Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Blokada w Open Firmware?

• Please log in to reply
23 replies to this topic

#1 vizirek

vizirek
  • 118 posts
  • SkądSkarżysko Kamienna

Posted 28 August 2010 - 21:13

Witam Forumowiczów! Kupilem niedawno na Allegro iMac'a G5 1,8 GHz 17" ALS (160 GB dysk, 1 GB RAM, Ati Radeon 128 MB). Komputer jak sie okazalo sprowadzany z Holandii z jakiegos liceum graficznego (na obudowie napisane: 'GRAFISCH LYCEUM U NL 3521 GH 178'. Zainstalowany Leopard. Zalozone 2 konta uzytkownikow - 'Admin' i 'Student'. 'Admin' na haslo, ktorego nie znam, 'Student' bez hasla ale za to bez uprawnien administratora - w zwiazku z czym nie mozna nic zainstalowac / odinstalowac. Chcialem zainstalowac na nowo system - nie da sie, wypluwa przy starcie kazda wlozona plyte. Malo tego - ma ustawiona jakas taka glupia blokade, ktora powoduje, ze po uruchomieniu (jedynego jakie moge) konta - 'Student' i zrobieniu w nim czegokolwiek - zmiana tapety, glosnosci, jezyka, zapisanie czegokolwiek na pulpicie - po ponownym uruchomieniu - wszystko wraca do poprzedniego stanu - z pulpitu kasuja sie skopiowane pliki, znika tapeta, wycisza sie glosnosc. Zapewne dzieki tej blokadzie nie da sie zainstalowac od nowa systemu. To bylo pewnie takie zabezpieczenie przed tym, zeby uczniowie sobie w tym liceum za duzo nie zmieniali w szkolnych komputerach. Rozmawialem niedawno z madrym czlowiekiem, ktory zna sie na komputerach spod znaku jablka i zasugerowal mi, ze to moze jest jakas blokada w Open Firmware - niestety nie wie jak ja zdjac. Czy ktos sie moze z czyms podobnym spotkal i ma pomysl jak ja zdjac, zeby dalo sie normalnie korzystac z komputera?

#2 Jenot

Jenot
  • 2204 posts
  • SkądChełm

Posted 29 August 2010 - 08:01

Przeczytaj TO. Jeśli nie znasz hasła na OpenFirmware to pozostaje ostatnie rozwiązanie czyli zmiana ilości RAM i trzykrotny reset PRAM.

#3 vizirek

vizirek
  • 118 posts
  • SkądSkarżysko Kamienna

Posted 29 August 2010 - 08:29

Hej, dzieki za odpowiedz :) Nie wiem, czy dobrze po angielsku zrozumialem ;) ale w tym artykule nie chodzi o to, ze start komputera moze wymagac podania hasla? Resetowalem wczoraj trzykrotnie PRAM po wyjeciu 1 kosci RAM niestety nic to nie zmieniło.

#4 Jenot

Jenot
  • 2204 posts
  • SkądChełm

Posted 29 August 2010 - 08:36

A napęd działa? Uruchamiasz imaka z wciśniętym Option i wtedy wypluwa płytę? Może wkładasz płytkę z niewłaściwą wersją systemu? To jak hasło na OF chroni system, z tego co wiem zależy od ustawionego security level.

#5 vizirek

vizirek
  • 118 posts
  • SkądSkarżysko Kamienna

Posted 29 August 2010 - 08:41

Naped dziala. Zrobilem to: Disabling Password Protection 1) Boot into the Open Firmware. (Command + Option + O + F) 2) Type "setenv security-mode none" and press return. 3) Enter in the password at the password request prompt and press return. 4) Then type "reset-all" to restart the computer. Wiec teoretycznie powinno pomoc, ale jest tak jak bylo.

#6 Jenot

Jenot
  • 2204 posts
  • SkądChełm

Posted 29 August 2010 - 08:43

No dobrze, jaką płytę z systemem próbujesz uruchomić i w jaki sposób.

#7 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 29 August 2010 - 09:08

Z artykuły podanego przez Jenota wynika, że chcąc wyłączyć zabezpieczenie musisz znać jakieś hasło, znasz je?

#8 vizirek

vizirek
  • 118 posts
  • SkądSkarżysko Kamienna

Posted 29 August 2010 - 09:27

Hasla nie ma bo je usunalem resetujac trzykrotnie PRAM. Probuje uruchomic pierwsza cd instalacyjna tigera.

#9 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 29 August 2010 - 09:31

Cytat: "Also note, zapping the PRAM (through Command + Option + P + R or even TechTool's "complete zap") will not disable or remove the password protection." Co znaczy: reset PRAM albo TechTool's kompletny reset nie wyłącza i nie usuwa zabezpieczenia hasłem. Jeśli to prawda, a sądzę, a to wielce prawdopodobne, to bez hasła nic nie zrobisz.

#10 vizirek

vizirek
  • 118 posts
  • SkądSkarżysko Kamienna

Posted 29 August 2010 - 09:32

ale tam nigdzie mnie ten komputer o zadne haslo nie pyta, wiec mysle, ze go nie ma.

#11 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 29 August 2010 - 09:34

Disabling Password Protection

1) Boot into the Open Firmware. (Command + Option + O + F)

2) Type "setenv security-mode none" and press return.

3) Enter in the password at the password request prompt and press return.

4) Then type "reset-all" to restart the computer.

Dziwne, że nie pyta, skoro procedura to opisuje.

#12 vizirek

vizirek
  • 118 posts
  • SkądSkarżysko Kamienna

Posted 29 August 2010 - 09:44

Ok ;) Tu pyta, ale wtedy nacisnalem tylko enter i pojawilo sie ok.

#13 Jenot

Jenot
  • 2204 posts
  • SkądChełm

Posted 29 August 2010 - 09:45

Witos: Spokojnie, masz tam na końcu opisane jak usunąć zabezpieczenie bez znajomości hasła: Force Removing Password Protection 1) Add or remove DIMMs to change the total amount of RAM in the computer. 2) Then, the PRAM must be reset 3 times. (Command + Option + P + R). więc da się. Ja mam wrażenie, że jednak te płyty z systemem są nie takie jak powinny być czyli: 1. Są uszkodzone. 2. Są od innego modelu niż imac ALS (podejrzewam, że mogą być od jakiegoś intela). 3. PEBKAC ;)

#14 vizirek

vizirek
  • 118 posts
  • SkądSkarżysko Kamienna

Posted 29 August 2010 - 09:49

Jenot: A co myslisz o tym, ze ten komputer cofa wszystkie wprowadzone zmiany przez uzytkownika? Dla mnie to wyglada na jakies zabezpieczenie ze szkoly - nauczyciel pewnie je zalozyl, zeby uczniowie nie zmieniali sobie tapet itp. jak to czesto ma miejsce. Orientujesz sie moze, gdzie to zabezpieczenie sie zaklada / zdejmuje?

#15 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 29 August 2010 - 09:54

A jednak wątpię w tę metodę. Jest napisane:"zapping the PRAM (through Command + Option + P + R or even TechTool's "complete zap") will not disable or remove the password protection." To jakim cudem "2) Then, the PRAM must be reset 3 times. (Command + Option + P + R)." , mimo dodania RAM'u? Ale OK nie znam się, tylko kojarzę opisy.

#16 Jenot

Jenot
  • 2204 posts
  • SkądChełm

Posted 29 August 2010 - 09:55

Nigdy tego nie robiłem ale możliwe, że w nadzorze rodzicielskim. Niestety potrzebujesz hasła administratora, żeby zmienić ustawienia konta z włączonym nadzorem. Witos - ja nigdy tego nie potrzebowałem, miałem tą stronkę w bookmarkach tak na wszelki wypadek.

#17 vizirek

vizirek
  • 118 posts
  • SkądSkarżysko Kamienna

Posted 29 August 2010 - 10:32

Czyli mozliwe, ze gdybym wyjal ten dysk z iMac'a i wlozyl czysty (tzn. taki po windowsach) saloby sie od nowa postawic na nim system?

#18 Jenot

Jenot
  • 2204 posts
  • SkądChełm

Posted 29 August 2010 - 10:36

Możliwe pod warunkiem, że masz dobre płyty z systemem czyli - albo szare płyty dedykowane dla tego modelu (10.4) albo retail 10.4 albo retail 10.5.

#19 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 29 August 2010 - 10:37

OF nie chyba jest zestawem plików na HDD.

#20 Jenot

Jenot
  • 2204 posts
  • SkądChełm

Posted 29 August 2010 - 10:46

Nie jest, ale podejrzewam cały czas, że problem leży jednak gdzie indziej. A po włożeniu czystego dysku OF wymusi uruchomienie systemu z CD/DVD.

#21 vizirek

vizirek
  • 118 posts
  • SkądSkarżysko Kamienna

Posted 29 August 2010 - 10:49

czy ktos moze dysponuje 'wlasciwymi' plytami dla tego komputera (bo moze jednak moje nie sa wlasciwe) ?

#22 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 29 August 2010 - 11:18

Oryginalny system, czyli taki, z którym był sprzedawany Twój iMac, czyli zapewne 10.3, możesz ściągnąć z Internetu za darmola. Nie wiem skąd, wiem tylko o takiej możliwości. Poszukaj. A tu masz oryginały:
Apple Mac OSX OS X Panther 10.3.7 Hardware Test G5 iMac - eBay (item 300460852185 end time Sep-27-10 06:19:55 PDT)

#23 vizirek

vizirek
  • 118 posts
  • SkądSkarżysko Kamienna

Posted 29 August 2010 - 11:49

Zgodnie z inf. z tej strony iMac G5/1.8 17-Inch (ALS) Specs (Ambient Light Sensor, M9843LL/A, PowerMac8,2, N/A, 2055) @ EveryMac.com mój imac był oryginalnie sprzedawany z Tigerem 10.4

#24 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 29 August 2010 - 11:53

Mam wersję BOX. Mogę Ci przygotować kopię. Tylko iLife będziesz musiał jakoś zdobyć, bo w BOX jej nie ma. Prześlij mnie adres na PW.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users