Od blisko trzech lat używam Linuksa, początkowo moją dystrybucją było, jakże typowo, Ubuntu. Później Fedora RC, Debian Lenny - wersja testowa - a teraz Debian Sid. Jestem w miarę zadowolony z szybkości działania Linuksa, o wydajności pisać nie chcę, gdyż posiadam tylko elementarną wiedzę na temat konfiguracji. Nie instaluję też (a jeśli już to rzadko), programów ze źródeł. Irytuje mnie, że często aby osiągnąć podobne cele, jak na Windowsie, trzeba się sporo namęczyć. Mówię tutaj głównie, o wdrażaniu nowych sprzętów. Do, których nie ma sterowników lub są tylko kompatybilne. Co odbija się na wydajności urządzenia, o jego walorach łatwości dla końcowego użytkownika nie wspominając.
Ostatnimi czasy moją uwagę zwrócił Mac Os, przyciągnął mnie przede wszystkim faktem, iż pomimo jego w naszym kraju niszowej dostępności, jest dostrzegany przez różnych producentów. Wszyscy piszą też w samych superlatywach, o jego wydajności. Dla mnie cenna jest przede wszystkim długowieczność baterii w MacBooku.
Rozumiem, że na wiele aspektów można patrzeć niezwykle subiektywnie. Proszę was jednak, o podanie zalet i wad obu systemów. Linux to system wolny, aczkolwiek z tego co wiem na system Apple również można dopasować darmowe oprogramowanie.
Mówiąc o macach, miałem na myśli kupno prawdopodobnie najtańszego z ich oferty. Mowa o ,,Macbook white'', w ofercie jest, że to komputer dla nauczycieli i studentów. Jego cena to około 3700zł, to nie jest mało, ja świetnie zdaje sobie z tego sprawę. Lecz wydajność Macintosy to rekompensuje. Przynajmniej bazując na opiniach użytkowników.
Zgadzam się trudno uruchamiać Mac Os na normalnym pececie czy notebooku, istnieje zhakowany Hacintosh czy jednak ma on takie same walory śmiem wątpić. Przeglądałem też, jak wygląda sprawa wolnego oprogramowania na ten system. Otóż są dystrybuowane programy na wolnej licencji. (zapewne mylę wolne oprogramowanie z tym na licencji freeware)
Myślałem o kupnie cichego laptopa, ten wymóg spełniają komputery apple. Nawet te bez dysków ssd, bo jeśli o nie chodzi, to cena idzie w górę. A 6000z wydawać to stanowczo za dużo.
Wiem, że od niedawna zmieniła się polityka della, czyt komputery ich marki znacznie staniały. Z internetu wiem, że niektóre z nich wyposażone są w Linuksa. Co prawda Ubuntu, jednak to bez znaczenia. W poszukiwaniu tanich maszyn zwróciłem uwagę na laptopy sony i samsunga. Jednak jeśli, o nie chodzi, nie wiem, jak wygląda sprawa Linuksa. Produkty tych firm są znacznie bardziej atrakcyjne cenowo. No i jest jeszcze Acer.
edit2: Pomyliłem się, miałem na myśli innego Macbooka Apple Unibody White 13,3"/2,26 GHZ/2GB RAM/250 GB HDD/SD/NV9400M (MC207PL/A) - komputer w cenie dla studenta i nauczyciela
Procesor i pamięć: 2,26 GHz Intel Core 2 Duo 3MB pamięci podręcznej L2 o pełnej prędkości procesora Magistrala frontside 1066 MHz 2GB (2 x 1GB) pamięci DDR3 SDRAM Dwa gniazda SO-DIMM obsługujące do 4 GB Dysk twardy: Serial ATA 250GB, 5400 obr/min Napęd: Szczelinowy napęd SuperDrive 8x (DVD R DL/DVD RW/CD-RW) Ekran: Wbudowany 13,3-calowy (przekątna) panoramiczny ekran ciekłokrystaliczny z aktywną matrycą TFT Miliony kolorów we wszystkich rozdzielczościach Grafika: Procesor graficzny NVIDIA GeForce 9400M z 256 MB pamięci SDRAM DDR3 Komunikacja: Wbudowana technologia sieci bezprzewodowej AirPort Extreme (802.11n) Wbudowany moduł Bluetooth 2.1+EDR Wbudowany 10/100/1000BASE-T Gigabit Ethernet Złącza: Port zasilania MagSafe Dwa porty USB 2.0 Port Mini DisplayPort Gigabit Ethernet Audio in/out Gniazdo kabla zabezpieczającego Wbudowana kamera iSight Wymiary: Wysokość: 2,74 cm Szerokość: 33,03 cm Głębokość: 23,17 cm Waga: 2,13 kg Oprogramowanie: Mac OS X 10.6 Snow Leopard iLife (zawiera programy iPhoto, iMovie, iDVD, iWeb, GarageBand)
Cena z Vat: 3 599,00 zł