Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Kaucja w Erze przy iPhone 4

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
89 odpowiedzi w tym temacie

#26 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 29 sierpnia 2010 - 18:51

Nie weryfikują ile zarabiasz, tylko czy masz stałe zatrudnienie. Podziękować można tym, którzy w przeszłości brali telefony za grosze na wysokie abonamenty i nie płacili potem tych abonamentów lub zawierali umowy na fikcyjne papiery - Era się zabezpiecza, szkoda tylko, że konsekwencje ponoszą w większości uczciwi klienci.

#27 szczottie

szczottie
  • 285 postów
  • SkądBielsko-Biała, Poland

Napisano 29 sierpnia 2010 - 18:52

jest jakiś sposób (dla nowych klientów), żeby to pominąć? posiadanie jakiegoś dokumentu itp.? czy to obowiązuje tylko w przypadku taryfy multimedialnej za 139zł? bez sensu płacić za telefon 1300+2000+abo do tego :) (w przypadku taryfy multimedialnej za 99zł)

W każdym wypadku nowy klient Ery będzie musiał tyle zapłacić (tak mnie poinformowano w salonie). Jeśli jesteś już abonentem to kaucja będzie mniejsza.

#28 pidipius

pidipius

iOS Developer

• 571 postów
  • SkądKatowice

Napisano 29 sierpnia 2010 - 18:58

Ktoś się orientuje, czy jeszcze w jakimś kraju w UE stosuje się podobne praktyki?

#29 kubaamm

kubaamm
  • 252 postów
  • SkądPL|USA

Napisano 29 sierpnia 2010 - 19:01

W każdym wypadku nowy klient Ery będzie musiał tyle zapłacić (tak mnie poinformowano w salonie). Jeśli jesteś już abonentem to kaucja będzie mniejsza.

krótko mówiąc Era utworzyła sobie Państwo w Państwie... z własnymi prawami...:cool: tak nie powinno być...

ale z drugiej strony nic dziwnego ludzie lecieli sobie w kulki nie płacąc abonamentów:roll:-era traciła sporą kasę...

ehh taki kraj,tacy ludzie , choć na szczęście nie wszyscy!:-D

---------- Wpis dodano o 20:01 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:59 ----------

Ktoś się orientuje, czy jeszcze w jakimś kraju w UE stosuje się podobne praktyki?

z tego co wiem to w UK,FRANCJI,HISZPANII ORAZ NIEMCZECH NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO JAK KAUCJA DLA OPERATORA GSM, w stanach za takie coś to pozwy do sądu posypały by się...ale to stany.

#30 DiegoRamirez

DiegoRamirez
  • 348 postów
  • SkądPoznań

Napisano 29 sierpnia 2010 - 19:05

Orange na tym zyska. Przecież i tak przy tej taryfie aparat kosztuje ~1000zł, co innego gdyby tel był za złotówkę..

#31 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 29 sierpnia 2010 - 19:05

Na szczęście tak nie jest, ja jestem tego przykładem. Wziąłem MIX'a za 25zł i zapłaciłem za telefon 2249zł. Nie logicznym by było, żebym dopłacał dodatkowo 2000zł, gdy 24 miesiace x 25zł = 600zł. Słowem, nie zapłaciłem ani grosza kaucji i jestem całkowicie nowym klientem Ery, nigdy nie miałem u nich żadnej umowy do tej pory.

#32 Foxter

Foxter
  • 59 postów

Napisano 29 sierpnia 2010 - 19:06

Czyli ja będąc studentem, mając stałe zatrudnienie od 7 lat i kartę kredytową jestem dla nich mało wiarygodny? - toż to bank ma mniejsze wymagania. :D BTW. na stronce ery pisze coś takiego jak stałe zlecenie obciążenia konta, czyli przy fakturach oni pobieraja kase z konta kk. Może tak to można ominąć? :D

EDIT.

Na szczęście tak nie jest, ja jestem tego przykładem. Wziąłem MIX'a za 25zł i zapłaciłem za telefon 2249zł. Nie logicznym by było, żebym dopłacał dodatkowo 2000zł, gdy 24 miesiace x 25zł = 600zł. Słowem, nie zapłaciłem ani grosza kaucji i jestem całkowicie nowym klientem Ery, nigdy nie miałem u nich żadnej umowy do tej pory.

widocznie w mixie inaczej wygląda sprawa niż w przypadku abonamentu :)

#33 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 29 sierpnia 2010 - 19:06

Ale w normalnych krajach, operator sam, bez pytania o czyjakolwiek zgode, moze sam sobie sciagnac kase z konta pacjenta, bez potrzeby posiadania jakichkolwiek wyrokow i komornikow. Nie placisz, sciagaja z konta, na koncie nie ma, to leci informacja do systemu kredytowego z ktorego korzystaja wszyscy i jestes ugotowany. Nie dostaniesz karty, telefonu, telewizji, nic kompletnie. Tam to tak dziala, a nie, jak u nas, gdzie ludzie majacy kredyty na kilkaset tysiecy zlotych i niemajacy pracy dostaja kolejne kredyty bez problemu.

#34 pidipius

pidipius

iOS Developer

• 571 postów
  • SkądKatowice

Napisano 29 sierpnia 2010 - 19:38

Ale w normalnych krajach, operator sam, bez pytania o czyjakolwiek zgode, moze sam sobie sciagnac kase z konta pacjenta, bez potrzeby posiadania jakichkolwiek wyrokow i komornikow. Nie placisz, sciagaja z konta, na koncie nie ma, to leci informacja do systemu kredytowego z ktorego korzystaja wszyscy i jestes ugotowany. Nie dostaniesz karty, telefonu, telewizji, nic kompletnie. Tam to tak dziala, a nie, jak u nas, gdzie ludzie majacy kredyty na kilkaset tysiecy zlotych i niemajacy pracy dostaja kolejne kredyty bez problemu.

Wiesz, ja bym polemizował czy to takie normalne. Jeśli wiesz o co mi chodzi :)

#35 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 29 sierpnia 2010 - 19:43

W pewnym sensie normalne, normalne jest tez, ze kupujac cos przez internet nie musisz placic najpierw albo przy odbiorze. W wielu miejscach z towarem dostajesz rachunek i w ciagu 2 tygodni mozesz zaplacic albo odeslac towar. Jak ludzie nie kombinuja na gigantyczna skale z lewymi umowami jak u nas, to operatorzy nie musza sie zabezpieczac kaucjami. Juz teraz malo kto pamieta, ze wiele lat temu kazdemu operatorowi trzeba bylo zaplacic kaucje biorac nawet sama aktywacje bez telefonu, a roaming mogles wlaczyc dopiero po 3 miesiacach regularnego placenia rachunkow i byla to codziennosc, i nikt nie protestowal.

#36 Foxter

Foxter
  • 59 postów

Napisano 29 sierpnia 2010 - 19:44

Operator w ramach niniejszej Oferty promocyjnej zastrzega sobie prawo do uzależnienia zawarcia Umowy lub dalszego świadczenia na jej podstawie Usług Telekomunikacyjnych od wpłacenia
Kaucji, spełnienia wymogu dokonania zapłaty określoną kartą kredytową, lub wymogu przedstawienia określonej karty kredytowej
. Kaucja nie ma charakteru zaliczki ani przedpłaty na poczet
jakichkolwiek należności Operatora i jest zdeponowana na wyodrębnionym, nieoprocentowanym rachunku bankowym Operatora. Operator ma prawo żądać kwoty Kaucji do wysokości 4000 zł
z zastrzeżeniem, że w przypadku, gdy opłaty należne sieci Era są wyższe niż kwota 4000 zł, Kaucja może stanowić kwotę nie wyższą niż dwukrotność kwoty należnych opłat. Kaucja nie
podlega podatkowi VAT. Konsument ma prawo wystąpić o zwrot Kaucji po upływie 6 miesięcy od momentu zakupu telefonu. Po złożeniu przez Konsumenta zgłoszenia o zwrot Kaucji Operator
zwraca Kaucję, pod warunkiem opłacenia wszystkich faktur, których termin płatności minął.

czyli jednak nie dla wszystkich nowych klientów :) zresztą sam zauważyłem, że.. gdy powiedziałem, że chciałbym za telefon zapłacić kartą kredytową, to miła pani nagle powiedziała, że żadnych dokumentów dodatkowych nie będę musiał przedstawiać. Dodatkowo zaniosę dokument o zatrudnieniu i dam znać jak poszło.

#37 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 29 sierpnia 2010 - 19:46

Wiadomo, ze jak przyjdzie klient ze zlota, platynowa karta, DinersClub czy AmericanExpress to od takich ludzi kaucji brac nie beda...

#38 Foxter

Foxter
  • 59 postów

Napisano 29 sierpnia 2010 - 19:52

z tego co pisze u nich na stronie

"Honorowane są wyłącznie wypukłe karty płatnicze banków polskich i zagranicznych zaopatrzone w logo następujących operatorów" [...] Uwaga: Dodatkowo musi być spełniony warunek, że na karcie nie występuje adnotacja o treści „ELECTRONIC USE ONLY”.
Nie są honorowane karty płatnicze typu PayPass, bez względu na to, jaki operator je wystawił.

czyli zwykłe srebrne, również

#39 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 29 sierpnia 2010 - 20:00

Srebrna nie jest prestizowa karta, tu chodzi ze przy niektorych kartach moga zrezygnowac z kaucji a te ktore wymienilem sa zastrzezone dla majetnych ludzi...

#40 Foxter

Foxter
  • 59 postów

Napisano 29 sierpnia 2010 - 20:05

problem w tym, że nikt nie wspomniał tutaj o prestiżu, przynajmniej ERA itp. ważne aby było logo VISA, MasterCard. Zauważ, że srebrne karty mają kredyt w wysokości dochodzący do kilkudziesięciu tysięcy złotych.

zapodaje linka jeszcze: http://www.era.pl/pl...enty/wykaz_kart

oczywiście są karty kredytowe z adnotacją „ELECTRONIC USE ONLY” (w m-banku np.), ale srebrne do nich nie należą.

#41 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 29 sierpnia 2010 - 20:11

Tak wszyscy jadą na Era, ale ja napisze takie moje małe ale co do wszystkiego innego co Erą nie jest - Dodzwonienie się graniczy z cudem w niektórych sytuacjach, co do ery nigdy nie miałem większego problemu niż to że kilka sekund ktoś był poza zasięgiem :) Można mówić wszystko ale Era ma zdecydowanie najlepszą usługę :)

#42 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 29 sierpnia 2010 - 20:11

problem w tym, że nikt nie wspomniał tutaj o prestiżu, przynajmniej ERA itp. ważne aby było logo VISA, MasterCard. Zauważ, że srebrne karty mają kredyt w wysokości dochodzący do kilkudziesięciu tysięcy złotych.

Zwykle karty tez maja takie limity.

Ale "spełnienia wymogu dokonania zapłaty określoną kartą kredytową, lub wymogu przedstawienia określonej karty kredytowej" sugeruje ze nie chodzi o zwykle karty, ktore maja prawie wszyscy.

#43 radzion

radzion

master of disaster

• 1 193 postów

Napisano 29 sierpnia 2010 - 20:23

Jak kupowalem 3G musialem zaplacic kaucje 500 zl. Mialem wtedy juz 2 abonamenty na siebie. Moze dlatego. Jedengo abo sie gdzies po drodze pozbylem (poprostu skonczyla sie umowa) zostaly mi w sumie 2. Teraz chcialem tylko porozmawiac z konsultantem (w piatek) o ofercie iPhona4 na firme. Konsultant zaproponowal mi od razu atrakcyjna dla mnie oferte przedluzenia dla klientow indywidualnych bez zadnej kaucji, bez zadnych formalnosci. Powiedzial wprost ze po co ma naciagac mnie na nowy numer. Wszystko w doslownie minute. Wysylka kurierem. Nawet bym nie pomyslal ze to tak wszystko szybko potrwa - sprawdzalem w sobote tracking dpd.com.pl. Okazalo sie ze rano przesylka byla juz w moim miescie. Jako ze operator wybral najtansza opcje bez wozenia w weekendy paczke dostane juz jutro.

#44 Foxter

Foxter
  • 59 postów

Napisano 29 sierpnia 2010 - 20:26

Zwykle karty tez maja takie limity.

Ale "spełnienia wymogu dokonania zapłaty określoną kartą kredytową, lub wymogu przedstawienia określonej karty kredytowej" sugeruje ze nie chodzi o zwykle karty, ktore maja prawie wszyscy.

Myślę, że tutaj chodzi o

"Honorowane są wyłącznie wypukłe karty płatnicze banków polskich i zagranicznych zaopatrzone w logo następujących operatorów:"

Czyli odpadają karty, które np. wydaje popularna sieć sklepów itp. jeżel karta kredytowa ma logo Visa i spełnia inne wymagania.. wydana jest przez bank po dostarczeniu kilku dokumentów... to w czym ich posiadacze są gorsi? Zresztą każdy bank ma inny pułap w wydawaniu kart z serii: srebrna/złota/platynowa. Kredytowa, to kredytowa... :] No chyba, że masz na myśli karte debetową, która dodawana jest do konta bankowego... i ma ją prawie każdy :] Sorry, ale kredytówki każdy nie dostaje ;) Wybacz - jestem uparty... hehe

#45 HosemariaN

HosemariaN
  • 40 postów

Napisano 29 sierpnia 2010 - 20:33

Witajcie Tak sie wczytuje w te mecyje o ktorych piszecie i ze smiechu nie moge wysiedziec. jakim idiota trzeba byc zeby uno zaplacic niemal cala wartosc telefonu przy braniu wysokiego abonamentu i secundo placic drugie tyle kaucji? Nie lepiej kupic telefon np na allegro i wziac abonament bez telefonu ale za to z o wiele lepszymi bonusami? No i bez smiesznych kaucji... Wracajac do sedna. W ubieglym roku bralem w orange 3gs przy przedluzeniu umowy ojca ale z jednoczesna zmiana wlasciciela na mnie. Dodam ze jestem studentem. Bez stalego zatrudnienia. Niski abonament a cala sprawe zalatwialem przez konsultanta ( ani razu nie bylem w salonie - telefon i umowe dostalem kurierem). I co? Nawet nikt nie zajaknal sie aby mnie zapytac o kaucje a sprawa z zaswiadczeniem z uczelni tez poszla "na slowo honoru" Ps. Miesiac po przedluzeniu w salonie podpisalem umowe na drugi abonament ( juz nie Ip) i tez dokumentow ani kaucji ode mnie nie wymagano) Pozdrawiam

#46 Arise1337

Arise1337
  • 266 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 29 sierpnia 2010 - 20:40

Jutro byc moze ze wejde do jakiegos salonu i spytam sie jeszcze raz, a napewno jeszcze raz zadzwonie i spytam sie o kaucje.

#47 Foxter

Foxter
  • 59 postów

Napisano 29 sierpnia 2010 - 20:46

Witajcie

Tak sie wczytuje w te mecyje o ktorych piszecie i ze smiechu nie moge wysiedziec.
jakim idiota trzeba byc zeby uno zaplacic niemal cala wartosc telefonu przy braniu wysokiego abonamentu i secundo placic drugie tyle kaucji? [ciach]

Dokładnie, kolego... Ci co płacą to nie umieją kombinować ;) a Ty zyskałeś przedewszystkim na tym, że brałeś fona "za pośrednictwem ojca". Zresztą co za problem, powiedzieć "w takim razie dziękuję, konkurencja zaoferowała mi lepsze warunki... nie dziwię się, że jesteście na 3 miejscu jako usługodawca sieci komórkowej, do widzenia" Ja osobiście nie lubie orange... ale nikt nie zmusi mnie do płacenia 2k :]

#48 HosemariaN

HosemariaN
  • 40 postów

Napisano 29 sierpnia 2010 - 20:51

Dokładnie, kolego... Ci co płacą to nie umieją kombinować ;) a Ty zyskałeś przedewszystkim na tym, że brałeś fona na ojca. Zresztą co za problem, powiedzieć "w takim razie dziękuję, konkurencja zaoferowała mi lepsze warunki... nie dziwię się, że jesteście na 3 miejscu jako usługodawca sieci komórkowej, do widzenia" Ja osobiście nie lubie orange... ale nikt nie zmusi mnie do płacenia 2k :]

Wlasnie nie na ojca bo najpier cesja zmiany wlasnosci byla w salonie podpisana a bodaj 2 dni pozniej rozmawialem ( w swoim imieniu - bo konsultant weryfikowal wlasciciela) z konsultantem.

;)

#49 Foxter

Foxter
  • 59 postów

Napisano 29 sierpnia 2010 - 20:58

hm... za późno wyedytowałem "za pośrednictwem", ale ok :). W sklepie ery na początku również zaproponowano mi to, abym nowego IP wziął na ojca, który de facto jest już kilka lat w sieci i wówczas nie płaci się kaucji. W Twoim wypadku wygląda to nieco inaczej... ale jednak, jest pewne nawiązanie :] Inaczej wygląda sprawa w przypadku zupełnie nowych osób, które chcą dołączyć do ery jednocześnie kupując nowego iPhona :]

#50 liroyek

liroyek
  • 530 postów
  • Skądslask

Napisano 29 sierpnia 2010 - 21:03

ja rok bralem 3gs na siebie w erze i nie musialem nic placic :) a bylem u nich 1 raz - orange mam od chyba juz 8 lat.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych