Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

- - - - -

Szachy na macach

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość_marcpacy_*

Gość_marcpacy_*

Napisano 04 lutego 2007 - 00:29

Czy gracie moze w szachy na swoich macach? Jesli tak to jakie programy szachowe sa dobre? Chodzi mi o jakies gry freeware...

#2 kundziad

kundziad
  • 70 postów
  • SkądGdynia

Napisano 04 lutego 2007 - 00:36

Jak freeware, to systemowy Chess, ale to juz pewnie znasz. ;)

#3 Grek

Grek
  • 63 postów

Napisano 04 lutego 2007 - 01:34

inne szachy

Witaj,
gram w szachy i znalazłem Sigmachess, który jest godny polecenia *www.sigmachess.com.
Są oczywiście jeszcze inne wynalazki (np. Chessworks) ale znacznie ograniczone.
Sigmachess jest napisany tylko na procesory PowerPC, więc jak masz intela, polecam na windowsie odpalic Arene, lub inne ;)
Pozdr.

#4 Toszak

Toszak
  • 899 postów
  • SkądŁódź

Napisano 04 lutego 2007 - 12:06

no właśnie... dziwi mnie że nie używasz systemowego Chess ... wg. mnie jest całkiem wporządku :)

#5 Grek

Grek
  • 63 postów

Napisano 04 lutego 2007 - 12:58

Tylko, że właśnie systemowy Chess, to tylko zabawka;) nie jest oparty na żadnym znanym silniku- na początkową zabawę jest wporządku, natomiast dla graczy śrerdnich czy chcących się uczyć gry - zdecydowanie nie. Sigmachess jest bardziej rozwojowy + istnieje w nim punktacja ELO, figury są sportowe, analiza, gra na czas,etc. -o niebo lepiej i też jest wersja free. Pozdrawiam

#6 Gość_marcpacy_*

Gość_marcpacy_*

Napisano 04 lutego 2007 - 16:50

OK, zainstalowalem SigmaChess, ale mam jeszcze jedno pytanie. Jak w tym programie okresla sie sile gry komputera? I czy engine HIARC jest dobry... Jestem poczatkujacym graczem w szachy. Na jakim poziomie powinienem grac?

#7 Grek

Grek
  • 63 postów

Napisano 04 lutego 2007 - 19:10

W zakładce znajduje się pozycja . Następnie po zaznaczeniu suwakiem zmniejszasz lub podwyższasz ranking programu. Na początek polecam suwak przesunąć w lewą stronę do oporu;). A sprawa silnika, to jeżeli posiadasz sigme darmową to nie ma opcji zmiany jego. Poprostu grasz na jednym. Myślę, że to na parę miesięcy wystarczy ;) Możesz również regulować czas gry, co bardzo wpyła na wydajność programu. Jest jeszcze jedna dobra sprawa w SigmaChess. W biliotece znajdują się otwarcia (debiuty), których warto się nauczyć chcąc grać skutecznie oraz partie arcymistrzów! Naprawdę polecam;) Pozdrawiam

#8 clr

clr
  • 1 326 postów

Napisano 04 lutego 2007 - 19:56

a bing bang chess przeciez jest wlepiony w Tigera? nikt nie gra? calkiem dobre szachy i mozna 1vs1 w sieci pograc :)

#9 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 04 lutego 2007 - 22:29

Dla uczących się polecam:
http://pl.wikibooks.org/wiki/Szachy/Okładka

#10 brzoza

brzoza
  • 207 postów
  • Skądokolice Bydgoszczy

Napisano 06 lutego 2007 - 17:50

ja mam w zestawie big bang board games

#11 Sebastian

Sebastian
  • 336 postów
  • SkądBełchatów

Napisano 08 kwietnia 2007 - 21:56

Hej, ja też nie dawno zaczołem, polecam dokładnie przestudiować : http://www.chesskids...lessons04.shtml , gram głownie na kurniku bo na początku gra z komputerem jest dość irytująca :) jeśli by ktoś miał ochotę na partyjkę zapraszam.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych