Czy gracie moze w szachy na swoich macach? Jesli tak to jakie programy szachowe sa dobre? Chodzi mi o jakies gry freeware...

Szachy na macach
Rozpoczęty przez
Gość_marcpacy_*
, 04 lut 2007 00:29
10 odpowiedzi w tym temacie
Gość_marcpacy_*
Napisano 04 lutego 2007 - 00:29
Napisano 04 lutego 2007 - 00:36
Jak freeware, to systemowy Chess, ale to juz pewnie znasz.

Napisano 04 lutego 2007 - 01:34
inne szachy
Witaj,
gram w szachy i znalazłem Sigmachess, który jest godny polecenia *www.sigmachess.com.
Są oczywiście jeszcze inne wynalazki (np. Chessworks) ale znacznie ograniczone.
Sigmachess jest napisany tylko na procesory PowerPC, więc jak masz intela, polecam na windowsie odpalic Arene, lub inne
Pozdr.
Witaj,
gram w szachy i znalazłem Sigmachess, który jest godny polecenia *www.sigmachess.com.
Są oczywiście jeszcze inne wynalazki (np. Chessworks) ale znacznie ograniczone.
Sigmachess jest napisany tylko na procesory PowerPC, więc jak masz intela, polecam na windowsie odpalic Arene, lub inne

Pozdr.
Napisano 04 lutego 2007 - 12:06
no właśnie... dziwi mnie że nie używasz systemowego Chess ... wg. mnie jest całkiem wporządku

Napisano 04 lutego 2007 - 12:58
Tylko, że właśnie systemowy Chess, to tylko zabawka;) nie jest oparty na żadnym znanym silniku- na początkową zabawę jest wporządku, natomiast dla graczy śrerdnich czy chcących się uczyć gry - zdecydowanie nie. Sigmachess jest bardziej rozwojowy + istnieje w nim punktacja ELO, figury są sportowe, analiza, gra na czas,etc. -o niebo lepiej i też jest wersja free.
Pozdrawiam
Gość_marcpacy_*
Napisano 04 lutego 2007 - 16:50
OK, zainstalowalem SigmaChess, ale mam jeszcze jedno pytanie. Jak w tym programie okresla sie sile gry komputera? I czy engine HIARC jest dobry... Jestem poczatkujacym graczem w szachy. Na jakim poziomie powinienem grac?
Napisano 04 lutego 2007 - 19:10
W zakładce znajduje się pozycja . Następnie po zaznaczeniu suwakiem zmniejszasz lub podwyższasz ranking programu.
Na początek polecam suwak przesunąć w lewą stronę do oporu;). A sprawa silnika, to jeżeli posiadasz sigme darmową to nie ma opcji zmiany jego. Poprostu grasz na jednym. Myślę, że to na parę miesięcy wystarczy
Możesz również regulować czas gry, co bardzo wpyła na wydajność programu. Jest jeszcze jedna dobra sprawa w SigmaChess. W biliotece znajdują się otwarcia (debiuty), których warto się nauczyć chcąc grać skutecznie oraz partie arcymistrzów! Naprawdę polecam;)
Pozdrawiam

Napisano 04 lutego 2007 - 19:56
a bing bang chess przeciez jest wlepiony w Tigera? nikt nie gra? calkiem dobre szachy i mozna 1vs1 w sieci pograc

Napisano 04 lutego 2007 - 22:29
Napisano 06 lutego 2007 - 17:50
ja mam w zestawie big bang board games
Napisano 08 kwietnia 2007 - 21:56
Hej, ja też nie dawno zaczołem, polecam dokładnie przestudiować : http://www.chesskids...lessons04.shtml , gram głownie na kurniku bo na początku gra z komputerem jest dość irytująca
jeśli by ktoś miał ochotę na partyjkę zapraszam.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych