Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zmiana wyglądu Mac OS X

• Zamknięty Temat jest zamknięty
304 odpowiedzi w tym temacie

#126 Iras PL

Iras PL
  • 284 postów

Napisano 21 marca 2008 - 22:15

Czy istnieje sposób na stosowanie GuiKit Themes w Leosiu?

#127 Jakub Nowaczyk

Jakub Nowaczyk

JSNspec

• 1 376 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 21 marca 2008 - 22:53

Czy istnieje sposób na stosowanie GuiKit Themes w Leosiu?

Trzeba poczekać na update Shape Shiftera, aż będzie na Leoparda... Nawet tutaj o tym mówią.

#128 Iras PL

Iras PL
  • 284 postów

Napisano 21 marca 2008 - 23:26

A wiadomo może, ile trzeba będzie czekać? Bo Leopard na rynku nie od wczoraj, a Shape Shiftera nie widać.

#129 Jakub Nowaczyk

Jakub Nowaczyk

JSNspec

• 1 376 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 21 marca 2008 - 23:48

Znalazłem tylko takie coś:

ShapeShifter 2.5 was always designed to not load on Mac OS X 10.5 to prevent any possible compatibility issues. However, this has an amusing result on Mac OS X 10.5. ShapeShifter 2.5 correctly does not do anything on Mac OS X 10.5. However, if you upgrade to Mac OS X 10.5.1 or Mac OS X 10.5.2 after installing a previous version of Mac OS X 10.5, ShapeShifter will warn you about having an out of date guiKit cache. And then it will correctly refuse to load. This is amusing because it's not possible to upgrade your guiKit cache on Mac OS X 10.5, since ShapeShifter won't load.
A second problem is that the ShapeShifter 2.5 Preference Pane crashes a few seconds after load on Mac OS X 10.5.

Source: [unsanity] Weblog - Unsanity - Makers of Haxies, small useful utilities that enhance and redefine how Mac OS X works.

#130 Jakub Nowaczyk

Jakub Nowaczyk

JSNspec

• 1 376 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 04 kwietnia 2008 - 19:37

Zapraszam: http://www.myapple.p...ing-biurka.html

#131 iseeu

iseeu
  • 70 postów

Napisano 24 kwietnia 2008 - 19:19

Hmm no ja nie widze sensu w zmienianiu themesa ktory jest wspanialy <3

#132 Matiek

Matiek
  • 185 postów

Napisano 27 kwietnia 2008 - 08:35

Zmiany skorek systemu wiaze sie z ogromnymi problemami. Sam uzywalem Ligera na Tigerze. Dock byl widoczny na pelnych ekranach, nie dalo sie tego naprawic. Dzieki programowi do zmiany czcionek w Pages i Keynote byly bledy. Po prostu ladnie wygladajacy i rekordowo crashujacy system :)

#133 vjnikon

vjnikon
  • 24 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 28 kwietnia 2008 - 16:55

mozna ustawic wielkosc okien zeby zawsze po otwarciu mialy maxymalny rozmiar ekranu tak jak w win ? bo generalnie to chyba najbardziej denerwuja mnie rzecz na macu ze kazde okno ma inny rozmiar niektore programy zachowuja ustawiona przezemnie wielkosc okna ale nie wszystkie finder otwiera kazde okno w innej wielkoci zaleznie od katalogu ktory otwieram do szalu mnie to doprowadza

#134 eMCe

eMCe
  • 383 postów
  • SkądToruń

Napisano 18 maja 2008 - 08:03

A jak zrobić ikonkę dla folderu w sposób taki, że powiedzmy mam niebieski katalog i na nim rysunek (zrobione za pomocą Folder Icon Maker), a jak dodaję do paska bocznego w finderze, to mam na pasku jakiś inny mniejszy rysunek? Tak jak np. jest to rozwiązane z folderami Myzuka, Filmy itp.

#135 gumrk23

gumrk23
  • 61 postów
  • SkądSK

Napisano 12 czerwca 2008 - 20:09

Ja mam takie pytanie. Da sie ustawić przezroczystość okien Finder'a tak jak w Terminalu?? Jak sie uruchamia terminal i wybiera się Preferencje->Okna i klika na ikonę tła to w palecie kolorów możemy ostawić takie coś ja zaczernienie, odpowiedzialne chyba za przezroczystość. Jak klikam Finder później Widok->Pokaz opcje widoku i z Tła wybieram kolor a następnie klikam na kwadrat z kolorem obok to na palecie kolorów nie ma opcji zaczernienie, czyli nie mogę ustawić przezroczystości okna Findera. Da sie to jakoś ustawić by okna miały przezroczystość??

#136 m.bolechowski

m.bolechowski

• 970 postów

Napisano 13 czerwca 2008 - 09:21

za pomocą Crystal Clear Interface da się.

#137 faj3r

faj3r
  • 270 postów

Napisano 13 czerwca 2008 - 11:58

Programik fajny ale dalej nie potrafie zmienic ikony dla dashboard i dla findera w docku :/

EDIT
Dziala wszystko w jak najlepszym porzadku. Trzeba po wszystkim kliknac w Relaunch Finder. Candybar ma godnego rywala. Polecam !

Tak, tylko o ile sie nie mylę CandyBar pozwala zmienić tło docka a LightIcon tego nie potrafi...

#138 Matiek

Matiek
  • 185 postów

Napisano 17 czerwca 2008 - 11:27

Przy serfowaniu po sieci znalazłem bardzo ciekawy program, służący do zmiany wyglądu m.in.
Okien Fider'a, iTunes, QuickTime. Program jest bardzo ciekawy. Godny uwagi.

UNO

#139 faj3r

faj3r
  • 270 postów

Napisano 17 czerwca 2008 - 11:38

Z tego co wyczytałem, to jesto on skierowany do Tigera. (10.4.10) Mnie to by interesował taki programik na Leparda...

#140 vinci

vinci
  • 2 693 postów
  • SkądPoznań

Napisano 17 czerwca 2008 - 11:55

Przy serfowaniu po sieci znalazłem bardzo ciekawy program, służący do zmiany wyglądu m.in.
Okien Fider'a, iTunes, QuickTime. Program jest bardzo ciekawy. Godny uwagi.

UNO

Mój znajomy zainstalował kiedyś UNO i tak mu namieszał w systemie, że musiał reinstalować :P

#141 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 17 czerwca 2008 - 12:00

Najlepszym programem do zmiany wyglądu jest shapeshifter niestety nie działa on z Leopardem. Program ten ma jeszcze jedną zasadniczą przewagę nad innymi. Ma największą kolekcję skinów.

#142 Jakub Nowaczyk

Jakub Nowaczyk

JSNspec

• 1 376 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 17 czerwca 2008 - 12:49

Ja proponuje poszukać w sieci niezależnych skinów do Leoparda, które nie potrzebują do instalacji programów typu Shapeshifter, istnieje już kilka skórek tego typu np. Metal Muku, iLeopard, lub CrystalClear Interface.
Albo po prostu pobawić się nieco i zrobić sobie HUD Theme w Leopardzie, pełno tego w sieci wystarczy poszukać. Czasami można natknąć się na większe skupisko jak np. tu albo tu... Miłej zabawy! ;)

---- Dodano 17-06-2008 o godzinie 13:55 ----

A jak zrobić ikonkę dla folderu w sposób taki, że powiedzmy mam niebieski katalog i na nim rysunek (zrobione za pomocą Folder Icon Maker), a jak dodaję do paska bocznego w finderze, to mam na pasku jakiś inny mniejszy rysunek? Tak jak np. jest to rozwiązane z folderami Myzuka, Filmy itp.

CandyBarem ustawisz sobie wszystko jak należy.

#143 KubaG

KubaG
  • 535 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 18 czerwca 2008 - 15:03

Teraz ja poproszę o chwilę uwagi :) Nowe Maki mają szeroki, ale niski ekran. Da to się szczególnie odczuć w MacBooku. Ukrywanie Docka daje sporo, ale dok jest "ładny" i szkoda się go pozbywać (niemniej auto-ukrywam go). Jest natomiast pewien element GUI który absolutnie do niczego nie jest potrzebny - pasek na górze każdego okna z 3 guzikami i tytułem. Czy jest jakaś możliwość, żeby "zrobić go cienkim", albo najlepiej "zniknąć"? Dzięki.

#144 gumrk23

gumrk23
  • 61 postów
  • SkądSK

Napisano 20 czerwca 2008 - 22:10

Jakoś "Crystal Clear Interface" i "CandyBar" nie działają tak jak bym chciał. Za pomocą Crystal Clear Interface ustawiłem przezroczystość niektórych okien i programów, ale tylko niektórych bo nie działa na wszystkie i nie zmienił przezroczystości okien np mojego dysku. Co do CandyBar'a to ustawiłem sobie tylko dock i ikonki a gdzie możliwości ustawiana przezroczystości okien??? jakoś te programy się nie sprawdziły :(

#145 KubaG

KubaG
  • 535 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 20 czerwca 2008 - 22:29

Proste - bo w Leopardzie takiej możliwości nie ma. A przynajmniej nikt nie wymyślił jak to zrobić.

#146 Jakub Nowaczyk

Jakub Nowaczyk

JSNspec

• 1 376 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 20 czerwca 2008 - 22:47

Proste - bo w Leopardzie takiej możliwości nie ma.
A przynajmniej nikt nie wymyślił jak to zrobić.

Jesteś tego pewien?! Sprawdź poniższe linki:

#147 KubaG

KubaG
  • 535 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 21 czerwca 2008 - 00:37

Nie, tak tylko rzuciłem, bo kolega miał za duże jak na mój gust pretensje, że kilka programów które ktoś mu podał nie działają tak jak sobie wymarzył ;)

#148 gumrk23

gumrk23
  • 61 postów
  • SkądSK

Napisano 21 czerwca 2008 - 07:58

Zobaczymy jak to będzie działać :) z poprzednich programów jakie testowałem to tylko CandyBar'a był jeszcze znośny bo Crystal Clear Interface może i ostawiał przezroczystość okien ale miał wiele błędów :) Wiesz ja pretensji nie mam ze te programy nie zadziałały tak jak chciałem, trzeba poczekać aż pojawi się dobry programik na Leoparda.

#149 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 24 czerwca 2008 - 09:42

Panowie zainstalowałem to:Musings from Mars Download Ten Cristal Interface...jak to usunąć?:(

EDIT:juz poradziłem sobie :)

Btw-dla mnie ten program to tragedia...

#150 Jakub Nowaczyk

Jakub Nowaczyk

JSNspec

• 1 376 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 24 czerwca 2008 - 13:47

Btw-dla mnie ten program to tragedia...

Dlatego nikt go nie instaluje... :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych