Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

PlayMobile

• Please log in to reply
13 replies to this topic

#1 szulzykk

szulzykk
  • 131 posts
  • SkądGorzów Wielkopolski, Poland

Posted 26 August 2010 - 23:06

Witam wszystkich, byc moze nie znalazlem ale szukalem dosc dokladnie, pytanie brzmi - jak skonfigurowac PlayMobile na macu? Rozumiem ze trzeba wejsc w preferencje sieci i tam dalej sie bawic ale nie wiem za bardzo jak. Moze ktos poda mi info co mam zrobic. Modem mam zainstalowany ale procz niego zadnej aplikacji. Pozdrawiam serdecznie szulzykk

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24354 posts

Posted 26 August 2010 - 23:31

Skoro jest zainstalowany, widnieje w System Preferences. Nie trzeba żadnej dodatkowej aplikacji - możesz tam wpisać wymagane dane (numer, usera, hasło) i kliknąć 'connect' (dla wygody możesz trzymać status modemu na menubarze i stamtąd klikać). Jeśli modemu nie ma w System Preferences, to znaczy, że coś, ekhm, zrobiłeś źle.

#3 tomek.s

tomek.s
  • 158 posts
  • SkądWarszawa

Posted 27 August 2010 - 10:28

Podpinasz modem pod USB, aplikacja sama się instaluje i potem tylko bierzesz connect, bez żadnych ustawień, pinów czy czegokolwiek. Chyba, że masz jakiś stary modem, to może nie ma sterów pod os'a? Teraz kupiłeś tego playa?

#4 szulzykk

szulzykk
  • 131 posts
  • SkądGorzów Wielkopolski, Poland

Posted 27 August 2010 - 10:47

Wszystko jest w system preferences - dzieki za info, pewnie na umowie bedzie wszystko tzn. haslo, numer itd. Modem to Hu....(cos tam cos tam) 156 wiec w miare nowy ale juz wszystko wim.

#5 ar3kb

ar3kb
  • 4635 posts
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Posted 27 August 2010 - 10:57

Wszyscy ładnie pisza tylko, ze... po 1 musisz zainstalowac sterowniki do modemu Huawei po 2 podepnij modem do portu USB i wejdz w preferencje. Wybierz w opcjach Producent---Inne. Automatycznie wybrany zostanie modem Huawei. Wracasz do strony głównej preferencji sieci. Po lewej masz okno z wszelkimi urzadzeniami i portami do komunikacji sieciowej. Zaznacz Huawei. Z prawej zostawiasz Konfiguracja domyslna, podajesz TYLKO NUMER TELEFONU!!!! ZADNYCH HASEŁ!!!!I NAZW UZYTKOWNIKA!!!! Numer telefonu to *99# Wybierasz zastosuj. Jesli chcesz uruchamiac modem z paska górnego zaznacz "Pokazuj status modemu w pasku menu". Nastepnie Zastosuj i...gotowe:) Pozdrawiam p.s. Jesli nie masz sterowników napisz na PRV.

#6 tomek.s

tomek.s
  • 158 posts
  • SkądWarszawa

Posted 27 August 2010 - 11:10

hmm dziwne, ja po prostu wtyknąłem modem w usb i więcej nic nie dotykałem a tu taka skomplikowana operacja ;p

#7 equinoxe

equinoxe
  • 4721 posts
Posted 27 August 2010 - 11:48

http://myapple.pl/in...line-mac-2.html

#8 ar3kb

ar3kb
  • 4635 posts

Posted 27 August 2010 - 12:03

czyli to co podał equinoxe w linku dokładnie jest opisane przez moja skromna osobe powyzej. i powiem szczerze...nie spotkałem sie z sytuacja, aby mozna "tylko wtyknąć modem do USB i juz działa".\

#9 tomek.s

tomek.s
  • 158 posts
  • SkądWarszawa

Posted 27 August 2010 - 13:12

to pewnie mój jakiś wyjątkowy musiał być

#10 equinoxe

equinoxe
  • 4721 posts
Posted 27 August 2010 - 22:25

czyli to co podał equinoxe w linku (...)

equinoxe to dziewczynka :]

P.S. Jeszcze w jakimś wątku ktoś podawał DNS-y do wpisania. Niestety nie mogę namierzyć tego wątku, ale mam u siebie wpisane:
89.108.195.20
89.108.195.21

#11 ftpd

ftpd

Nie.

• 24354 posts

Posted 28 August 2010 - 01:31

To playowe? Bo nie wyglądają. No i lepiej podać jakieś uniwersalne, na przykład 8.8.8.8, bo te z nie-playa zwracają refused.

#12 equinoxe

equinoxe
  • 4721 posts
Posted 28 August 2010 - 15:12

To playowe? Bo nie wyglądają.

A jak wyglądają Playowe? :>

Uff, troszkę poszukałam i znalazłam: http://myapple.pl/ma...nie-dziala.html

#13 ftpd

ftpd

Nie.

• 24354 posts

Posted 28 August 2010 - 15:25

A nie, dobra, wyglądają ;-)
Na początku zrobiłem:

tuonela ~ % host 89.108.195.20
20.195.108.89.in-addr.arpa domain name pointer cache1.project4.pl.

I mi się średnio spodobało. Na szczęście wszystko się wyjaśniło podczas:

tuonela ~ % whois -r 89.108.195.20
[...]
netname: P4NET
descr: Mobile Services and Mobile Terminals
country: PL
[...]
address: P4 Sp. z o.o.

Przepraszam za wrodzony sceptycyzm, wtedy było za rano, żeby klikać whoisa ;-)

#14 ar3kb

ar3kb
  • 4635 posts

Posted 31 August 2010 - 20:45

Dopisze tylko, ze siec P4 jest porazką.Jako uzytkownik Play Mobile jestem rozczarowany. Owszem , oferta limitu 10GB jest interesujaca. Ale ta szybkosc.Niestety, ten 1Mb nie jest gwarantowany a jedynie teoretyczny.Rzeczywiste osiagi / sprawdzone u 4 (wraz ze mna) / to srednio 700kb, co dzielone na 8 daje ...słabiutki transferek w kB. Po rozmowie z HelpDesk Play-a okazuje sie,ze ich siec nie ma na dzien dzisiejszy technicznych mozliwosci osiaganie wyzszych transferów. W porównaniu do Ery /7.2 i wyzej...to totalna klapa/. Pozdrawiam

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users