Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Uwaga ! iPhone sam wysyła SMS aktywujący połączenia Video

• This topic is locked This topic is locked
24 replies to this topic

#1 reaper

reaper
  • 1108 posts

Posted 28 August 2010 - 17:54

Mam iPhone 4 zakupionego w Erze. Aktywowałem go jednak kartą Orange, bo z tej sieci korzystam. Wszystko OK, klawisz FaceTime aktywny w trakcie połączeń. Włożyłem kartę z ERY i chwilę potem dostałem raport (mam JB i zainstalowany iphone delivery), że dostarczono wiadomość wysłaną pod numer: +447786205094 Telefon wysłał tego sms'a bez mojej zgody. Po ponownym włożeniu karty Orange pojawiła się informacja: Za SMS aktywujący połączenia Video operator może naliczyć opłatę" - czy jakoś tak i miałem możliwość wyboru OK lub Anuluj. Anulowałem i teraz nie mam FaceTime. Co włożę kartę raz Era raz Orange to muszę wysłać tego SMS'a aby aktywować FaceTime - bez sensu. Mam dwie karty SIM i raczej takie SMS'y sporo by mnie kosztowały. PS. Teraz nie mam aktywnego FaceTime ani na karcie Ery ani na Orange :/ Edit: Przy każdej zmianie karty SIM, Facetime musi być na nowo aktywowany. Aktywacja odbywa się w ten sposób, że iPhone wysyła SMS do UK (w tle) i odbiera SMS'a aktywującego FaceTime. Co dziwne, przy włożeniu karty Orange pokazuje się komunikat o konieczności wysłania SMS'a, na co mogę się zgodzić lub nie. Po włożeniu karty ERA sms wysyłany jest bez pytania. Jeżeli ktoś ma problemy z FaceTime to wystarczy włączyć tę usługę w Ustawienia/Telefon - po włączeniu wysyłany jest SMS po ww. numer. Lepiej za często nie zmieniać karty SIM, aby zaoszczędzić na międzynarodowych SMS'ach.

#2 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 28 August 2010 - 18:48

SMSy dla FaceTime sa bezplatne. W billingu w orange sie pojawia jako 0,00zł i jako ZERO SMS. W Erze pewnie jest podobnie, bo sa to oficjalni dystrybutorzy Orange, naliczac moze w Play i w Plusie.

#3 reaper

reaper
  • 1108 posts

Posted 28 August 2010 - 20:13

Czytam zagraniczne fora i np. gościowi z US, który kupił iPhone bez simlocka w UK pobrało łącznie $6 za te sms'y. Te SMSy powinny być całkowicie bezpłatne niezależnie od operatora (nawet w PLUS'ie czy PLAY'u), bowiem po to się kupuje bez simlocka aby móc korzystać z dowolnego operatora.

#4 mariusznicpon

mariusznicpon
  • 149 posts
  • SkądElblag, Poland

Posted 28 August 2010 - 20:22

Play nalicza opłaty 0,50 PLN.

#5 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 28 August 2010 - 21:54

Czytam zagraniczne fora i np. gościowi z US, który kupił iPhone bez simlocka w UK pobrało łącznie $6 za te sms'y.

Te SMSy powinny być całkowicie bezpłatne niezależnie od operatora (nawet w PLUS'ie czy PLAY'u), bowiem po to się kupuje bez simlocka aby móc korzystać z dowolnego operatora.

Ale co operatora obchodzi telefon, ktorego on nie sprzedaje. CHociaz w Plus i Play powinny byc darmowe, chociaz z drugiej strony operator jest tylko sprzedawca i nie jego obowiazkiem jest patrzenie czy telefon cos wysyla czy nie. Tak samo jak ludzie narzekaja co jakis czas, ze iPhone im nabil duzo na koncie bo korzysta z internetu, idac tym tokiem rozumowania internet u operatorów powinien byc za darmo, bo iPhone z niego korzysta?

#6 reaper

reaper
  • 1108 posts

Posted 28 August 2010 - 22:23

O internecie wiadomo,o smsach miedzynarodowych nie. Drobna roznica.

#7 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 29 August 2010 - 00:30

O internecie wiadomo,o smsach miedzynarodowych nie. Drobna roznica.

To, ze Ty wiesz to nie znaczy, ze wszyscy. Malo na forum jest watkow, ze "znikaja pieniadze z konta" Poza tym w opisie FaceTime jest napisane, że może powodować naliczenie kosztó, ale po co czytać instrukcje...

#8 Fifty-50

Fifty-50
  • 3314 posts
  • SkądWarszawa

Posted 29 August 2010 - 11:39

A po co zmieniasz co chwilę karty w iPhonie? Jest to telefon, który obsługuje jedną kartę. Mogłeś sobie kupić SciPhone'a to byś miał dualsim'a :D

#9 tomekh7

tomekh7
  • 73 posts

Posted 29 August 2010 - 12:04

Mój iP4 z kartą Ery również wysłał SMS-a do UK. Dowiedziałem się o tym dopiero dzisiaj przeglądając wykaz połączeń. Naliczona została opłata 0,61 PLN brutto.

#10 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 29 August 2010 - 12:24

O, to tylko Orange bylo takie uprzejme, ze dopisalo numer FaceTime do darmowych SMSow :D

#11 reaper

reaper
  • 1108 posts

Posted 29 August 2010 - 12:32

A po co zmieniasz co chwilę karty w iPhonie? Jest to telefon, który obsługuje jedną kartę. Mogłeś sobie kupić SciPhone'a to byś miał dualsim'a :D

Bo kupiłem iP w mix'ie w Erze, ale używam służbowego Orange (gdzie mam limit kwotowy na połączenia do innych sieci) - dlatego, chcę po prostu wykorzystać tego mix'a, mogę mieć takie widzimisie ?

#12 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 29 August 2010 - 12:34

Bo kupiłem iP w mix'ie w Erze, ale używam służbowego Orange (gdzie mam limit kwotowy na połączenia do innych sieci) - dlatego, chcę po prostu wykorzystać tego mix'a, mogę mieć takie widzimisie ?

Oczywiscie, ze mozesz, ale nie mozesz narzekac, ze iPhone wysyla SMSa przy zmianie karty a operatorzy to taryfikuja. Nikt Cie nie zmuszal do zakupu iPhone 4 przeciez...

#13 landr

landr
  • 1396 posts

Posted 29 August 2010 - 12:43

Witam ,z tego co widać iphone4 zakupione w Erze nie mają simlocka i można zmieniać karty....mój zakupiony w Orange nie chce(plusa) zapewne ma somlocka.

#14 reaper

reaper
  • 1108 posts

Posted 29 August 2010 - 12:43

Oczywiscie, ze mozesz, ale nie mozesz narzekac, ze iPhone wysyla SMSa przy zmianie karty a operatorzy to taryfikuja. Nikt Cie nie zmuszal do zakupu iPhone 4 przeciez...

Mówisz do mnie, jakbym co najmniej narzekał na iPhone'a. Wiem co kupiłem, za ile i po co i to był mój świadomy wybór.

I, uważaj teraz, mogę i narzekam na to, że mój telefon bez mojej zgody i wiedzy wysyła sms'y międzynarodowe, za które płacę.
W jednym z poprzednich postów wytknąłeś mi brak zaznajomienia się z instrukcją obsługi. Wskaż mi, proszę, gdzie jest zapis odnośnie sms'ów aktywujących FaceTime, które są wysyłane bez wiedzy użytkownika, albo nawet ze zgodą.

I nie mów mi czy ktoś mnie zmuszał czy nie, bo nie mam 4 latek abym nie był w stanie rozpoznać świadomego wyboru od wymuszonego.

#15 landr

landr
  • 1396 posts

Posted 29 August 2010 - 12:44

może z kimś przetestowalibyśmy FaceTime po wifi??

#16 reaper

reaper
  • 1108 posts

Posted 29 August 2010 - 12:49

może z kimś przetestowalibyśmy FaceTime po wifi??

Napisałem CI na priv, odpowiedz - z chęcią przetestuję :)

#17 Michal.Rz

Michal.Rz

• 1741 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 31 August 2010 - 23:21

moze jest jakas miła Pani z iPhone 4 do przetestowania FaceTime ? ;)

#18 bjabrzyk

bjabrzyk
  • 544 posts

Posted 31 August 2010 - 23:26

hehe, zaczyna się tu robić serwis randkowy widze ;D chociaż... też przetestowałbym facetime ;p

#19 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 01 September 2010 - 22:04

I, uważaj teraz, mogę i narzekam na to, że mój telefon bez mojej zgody i wiedzy wysyła sms'y międzynarodowe, za które płacę.
W jednym z poprzednich postów wytknąłeś mi brak zaznajomienia się z instrukcją obsługi. Wskaż mi, proszę, gdzie jest zapis odnośnie sms'ów aktywujących FaceTime, które są wysyłane bez wiedzy użytkownika, albo nawet ze zgodą.

Przepraszam, nie w instrukcji masz rację, nie wiem jak w Erze, ale w Orange dostajesz na papierze, że iPhone wysyłą SMSa aktywującego FaceTime i, że operator nie ma wpływu na to i podpisujesz, że się z tymi informacjami zapoznałeś.

#20 elkozuczi

elkozuczi
  • 6 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 10 September 2010 - 09:49

ja zauważyłem u siebie jeszcze jedną rzecz. Wczoraj próbowałem nawiązać 3 połączenia facetime i za każde naliczyło mi w erze 68 gr :/ czy u was tez występuje podobna sytuacja?

#21 suprnowa

suprnowa
  • 664 posts
  • SkądRadom/Norway

Posted 10 September 2010 - 10:11

To w związku z tym mam pytanie.Czy telefon wysyła tylko jeden raz SMS-a?Tzn jak włożyłem tylko jedną kartę do telefonu i ona jest w Nim cały czas i jest niewyciągana iPhone nie będzie wysyłał kolejnych smsów?W moim przypadku płatnych bo w Play...

#22 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1643 posts
  • SkądTychy

Posted 10 September 2010 - 11:04

Wyglada na to ze SMS ten jest platny tylko z odblokowanych tleefonow (dlatego Orange go nie nalicza). SMS wysylany jest jedynie kiedy mamy wlaczone FaceTime i zmieniamy SIM wiec jezeli ktos chce go uniknac niech wylaczy ta funkcjonalnosc w opcjach lub nie zmienia karty. SMS zapewne laczy nasz numer telefonu z ID urzadzenia i adresem email dzieki czemu pozostale iPhone 4 wiedza kiedy moga uzyc FaceTime w polaczeniu.

#23 elkozuczi

elkozuczi
  • 6 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 10 September 2010 - 12:11

a to przypadkiem nie powinno działać w ten sposób że przy każdej próbie połączenia wysyła adres ip sieci wifi w jakiej aktualnie przebywamy bo w przeciwnym razie jak miałby niby nawiązać połączenie? chociaż może jak już raz wyśle to poźniej tylko się łączy z serwerem facetima i podaje aktualny adres, ale tu nasuwa się poraz kolejny moje pytanie, czemu wysłał 3 smsy przy 3 próbach połączenia

#24 niedzwiedzx

niedzwiedzx
  • 3 posts

Posted 12 September 2010 - 08:54

jak ktoś chce przetestować FaceTime niech pisze na pw

#25 Wojtasio

Wojtasio
  • 337 posts
  • SkądŁódź

Posted 12 September 2010 - 10:56

Po przywróceniu ustawień fabrycznych też trzeba wysłać sms'a ponownie

1 user(s) are reading this topic