Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Kaucja w Erze przy iPhone 4

• Please log in to reply
89 replies to this topic

#76 RS4

RS4
  • 211 posts

Posted 03 October 2010 - 09:09

Era to totalni fajansiarze, tracą klientów kretyńskim zachowaniem ale to ich sprawa.

#77 ash34

ash34
  • 50 posts

Posted 03 October 2010 - 12:09

Wiesz kolego kto jest totalnym frajerem, taki co przychodzi chce najwyższy abo i do tego iphona za zeta, a później co nie płaci bo po co, przez takich gląbów, sieć się zabezpiecza, o nie dziwie się że jedni kaucje dostają inni nie, teraz sieci sprawdzają cię w biku prócz big.

#78 Estratos

Estratos
  • 15 posts

Posted 03 October 2010 - 13:56

@Alex007, no domyślam się, że by z karty sobie ściągnęli co ich. Ale nie zamierzam sprawdzać ;)

#79 BartGoc

BartGoc
  • 88 posts

Posted 03 October 2010 - 20:37

Od razu piszę, że temat przerabiałem ale nie dotyczył on iPhone 4 tylko 3GS!! Znajomy poprosił mnie o rozeznanie w ówczesnym (rok temu) czasie cen iPhona 3GS. Opłacało się jedynie w Erze w abonamencie za 99zł/miesięcznie. Telefon z tego co pamiętam kosztował 699 zł za wersję 16GB. Uprzejma Pani z salonu powiedziała, że trzeba zapłacić 700 zł kaucji zwrotnej. Zwrot miał nastąpić po 6-ciu miesiącach opłacanego abonamentu (nowy klient - umowa na firmę). Po tym co usłyszałem nie ukrywałem uczuć :śmiech:. Poprosiłem by szanowna Pani zadzwoniła do kierownika/opiekuna celem ustalenia tej że kaucji. Skończyło się na kaucji w wysokości "0" zł (słownie: zero złotych) i ksero karty kredytowej - oczywiście ksero wykonaliśmy sami z zakryciem numeru karty ponieważ chodziło im jedynie o sam fakt posiadania rachunku bankowego na terenie RP. Imię i nazwisko oraz nazwa banku wystarczały). Ta sytuacja pokazała nadinterpretację w większym lub mniejszym stopniu przepisów przez punkty sprzedaży sieci ERA. Jako ciekawostkę dodam tylko, że jak zapytałem miłą Panią w salonie ERA na jaki procent będą oprocentowane kolegi pieniądze (700zł) to powiedziała, że na 0% :-P Takie rzeczy tylko w Erze!! Odnośnie pytania "dlaczego mamy płacić kaucje" otrzymaliśmy odpowiedź: "mamy wtedy pewność, że nie wyjedzie Pan z iPhonem z kraju celem jego dalszej sprzedaży". Upierajcie się przy swoim i nie dajcie się Erze!!

#80 RS4

RS4
  • 211 posts

Posted 03 October 2010 - 21:33

Wiesz kolego kto jest totalnym frajerem, taki co przychodzi chce najwyższy abo i do tego iphona za zeta, a później co nie płaci bo po co, przez takich gląbów, sieć się zabezpiecza, o nie dziwie się że jedni kaucje dostają inni nie, teraz sieci sprawdzają cię w biku prócz big.

Czy to było do mnie?? bo jeśli tak to nie wiesz co piszesz, weryfikacja w Erze to śmiech na sali, chciałem zobaczyć jak w Erze dbają o klienta i się dowiedziałem, weryfikacja firmy ale jaja, nawet obsługujący był zdziwiony, chyba wysłał do centrali jakiegoś maila bo za dwa dni zaczął wydzwaniać do mnie przedstawiciel handlowy i zginał się w pół, że nastąpiła pomyłka, no cóż nie chcieli klienta z 22 aktywnymi kartami [o wysokości rachunków nie wspomnę] to są frajerzy a jak ty bierzesz abonament z telefonem i nie płacisz to twoja sprawa ale widzę, że masz w tym doświadczenie.

RS4

#81 oley_20

oley_20
  • 616 posts
  • SkądSzczecin

Posted 03 October 2010 - 21:44

przenosilem 2 numery do ery z orange (tydzien albo 2 temu) tez byla mowa o kaucji 2500 od sztuki. facet w salonie byl na tyle bystry, ze poza standardem czyli pytaniem o karte k. poprosil o 3 ostatnie fv z orange. dostali faktury (w o. byly 2 ip w taryfach dedykowanych dla nich) i to wystarczylo. kaucji nie chcieli, nawet karty a dodam, ze jednen z nr w orange byl przenoszony z jednoczesnym zerwaniem umowy (14miesiecy do konca). tak wiec jesli chodzi o ere i ich zabezpieczenia - kosztuje to minimalnie wiecej wysilku ale wszystko da sie zalatwic. przenisienie numerow nastapilo w przeciagu 18h, iphoney byly aktywne juz po podpisaniu umowy. bajka fil.

#82 rolex83

rolex83
  • 237 posts

Posted 04 October 2010 - 07:45

Ale głupoty piszecie. Jak Era ma ściągnąć coś Ci z karty jak nie dostała jej numeru? Konsultant przy kserowaniu zasłania numer kredytówki. Podstawy bezpiecznego korzystania z karty kredytowej. Karta potrzebna jest im tylko do tego żeby sprawdzić rzetelność i wiarygodność klienta. Chcieli ode mnie kiedyś 500zł kaucji. Zrobiłem im awanturę po czym poszedłem do mojego banku i wziąłem darmową wypukłą kartę (free za 1 rok) i poszedłem po abo.

#83 Estratos

Estratos
  • 15 posts

Posted 04 October 2010 - 08:42

A nie musiałeś zapłacić kk za zakupiony telefon? W ten sposób mają w systemie Twoją kartę i jak zechcą to sobie z niej ściągną.

#84 benedetti

benedetti
  • 459 posts

Posted 04 October 2010 - 09:05

Nie trzeba płacić wypukłą kredytówką. Wystarczy takową posiadać. Jeśli jesteś wiarygodny dla banku,to będziesz wiarygodny dla Ery.

#85 Estratos

Estratos
  • 15 posts

Posted 04 October 2010 - 11:16

Poza tym to nie jest jedynie wymysł Ery, ale samego Apple, na opakowaniu jest wyraźnie napisane: "Wymagane sprawdzenie zdolności kredytowej; wiek: min. 18 lat"

#86 ash34

ash34
  • 50 posts

Posted 04 October 2010 - 15:33

Kolego rs4 , nie praktykuje takich rzeczy, a ty jak chciałeś przenieść taką ilość sim to powinieneś zgłosić się do salonu lub sklepu firmowego, tam jak ci nie pasuje oferta, to prosisz o kontakt z doradcą. Pamiętaj o tym że każda sieć ma swoje plusy i minusy, a ja uważam , że takie kaucje powinny byc właśnie po to by eleminować nieuczciwych klientów, a stwierdzenie że mają twój numer karty i sobie kase ściągną to jest :-D no coment w przypadku osób które się tu wypowiadają, żeby oczymś mówić najpierw trzeba mieć pojęcie na dany temat. Zawsze jak chcecie kupcie iphona w super sieci play za okazyjną cene zbliżoną tą z allegro i kaucji nie ma :) jeszcze jest plus też kwota za tel jest świetna i nie biorą kaucji bo po co :cool:

#87 RS4

RS4
  • 211 posts

Posted 04 October 2010 - 16:52

A myslisz, że gdzie poszedłem, jak nie do salonu? powiedziałem o co mi chodzi, ale to tak ciężko było zrozumieć jakiemuś palantowi ups konsultantowi. To, ze chcą się zabezpieczyć przed nieuczciwymi abonentami nie znaczy, że muszą wszystkich wrzucać do jednego "wora". Ich sprawdzanie , jacyś konsultanci, masakra, amatorszczyzna pierwszej klasy, po prostu dziadowska firma i tyle, a iphona4 kupiłem sobie za gotówkę, jakby mi się spodobało mogli mieć dobrego klienta. Dobrze, że wyszło jakie to dziady przed przeniesieniem się do nich.

#88 fidel17

fidel17
  • 174 posts

Posted 04 October 2010 - 22:01

btw aby dostać wypukłą kredytową mastercard wystarczy indeks :P student, nic nie mam, nigdzie nie pracuje.

#89 bobix

bobix
  • 493 posts
  • SkądWarszawa

Posted 05 October 2010 - 19:56

btw aby dostać wypukłą kredytową mastercard wystarczy indeks :P student, nic nie mam, nigdzie nie pracuje.

No i w Multibanku średnią przynajmniej 3,5 :-)

#90 MRokita

MRokita
  • 1 posts

Posted 05 October 2010 - 20:23

Jeśli ktos ma ochote na nowego iphona 4 , i nie chce udawac sie do salonu i zapisywac sie do kolejki , moge pomóc MRokita@era.pl

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users