134 postów

Napisano 04 września 2010 - 17:30

Gorzej jak układ analogowy jest oddalony, a nie posiada sterowania pilotem. DAC również nie posiada sterowania poziomem głośności. I tu pojawia się spory problem...

#8 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 04 września 2010 - 17:32

Jaki amplituner nie posiada sterowania pilotem?

#9 Virtual

Virtual
  • 134 postów

Napisano 04 września 2010 - 17:35

Taki z 1977 roku :-) Marantz 2265

#10 whateverman

whateverman
  • 233 postów
  • SkądEdynburg, UK

Napisano 04 września 2010 - 17:48

:-)

#11 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 04 września 2010 - 17:49

To kup preamp z pilotem a marantza traktuj tylko jak końcówkę mocy. I całkowicie rozumiem przywiązanie do gratów z lat 7dziesiątych. Powszechnie używane MOSFETy gwarantowały "lampową" charakterystykę tranzystorowego wzmocnienia. A nieraz tranzystory mocy były jeszcze oparte na Germanie.

#12 Virtual

Virtual
  • 134 postów

Napisano 04 września 2010 - 18:42

Amplituner jak dla mnie jest niesamowity, zwłaszcza że uwielbiam muzykę z lat 60' i 70'. Zamykasz oczy i czujesz ten klimat jak na filmach :-)

Teraz tylko moje pytanie, jaki przedwzmacniacz wybrać? Zamieniać v-dac'a na coś z pilotem? Ile bym musiał wydać na taki preamp? Zależy mi jedynie na poziomie głośności i żeby nie zepsuć obecnego dźwięku.

Edycja
Z tego co widzę na allegro to strasznie droga zabawa jak na sam regulator głośności.

#13 Virtual

Virtual
  • 134 postów

Napisano 04 września 2010 - 22:37

A jeszcze inaczej. Gdybym kupił Airport Express i do niego podłączył optykiem v-daca: Czy w takiej sytuacji będę mógł normalnie sterować głośnością z maca? Co z jakością dźwięku w porównaniu optyk wi-fi? Używa ktoś tego rozwiązania? Występują zakłócenia?

#14 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 05 września 2010 - 18:48

Powiem tak, Marantz 2265 z V-DAC to WSPANIAŁY zestaw, z dużym marginesem dla błędów w sygnale wejściowym. Myślę, że z takimi przetwornikami możesz pozwolić sobie na regulację głośności w domenie cyfrowej. Ewentualna strata jakości będzie prawie niezauważalna.

#15 Virtual

Virtual
  • 134 postów

Napisano 05 września 2010 - 19:03

No tak, tylko jak to skutecznie zrobić? Jeżeli nawet mogę już sterować iTunesem przez skróty klawiaturowe (chociaż też idealnie nie jest) to odpalam dajmy na to Youtube i daje po maksimum z głośników. Jest soundflower, ale działa bardzo dziwnie i mam wrażenie że mało stabilnie. Aż mnie dziwi, że nie ma jakiegoś prostego softu / skryptu.

#16 Virtual

Virtual
  • 134 postów

Napisano 07 września 2010 - 15:33

Remote Buddy Steruje się głośnością bezpośrednio w iTunes, niezależnie w jakiej aplikacji jesteśmy. Małe skoki głośności w iTunes, można odpowiednio skonfigurować dla większości aplikacji. Jak dla mnie wystarczy, aczkolwiek Apple powinno dać możliwość normalnego sterowania głośnością dla wyjścia optycznego. Jak ktoś jest audiofilem, albo potrzebuje wzorowego przekazu robi głośność na maks, a reszta jest zadowolona ze sterowania :) Jakby ktoś znalazł inne / lepsze rozwiązanie, piszcie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych