Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Problemy z restartem/startem Powerbook G4 Titanium DVI

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 BSzneider

BSzneider
  • 68 postów

Napisano 03 lutego 2007 - 19:52

moj PB ma kompletnie zuzyta baterie, i od ok 2 lat ciagne jedynie na zasilaczu. Jakis czas ( 4 miesiace ) temu urwalem koncowke starego zasilacza i zaczalem z bolem uzywac zamiennego z Allegro. Teoretycznie jest ok. Lecz od niedawna komp ma duze problemy ze : startem ( niemal za kazdym razem zamiast kochanego applowskiego dzwieku "bdziąąk" jest czarny ekran, slychac 4-krotne krotkie beep! i dioda mruga w rownych odstepach. Komp sie nie odpala. Przy starcie i restarcie czesto rowniez mam czarny ekran i nic wiecej. Za ktoryms razem z kolei ( trzymam kilka sekund na on/off, wlaczam, czekam co sie stanie, wylaczam i od nowa) komputer uruchamia sie i wsyztsko gra. Nie musze mowic jak nieprzyjemne to objawy. Podejrzewam ze 1. zupelnie wyczerpana bateria 2. zamienny, podrobkowy zasilacz w parze robia mi ten psikus. Gdyby komus znane byly te objawy ( szczegolnie 4-krotny beep! i mruganie diody przy czarnym ekranie ) to bede absolutnie wdzieczny za podpopwiedz co robic dalej - kupowac nowa baterie? zasilacz? wszystko? Poza tym ze niedlugo i tak kupie MBP, to nie zamierzam pozbywac sie tej maszyny NA PEWNO. Pozdrawiam!

#2 _sys

_sys
  • 2 046 postów
  • SkądB-stok i okolice

Napisano 03 lutego 2007 - 20:43

Dokładałeś w ostatnim czasie jakieś części do komputera? Nowy RAM?

#3 tskisiu

tskisiu
  • 1 255 postów
  • SkądEnschede (NL)

Napisano 03 lutego 2007 - 21:31

Te dzwieki to chyba RAM. Może umiera

#4 BSzneider

BSzneider
  • 68 postów

Napisano 03 lutego 2007 - 22:58

Hmm. Jasne. Mam 1GB - ale to dolozylem ponad rok temu. Sprawdzony. No i oczywiscie dzieki. Mimo wszytko z moca u mnie jest tak, ze wystarczy ze wyjme wtyke zasilacza i komp siada. Od razu. Zadnego podtrzymywania. Any ideas?

#5 _sys

_sys
  • 2 046 postów
  • SkądB-stok i okolice

Napisano 04 lutego 2007 - 11:28

Może chiński zasilacz wcale nie ładuje akumulatora? Nie wiem, ale wracając do beepów to proponuję wyjąć i włożyć kość RAM. Wiem, że dziwna operacja, ale poszperałem trochę i wygląda na to, że metoda działa.

#6 BSzneider

BSzneider
  • 68 postów

Napisano 04 lutego 2007 - 12:43

Dzieki! Bede wpisywal cos tutaj by podtrzymac topic przy zyciu. Moze ktos cos wymysli jeszcze. Moze ktos ma do czynienia z tymi chonskimi cudami ( to dosc flagowy zasilacz na allegro/apple ) BTW, czy poza allegro mozna gdzies sensownie kupic chodliwa baterie do starszych ( jak moj DVI ) modeli? Czy jest fajny sposob kupienia jej poza krajem?

#7 tskisiu

tskisiu
  • 1 255 postów
  • SkądEnschede (NL)

Napisano 04 lutego 2007 - 14:14

Baterię najlepiej oddać do regeneracji lub zrobić to samemu. A sprawdzałeś napięcie na bateryjce PRAM - powinno być między 5-6V. Wiele maców potrafi nieźle wariować bez tej baterii nawet jak działa im bateria i zasilacz. Co do zasilacza to czy ma 45W, czy 65W, bo pb titanium wymagały już 65W? (teroertycznie 45W też działa, ale sa problemy z jednoczesnym ładowaniem i pracą komputera). Ostatnia sprawa to reset PMU - poczytaj w internecie lub instrukcji komputera jak to się robi w twoim modelu.

#8 BSzneider

BSzneider
  • 68 postów

Napisano 04 lutego 2007 - 18:24

Zresetowalem PRAM.Na dobry poczatek. Ten zasilacz z allegro ma 45W. I tu jest tzw dupa, bo dokladie to sprawdzielm przy kupnie i mial super pasowac. Teraz widze, ze pasowac nie znaczy dzialac. Mysle ze o to chodzi - on dziala, ale jak wspomniales nie laduje baterii podczas pracy. Dolaczam wykresy zywotne baterii. Przejrzalem tu i tam, i pewnie oddam baterie do tej wroclawskiej firmy Margo, gdy juz kupie MBP. Do tego niezbedny bedzie jednak nowy, oryginalny zasilacz. Czt reset PMU cos w tej sytuacji zmieni? Bo oczywiscie moge,pytanie tylko czy jest sens.

#9 tskisiu

tskisiu
  • 1 255 postów
  • SkądEnschede (NL)

Napisano 04 lutego 2007 - 21:03

ale bateria powinna się ładować, gdy komputer śpi/jest wyłączony nawet na 45W (nie da się jednocześnie pracować i ładować). Dlatego zaproponowałem reset PMU - jeżeli nie pomoże, tzn. że PMU może być uszkodzony (przez zasilacz na przykład): naprawa wymaga wymiany kilku kondesatorów itp. lub baterai jest uszkodzona, lub obie te rzeczy.

#10 reRESERVEDFX

reRESERVEDFX

/////AMG

• 2 111 postów
  • SkądBurr Ridge, IL

Napisano 05 lutego 2007 - 05:47

Mi to wyglada na punkt kiedy jakis inny zasilacz nie daje dostatecznej ilosci pradu do komputera.

#11 BSzneider

BSzneider
  • 68 postów

Napisano 06 lutego 2007 - 13:49

Dzieki wszystkim. Wiem lepiej na czym stoje. Cheers

#12 BSzneider

BSzneider
  • 68 postów

Napisano 04 marca 2007 - 14:48

Hej, wiem na czym stoje ale srednio wiem co robic. Czy ktos naprawial juz rozwalone koncowki zasilacza do Pbooka 65 w? Czy gdzies w Warszawie jest jakis serwis ktory dorobi urwana koncowke? Czy koncowka oryginalna jest superwazna czy mozna ja z powodzeniem wymienic? Help!

#13 tomeczek43

tomeczek43
  • 746 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 marca 2007 - 23:26

jak nie uda ci sie nikogo znalezc to sam probuj to lutowac izolowac i jakos robic a potem szukaj zasilacza na ebay.de albo ebay.co.uk napewno znajdziesz to to tam i ludzie z .de akceptuja miedzynarodowy przelew bankowy czyli IBAN Money transfer ;)

#14 fadro

fadro
  • 698 postów
  • Skądzimuje w poznaniu

Napisano 17 kwietnia 2007 - 17:59

jesli chodzi o ebay.de to pomoge chetnie,mieszkam w austrii. na repair4laptop jest schemat koncowki potrzebujesz tak naprawde tylkojack 2,5mm

#15 BSzneider

BSzneider
  • 68 postów

Napisano 05 maja 2007 - 23:16

Hej, dzieki wszystkim za odpowiedzi. Kupilem drugi zasialcz ( to juz OSTATNIA kasa wydana na ten komp:) ) niestety nie pomoglo. tzn bateria nagle dziala, zasialcz oryginalny zrobil swoje i jest ok z zasilaniem, ale i tak restarty to mordega. czarny ekran, dziwne dzwieki i udany restart raz na 10 trafien. Aha i probowalem resetu pramu, wymienialem ram i zamienialem go miejscami. nothing

#16 Sofeicz

Sofeicz
  • 320 postów
  • SkądŁódź

Napisano 14 września 2007 - 22:26

Ja bym uważał na te tanie zasilacze. Pozornie zyskujesz 50 zł a potem możesz spieprzyć cały komputer. Tym bardziej, że masz 45 a nie 65 W. Kupiłem taki zasilacz (65 W) za 90 zł, pochodził 2 tygodnie i się sfajczył. Dało się go naprawić (poszedł mostek prostowniczy) ale wygląda "pięknie" cały oklejony taśmami (obudowa nierozbieralna). Sprawdż jaką temp. osiąga - potrafi się strasznie grzać. Ja wywierciłem 2 otwory w obudowie, żeby poprawić chłodzenie. Na razie chodzi.

#17 pajączek

pajączek
  • 21 postów

Napisano 14 września 2007 - 22:36

http://www.allegro.p...24v_1_875a.html

tu jest taki co pasuje do Twojego :)

#18 simone

simone
  • 149 postów
  • Skądkrakow

Napisano 25 października 2007 - 15:29

a ja dopiszę się w kwestii baterii, mam osobiście problemy ze swoim titanium (867mhz) związany z zasilaniem a właściwie baterią... otóż zakupiona (podróba made by china) nie ładuje się lub ładuje bardzo długo kiedy komputer jest wyłączony!!!! na włączonym sprzęcie problem nie występuje... ponadto pojemność baterii za każdym razem jest inna od 3950 do 4340 :) batria miała mieć nominalnie 4800. czy może być to kwestia zasilacza / komputera?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych