Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Kaucja w Erze przy iPhone 4

• Please log in to reply
89 replies to this topic

#51 kojotek

kojotek
  • 112 posts
  • SkądPruszków

Posted 29 August 2010 - 21:15

Pozwolę sobie wyprowadzić Was z błędu w kwestji weryfikacji. Otóż nie wiem czy pamiętacie jaki papier wypełnialiście, ale dla firmy wypisuje się nazwę i dane firmy oraz PESEL właściciela, a dla osoby prywatnej podaje się imię, nazwisko i numer PESEL. Jeśli chodzi o kwestię zatrudnienia to nie wchodzi ona w grę bo Pani w salonie Ery była na tyle uprzejma że ową kalkulację kaucji wykonała zarówno na mnie (Firmę) jak i na narzeczoną (osoba prywatna). Zarówno w jednym jak i drugim przypadku wychodziło, że muszę zapłacić w/w kaucję w wysokości 2000 zł. W prosty sposób można zatem wydedukować, że skoro do tego procesu podaje się tylko PESEL to oni weryfikują prawdopodobnie wiek klienta. Odpada łączenie "z bazą" w celu weryfikacji czy np nie jestem dłużnikiem, czy spłacam abo terminowo (bo ja posiadam 2 numery na siebie w Play, a narzeczona nie ma żadnego abo na siebie). Kolejna rzecz, to fakt, że przy chęci kupna dwóch telefonów Pani mnie poinformowała, że jedna osoba nie może kupić dwóch iPhone'ów. Że co? Tak... Między takimi zakupami musi upłynąć 135 dni. xD Reasumując. Żeby 24 latek kupił dwa iPhone'y w Era z abonamentem multimedialnym 99 musi przy sobie mieć: 1299 zł x 2 (iPhone) 2000 zł x 2 (kaucja za iPhone) Drugą osobę, która będzie chciała podpisać na siebie umowę. Sorcia ale ja nie mam zamiaru zamrażać na pół roku 4000 zł. Powiedziałem, że prawdopodobnie stracili nowego klienta, który jeśli jest usatysfakcjonowany, to trzyma się sprawdzonych rozwiązań. Niestety jakieś chore kaucje to dla mnie policzek. xD Na koniec rzuciłem, że idę do salonu Orange... Po godzinie specjalnie przeszedłem obok salonu Era i zgrabnie pomachałem Pani reklamówką z logo TP i Orange.

#52 Foxter

Foxter
  • 59 posts

Posted 29 August 2010 - 21:18

miałeś kartę kredytową? która według ich regulaminu zastępuje kaucje? :D

#53 dcislak

dcislak
  • 14 posts

Posted 29 August 2010 - 21:21

Z innej beczki. W ubiegłym roku po 9 latach z Erą przesiadłem się na Plusa... Po miesiącu się zdziwiłem na niekorzyść i teraz płacę karę aby numer ponownie był w Erze. Morał :?: Jak to w życiu, co kraj to obyczaj, a wszędzie dobrze gdzie Nas niema ;)

#54 chrobro

chrobro
  • 172 posts
  • Skądzachodniopomorskie

Posted 30 August 2010 - 13:16

Witam, dziś zakupiłem ip4 16GB w erze na MIXa 25zl, płacąc kartą kredytową nie musiałem wpłacać żadnej dodatkowej kaucji. TYLKO MAŁA NIESPODZIANKA Moja sztuka ma oprogramowanie 4.02 !!

#55 Foxter

Foxter
  • 59 posts

Posted 30 August 2010 - 15:07

tak, tylko, że w mixie płacisz za niego 2300, a w abonamencie np. multimedialnym można go dostać za niecały 1k.. więc na abonamencie mogło z tym być nieco inaczej, ale nie jest... :) Tak czy inaczej, dzisiaj dzwoniłem po sklepach i we wszystkich potwierdzili, że posiadanie karty kredytowej (wypukłej, nie debetówki dodawanej do rachunku) zwalnia z obowiązku płacenia kaucji wynoszącej 2000. Nawiązuję to do wczorajszych moich wypocin w tym temacie :]

#56 MADRAFi

MADRAFi
  • 21 posts
  • SkądWarszawa

Posted 30 August 2010 - 16:09

W moim przypadku zaproponowano kaucje 750 zl na 6 miesiecy, mimo ze kiedys bylem klientem Ery z 2 abo. System jednak tego nie odnotowal. Czlowiek w sklepie nic nie wpominal o tym ze kaucje mozna zastapic czyms. W zwiazku z tym wybieram orange. Z nimi jest z kolei inny problem, albo nie maja iphone4 bo sa juz wszystkie porezerwowane, albo nie maja karty micro sim zdolnej przyjac inny numer, czyli takiej ktora mozna uzyc do przeniesienia numeru. Dodatkowo smiesznie jest ze jak znajdziesz iphona4 w sklepie tp a karte micro sim w orange to oni nie moga miedzysoba przeslac- to 2 rozne sieci dystrybucyjne. :(

#57 kojotek

kojotek
  • 112 posts
  • SkądPruszków

Posted 30 August 2010 - 23:10

Ja również nie dostałem informacji, że posiadanie karty kredytowej usuwa kaucję. Jeśli jednak jest to prawda, to w czym szkopuł?

#58 dvcam

dvcam
  • 1845 posts
  • SkądLodz

Posted 30 August 2010 - 23:38

Era przegina. Mam wypukłą kartę, kasę na kaucję ale wybrałem orange. Tu przynajmniej nikt nie stosował upokarzających metod. Era straciła kolejnego klienta. "Utrata jednego to statystyka. Utrata wielu to już porażka." Pozdrawiam

#59 ash34

ash34
  • 50 posts

Posted 31 August 2010 - 13:08

Witam Wytłumaczę wam na jakiej zasadzie działają kaucje. 1. Nowy klient poniżej 21 roku życia jest traktowany jako większe ryzyko to jak w banku po kredyt, może wziąść tylko jedną aktywacje w abo do 100zł powyżej kaucja do tego może dojść kaucja za iphone czy inne urządzenie np laptop, ze względu na duże nadużycia oraz nie uczciwość naszych rodaków sieci muszą zabezpieczać się w jakiś sposób, co by było jak każdy przyszedł kupił z po 5 ip i sprzedał 4 zarobił a nie płacił abo????? Takie decyzje o kaucjach nasze rewelacyjne społeczeństwo same nakręca. 2. Jeżeli masz po wyżej 21 lat to kaucja będzie i tak wymagana ale tylko na okres 6 miesiecy a po nich zwracana na konto lub u konsultanta albo na poczet przyszłych faktur, jest to forma zabezpieczenia na wypadek nie płacenia za faktury, jeżeli posiadasz kartę kredytową z wypukłymi cyframi to masz prawo ubiegać się o zakup abonamentu wraz iphonem bez kaucji, i w 99% zawsze tak jest że ją ominiesz. 3, Jesteś klientem PTC min ponad rok nie masz problemów z płatnościami (nie mówie tu o jakimś opóźnieniu typu pare dni czy tydzień) wtedy z dowodem osobistym przychodzisz i kaucji brak. Kolega tu wspomniał że chciał 2 okej może wziąść ale by ominąć kaucje musi minąć 135dni i w tym wypadku tak samo chodzi tu o podejrzenie nadużycia, nikt w erze że nie olewa klienta w każdej sieci jest podobnie. Więc teksty typu chamstwo lub beznadziejna sieć są tylko wyrazą w moim mniemaniu głupoty, każdy z was mając firme w jakiś sposób by chciał się zabezpieczyć.

#60 grzech987

grzech987
  • 387 posts
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Posted 31 August 2010 - 13:29

Ja mam 23lata, raz mialem miec wypowiedziana umowe w orange po czym wkoncu zaplacilem zaleglosc i wszystko cacy mam jeden abo 200zl i teraz w piatek bez problemu nowa aktywacja z abo 99na 24mc i kolejna iphone 4 na 36 miesiecy, no kaucja byla ale to max 300zl jest w orange chyba ze bylo sie na czarnej liscie to 760 a ja placilem tylko ztego wgledu ze zbyt szybko kolejna aktywacja, w godzine wszystko zalatwilem i wyszedlem z dwoma telefonami;)

#61 igiel

igiel
  • 1141 posts
  • SkądLondon, UK

Posted 31 August 2010 - 13:52

teraz wszystkie te "cwaniaczki biznesmeni" przejdą do orange,im narobią kłopotów z płatnościami itp. To zobaczycie że za rok czy 2 lata Orange to samo wprowadzi z tymi kaucjami, szkoda że nie ma u nas takiego systemu jak ktoś to wyżej napisał że się gdzieś tam na jakąś listę trafia i ma się problemy potem jak się cwaniaczy i nie płaci

#62 Empiryczny

Empiryczny
  • 525 posts
  • SkądWrocław

Posted 31 August 2010 - 18:48

Byłem dzisiaj w salonie Ery. Biorąc iPhone'a 4 w Mix 25 zł przez 24 miechy i płacąc za aparat 2249zł musiałbym zapłacić 499zł kaucji bo uwaga.... nie skończyłem 24 lat. Czemu akurat 24 a nie 21 czy 22? Gwoli ścisłości w czerwcu skończyłem 23 lata. Nic to że mam kredytówkę. 499zł i już. Żal pe el.

#63 Foxter

Foxter
  • 59 posts

Posted 31 August 2010 - 18:57

Przynajmniej wytłumaczyli Ci dlaczego... :) to już taniej na aukcji wychdzi i nie trzeba podpisywać cyrografu, ERA nieźle leci w kulki hehe, ciekawe jak będzie z moimi 25 wiosnami :P

#64 krzew

krzew
  • 37 posts
  • Skądpoznań warszawa

Posted 02 September 2010 - 20:24

Kupowalem dzisiaj w erze z abo 140 i nic nie wolali kaucji. Dziwne ze mowicie o jakis kwotach typu 2000zl...

#65 Fenderek

Fenderek
  • 11 posts

Posted 02 September 2010 - 20:35

Kaucja jest tylko dla nowych klientów... osoby, które biorą kolejną aktywację lub przedłużające umowę nie muszą płacić. Leca w kulki czy nie, chcą się zabezpieczyć przed ludźmi które podstawią słupa, kupią telefon za 500 zł, kartę sim wywalą a telefon sprzedadzą na allegro. Kaucja jest zwrotna

#66 Foxter

Foxter
  • 59 posts

Posted 02 September 2010 - 20:41

Ważna jest również wiarygodność klienta, jeżeli chodzi o możliwość spłacania abonamentu... okres zatrudnienia, wiek itp.

#67 robroyy

robroyy
  • 411 posts
  • SkądPoznań

Posted 02 September 2010 - 20:42

wiem ze kiedys Era i Plus tez wolali kaucje poniewaz maja takie prawo jak mi wyjasniono ze Ryzyko ze nie beda placona abonamenty czy cos Hahahahah czyli jak sie nie spodobasz komus w salonie zaplacisz kaucje

#68 Fenderek

Fenderek
  • 11 posts

Posted 02 September 2010 - 20:49

To działanie prewencyjne, zapobiegawcze... nie łudźmy się jeśli stać kogoś na płacenie 200 zł abo miesięcznie to nie będzie raczej miał problemu żeby zapłacić, i tak zwrotną, kaucję. Nie wymagają jej bo jesteś brzydki.

#69 badej

badej
  • 83 posts

Posted 03 September 2010 - 12:12

Z tą kaucją to jest dziwne. Ja wszedłem z ulicy i jako nowy klient kupiłem 32-jke w abo 139 na dwa lata. Nikt nic o żadnej kaucji nie wspomniał. Może to kwestia tego, że jako drugi dokument dałem kredytówkę.

#70 Callanor

Callanor
  • 4 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 September 2010 - 13:22

Witam, Nowy klient Ery, wcześniej miałem numer na kartę, przy zakupie z kartą kredytową musiałem zapłacić kaucję 499 PLN, sam telefon przy abo na 139 kosztował mnie 989 PLN, nie narzekam, pieniądze odzyskam a z telefonu jestem zadowolony :)

#71 fidel17

fidel17
  • 174 posts

Posted 04 September 2010 - 01:38

ale sie dajecie dymać.

#72 RahGelerth

RahGelerth
  • 3 posts

Posted 04 September 2010 - 08:52

Ja przenosiłem numer z Plusa i brałem iP4 16GB w abonamencie za 139zł i konsultant poinformował mnie uprzejmie, że: "Ooo, nawet kaucji nie będzie". Pytałem się do jakiej wysokości jest ta kaucja to podobno nawet do 4000zł. Później się okazało, że kaucji nie mam bo wcześniej kupowałem BlueConnecta i płaciłem w miarę na bieżąco rachunki.

#73 Szarlej

Szarlej
  • 106 posts
  • SkądGdańsk

Posted 02 October 2010 - 09:08

musiałbym zapłacić 499zł kaucji bo uwaga.... nie skończyłem 24 lat.

To jeszcze nic. Wczoraj byłem w Erze i krzyknięto mi, że mam zapłacić 2000zł. kaucji! Oddawalna po 6 miesiącach, oczywiście. Gdy spytałem czemu tak dużo to mi pani powiedziała, że jestem nowym klientem w dodatku studentem. Co z tego, że pracuję.
Niemniej... mam pytanie, ile czekaliście na aktywacje numeru? Jest jakiś sposób by to przyśpieszyć, bo mówiono mi, że do 5 dni roboczych można czekać. Potrzebuję telefonu od zaraz, a stary numer, cóż, już nie działa. Nie chcę mi się bawić w jakąś tymczasową kartę-zdrapkę z doładywowaniami, zwłaszcza, że mój pracodawca by mnie chyba rozstrzelał gdybym przesyłał mu co chwilę nowy numer.

#74 Estratos

Estratos
  • 15 posts

Posted 02 October 2010 - 10:46

Nie wiem jak jest obecnie, ale ja podpisywałem umowę z Erą na podstawie karty kredytowej, nie musiałem przedstawiać żadnych zaświadczeń. Zapłaciłem tylko kartą za telefon i nikt ode mnie kaucji nie chciał. Myślę, że w tej kwestii nic się nie zmieniło. Trochę to dziwne, bo kartę kredytową może mieć praktycznie każdy.

#75 Alex007

Alex007
  • 820 posts

Posted 02 October 2010 - 10:53

Estratos zabiorą ci z karty jak nie będziesz płacił. Do mnie z ery dzwonili i chcieli mi dać Galaxy S albo Se xperie bo iPhone 4 nie mają kary nie chcieli bo mam 3 nummery. No to będę czekać na 3ciego iphone'a 4 w domu :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users