Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Uszkodzony Zasilacz 60W MagSafe Power Adapter.

• Zamknięty Temat jest zamknięty
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 paczino44

paczino44
  • 2 postów

Napisano 29 sierpnia 2010 - 11:01

Witam tak jak w temacie mam najnowszego macbook'a pro 13" wraz z zasilaczem 60W model A1344.
Zasilacz najpierw ładował z przerwami później przestał całkowicie (uszkodzona końcówka ładowania).
Komputer ma 4 miesiące, więc jest jeszcze na gwarancji ale mam do was 3 pytania:
-czy na zasilacz jest 6mc gwarancji, czy 12mc ?
-czy jakiś serwis gwarancyjny w PL przyjmie mi do serwisu zasilacz bez komputera? Oczywiście zapakowany w pudełko z macbook'a z nr. seryjnymi na nim i.t.p. bo nie mogę sobie pozwolić na brak komputera przez +/- 14 dni i brak dostępu do prywatnych danych.
-jaki kupić zasilacz najlepiej na allegro bo muszę go mieć jak najszybciej a baterii mi zostało 7h :( identycznego jak mój nie ma na allegro, jest w ispot ale cena kosmiczna 390zł za zasilacz, który ma 4 miesiące [url=http://ispot.com.pl/Apple_MagSafe_zasilacz_do_MacBooka_60W_2009_p28512.html]Sklep internetowy iSpot APR Apple MagSafe zasilacz do MacBooka 60W 2009 - Baterie i zasilacze[/url]

Dzięki za odpowiedzi :)

#2 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 29 sierpnia 2010 - 11:34

Jeśli kupiłeś komputer jako zestaw, w którym masz zasilacz, kabelki i.t.p., to gwarancja jest taka sama na wszystko. Chyba, że masz oddzielne pismo odnośnie zasilacza. Każdy serwis Cortland, czy iSpot zrobi Ci to za darmola. A jeśli uszkodzenie polega na popsutych sprężynkach, to wymienią Ci na nowy. Tego się nie da naprawić. Najlepiej idż do sklepu i pokaż usterkę. Jeśli to sprężynki, to od razu poproś o wymianę.

#3 paczino44

paczino44
  • 2 postów

Napisano 29 sierpnia 2010 - 12:26

Nie sprężynki są sprawne chowają się prawidłowo musi poprostu nie łączyć kabelek przy końcówce. Mi chodzi o to, że jeśli nie wymienią mi go od ręki tylko będą kombinować z naprawą to czy zabiorą mi też laptopa czy sam zasilacz?

#4 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 29 sierpnia 2010 - 12:33

Może poszukaj w internecie i sam to zrób, będzie 1 dzień zamiast 3 tygodnie.
MacBook MagSafe Plug Repair - a set on Flickr
Poszukaj w Internecie, jest tego trochę. Tylko poszukaj porządnego poradnika, takiego, w którym nie przecinają białej otoczki wtyczki. To się zdejmuje zamiast rozcinać, a po wszystkim zakłada tak, że nic nie widać.

#5 Pablowej

Pablowej
  • 531 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 29 sierpnia 2010 - 13:25

Jeżeli masz gwarancje nie kombinuj - od razu reklamuj! Nie musisz dawać całego zestawu. Sam zasilacz w zupełności wystarczy - dodatkowo oczywiście musisz mieć przy sobie nr seryjny komputera (niektórzy pytają o fakturę, ale tak na prawdę nie jest ona potrzebna). W ciągu max 2 tyg muszą sprawę rozwiązać. Proponuję Ci napisać pismo że sprzęt jest niezgodny z umową i domagasz się wymiany na nowy. Napisz też, że używałeś go zgodnie z przeznaczeniem, że wada pojawiła się podczas korzystania ze sprzętu i takie tam. Pismo w dwóch egzemplarzach, podpisanych przez Ciebie - jeden do Ciebie wraca podpisany przez iSpot/Cortland z aktualną datą.

#6 barneius

barneius
  • 220 postów

Napisano 01 września 2010 - 22:03

podobny problem hej! mam podobny problem. ten sam model macbooka pro. zasilacz działa coraz rzadziej. z reguły pomaga poruszenie już "zatkniętą" w kompie końcówką choć jest coraz gorzej. początkowo byłem przekonany, że to jakieś zatłuszczenie pinów we wtyczce. niestety oczyszczenie spirytusem nic nie dało a zatem przyczyna jest gdzieś głębiej. ciekawy jestem czy udało się Tobie rozwiązać problem. też niechętnie rozstawałbym się z całym kompem i najchętniej oddałbym do serwisu sam zasilacz... pozdrowienia! b.

#7 coor

coor
  • 11 postów

Napisano 03 września 2010 - 10:35

Miałem podobny problem z uszkodzoną końcówką zasilacza. Oddałem do iSource (komputer na gwarancji) sam zasilacz i po około tygodniu odebrałem nowy od kuriera.

#8 iBulkasz

iBulkasz
  • 105 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 05 września 2010 - 11:09

Podłączę się do tematu... Czy nowy zasilacz od tegorocznych modeli MB, czyli typ "L" jest kompatybilny ze starszymi komputerami do których dołączany był Mag Safe z końcówką "T"? Krótko mówiąc czy pasuje do starszych modeli?

#9 Pablowej

Pablowej
  • 531 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 05 września 2010 - 11:26

Teoretycznie powinien, ale znajomemu ta nowa wersja (L) nie działa z jego MBP 15' z 2008 roku.

#10 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 05 września 2010 - 16:32

iBulkasz, praktycznie sprawdzisz to poszedłszy z laptopem do iSpotu, Cortlandu lub innego przybytku z Mac'ami.

#11 iBulkasz

iBulkasz
  • 105 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 05 września 2010 - 16:35

Widzisz wiem o tym. Ale Szczecin jest tak niecywilizowanym miejscem, że takiego punktu u nas nie uświadczysz. Jest Macsimum, ale tam cokolwiek nie kupuję to wydaje mi się, że robię tylko problem.

#12 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 05 września 2010 - 16:41

To lipa. A ja tak czy siak poszedł bym i poprosił o test. Jak Cię ofukną, to kup i przy nich sprawdź, jak nie będzie pasować, to od ręki zwrócisz.

#13 barneius

barneius
  • 220 postów

Napisano 25 września 2010 - 08:00

zasilacz wymieniony no to u mnie problem został już rozwiązany. przedwczoraj podjechałem do serwisu (ragz w łodzi) z moim macbookiem pro i zasilaczem. po 10 minutach pani oddała mi kompa zatrzymując zasilacz i informując, że będzie wymieniony na nowy. wczoraj zatelefonowali i odebrałem nówka magsafe power adapter :)

#14 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 25 grudnia 2010 - 10:48

a co zrobić jak już gwarancji nie ma? kupno oryginalnej ładowarki to jakaś paranoja - grubo ponad 300 zł. za zasilacz? Mój zasilacz (jak i komputer:P) mają już dwa i pół roku, wtyczka powoli zaczyna odmawiać posłuszeństwa - muszę ją za kazdym razem docisnąć aby "załapała" i rozpoczęła ładowanie komputer. Jednak wolę już zacząć myśleć o niej jako o popsutej, bo nie chcę któregoś dnia się obudzić z bezużytecznym komputerem... jakie są zamienniki i czy warto je kupować?

#15 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 27 grudnia 2010 - 08:31

Też to przerabiałem. Zamiennik w Cortlandzie kosztuje ok 50 zł taniej od oryginału, więc się nie opłaca. Jeśli są jakieś zamienniki poza oficjalną dystrybucją, to może będzie taniej. Poszukaj.

#16 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 13 stycznia 2011 - 15:14

obecnie zamiennik w kortlandzie kosztuje 136 złotych taniej więc jednak różnica jest spora. To jak, ktoś wie coś o tych np: TOP TOWER? i czy łamana końcówka działa ze starymi mac'ami? moze ktos ma juz jakies nowe info na ten temat?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych