Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Problem z PowerBook (dolny slot pamięci)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

#1 krzemien

krzemien
  • 1 038 postów
  • SkądRG21 7UQ

Napisano 03 lutego 2007 - 15:51

No i stało się... :-( Mój PowerBook ni stąd ni zowąd przestał widzieć RAM umieszczony w dolnym slocie. Fakt faktem miałem ostatnimi czasy kilka 'zwisów' ale nie zwracałem na to większej uwagi do wczoraj, kiedy komputer odłożony z większym niż zwykle impetem na stół po prostu zastygł w miejscu. Tknęło mnie i po restarcie zauważyłem 'logiczny' ubytek jednej (dolnej) kości.

Sprawdziłem więc pamięci zamieniając je miejscami (0,5 GB + 1 GB) i obie są OK. Więc coś nie tak jest z dolnym slotem (tym umieszczonym głębiej), System Profiler po prostu nie wykazuje w nim RAMu. Dodatkowo komputer nie wydaje z siebie dźwięku przy starcie.

Sprawdziłem to dzisiaj dogłębniej i:

1. Komputer startuje czasem poprawnie, jeżeli RAM jest włożony tylko do dolnego slotu.
2. Komputer startuje poprawnie z obłożonymi RAMem dwoma slotami pod warunkiem dociśnięcia palcami całości do płyty głównej. W innym przypadku dolnego RAMu nie widać.

Poszukałem informacji na forach internetowych, sprawdziłem informacje na stronach Apple. Wszelkie symptomy są identyczne jak opisane poniżej:

PowerBook G4 (15-inch 1.67/1.5GHz) Memory Slot Repair Extension Program

http://docs.info.app...l?artnum=303173

Z tym, że numer seryjny mojego komputera oczywiście nie kwalifikuje go do takiego programu...

No i mam w związku z tym pytanie: Czy ktoś już przez to przechodził (komputer po gwarancji więc naprawa będzie płatna) i wie czy to skończy się 'poprawkami' wewnątrz komputera czy wręcz wymianą logic board?

EDIT:

Jak widzę problem jest szerszy, wystarczy popatrzeć na ilość dodanych w tym roku wpisów...

http://lowermemoryslot.editkid.com/

Co nie zmienia faktu, że mam problem... :-(

#2 _sys

_sys
  • 2 046 postów
  • SkądB-stok i okolice

Napisano 03 lutego 2007 - 21:06

No i mam w związku z tym pytanie: Czy ktoś już przez to przechodził (komputer po gwarancji więc naprawa będzie płatna) i wie czy to skończy się 'poprawkami' wewnątrz komputera czy wręcz wymianą logic board?

Serwis zaproponuje wymianę płyty, koszt będzie ogromny :(. Ja bym jednak spróbował skrobnąc do Apple z pytaniem o ewentualne zakwalifikowanie do programu wymiany. W końcu symptomy są identyczne.

#3 krzemien

krzemien
  • 1 038 postów
  • SkądRG21 7UQ

Napisano 03 lutego 2007 - 21:10

Na stronie, którą podałem na końcu pierwszego posta jest masa osób w podobnej sytuacji. NIe wiem, nie wiem...

#4 tskisiu

tskisiu
  • 1 255 postów
  • SkądEnschede (NL)

Napisano 03 lutego 2007 - 21:27

Miałem podobne problemy z kilkowa komputerami różnych firm. Winną zawsze były "zimne luty" które sobie po pewnym czasie odpadały (w twoim przypadku może być podobnie, bo jak sam mówisz dociśnięcie poprawia sytuację). Okazuje się, że naprawa takiego defektu nie jest skomplikowana. Za lutowanie w Caren Notebook w Gdańsku zapłaciłem 200 pln. Za podbną usługe w Krakowie - 70 pln :-)

#5 krzemien

krzemien
  • 1 038 postów
  • SkądRG21 7UQ

Napisano 03 lutego 2007 - 21:35

Kiedyś - dawno temu - znajomy administrator w pewnym zakładzie pracy miał problem z komputerem: po dłuższym czasie działania serwera następował jego crash. Po śledztwie namierzył sprawcę: dysk SCSI a właściwie jego elektronika [dysk był spory, w takiej dużej stalowej klatce]. Jeden ze scalaków na dysku po nagrzaniu niejako rozwarstwiał się. Rozwiązanie było banalnie proste: wystrugany kijek odpowiednio włożony, dociskający scalak.

Szczerze mówiąc tak to właśnie wygląda: Dociśnięcie slotu palcem do płyty i włączenie komputera daje w efekcie dźwięk startowy - czyli problem tkwi na styku slot-płyta. Nawet kusi mnie włożenie jakiejś 'podkładki' między slot a zaślepkę ;)

#6 reRESERVEDFX

reRESERVEDFX

/////AMG

• 2 111 postów
  • SkądBurr Ridge, IL

Napisano 05 lutego 2007 - 05:51

Widocznie poluzowaly ci sie "prztyczki', ktore podtrzymuja RAM. Jutro pogrzebie w PowerBook'u to moze znajde jakis alternatywny sposob na zrobienie tego.

#7 krzemien

krzemien
  • 1 038 postów
  • SkądRG21 7UQ

Napisano 09 lutego 2007 - 13:38

Rozmawiałem wczoraj z p. Arkiem Miękiszem z serwisu Apple i sprawa nie wygląda najlepiej. Generalnie serwis nie naprawia tej usterki w inny sposób niż poprzez wymianę logic board. Slot jest założony w okolicach kontrolera pamięci i każde naruszenie całości bądź nieodpowiednie potraktowanie termiczne może unieruchomić komputer na dobre. Z tego też względu p. Arek odradził mi nieautoryzowane naprawy, ponieważ mogą one skrócić żywot komputera. Z tego co mi mówił jeszcze nikt tego nie naprawił ze 100% efektem...

I niestety zgadzam się z jego opinią. Chyba będę musiał nauczyć się z tym żyć :(

A lista wciąż się powiększa...

http://lowermemorysl...ex.php?view=yes

#8 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 09 lutego 2007 - 15:25

Być może Apple ogłosi kolejny program wymiany jak problem okaże się globalny.

#9 krzemien

krzemien
  • 1 038 postów
  • SkądRG21 7UQ

Napisano 09 lutego 2007 - 15:33

Moim skromnym zdaniem to sprawa o podłożu termalnym: symptomatyczne jest to, że pada połączenie ze slotem dolnym - bliższym płyty; wiemy dobrze, że PowerBook grzeje się dość mocno pracując kilka godzin z rzędu... Poza tym usterka wychodzi dopiero po ponad roku użytkowania komputera, zresztą często użytkownicy (w tym ja) nie są tego świadomi, dopóki nie zauważą ubytku (w zależności od rozłożenia kości pamięci w slotach). A ja nie mam zwyczaju 'rzucać' komputerem gdzie popadnie... Ale nie sądzę, żeby Apple coś z tym zrobiło. Program naprawczy dotyczy tylko części komputerów w myśl zasady 'poprawiliśmy i powinno być już dobrze'. A koszt takiej operacji, cóż... 1 GB musi mi wystarczyć (wrrr...). :(

#10 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 lutego 2007 - 15:49

Chyba muszę potestować jeszcze swojego. Znalazłem na tej liście (wpis 2393) prawie identyczny numer seryjny. Wydawało mi się, że mam problem z kostką pamięci, ale może to ta sama historia. Zobaczymy za czas jakiś, w tej chwili jedną wyjąłem i mam obsadzony tylko właśnie Lower slot... a tamta padła właśnie w dolnym. A ciekawe, czy uszkodzony częściowo slot mógłby uszkodzić pamięć? Może lepiej nie ryzykować i przełożyć do górnego?

#11 krzemien

krzemien
  • 1 038 postów
  • SkądRG21 7UQ

Napisano 09 lutego 2007 - 17:36

U mnie zaczęło się od 'zwieszeń' podczas odkładania komputera na stół tudzież odtwierania uśpionego komputera po dłuższej podróży. Wtedy zacząłem dociekać co się dzieje i z miejsca pomyślalem o wylatującej ze slotu pamięci.

#12 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 lutego 2007 - 19:48

Qrcze, ja po transporcie w uśpieniu też mam często Kernel Panic. Aż przestałem usypiać i wyłączam. Czyżby... ?

#13 reRESERVEDFX

reRESERVEDFX

/////AMG

• 2 111 postów
  • SkądBurr Ridge, IL

Napisano 09 lutego 2007 - 21:07

p. Arek z serwisu to chce wyciagnac tylko z Ciebie pieniadze! Mi sie udal numer z kawalkiem drewna. Nie zauwazylem zmian temperatury.

#14 krzemien

krzemien
  • 1 038 postów
  • SkądRG21 7UQ

Napisano 10 lutego 2007 - 08:11

Andrzej sprawdź w System Profiler czy komputer widzi pamięci w obu slotach.

reRESERVEDFX nie sądzę aby tak było, zresztą wymiana logic board nie wchodzi w rachubę z przyczyn oczywistych...

#15 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 lutego 2007 - 12:20

Widzieć widzi, ale Hardware Test wykazuje error jednej kostki i to niezależnie w którym slocie, dlatego się zastanawiałem co ją mogło uszkodzić... na razie ją wyjąłem i jadę na jednej póki co...

#16 reRESERVEDFX

reRESERVEDFX

/////AMG

• 2 111 postów
  • SkądBurr Ridge, IL

Napisano 10 lutego 2007 - 18:52

Andrzej sprawdź w System Profiler czy komputer widzi pamięci w obu slotach.

reRESERVEDFX nie sądzę aby tak było, zresztą wymiana logic board nie wchodzi w rachubę z przyczyn oczywistych...

No, ale jak wymiana logic board nie wchodzi w rachube to juz jedyne, co ci zostaje to albo kupic nowy sprzet albo alternatywne rozwiazania ;)

#17 krzemien

krzemien
  • 1 038 postów
  • SkądRG21 7UQ

Napisano 10 lutego 2007 - 18:58

No właśnie myślę o tej Twojej deszczułce... ;)

EDIT:

Próbowałem 'podeprzeć' cały slot od góry ale niestety nie udało mi się wymusić na nim zobaczenia dolnej pamięci. Au revoir, my dear... :(

#18 reRESERVEDFX

reRESERVEDFX

/////AMG

• 2 111 postów
  • SkądBurr Ridge, IL

Napisano 12 lutego 2007 - 05:57

Sh&* Wyskakuje? Jak tak to sprobuj moze podeprzec czyms innym, co nie bedzie gromadzilo bardzo ciepla itp?

#19 krzemien

krzemien
  • 1 038 postów
  • SkądRG21 7UQ

Napisano 03 kwietnia 2007 - 00:53

Ciekawą i przykrą zarazem rzecz właśnie odkryłem.

Otóż postanowiłem wyczyścić PowerBook'a. Wyłączylem go, co czynię dość rzadko i po dokonaniu wymaganych ablucji włączyłem. Po włączeniu usłyszałem startup chime, którego notabene nie słyszałem od dwóch-trzech miesięcy (czyli od momentu zauważenia mojego problemu). Ucieszylem się bardzo, wyobraziłem sobie, że może nie jest aż tak źle jak mi się wydawało i że może powinienem jednak oddać komputer do serwisu. Jakże duże było moje rozczarowanie, gdy ujrzałem w dalszym ciągu okrojoną wersję RAMu. Podejrzliwie zajrzałem do System Profiler i ku memu wielkiemu zdumieniu ujrzalem, że teraz Power-On Self Test jest passed. Co - jak wiemy - oczywiście nie jest prawdą.

Zmiana, której nie zauważyłem musiała nastąpić po zainstalowaniu 10.4.9. Nieładnie, Apple, nieładnie... :(

#20 krzemien

krzemien
  • 1 038 postów
  • SkądRG21 7UQ

Napisano 05 sierpnia 2007 - 21:33

Niestety odświeżam stary wątek... Dopisuję się, bo właśnie drugi z posiadanych przeze mnie komputerów PowerBook - a używanych przez moją fiancée - zachował się identycznie jak jego poprzednik osiem miesięcy temu i po pewnych oporach całkowicie przestał widzieć dolny slot pamięci. Koincydencja? Nie sądzę. Zbieżność rozwoju wydarzeń zbyt duża: taki sam czas bezawaryjnego użytkowania (15 miesięcy), sposób zauważenia problemu oraz smutny efekt finalny. Wnioski? Dwa: 1. Mam do sprzedania 3 (TRZY) kości RAM SO-DIMM 512 MB (PC2700, 333 MHz). Generalnie w chwili obecnej zależy mi na kupnie jednej kości 1 GB, ponieważ z 512 MB na OS X pracować się nie da (swoją oddałem mojej Pani). Niestety teraźniejsze ceny przyprawiają mnie o ból głowy. W każdym razie jeżeli ktoś będzie zainteresowany, proszę dać znać. 2. Jestem użytkownikiem kolejnego laptopa. Laptopa pewnej marki, którą miałem sobie kupić dwa lata temu i którą porzuciłem dla Apple'a (taki sam pułap finansowy). Wraz ze sprzętem (całkiem zgrabnym i szybkim zresztą) wróciły stare problemy związane głównie z Windows XP. Problemy, które nie są wynikiem problematycznego sprzętu a tylko i wyłącznie rozwiązań programowych. Z tym akurat potrafię żyć. Na 99% nie kupię więcej sprzętu Apple. Niestety. Szkoda mojego czasu i zmarnowanych pieniędzy, o niepotrzebnych nerwach nie wspominając.

#21 jasiek13

jasiek13
  • 329 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 sierpnia 2007 - 22:04

nic tylko wspolczuc ... osobiscie uzywam pb od dwoch lat i takiego problemu nie mialem , podobnie drugi w domu trzyletni pb ... Czy mozna wiedziec co wygralo u Ciebie z Apple?

#22 krzemien

krzemien
  • 1 038 postów
  • SkądRG21 7UQ

Napisano 05 sierpnia 2007 - 22:09

W pierwotnym zamierzeniu miał być laptop SONY VAIO. Przekonałem się do Apple'a, ale... A w chwili obecnej użytkuję VAIO SZ3.

#23 nicomsw

nicomsw
  • 728 postów

Napisano 05 sierpnia 2007 - 22:12

No zobacz. A mnie najbardziej przekonuje do Apple system Mac OS. Jak na mnie najlepszym rozwiązaniem jest kupno lapka zprzedłużoną gwarancją o rok, a po półtora roku sprzedać ;)

#24 krzemien

krzemien
  • 1 038 postów
  • SkądRG21 7UQ

Napisano 05 sierpnia 2007 - 22:28

Zdaję sobie sprawę, że nic w dzisiejszym świecie nie kupuje się na całe życie, ale wydając circa £1.5k-2k na urządzenie powinienem się spodziewać działającego - w normalnych warunkach - do końca jego dni. A przynajmniej jego baterii. Ta, choć wymieniana, wydaje się nienaruszona... A OS X to zupełnie inna sprawa :D

#25 wegeras

wegeras
  • 12 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 stycznia 2009 - 00:02

...odkopałem, mam na stole PB 15" 1.25, w dolnym slocie nie widzi pamięci w ogóle, a w górnym zwykle po 1 starcie od włozenia widzi całość (512) po resecie połowę. Czy komuś z Was udała się naprawa tago uszkodzenia? Jeśli tak, to czy wymieniany był tylko slot ddr-ówi , czy jakieś BGA też?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych