Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPod Classic 5 albo 5.5G Video 30GB - wymiana baterii.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Rohas

Rohas
  • 26 postów
  • SkądKatowice

Napisano 23 sierpnia 2010 - 10:52

Witam! Od dobrych paru lat posiadam iPoda Video 30GB. Która generacja - nie wiem. Podobno 5 od 5.5 różnią się tylko wyszukiwarką. Z tego co widziałem (przeglądając ipoda) - jakaś wyszukiwarka utworów była. Znaczy, że mam 5.5G? Ale mniejsza. Najważniejszy problem - dawno ipoda nie używałem i chciałbym do niego wrócić, lecz pamiętam ,że z baterią było coś nie tak. więc załadowałem na maksa go i włączyłem piosenki, żeby leciały w kółko. Na full głośności bateria wytrzymała około 2h, czyli - beznadziejnie. Chcę więc wymienić w nim baterię, bo sprzęt jest super. Pytanie tylko - na jaką.

Czy takie cosidło może być? Bateria iPod Video 30GB Nowa 650mAh + narzędzia! (1163481556) - Aukcje internetowe Allegro Widziałem, że ludzie takie baterie kupują. Pytanie tylko czy to dobry wybór? Nie chcę żeby się okazało, że kasa (chociaż 40zł tylko) pójdzie w błoto. Będzie mi normalnie (znaczy więcej niż 2h ;s) ipod działał na tej baterii?

Z góry dzięki za odpowiedź :)

#2 N_E_M

N_E_M
  • 1 481 postów
  • SkądOne of Banksy's manors

Napisano 23 sierpnia 2010 - 17:08

Jeśli Twój iPod posiada wyszukiwarkę utworów to jest to 5.5G. Jeśli sam nie chcesz bawi się z rozkręcaniem iPoda to udaj się do jakiegoś serwisu, często mają promocje właśnie na wymianę baterii w starszych iPodach i iPhone. Nie są to duże koszta. Co do pojemności baterii o której piszesz, to nie pamiętam dokładnie jaką pojemność baterii na 5.5G, w porównaniu do 5G zwiększono tutaj czas pracy o kilka godzin. Co do pytania czy takie coś może być, a i owszem - może ;) gratis masz w aukcji narzędzie do otwierania iPoda bez pozostawiania mało estetycznych śladów na obudowie ;) Wymiana baterii jest banalna, ale rozumiem, że niektórzy wolą nie otwierać iPoda lub po prostu nie chce im się tego robić ;)

#3 kashiuka

kashiuka
  • 3 postów

Napisano 24 sierpnia 2010 - 11:23

N_E_M tak tylko z ciekawości, ponieważ piszesz, że wymiana baterii to banał, mógłbyś jakoś opisać jak to sie robi ? Boję się, że zepsuje jakis kabelek, choc właściwie nie mam nawet pojęcia jak to wszystko wygląda w środku... Będę wdzięczna za odpowiedź przez email. :))

#4 Marthin

Marthin
  • 269 postów
  • Skądz kątowni

Napisano 24 sierpnia 2010 - 12:04

To będzie pomocne
Installing iPod 5th Generation (Video) Battery - iFixit

#5 TTomekk

TTomekk
  • 1 741 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 24 sierpnia 2010 - 12:51

Rohas tylko nie szarp tylnej części obudowy (zaraz po podważeniu) bo tam jest jakiś kabel (widziałem na filmiku z youtube). Pewnie o tym wiesz ale na zdjęciach z iFixit nie było to tak dokładnie pokazane.
A tak w ogóle to pozdrawiam mieszkańca Rudy Śląskiej ;)

#6 Rohas

Rohas
  • 26 postów
  • SkądKatowice

Napisano 24 sierpnia 2010 - 22:35

Również pozdrawiam :) Dziękuję wszystkim powyżej za odpowiedzi :) No i za pomocny link :) Mam nadzieję, że znów będę mógł ipoda używać w pełni. :D Pozdrawiam.

#7 N_E_M

N_E_M
  • 1 481 postów
  • SkądOne of Banksy's manors

Napisano 25 sierpnia 2010 - 06:12

Tak, banał. Już linki dostałeś i zwrócenie uwagi na powolne otwieranie iPoda ;) Poradzisz sobie, a i satysfakcja będzie.

#8 igijak

igijak
  • 2 postów

Napisano 23 maja 2011 - 18:07

Chciałbym spytać, jaką pojemność ma oryginalna bateria od Apple? I czy tanie zamienniki nie są słabe?

#9 bryk77

bryk77
  • 31 postów

Napisano 23 października 2011 - 13:04

problem synchronizacji po zmianie baterii w ipod classic Witam. Mam już dość wiekowego ipoda classic (5 generacja, 80 GB). Zmieniłem baterię i nie mogę odtworzyć ustawień fabrycznych. Występuje mi nieznany mi błąd po podłączeniu do itunes. Co może być przyczyną i jak rozwiązać ten problem?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych