Kaucja w Erze przy iPhone 4
Napisano 29 sierpnia 2010 - 18:51
Napisano 29 sierpnia 2010 - 18:52
jest jakiś sposób (dla nowych klientów), żeby to pominąć? posiadanie jakiegoś dokumentu itp.? czy to obowiązuje tylko w przypadku taryfy multimedialnej za 139zł? bez sensu płacić za telefon 1300+2000+abo do tego
(w przypadku taryfy multimedialnej za 99zł)
W każdym wypadku nowy klient Ery będzie musiał tyle zapłacić (tak mnie poinformowano w salonie). Jeśli jesteś już abonentem to kaucja będzie mniejsza.
Napisano 29 sierpnia 2010 - 18:58
Napisano 29 sierpnia 2010 - 19:01
W każdym wypadku nowy klient Ery będzie musiał tyle zapłacić (tak mnie poinformowano w salonie). Jeśli jesteś już abonentem to kaucja będzie mniejsza.
krótko mówiąc Era utworzyła sobie Państwo w Państwie... z własnymi prawami...:cool: tak nie powinno być...
ale z drugiej strony nic dziwnego ludzie lecieli sobie w kulki nie płacąc abonamentów:roll:-era traciła sporą kasę...
ehh taki kraj,tacy ludzie , choć na szczęście nie wszyscy!:-D
---------- Wpis dodano o 20:01 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:59 ----------
Ktoś się orientuje, czy jeszcze w jakimś kraju w UE stosuje się podobne praktyki?
z tego co wiem to w UK,FRANCJI,HISZPANII ORAZ NIEMCZECH NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO JAK KAUCJA DLA OPERATORA GSM, w stanach za takie coś to pozwy do sądu posypały by się...ale to stany.
Napisano 29 sierpnia 2010 - 19:05
Napisano 29 sierpnia 2010 - 19:05
Na szczęście tak nie jest, ja jestem tego przykładem. Wziąłem MIX'a za 25zł i zapłaciłem za telefon 2249zł. Nie logicznym by było, żebym dopłacał dodatkowo 2000zł, gdy 24 miesiace x 25zł = 600zł. Słowem, nie zapłaciłem ani grosza kaucji i jestem całkowicie nowym klientem Ery, nigdy nie miałem u nich żadnej umowy do tej pory.
Napisano 29 sierpnia 2010 - 19:06
Czyli ja będąc studentem, mając stałe zatrudnienie od 7 lat i kartę kredytową jestem dla nich mało wiarygodny? - toż to bank ma mniejsze wymagania.

EDIT.
Na szczęście tak nie jest, ja jestem tego przykładem. Wziąłem MIX'a za 25zł i zapłaciłem za telefon 2249zł. Nie logicznym by było, żebym dopłacał dodatkowo 2000zł, gdy 24 miesiace x 25zł = 600zł. Słowem, nie zapłaciłem ani grosza kaucji i jestem całkowicie nowym klientem Ery, nigdy nie miałem u nich żadnej umowy do tej pory.
widocznie w mixie inaczej wygląda sprawa niż w przypadku abonamentu

Napisano 29 sierpnia 2010 - 19:06
Napisano 29 sierpnia 2010 - 19:38
Wiesz, ja bym polemizował czy to takie normalne. Jeśli wiesz o co mi chodziAle w normalnych krajach, operator sam, bez pytania o czyjakolwiek zgode, moze sam sobie sciagnac kase z konta pacjenta, bez potrzeby posiadania jakichkolwiek wyrokow i komornikow. Nie placisz, sciagaja z konta, na koncie nie ma, to leci informacja do systemu kredytowego z ktorego korzystaja wszyscy i jestes ugotowany. Nie dostaniesz karty, telefonu, telewizji, nic kompletnie. Tam to tak dziala, a nie, jak u nas, gdzie ludzie majacy kredyty na kilkaset tysiecy zlotych i niemajacy pracy dostaja kolejne kredyty bez problemu.

Napisano 29 sierpnia 2010 - 19:43
Napisano 29 sierpnia 2010 - 19:44
Operator w ramach niniejszej Oferty promocyjnej zastrzega sobie prawo do uzależnienia zawarcia Umowy lub dalszego świadczenia na jej podstawie Usług Telekomunikacyjnych od wpłacenia
Kaucji, spełnienia wymogu dokonania zapłaty określoną kartą kredytową, lub wymogu przedstawienia określonej karty kredytowej. Kaucja nie ma charakteru zaliczki ani przedpłaty na poczet
jakichkolwiek należności Operatora i jest zdeponowana na wyodrębnionym, nieoprocentowanym rachunku bankowym Operatora. Operator ma prawo żądać kwoty Kaucji do wysokości 4000 zł
z zastrzeżeniem, że w przypadku, gdy opłaty należne sieci Era są wyższe niż kwota 4000 zł, Kaucja może stanowić kwotę nie wyższą niż dwukrotność kwoty należnych opłat. Kaucja nie
podlega podatkowi VAT. Konsument ma prawo wystąpić o zwrot Kaucji po upływie 6 miesięcy od momentu zakupu telefonu. Po złożeniu przez Konsumenta zgłoszenia o zwrot Kaucji Operator
zwraca Kaucję, pod warunkiem opłacenia wszystkich faktur, których termin płatności minął.
czyli jednak nie dla wszystkich nowych klientów

Napisano 29 sierpnia 2010 - 19:46
Napisano 29 sierpnia 2010 - 19:52
"Honorowane są wyłącznie wypukłe karty płatnicze banków polskich i zagranicznych zaopatrzone w logo następujących operatorów" [...] Uwaga: Dodatkowo musi być spełniony warunek, że na karcie nie występuje adnotacja o treści „ELECTRONIC USE ONLY”.
Nie są honorowane karty płatnicze typu PayPass, bez względu na to, jaki operator je wystawił.
czyli zwykłe srebrne, również
Napisano 29 sierpnia 2010 - 20:00
Napisano 29 sierpnia 2010 - 20:05
zapodaje linka jeszcze: http://www.era.pl/pl...enty/wykaz_kart
oczywiście są karty kredytowe z adnotacją „ELECTRONIC USE ONLY” (w m-banku np.), ale srebrne do nich nie należą.
Napisano 29 sierpnia 2010 - 20:11

Napisano 29 sierpnia 2010 - 20:11
problem w tym, że nikt nie wspomniał tutaj o prestiżu, przynajmniej ERA itp. ważne aby było logo VISA, MasterCard. Zauważ, że srebrne karty mają kredyt w wysokości dochodzący do kilkudziesięciu tysięcy złotych.
Zwykle karty tez maja takie limity.
Ale "spełnienia wymogu dokonania zapłaty określoną kartą kredytową, lub wymogu przedstawienia określonej karty kredytowej" sugeruje ze nie chodzi o zwykle karty, ktore maja prawie wszyscy.
Napisano 29 sierpnia 2010 - 20:23
Napisano 29 sierpnia 2010 - 20:26
Zwykle karty tez maja takie limity.
Ale "spełnienia wymogu dokonania zapłaty określoną kartą kredytową, lub wymogu przedstawienia określonej karty kredytowej" sugeruje ze nie chodzi o zwykle karty, ktore maja prawie wszyscy.
Myślę, że tutaj chodzi o
Czyli odpadają karty, które np. wydaje popularna sieć sklepów itp. jeżel karta kredytowa ma logo Visa i spełnia inne wymagania.. wydana jest przez bank po dostarczeniu kilku dokumentów... to w czym ich posiadacze są gorsi? Zresztą każdy bank ma inny pułap w wydawaniu kart z serii: srebrna/złota/platynowa. Kredytowa, to kredytowa... :] No chyba, że masz na myśli karte debetową, która dodawana jest do konta bankowego... i ma ją prawie każdy :] Sorry, ale kredytówki każdy nie dostaje"Honorowane są wyłącznie wypukłe karty płatnicze banków polskich i zagranicznych zaopatrzone w logo następujących operatorów:"

Napisano 29 sierpnia 2010 - 20:33
Napisano 29 sierpnia 2010 - 20:40
Napisano 29 sierpnia 2010 - 20:46
Witajcie
Tak sie wczytuje w te mecyje o ktorych piszecie i ze smiechu nie moge wysiedziec.
jakim idiota trzeba byc zeby uno zaplacic niemal cala wartosc telefonu przy braniu wysokiego abonamentu i secundo placic drugie tyle kaucji? [ciach]
Dokładnie, kolego... Ci co płacą to nie umieją kombinować

Napisano 29 sierpnia 2010 - 20:51
Dokładnie, kolego... Ci co płacą to nie umieją kombinować
a Ty zyskałeś przedewszystkim na tym, że brałeś fona na ojca. Zresztą co za problem, powiedzieć "w takim razie dziękuję, konkurencja zaoferowała mi lepsze warunki... nie dziwię się, że jesteście na 3 miejscu jako usługodawca sieci komórkowej, do widzenia" Ja osobiście nie lubie orange... ale nikt nie zmusi mnie do płacenia 2k :]
Wlasnie nie na ojca bo najpier cesja zmiany wlasnosci byla w salonie podpisana a bodaj 2 dni pozniej rozmawialem ( w swoim imieniu - bo konsultant weryfikowal wlasciciela) z konsultantem.

Napisano 29 sierpnia 2010 - 20:58

Napisano 29 sierpnia 2010 - 21:03

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych