Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

czas i wątpliwości związane z ładowaniem iP 3G

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Luk@s

Luk@s
  • 24 postów
  • SkądDG

Napisano 27 sierpnia 2010 - 15:15

Kupiłem iPhone 3G, no ale jest on używany i ma około 2 lat. W związku z tym mam pewne pytanie związane z czasem ładowania ładowarką sieciową. Dużo szukałem na forum na ten temat, ale nie znalazłem odpowiedzi. Co prawda wytrzymałość na jednym ładowaniu jest całkiem niezła. Co budzi moje wątpliwości to szybkość ładowania. Gdy telefon ma koło 20-40% to ładuje się około 1h aż do pokazania się symbolu wtyczki. Z pustej baterii ładuje się niecałe 1.5h. (może godzinę i 15 minut gdzieś dokładnie) Czy to nie jest za krótko? A dlaczego pytam - dlatego, że krótkie ładowanie oznacza mniejszą pojemność baterii, a chciałbym określić czy bardzo zużytą tą baterię mam. W końcu 2 latka to dość długo na telefon, który często trzeba ładować. Jak wygląda to u Was? I jeszcze jedno - zauważyłem chyba, że naładowany z komputera przez USB, trzyma troszkę dłużej, ale to chyba normalne? Wersja softu to 3.1.3.

#2 xinqev

xinqev
  • 526 postów

Napisano 27 sierpnia 2010 - 15:31

U mnie to wygląda tak: zawsze ładuję przez komputer, od 0 do 100% ładowanie zajmuje jakieś 2 godziny, od mniej niż do 20 do 100% ładowanie zajmuje jakieś godzine i piętnaście minut. A telefon mam max 3 miesiące (3GS)

#3 ixion

ixion
  • 347 postów
  • SkądGdynia

Napisano 27 sierpnia 2010 - 17:26

To nie jest normalne że ładowany z komputera iphone wytzymuje dłużej, po naładowaniu do 100%, powinien wytrzymać tyle samo co ładowany ładowarką sieciową. ładowanie z komputera powinno trwać dłużej bo USB daje napięcie 5V 500mah a ładowarka sieciowa 5V 1000mah. ja ładuję praktycznie tylko ład sieciową, pustą baterie ładuje okoł 2 do 2,5 godziny ale staram się ładować już kiedy mam 50% bo raz że te baterje wolą być doładowywane a dwa że czym mniejszym prądem jest ładowana tym lepiej dla niej samej, iphona mam 6 miesięcy i jak narazie nie widze spadku pojemności.

#4 xinqev

xinqev
  • 526 postów

Napisano 27 sierpnia 2010 - 17:38

1. Przed `że` oraz `a` stawiamy przecinek. I mógłbyś posta leciutko ogarnąć bo `baterje wolą być doładowywane a dwa że czym mniejszym prądem` nie jest poprawne

2. Skąd masz to info, że `baterje wolą być doładowywane`? Tutaj jest wiele sporów na temat poprawnego ładowania.

#5 ixion

ixion
  • 347 postów
  • SkądGdynia

Napisano 27 sierpnia 2010 - 18:11

Te jak to nazywasz info, mam wyniesione z wieloletnij praktyki użytkowania bateri wszystkich rodzajów od NiMH do Li-Ion i pracy w serwisie GSM. A ty się nie zajmuj poprawianiem błędów ortograficznych tylko się skoncentruj na temacie! Baterie Li-pol i Li-Ion wolą być doładowywane niż kompletnie rozładowane i ładowane, razładować należy raz na miesiąc po czym naładować do pełna, do ładowania tego typu baterii używa się ładowarek mikroprocesorowych z balanserem(delta peak)

#6 xinqev

xinqev
  • 526 postów

Napisano 27 sierpnia 2010 - 18:46

Nie poprawiałbym błędów, gdyby post był czytelny. Teraz post napisałeś idealnie, poprawnie i jasno, dziękuję.

#7 Luk@s

Luk@s
  • 24 postów
  • SkądDG

Napisano 27 sierpnia 2010 - 20:10

Dziękuję za odpowiedzi. Szkoda, że nikt kto ma 3G nie napisał jak to u niego wygląda, bo jednak 3GS co prawda ma podobną pojemność baterii (chyba parę procent większą), ale jest to inny model i mogli zmienić coś z ładowaniem w nim. Apropo trzymania dłużej przez naładowany z komputera - może to dlatego, że zostawiłem na noc, a jak ładowałem sieciową to od razu odpinałem po "gniazdku". Co prawda jak jest symbol gniazdka, to ładowanie kończy się, ale wtedy chyba trwa ładowanie podtrzymujące i bateria może w ten sposób doładować się jeszcze trochę (chyba, że iPhone nie mają tak i po prostu całkowicie przestają ładować). Poza tym jeśli ktoś zna metodę ładowania akumulatorów li-ion, li-pol, to wie, że ładowanie kończy się na napięciu 4.2V lub 4.1V i wtedy zjeżdża się z prądem aż do zera (tak powinno być najlepiej). A jak wiadomo gdy podamy mniejszy prąd, to napięcie tak szybko nie wzrośnie, więc moim zdaniem akumulator ładowany mniejszym prądem jak najbardziej może się ciut lepiej naładować. Cóż, może jeszcze ktoś, kto posiada 3G, dopisze się. Aha i jeszcze jedno - czytałem też, że od 80% ładuje się znacznie wolniej, a u mnie od początku ładowania (poniżej 50%) aż do pełnej baterii, tempo ładowania jest takie samo. Może to głupie przejmować się takimi pierdołami, ale to mój pierwszy iPhone, a jak pamiętam, wszystkie inne telefony, które posiadałem, od 80-90%, ładowały się bardzo wolno.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych